Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja z białym kamieniem w tle

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
alladyndelscorcho
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alladyndelscorcho » 15.10.2015 12:42

Ufff, miałem plecy ale nadrobiłem :) Dobrze, że zdążyłem przed końcem :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 15.10.2015 12:49

Fajne te domki z kamienia... :)
:boss:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.10.2015 15:05

longtom napisał(a):Ja bym zaryzykował tezę, że to takie jakby "siodło" dla osiołka.
Na czymś takim mocuje się towar, który ma zwierzę nieść.

Aaa, no tak... Myślę, że masz rację :)

Aguha napisał(a):Za oknem szaro - buro - ponuro a tu tak cieplutko :)

Też się grzeję słonecznymi zdjęciami w ten deszczowy dzień.

alladyndelscorcho napisał(a):Ufff, miałem plecy ale nadrobiłem :)

Gratuluję ;)

tony montana napisał(a):Fajne te domki z kamienia... :)
:boss:

Bardzo fajne :mrgreen:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 15.10.2015 16:42

maslinka napisał(a):Zaczekajcie na mnie :lol::

W końcu udało mi się nadrobić zaległości...ale nie doczytałem...DOGONIŁ czy też NIE :wink:
Pozdrawiam
alladyndelscorcho
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alladyndelscorcho » 16.10.2015 13:51

maslinka napisał(a):Motto :D:
Obrazek

Urzekła mnie ta tablica.
Mój bratanek, który studiował serbsko-chorwacki przetłumaczył to tak:
"Nalejcie mi wina i oliwy do białej flaszy bym korzystał z życia oglądając piękność, która poi i uzdrawia"
:mrgreen:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.10.2015 21:57

alladyndelscorcho napisał(a):Mój bratanek, który studiował serbsko-chorwacki przetłumaczył to tak:
"Nalejcie mi wina i oliwy do białej flaszy bym korzystał z życia oglądając piękność, która poi i uzdrawia"

Qrcze a z który Chorwatem nie gadałem zawsze mówił że to Chorwacko - Serbski :oczko_usmiech: :mrgreen:

Ps. Dzięki za tłumaczenie 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.10.2015 11:10

ajdadi napisał(a):W końcu udało mi się nadrobić zaległości...ale nie doczytałem...DOGONIŁ czy też NIE :wink:

Dogonił, przywiązał łódkę do promu i Pelješčanka go holowała ;)

alladyndelscorcho napisał(a):Mój bratanek, który studiował serbsko-chorwacki przetłumaczył to tak:

Bardzo ładnie Ci przetłumaczył :)

Niestety nie studiowałam tego języka, ale zaczynam trzeci rok nauki na kursie chorwackiego i przetłumaczyłabym podobnie 8)

dids76 napisał(a):Qrcze a z który Chorwatem nie gadałem zawsze mówił że to Chorwacko - Serbski :oczko_usmiech: :mrgreen:

Z punktu widzenia Chorwatów na pewno :)
Ale jednak w większości źródeł to serbsko-chorwacki albo serbochorwacki 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.10.2015 13:20

30 lipca (czwartek): Jak w raju

Najlepsze na koniec :) Zapraszam na odcinek, w którym odkryjemy najpiękniejszą plażę na Braču :D

Okolice Murvicy są przepiękne i wiedzieliśmy o tym, pamiętając nasz pobyt na campingu Aloa i krótkie wycieczki kajakowe do okolicznych zatoczek.

Wysiadamy z Fabiaka i podziwiamy widoki:

2015-07-30-17h08m36.jpg

Tam na dole jest piękna plażą, do której można zejść z parkingu zaraz za miejscowością:

2015-07-30-17h08m29.jpg

Ale ponieważ w tamtą stronę poszło już bardzo wielu turystów, wybieramy inny kierunek - idziemy szutrową drogą na zachód:

2015-07-30-12h05m00.jpg

Pięknie wkomponowane w skały ruiny domostw przypominają nam Blacę, do której nie dotarliśmy...

2015-07-30-12h04m57.jpg

Droga zwęża się i prowadzi wśród winorośli:

2015-07-30-12h05m42.jpg

a później obok wypasionej chaty ;):

2015-07-30-12h10m37.jpg

Na parkingu wyłącznie niemieckie i holenderskie rejestracje 8)

Normalnie nie wybieramy plaż, do których trzeba długo iść, bo kajakiem możemy przyjemniej (bez męczenia się w upale) odkryć wiele zatoczek-skarbów. Ale po pierwsze: do upałów już się przyzwyczailiśmy, a ten dzisiejszy nie jest szczególnie morderczy ;), a po drugie: spacer zajął nam może 10 minut (z powrotem 15 ;));

Warto było! Uvala Dračeva, do której docierajmy, to prawdziwy klejnot Murvicy. Widok z góry, ze ścieżki :hearts::

2015-07-30-12h10m58.jpg

2015-07-30-12h11m55.jpg

Zatoczka jest podwójna. Mijamy jej pierwszą plażę:

2015-07-30-12h12m40.jpg

wędrujemy dalej:

2015-07-30-12h13m22.jpg

i odkrywamy takie cudo:

2015-07-30-12h14m55.jpg

Wyobrażam sobie, jak pięknie musi być tu w czerwcu, kiedy są spore szanse na absolutny brak plażowiczów. Jednak towarzystwo okazuje się nie być uciążliwe, każdy ma dla siebie fragment plaży, a ludzie zachowują się cicho, szanując prawo do odpoczynku współplażowiczów :)

Czujemy się jak w raju :hearts:

2015-07-30-12h17m04.jpg

2015-07-30-12h16m52.jpg

2015-07-30-14h24m38.jpg

2015-07-30-14h57m20.jpg

2015-07-30-14h27m13.jpg

Trochę snurkujemy, ale przede wszystkim podziwiamy widoki.

2015-07-30-13h14m03.jpg

2015-07-30-14h59m53.jpg

Spędzamy w tym miejscu długie godziny... Chyba trudno się dziwić 8)

Jedynym minusem tej plaży, jest fakt, że dosyć szybko robi się tu cień. Po 16:00 przenosimy się więc na sąsiednią plażę (również w zatoczce Dračeva), którą wcześniej mijaliśmy.

Tu też jest przepięknie :D:

2015-07-30-16h08m17.jpg

2015-07-30-16h08m37.jpg

a pod wodą całkiem ciekawie:

2015-07-30-16h13m33.jpg

To była chyba najpiękniejsza zatoczka, do jakiej dotarliśmy w tym roku, a plażowanie należało do jednego z bardziej udanych :D
Ostatnio edytowano 03.02.2019 19:03 przez maslinka, łącznie edytowano 3 razy
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 17.10.2015 14:11

Ten Camping w Sumartinie to taki niezbyt ciekawy :(
daleko od morza i trochę za miasteczkiem wśród małych domków i ogrodów.
Trzeba go szukać idąc w kierunku zatoki Rasotica ale nie od strony morza tylko tą dłuższą trasa przez gaje oliwne.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 17.10.2015 14:47

Nadrobiłam zaległości, dobrze, że chociaż pod koniec uda mi się być na bieżąco :wink:

Mnie tam akurat cieszy, że zrobili asfalt, bo my nieszutrowi jesteśmy :?

pozdrav :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 17.10.2015 14:58

Maslinko, dotarłaś tam, gdzie nie zdołałam. My zatrzymaliśmy się w samej Murvicy - dziatwa sztuk 5 skutecznie zniechęcała do dalszych wędrówek, zwłaszcza, że za wszystkimi była już tego dnia wspinaczka do Zmajevej Špilji, a upał dawał się nam we znaki. Plaże za Murvicą zostaną moim niespełnionym marzeniem, więc fajnie, że u Ciebie mogę je obejrzeć. :)

Na wypadek, gdybym przypadkiem jeszcze kiedyś trafiła w tamte strony, możesz mi powiedzieć, czy szutrówka, którą szliście pieszo nadaje się dla samochodów, i czy ewentualnie jest tam gdzieś w okolicy miejsce, by zaparkować samochód? Oglądałam te okolice (nawet dokładnie te plaże :) ) na zdjęciach satelitarnych i wydawało mi się, że jest taka szansa, ale ostatecznie na miejscu nie chciałam już eksperymentować - ewentualne niepowodzenie przy szukaniu plaży groziło "buntem na pokładzie". :wink:

Te okolice Brača za Bolem i Murvicą też wydawały mi się najpiękniejsze, bardzo podobne do "zatunelowej" części Hvaru, a na dodatek jeszcze ciągle chyba nieco bardziej dzikie, z robinsonadami przy bajecznych zatokach, ruinami klasztorów i domostw gdzieś wysoko, kwitnącymi agawami i idealnymi kamyczkami na plażach...

Ufff, ale się rozmarzyłam i rozgadałam... :wink:
Czekam na ciąg dalszy. :)
san95
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) san95 » 17.10.2015 19:23

maslinka napisał(a):Jednak towarzystwo okazuje się nie być uciążliwe, każdy ma dla siebie fragment plaży, a ludzie zachowują się cicho, szanując prawo do odpoczynku współplażowiczów :)

Zwróciłaś uwagę na ważny problem. Zeszłego roku gdy naliczyłem 15 polskich rejestracji przy Divnej, aż truchlałem co będzie działo się na plaży, nie tyle w sensie tłoku co hałasu i zamieszania. Muszę pochwalić naszych rodaków, bo choć zaznaczyli się licznymi welurowymi materacami (których chyba tylko nasz naród używa do pływania a reszta świata do spania) i rurkami do nurkowania z Lidla, było SPOKOJNIE :D.
Widać do horyzoncie końcówkę relacji, wspaniale czyta się w październikową pluchę...
Ostatnio edytowano 17.10.2015 21:36 przez san95, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.10.2015 20:38

ELIMAR napisał(a):Ten Camping w Sumartinie to taki niezbyt ciekawy :(
daleko od morza i trochę za miasteczkiem wśród małych domków i ogrodów.
Trzeba go szukać idąc w kierunku zatoki Rasotica ale nie od strony morza tylko tą dłuższą trasa przez gaje oliwne.

Dzięki za informacje.
Jakby co, w przyszłości odpuścimy sobie to miejsce 8)

ruzica napisał(a):Mnie tam akurat cieszy, że zrobili asfalt, bo my nieszutrowi jesteśmy :?

Wszystko ma swoje zady i walety ;)

Mikromir napisał(a):Na wypadek, gdybym przypadkiem jeszcze kiedyś trafiła w tamte strony, możesz mi powiedzieć, czy szutrówka, którą szliście pieszo nadaje się dla samochodów, i czy ewentualnie jest tam gdzieś w okolicy miejsce, by zaparkować samochód?

Szutrówka nadaje się dla samochodów i kawałek można podjechać. Jest parking dla 4-5 aut, z tym, że jak tam szliśmy, był już zajęty. Ale to było po 12:00, więc może wystarczy być wcześniej ;) albo w czerwcu :)

Od tego parkingu jest jeszcze jakieś 5 minut spacerkiem do plaży, najpierw takim szutrem:

Obrazek

Też jak najbardziej przejezdnym, z tym, że ta droga kończy się bramą do wspomnianego domu i nie ma tam możliwości zaparkowania (tylko i wyłącznie za zamkniętą bramą rezydencji).

Później jeszcze zacienioną ścieżką dookoła zatoczki i już jesteście na plaży :)

Mikromir napisał(a):
Te okolice Brača za Bolem i Murvicą też wydawały mi się najpiękniejsze, bardzo podobne do "zatunelowej" części Hvaru, a na dodatek jeszcze ciągle chyba nieco bardziej dzikie, z robinsonadami przy bajecznych zatokach, ruinami klasztorów i domostw gdzieś wysoko, kwitnącymi agawami i idealnymi kamyczkami na plażach...

Też mi się te rejony kojarzą z zatunelowym Hvarem :) Wygląda na to, że południowe strony wysp są najbardziej malownicze 8)

san95 napisał(a):
maslinka napisał(a):Jednak towarzystwo okazuje się nie być uciążliwe, każdy ma dla siebie fragment plaży, a ludzie zachowują się cicho, szanując prawo do odpoczynku współplażowiczów :)

Zwróciłaś uwagę na ważny problem. Zeszłego roku gdy naliczyłem 15 polskich rejestracji przy Divnej, aż truchlałem co będzie działo się na plaży, nie tyle w sensie tłoku co hałasu i zamieszania. Muszę pochwalić naszych rodaków, bo choć zaznaczyli się licznymi welurowymi materacami (których chyba tylko nasz naród używa do pływania a reszta świata do spania) i rurkami do nurkowania z Lidla, było SPOKOJNIE :D.

Na tej plaży też byli Polacy. Zachowywali się cicho i kulturalnie :) Brawo, rodacy :D

san95 napisał(a):Widać do horyzoncie końcówkę relacji, wspaniale czyta się październikową pluchę...

Cieszę się :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 17.10.2015 21:01

Bardzo dziękuję za szczegółowe informacje i zdjęcie. :D
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 17.10.2015 21:03

Piękna zatoczka :hearts:

Widzę, że Brač musi ponownie zagościć w moich planach...na kiedyś 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Relacja z białym kamieniem w tle - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone