Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kowolki w podróży po... Peloponezie 2011

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 30.06.2011 12:57

Hejka!

:papa:

Pozdrawiamy Wszystkich Szanownych Forumowiczów !

"tych co tu zaglondajom i co niezaglondajom tyz"

Teraz wróciliśmy z pięknej plaży Viodokilia ( tu podobno nakręcano film "Działa Navarony"), a po południ mamy w planie krótki wyskok do Methoni i Koroni .

" nowych fotek mom cosi nacykane i nacykom jesce na wyciecce, dziśka na wiecur momy w planie posiedzyni alcoholowo-cygaretlowe , to se bydymy popijac martini z lodym na zmiane s cystom i postaromy sie wkleić jaki nastympny łodcinek , łocywiście jak sie nom filmy nie pourywajom"

Wybieram sie pod koniec sierpnia w tamte rejony Hellady i każda informacja cenna,napisz jak w tym roku ceny w sklepach i tawernach .Moc pzdr

:roll:

..jeżeli chodzi ci o artykuły żywnościowe to ceny są wyższe około 20 - 30%

dla przykładu ceny z większych marketów :

...chlebek 1 euro

... dwie cole 1,7 litra 2,20 euro

... warzywa smaczne ,ceny wyższe około 20%

...kilogram schabu, gotowych suvlaków, itp okolo 6/8 euro

... "jak pijos trunki to se pzibier z polski , cegaretle w serbi po drodze

1,5 do 2 euro"

ceny w tawernach np:

... greek salat 5 euro

....suvlaki z frytkami 6-7 euro

...pork steak z frytkami 6-7 euro

... kufel piwa od 1,60 do 3 euro

tak że za obiad dla dwojga , czyli dwa dania + sałatka + dwa kufle i cola

trzeba dać od 25 do 35 euro , ale oczywiście jak się poszuka to można zjeść napewno taniej, najlepiej gotowac sobie obiadki we własnym zakresie , wtedy nie bije to tak po kieszeni , tak że można tu wyżyć za nie duże pieniążki, lecz trudno żeby przejechać taki szmat drogi i nie skosztować tych specjalności , w wykonaniu greckim!

To tyle na razie!

Wieczorkiem się odezwiemy!

Jeszcze raz pozdrawiamy Wszystkich Czytelników!

c.d.n.

...

:papa: :hut: :sm:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 30.06.2011 13:08

czekam, czekam..... ;)
jak zwykle :)

jak bedziecie tak mieszać wieczorkiem.... to napewno film się Wam urwie .... zdjęcia zostaw na rano ;) bo głupot narobisz :)

pozdrawiam
:)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.06.2011 14:36

Dołączyłem i ja. :)

Humor - jak i w poprzedniej relacji. Tak trzymać! :P

Pozdrawiam,
Wojtek
justa999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) justa999 » 30.06.2011 16:32

Mnie też wciągnęła ta relacja. Czekam na nią każdego dnia jak na ulubiony serial. :D
major59
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) major59 » 30.06.2011 17:49

Kowal dzieki za info.w sprawie cen.pzdr i czekam na C.D. :lol: :lol:
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 30.06.2011 19:55

Hejka !

Witomy Wos Sanowni Forumowice!

" tak jak łobiecołech , posyłom pore fotek z dzisejsego dzionka, pisoł gupot nie bede za wiela , co by Wom głowow nie zawracać , tak jak mocie chynć to łoglondejcie"

ustalanie planu dnia...

Obrazek

dzisiejsze przedpołudnie postanowiliśmy spędzić na plaży w pięknej zatoczce Voidokilia , którą od zatoki Navarino , dzieli słodkowodne jeziorko..

" Iwonka łocywiście rozłozyła sie na lezaku , pusa do słonecka i lezy, ale jo mom taki lekki ADHD cheba , i po godzinie lezynio , to juz mie tam ślag trefioł, tak ze postanowiłech ubrać szaty prawdziwnego turysty-archeologa i cosik zwiedzić. Jak my parkowali Leona , to uwidziołech takom tablicke "Archeoligical Site" to se myśle , co bede marnowoł cas na lezyniu , weznym aparat cosik tam cykne ciekawego i Wom pośle wiecorkiym"

Obrazek

" droga była ciynzko straśnie , wiła sie pod góre gynstymi zagajnikami,sciezka prowadziła skrajami urwisk, non stop uwazołech cy ni ma kaj zmij i pokonywołech pustynne tereny i gęste zarośla , co chwila łodpocywołech ,pot sie straśnie zy mie loł , już byłech prawie zrezygnowany , ale se myśle dos rade i nie rob gańby"

" w końcu wykońcony do niepzitomności , po łokoło dwóch minutach ( łod
lezaka do celu) dotorłech do tego archeologicnego zabytku"

uff!! pot se zy mnie loł straśnie !

