Crayfish napisał(a):Trzeba mieć jakieś uprawnienia, żeby wypożyczyć łódkę ?
Ile wypożyczenie kosztuje mniej więcej ?
Wcześniej , podczas moich wakacji w Chorwacji , wypożyczając kilka razy taką łódkę , goście prosili o jakiś dokument (paszport,dowód,prawo jazdy itp) na okres wypożyczenia , trzeba było podac swój numer komórki i dostawałeś numer komury od właściciela łódki , kasa po powrocie.
W Grecji procedura jest całkowicie uproszczona ( a właściwie wogóle nie ma procedury)
Podeszliśmy z żoną do gościa i pytamy czy mozemy wypożyczyć łódkę na pół dnia , facet mówi jak najbardziej, ja będąc przyzwyczajony do sytuacji chorwackich wyjmuję dowód, facet mówi że nie jest potrzebny, pytam czy podac numer telefonu, pyta się ...a po co...
No to mu tłumacze że jakby sie co stało to chciałbym sie z nim skontaktować , i przez moje lekkie ADHD wyszedłem na debila.
Procedura wynajęcia polegała na tym , że gość zapytał z jakiego kraju jesteśmy , i czy mieszkamy w Syvocie , nic więcej go nie interesowało , wytłumaczył obsługę silnika , pokazał gdzie kotwica i kapoki , wręczył nam folder wysepek wokół Syvoty na którym widniał jego numer komury ,powiedział 30 euro za pół dnia + paliwo " my łoki", pożyczył " dobrych
wiatrów " i to wszystko.
....te łódki są dla turystów , przepisy pewnie jakieś są, ale greków jak widać to nie rusza , bo poszli by z torbami....
co do przepisów , przytoczę tu jeden przykład :
" jak sie w Grecji wytrzi du...e , to według przepisów papiyr , tza ciepnąć do kosa , a nie do kibla ,cekołech roz w kolejce i sr....oł pzedemną grek i jak zech wloz za nim do konfesjonału , to papiyru nie było ani w kosu , ani w kiblu a lezoł po....ny cyntralnie na ziymi , powiym Wom widok nie był za ciekawy, tym bardziyj pod wzglyndym aromatu , tak biegusiym poleciołech do nastympnego i po operacyji tyz złomołech pzepis , swojom taśme wyciepołech do kibla i spuściłech wode , bo tak mie wychowali i tego sie bede tzimoł!" a nie greckich pzepisów!
olaboga ale zech sie nafilozofowoł
Pozdrówki