napisał(a) paweł_ko » 07.04.2012 19:38
Ja się znowu wtrące - tak mi się tęskni za ciepłym morzem i z tąd te wspomnienia
Nad Nafplio góruje twierdza Palamidi. Nie jest ona specjalnie ekscytująca i widziałem fotki z nią w tle we wcześniejszych postach. Wspominam ją tylko ze względu na schody, które miałem "przyjemność" pokonać w górę, a później w dół w czterdziesto stopniowym upale.. To było coś.
tych schodów było chyba 900. A wystarczyło zobaczyć na mapę i wyjechać autem na parking
A to twierdza.
Ale na pewno rewelacją, przynajmniej dla mnie, fana historii, były Mykeny. Do Myken przyjechaliśmy rano, obładowani zakupionymi pomarańczami z okolicznych sadów. Parking już był zatłoczony, ale dało się znaleźć miejsce. Godzinę później już niekoniecznie... Trochę ludzi, ale do wytrzymania. Tym wszystkim którzy chcą mieć tam względny spokój zachęcam do pojawienia się w kasach rano. Od 10-tej robi się tłoczno.
Duży Krąg Grobowców
Lwia Brama.
W drodze powrotnej jeszcze "padł" Trynis, Namea i Itea.
Namea. Ta od lwa i 12-u prac Heraklesa. Resztki świątyni i gynnazionu.
Itea. Resztki zamku królewskiego. I tyle, ale wstęp za darmo...Nawet nie wiadomo co za lud tam to miasto zbudował. Dla ułatwienia podano mi że jest ok. 1500 lat starsze niż Trynis i Mykeny.
Trynis. Ogromne mury, resztki pałacu królewskiego. Z tego miasta wyruszył Achilles pod Troję. Zrobił na mnie duże wrażenie. Otoczony potężnymi Cyklopimi murami, góruje nad gajami pomarańczowymi. Piękne!
Pozdrawiam wszystkich i życze udanej majowej wyprawy
Ja dopiero w sierpniu, ale jeszcze nie wiem gdzie