Obrazek

"no, uff, siodłech se kole tego archeologicnego zabytka , i tak myśle i myśle ,( cosik mi jakosi nie pasowoł) , kapke sie mi wydowoł za mały jakiś , tak sie dropiym po łepie , szpacyrujy kole niego , cykłech mu fotke
i naroz zech kopnył w kozyń jakis , jak zech pziwandzolił w jakomś rułe
gwiozdy mi sie pokozały , dziwom sie a na tej rule drogowskaz " Archeological Site" toch sie zaroz kapnył ze tza iść jesce dalij , zaś wyndrowołech pzez gynste zagalniki,urwiska i w końcu po minucie dotorłech juz do prawdziwnego celu"

uf 8O

Obrazek

Obrazek

" no teraz to byłech pewiyn ze to je tyn zabytek , bo była tablica informacyjno , było tyz po anglicku , ale za bardzo nie pocytołech boch mioł jesce gwiozdy pzed łockami"

Obrazek

Obrazek

" na zabytkach to sie za bardzo nie znom , był łogrodzony płotym ,bramka zamkniynto na kłódecke, ale znalozłech dziure w płocie ,to zech tam bez nim wloz , ale za to widocek z tego archeologickigo punktu , był cudowny "

Godom Wom Hej !

widok za zatoczkę Voidokilia,o dziwo jacht pod polską banderą , za zatoczka słodkowodne jezioro i zatoka Navarino

Obrazek

tu nakręcano podobno film " Działa z Navarony"...chyba :roll:

Obrazek

widok na morze jońskie z drugiej strony zatoki

Obrazek

Obrazek

dzika plaża od strony zachodniej ....cisza spokój, dzisiaj trochę ponurkowałem , ( wersja amatorska) przy wejściu na pełne morze z zatoczki Voidokilia , na głębokości okołe 5 metrów (oczywiście pływałem po powierzchni) zobaczyłem ławicę około 1000 ryb wielkości od 25 do 40 cm , gatunku nie znam , a zabraliśmy ze sobą dwie wędki i osprzęt , tak że chyba jutro albo po jutrze , będzie atak , o efektach dam znac..

Obrazek

Voidokilia

Obrazek

Obrazek

"na zakońcenie dwa kwiotki , jak zwykle"

Obrazek

Obrazek

"to tela na razie , tera bedymy smazić suvlaki , no i wiycie co ........
cosik na rozweselyni ..... ale jesce pore fotek Wom pośle..
narazie wypiołech dwa driny , tak ze ni ma źle"

Pozdrówki

c.d.n.

Ostatnio edytowano 23.04.2015 06:05 przez Kowal38, łącznie edytowano 3 razy
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 30.06.2011 21:17

kilka fotek z popołudniowej wycieczki..

mapka trasy

Twierdza w Methoni zdobyta... z zewnątrz..

Obrazek

Obrazek

plaża w Methoni

Obrazek

Obrazek

twierdza

Obrazek

Foinikounta ,cicha spokojna miejscowość, piękna żwirkowa plaża w centrum , obłożenie kwater 30% , tutaj z przyjemnością spędzilibyśmy chociaż tydzień.... , polecamy

8)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Koroni

Obrazek

"luźna guma"

Obrazek

twierdza w koroni

Obrazek

Pozdrówki!

"suvlaki juz wonialom piknie, rozweselac działo, pikny widok na moze,tak ze zyć i nie umiyrać"

Godom Wom Hej!

c.d.n.
Ostatnio edytowano 23.04.2015 06:21 przez Kowal38, łącznie edytowano 1 raz
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 01.07.2011 15:01

Hejka!

Pozdrówki dla Wszystkich! :papa:

Dzisiejszy dzień spędziliśmy na pięknej plaży Romanos ,która znajduje się kilka kilometrów od naszej siedziby nad zatoką Navarino. Wytrzymaliśmy do 14-tej , dłużej sie nie dało z uwagi na panujące tu upały ..... uf :la:

przesyłamy kilka fotek z tego pięknego miejsca....

plaża Romanos , byliśmy na dzikiej części ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jedna z kryjówek krabów i ślimaków

Obrazek

Wieczorem o 20-tej idziemy na koncert przy pochodniach na plaży Romanos , estrada już przygotowana!!!! :sm:

Obrazek

Pamela w jacuzzi..... 8O

Obrazek

Obrazek

w poszukiwaniu przynęty...

Obrazek

Obrazek

.....stary człowiek i morze.......

Obrazek

8O ..... no jeszcze nie taki strasznie stary ...i jeszcze wiele rzeczy
może..... 8O

Obrazek

to tyle narazie..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ps: " aha , moja Pamela zacyno mi juz buceć , co by my kaj indzij na ty
pore łostatnich dzionków pojechali , bo sie ij juz tu nudzi i chciałaby na Lefkade na stare śmieci, jo zaś bym chcioł na Zante , ale ta zas bucy ze promym ze daleko , ze tamto i sramto , tak ze łod połednia zaś mie krew zalywo, ale co zrobić , jakisik konsynsus tza bedzie ustalić , ale co by nie było , to bedzie :D

a kaj wylondujymy to Wom zaś łopisymy

Godom Wom Hej!

łobocymy po koncercie!

c.d.n. :papa: :hut: :sm:
Ostatnio edytowano 23.04.2015 06:36 przez Kowal38, łącznie edytowano 2 razy
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 01.07.2011 15:06

Kowal, albo ja mam coś z monitorem, albo Ci zdjecia wychodzą za sine (niebieskie)! :roll:

Kupiłem niedawno nowy aparat i mam ten sam problem! Może popraw balans bieli, abo co? A czym focisz?

PS> Relacja niezmiennie rewalacyjna! A pamele to oboje macie wyrypiaszcze! :wink:
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 01.07.2011 15:27

Kowal, albo ja mam coś z monitorem, albo Ci zdjecia wychodzą za sine (niebieskie)!

Kupiłem niedawno nowy aparat i mam ten sam problem! Może popraw balans bieli, abo co? A czym focisz?

Hejka !

" Mam sony HX1 i nikon D3000 z kitem 18-55, wszystkie fotki są wklejane na surowo , bez żadnej obróbki,większość fotek wklejonych na forum jest z nikona. Kupiłem sobie polara Marummi DHG ,i fotkuje z założonym przez dzień , wejdź obojętnie na jakąś fotkę prawym, właściwości , to bedziesz miał dokładne info o focie.

" fotograf zy mnie jak z koziej ....py trąba , tak że nic ci tu nie poradzym,bo dopiyro sie łucym, polara kupiłech po to ze by było piknij bez dziyń, a efekty som jaki som"

.. tak na marginesie ja te fotki wklejam na netboku 10 cali , i wale je w ciemno, po wakacjach postaram sie coś poprawć...

Pozdro! :papa:
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 01.07.2011 15:29

Krystof napisał(a):Kowal, albo ja mam coś z monitorem, albo Ci zdjecia wychodzą za sine (niebieskie)! :roll:

:

wg. exifu to Nikon D3000

p.s.

Krystof - kiedy na podbój Hiszpanii ruszasz??
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 01.07.2011 15:39

Hejka !

sorry za OT

myślałem, że o tej porze to się na wakacjach nie siedzi przed kompem ;@)))

fotki są okej, tylko ten niebieski ... ale może przesadzam? ja ten problem mam i nie wiem, co robić :@( była u nas krótka relacja z Italii ze spieprzonymi zdjeciami lumixem - ja teżmam lumixa nowego i zaczynam pękać :(

Krystof - kiedy na podbój Hiszpanii ruszasz??

do Hiszpanii jeszcze kilkanaście dni ... do Hiszpanii i Portugalii ... 8) widzę, że nie jesteś na bieżąco w wątku :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.07.2011 16:26

Korzystajcie z tego ciepełka i słoneczka bo tutaj jesień :evil:
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 01.07.2011 18:25

Kowal38 napisał(a):Hejka!

.....stary człowiek i morze.......

Obrazek

8O ..... no jeszcze nie taki strasznie stary ...i jeszcze wiele rzeczy
może..... 8O

Ba, z takim kijaskiem!
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 02.07.2011 01:30

... cóż za podróż, jadę z Wami dalej :D ... świetna jest ta Twoja narracja, ufff!

fotografuj i komentuj :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Kowolki w podróży po... Peloponezie 2011 - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies