Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja z białym kamieniem w tle

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 17.10.2015 21:41

konoba i kamienne domki faktycznie bardzo urokliwe, plaża zresztą też:)
Odkrywacie kolejne piękne rejony Brac :D my spędziliśmy tam tylko kilka dni i takie zachęty bardzo mi leżą:)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 17.10.2015 22:51

Jest weekend to nadrabiam zaległości ...
Piękne miejsce odnalazłaś Agnieszko - aż chce się tam być ...
Od tej strony Murvicy nie poznałem.
W przyszłym roku pewnie nie będę miał czasu ... ale na taką zatoczkę może uda się urwać z tydzień :D .

Zresztą z Murvicą mam związane wspaniałe wspomnienia - pamiętam dokładnie jeszcze czasy 5 kilometrowej szutrówki z Bolu - auto, za każdym razem, miałem tak zakurzone, że dzieci bawiły się wypisywaniem różnych haseł na masce.
No i wspaniałe wyprawy z Zoranem do jaskini Smoczej w 2009 i 2014 - każda inna, z innymi opowieściami, inną trasą.

Ech - cały Brać jest piękny :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.10.2015 17:55

Mikromir napisał(a):Bardzo dziękuję za szczegółowe informacje i zdjęcie. :D

Nie ma za co :)

AniaJ. napisał(a):Piękna zatoczka :hearts:

Widzę, że Brač musi ponownie zagościć w moich planach...na kiedyś 8)

Brač nie daje o sobie zapomnieć i "zmusza" do powrotów :)

ArliJ napisał(a):konoba i kamienne domki faktycznie bardzo urokliwe, plaża zresztą też:)
Odkrywacie kolejne piękne rejony Brac :D my spędziliśmy tam tylko kilka dni i takie zachęty bardzo mi leżą:)

Zdecydowanie musicie się wybrać na dłużej 8)

Buber napisał(a):Jest weekend to nadrabiam zaległości ...
Piękne miejsce odnalazłaś Agnieszko - aż chce się tam być ...
Od tej strony Murvicy nie poznałem.
W przyszłym roku pewnie nie będę miał czasu ... ale na taką zatoczkę może uda się urwać z tydzień :D .

Pewnie coś wymyślisz ;)
W tym roku w ciągu jednego dnia udało Ci się zrobić niezły tour de Brač :D

Buber napisał(a):No i wspaniałe wyprawy z Zoranem do jaskini Smoczej w 2009 i 2014 - każda inna, z innymi opowieściami, inną trasą.

A tego z kolei my nie testowaliśmy i na pewno musimy nadrobić :)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 19.10.2015 11:04

maslinka napisał(a):
ArliJ napisał(a):konoba i kamienne domki faktycznie bardzo urokliwe, plaża zresztą też:)

Zdecydowanie musicie się wybrać na dłużej 8)

wtedy taki był plan ale niestety z przyczyn osobistych musieliśmy skrócić pobyt...nigdy też nie powstała relacja z tego rejonu (Makarska , BiH i Brac) bo mam dziwny/niedziwny uraz:(

ale okolice Murvice poznaliśmy, dotarliśmy do Farskiej, szuter wysokich lotów i napęd na 4 koła wymagany, nam się udało Fabcią jeszcze to zaliczyć...do dzisiaj nie wiem jak ale była obawa, że nie wrócimy bezproblemowo do Bolu:)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.10.2015 17:53

ArliJ napisał(a):wtedy taki był plan ale niestety z przyczyn osobistych musieliśmy skrócić pobyt...nigdy też nie powstała relacja z tego rejonu (Makarska , BiH i Brac) bo mam dziwny/niedziwny uraz:(

Rozumiem...
Czasami można się zrazić do jakiegoś miejsca, jeśli nie najlepiej nam się kojarzy.

30 lipca (czwartek): Bol - część pierwsza

Po odpoczynku na rajskiej plaży w Murvicy czeka nas kolejny punkt napiętego dziś programu - odwiedziny w Bolu :) Lubię to miasteczko, uważam, że jest bardzo urokliwe. Należy się tylko trzymać z dala od alejki ze straganami, która prowadzi w stronę Zlatniego Ratu ;) Tę słynną plażę w tym roku sobie odpuszczamy, byliśmy już kiedyś na niej, nawet dwa razy (w tym raz kajakiem ;))

Ale popatrzymy na nią przynajmniej z daleka:

2015-07-30-17h15m23.jpg

2015-07-30-17h19m52.jpg

W Bolu parkujemy w miejscu, które "wyczailiśmy" 3 lata temu - przy boisku niedaleko konoby Mlin:

2015-07-30-17h34m54.jpg

Restauracje jeszcze puste:

2015-07-30-17h36m40.jpg

Jest dopiero przed 18:00, ludzie jeszcze plażują:

2015-07-30-17h37m15.jpg

wykorzystując nawet najmniejsze skrawki plaż. Trzeba zgiąć nogi, jeśli się nie chce ich trzymać w Jadranie ;):

2015-07-30-17h37m41.jpg

Jedno z moich ulubionych miejsc w Bolu - porcik i okoliczne knajpki:

2015-07-30-17h42m36.jpg

2015-07-30-17h43m05.jpg

Nad kafejkami jest mały skwer:

2015-07-30-18h06m54.jpg

Można przysiąść na ławce i spojrzeć w dół - wprost na urokliwe kamienne domy i zacumowane łódki:

2015-07-30-18h07m12.jpg

W samym centrum Bolu znajduje się kościół Matki Boskiej Karmelitańskiej (Gospe od Karmela) z przełomu XVII i XVIII wieku:

2015-07-30-17h46m05.jpg

Obrazek

Obrazek

2015-07-30-18h03m49.jpg

Spacer zacienionymi uliczkami Bolu jest przyjemny:

2015-07-30-18h02m14.jpg

ale idziemy na nabrzeże, zobaczyć, czy nie dzieje się coś ciekawego ;)

2015-07-30-18h10m33.jpg

2015-07-30-17h46m45.jpg

Przypływa fishpicnikowy statek, który właśnie kończy swój rejs:

2015-07-30-17h45m12.jpg

Dokładnie tym statkiem płynęliśmy 3 lata temu z Bolu do Jelsy i Vrboski.

W Bolu nie brakuje zieleni, palm i rzeźb z białego kamienia:

2015-07-30-18h21m03.jpg

Obrazek

A to chyba najbardziej charakterystyczna ;):

2015-07-30-18h22m54.jpg

I jeszcze z drugiej strony ;):

2015-07-30-18h23m58.jpg

Rzeźba ta przedstawia Zlatni Rat. Jest to oczywiste ;), ale piszę na wszelki wypadek, gdyby ktoś miał jakiekolwiek wątpliwości :mrgreen:

Dalej jest już tylko "straganowo", więc zawracamy. Powoli zaczynamy się rozglądać za jakąś konobą...

2015-07-30-18h24m47.jpg

Na ciąg dalszy spaceru po Bolu zapraszam w następnym odcinku :)
Ostatnio edytowano 03.02.2019 19:01 przez maslinka, łącznie edytowano 3 razy
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.10.2015 18:55

Fikusny ten Zlatni Rat z brackiego kamienia ;)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 20.10.2015 21:51

Oj trochę się gastronomia zepsuła w Bolu, przez te kilka lat ...
Ciekawy jestem gdzieście wylądowali ...
Pułapek tam dużo (przynajmniej tak było rok temu).
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 21.10.2015 12:21

A ja jeszcze nawiążę do Murvicy - rewelacja! Że też nie chciało nam się pójść tam gdzie Wy. Rozważając powrót na Brać kiedyś na pewno Murvica będzie topowym miejscem, gdzie będziemy szukać apartmana. Relacja bombowa!!!
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.10.2015 14:42

tony montana napisał(a):Fikusny ten Zlatni Rat z brackiego kamienia ;)

Całkiem podobny ;)

Buber napisał(a):Oj trochę się gastronomia zepsuła w Bolu, przez te kilka lat ...

Nie wpadliśmy w żadną z nich, bo poszliśmy w sprawdzone miejsce - do pizzerii Skalinada :)

Hercklekot napisał(a):A ja jeszcze nawiążę do Murvicy - rewelacja! Że też nie chciało nam się pójść tam gdzie Wy. Rozważając powrót na Brać kiedyś na pewno Murvica będzie topowym miejscem, gdzie będziemy szukać apartmana. Relacja bombowa!!!

Murvica jest przepiękna krajobrazowo. Super widok na Hvar (półwysep Kabal) i małe, urokliwe zatoczki z gładkimi otoczakami - prawdziwe skarby Murvicy :D
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 21.10.2015 18:45

maslinka napisał(a):
Buber napisał(a):Oj trochę się gastronomia zepsuła w Bolu, przez te kilka lat ...

Nie wpadliśmy w żadną z nich, bo poszliśmy w sprawdzone miejsce - do pizzerii Skalinada :)

:lol: :lol:

Ale to też mój typ...
Jedyny lokal w centrum, który trzyma poziom.
Te wszystkie na dole i nowe i stare (nie pamiętam to wielkie - to chyba Topolino) - taka kichaaaa.
Ciekaw jestem jak w konobie Mlin, bo ostatnio nie byłem.
loverosa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) loverosa » 22.10.2015 05:26

Relacja cudna jak zwykle:) Murvica :hearts: No i się zakochałam...ale czy mój nastoletni syn będzie się nudził,jeśli tam wybierzemy następne wakacje? Mało informacji na naszym forum.Widziałam na youtube nową drogę z Bol do Murvicy hmm ...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.10.2015 14:34

Buber napisał(a):Ale to też mój typ...
Jedyny lokal w centrum, który trzyma poziom.
Te wszystkie na dole i nowe i stare (nie pamiętam to wielkie - to chyba Topolino) - taka kichaaaa.

Zastanawialiśmy się nad Topolino, bo chcieliśmy usiąść bliżej morza - było bardzo gorąco. Widzę, że jednak dobrze wybraliśmy :)

loverosa napisał(a):Relacja cudna jak zwykle:) Murvica :hearts: No i się zakochałam...ale czy mój nastoletni syn będzie się nudził,jeśli tam wybierzemy następne wakacje? Mało informacji na naszym forum.Widziałam na youtube nową drogę z Bol do Murvicy hmm ...

Dzięki! :)
W Murvicy nie ma żadnych atrakcji typu stragany, automaty do gier czy samochodziki elektryczne (wszystko to jest np. w Supetarze), ale znajdziecie tu 3 konoby, mały sklepik, stragan z owocami i warzywami i kiosk z gazetami. Nie jest to już takie odludzie, odkąd wyasfaltowano drogę. I myślę, że miejscowość będzie się rozwijać. Tylko czy to wyjdzie jej na dobre? :?
loverosa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) loverosa » 22.10.2015 15:59

Myślę też nad stacjonowaniem w Bolu,a wtedy już blisko do Murvicy.
Coraz mniej miejsc w Chorwacji dzikich i wyludnionych :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 22.10.2015 18:27

loverosa napisał(a):Coraz mniej miejsc w Chorwacji dzikich i wyludnionych :)

Myślę, że jest ich sporo, ale z wygodnym dostępem wyłącznie od morza... Chyba że przez krzaczory i po wężach. :wink:

maslinka napisał(a): I myślę, że miejscowość będzie się rozwijać. Tylko czy to wyjdzie jej na dobre? :?

Nie sądzę. Jedzenie w konobie Marija w Murvicy już w tym roku było fatalne i to za cenę jak w Bolu. :mrgreen: Co będzie gdy popyt jeszcze wzrośnie?.... :roll:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.10.2015 19:31

loverosa napisał(a):Myślę też nad stacjonowaniem w Bolu,a wtedy już blisko do Murvicy.
Coraz mniej miejsc w Chorwacji dzikich i wyludnionych :)

Trzeba wybierać mniej popularne wyspy ;)

Mikromir napisał(a):Nie sądzę. Jedzenie w konobie Marija w Murvicy już w tym roku było fatalne i to za cenę jak w Bolu. :mrgreen: Co będzie gdy popyt jeszcze wzrośnie?.... :roll:

My 3 lata temu byliśmy w konobie Raj w Murvicy, ale tylko na slanych srdelach z domowym chlebkiem, więc trudno nam ocenić ich kuchnię. Atmosfera natomiast świetna - miła obsługa, swojsko, przytulnie i z pięknym widokiem na Hvar :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Relacja z białym kamieniem w tle - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone