Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja z białym kamieniem w tle

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 11.10.2015 22:27

maslinka napisał(a):Zaczekajcie na mnie :lol::
Obrazek

:lol: :lol:
Padłem ...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 12.10.2015 14:32

Mikromir napisał(a):Ejże, znam tego gościa... :)

:D
Trochę jak Garfield, prawda? :) Też wygląda na niezłego cwaniaka :mrgreen:

gusia-s napisał(a):Też miałam takiego rudzielca a nawet 3 ale niestety już są po "tamtej stronie" :(

Śliczne rudzielce. Szkoda, że już ich nie ma na tym świecie :(

Michas napisał(a):oj warto, mała zajawka:

Pięknie, ale pięknych zatok na Braču nie brakuje, a trudno odwiedzić wszystkie ;)

Michas napisał(a):gdzie są te lokalizacje? nie ma do tego odcinka mapki

Nie wiedziałam, że te mapki są dla kogoś takie ważne ;), ale skoro tak, to zaraz uzupełnię :)

Michas napisał(a):Na OSM kemping zlokalizowany jest poza miastem, dosyć daleko od morza

Rzeczywiście daleko...

Buber napisał(a): :lol: :lol:
Padłem ...

Cieszę się, że Cię rozbawiłam :D
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 12.10.2015 17:04

maslinka napisał(a):
Mikromir napisał(a):Ejże, znam tego gościa... :)

:D Trochę jak Garfield, prawda? :) Też wygląda na niezłego cwaniaka :mrgreen:

Zdecydowanie. :lol: Wylegiwał się w knajpie patrząc łakomie na pizzę. Jestem przekonana, że urokiem osobistym wyłudzał od klientów smaczne kąski... :oczko_usmiech:
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 12.10.2015 22:30

Po drodze focimy widoczki z stronę Biokova:
Proszę, błagam, ... robimy zdjęcia. Tam, gdzie skierujemy nasz obiektyw, to są niezapomniane , dla nas, najpiękniejsze widoki. Związane z naszymi przeżyciami, doznaniami czy odczuciami. Ale je fotografujemy. NIE focimy, cokolwiek to znaczy. Przepraszam, ale focenie kojarzy mi się z wymiotowaniem. Taką mam fobię.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 13.10.2015 06:59

Maslinko,ładnie to tak wszystko obfocić ? :oczko_usmiech:
A poważnie ,to czekam na ostatni dzień na Braću :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 13.10.2015 07:48

Ups, ja napisałam o knajpie zamiast o restauracji... trochę się boję, że to też źle... :roll:

:oczko_usmiech:

Ciekawa jestem, co działo się po Braču... 8O
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.10.2015 08:07

Buber napisał(a):
maslinka napisał(a):Zaczekajcie na mnie :lol::
Obrazek

:lol: :lol:
Padłem ...

A mnie przy tym zdjęciu przypomniał się tekst autorstwa Jana Tadeusza Stanisławskiego :

Oryginalność - rzecz paskudna
Świat cały dobrze o tym wie
I orzeł nie poleci równo
Nabrawszy manier much tse-tse

Dlatego w każdej szkole świata
Słyszy się często słowa te:
Chłopaki, pójdę z wami
Chłopaki, pójdę z wami
Chłopaki, pójdę z wami?
- Nie!

:mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
SYLWKA_2014
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SYLWKA_2014 » 13.10.2015 09:55

Witam, tak czekam na odpowiedni moment, żeby się przyznać do czytania, śledzenia kolejnych wpisów. Ale już dłużej nie będę czekać ;-)). Cudowna relacja, wspaniałe wskazówki do zwiedzenia wyspy. Zaczarowałyście mnie Dziewczyny (razem z Minimartini) Bracią, do tego stopnia że rezerwacja już klepnięta od miesiąca (tydzień Murvica + drugi w Supetarze). Specjalne podziękowania będą też dla pewnego Pasażera, ale to nie ten wątek. Mam nadzieję, że jeszcze trochę popiszecie, bo co ja będę czytała i oglądała. Bardzo serdecznie pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.10.2015 14:41

Mikromir napisał(a):Zdecydowanie. :lol: Wylegiwał się w knajpie patrząc łakomie na pizzę. Jestem przekonana, że urokiem osobistym wyłudzał od klientów smaczne kąski... :oczko_usmiech:

A że tego uroku miał dużo, na pewno dobrze mu szło :D

TomKinS napisał(a):
Po drodze focimy widoczki z stronę Biokova:
Proszę, błagam, ... robimy zdjęcia. Tam, gdzie skierujemy nasz obiektyw, to są niezapomniane , dla nas, najpiękniejsze widoki. Związane z naszymi przeżyciami, doznaniami czy odczuciami. Ale je fotografujemy. NIE focimy, cokolwiek to znaczy. Przepraszam, ale focenie kojarzy mi się z wymiotowaniem. Taką mam fobię.

Powiem szczerze - dziwną masz fobię. I dlaczego to Ci się kojarzy z wymiotowaniem, kompletnie nie rozumiem.

Jestem polonistką, rażą mnie błędy językowe, ale pisanie językiem potocznym na forum jest czymś normalnym. Dziwne by było, gdybyśmy tutaj pisali wyłącznie literacką odmianą polszczyzny.
Na studiach zajmowałam się językiem internautów, więc, wierz mi, wiem, o czym piszę :)

Słowo "focić" weszło do języka potocznego podobnie jak "fota" czy "fotka" zamiast "zdjęcie". Funkcjonujemy w internecie (a właściwie: w Internecie ;)), a to narzędzie rządzi się swoimi prawami :)

andeo napisał(a):Maslinko,ładnie to tak wszystko obfocić ? :oczko_usmiech:
A poważnie ,to czekam na ostatni dzień na Braću :)

To będzie bardzo długi dzień, dużo wrażeń. Wstępnie liczyłam, że muszę go podzielić na 4 odcinki :)

Mikromir napisał(a):Ups, ja napisałam o knajpie zamiast o restauracji... trochę się boję, że to też źle... :roll:

:oczko_usmiech:

Spokojnie... :)
To chyba normalnie, że w różnych sytuacjach życiowych mówimy innym językiem. Na forum internetowym inaczej niż w pracy, a w sytuacjach prywatnych jeszcze inaczej :)
Tutaj odmiana potoczna jest, mz, najbardziej właściwa.

piotrf napisał(a):A mnie przy tym zdjęciu przypomniał się tekst autorstwa Jana Tadeusza Stanisławskiego :
(...)

Bardzo dobry tekst Ci się przypomniał, Piotrze :mrgreen:

SYLWKA_2014 napisał(a):Witam, tak czekam na odpowiedni moment, żeby się przyznać do czytania, śledzenia kolejnych wpisów. Ale już dłużej nie będę czekać ;-)). Cudowna relacja, wspaniałe wskazówki do zwiedzenia wyspy. Zaczarowałyście mnie Dziewczyny (razem z Minimartini) Bracią, do tego stopnia że rezerwacja już klepnięta od miesiąca (tydzień Murvica + drugi w Supetarze). Specjalne podziękowania będą też dla pewnego Pasażera, ale to nie ten wątek. Mam nadzieję, że jeszcze trochę popiszecie, bo co ja będę czytała i oglądała. Bardzo serdecznie pozdrawiam.

Witaj, Sylwia.
Dzięki za miłe słowa.
Kolejny odcinek będzie właśnie m.in. o Murvicy :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.10.2015 16:34

TomKinS napisał(a):fotografujemy. NIE focimy, cokolwiek to znaczy.

Weź no Tomaszu zluzuj majty-nie bądź "grammar nazi"
Jeden Bralczyk starczy :smo:
...
Czyżby Twoja fobia wynikała z tego,że Ci viżyn expres dopłaca? :roll:

Pozdrawiam :papa:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 13.10.2015 16:54

O kurczę,jeden dzień w 4 odcinkach?! 8O będzie się działo!
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 13.10.2015 17:37

Weź no Tomaszu zluzuj majty-nie bądź "grammar nazi"

Nic z tych rzeczy. Uważam tylko, że jest to brzydkie słowo na określenie tak pięknych zdjęć :wink: I to wszystko. Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.10.2015 14:14

andeo napisał(a):O kurczę,jeden dzień w 4 odcinkach?! 8O będzie się działo!

No to zaczynamy :D Dziś część pierwsza.

30 lipca (czwartek): Hacienda i Aloa - z góry

Nasz ostatni pełny dzień na Braču. Będzie się działo :mrgreen:

Plavac już odpoczywa - sflaczały (powietrze spuszczone), wymyty, suszy się na tarasie. A my Fabiakiem wyruszamy w stronę Murvicy i jej cudownych plaż. Najlepsze na koniec, tak jak było w ubiegłym roku z wyspą Proizd :D

Ale w tym odcinku jeszcze nie dotrzemy na plażę, musicie się uzbroić w cierpliwość ;)

Jak tu szybko dojechać do celu, kiedy po drodze tyle ciekawych miejsc 8)
Najpierw zatrzymujemy się przed konobą Hacienda, która jest usytuowana przy drodze nr 113, Selca - G. Humac. Rano jest oczywiście nieczynna, co nie oznacza, że zamknięta ;)

2015-07-30-11h15m01.jpg

Szeroko otwarta brama zaprasza do środka:

2015-07-30-11h15m16.jpg

Przepiękne miejsce urządzone w dalmatyńskim stylu:

2015-07-30-11h15m25.jpg

2015-07-30-11h16m30.jpg

2015-07-30-11h15m38.jpg

Urzekające domki zbudowane z kamieni:

2015-07-30-11h15m51.jpg

2015-07-30-11h15m35.jpg

2015-07-30-11h16m16.jpg

A na dachu jednego z nich... Czyżby to było krzesło? ;):

2015-07-30-11h16m58.jpg

Lawenda już niestety zasuszona:

2015-07-30-11h18m58.jpg

Podobnie jak resztki jedzenia na talerzach z wczorajszej kolacji :oczko_usmiech::

2015-07-30-11h16m25.jpg

Motto :D:

2015-07-30-11h18m18.jpg

Cudnie tu i spokojnie. Mogłabym tak siedzieć i siedzieć...

2015-07-30-11h17m53.jpg

Ale trzeba ruszać dalej - na plażę.

Chcemy przyjechać do Haciendy dziś wieczorem i zobaczyć to miejsce, gdy tętni życiem oraz oczywiście spróbować miejscowych specjałów. Niestety nie wystarczy nam na to czasu, bo dzisiejszy grafik jest bardzo napięty. Może przez ostatnie kilka dni za dużo odpoczywaliśmy ;)

W każdym razie wierzę zapewnieniom Marsallaha, że jedzenie mają tu wyborne, tylko ponoć wino nie najlepsze...

Dalsza droga jest niesamowicie piękna widokowo - serpentyny przed Bolem:

2015-07-30-11h33m26.jpg

Wjeżdżamy do miasteczka:

2015-07-30-11h42m39.jpg

Wszędzie pełno tablic informujących o campingach:

2015-07-30-11h43m43.jpg

Są to zazwyczaj małe campy, położone z dala od morza, w dodatku większość z nich nie jest zacieniona.

Nas interesuje inny camping... ;), do którego dojedziemy asfaltową już drogą:

2015-07-30-11h47m29.jpg

3 lata temu, kiedy stacjonowaliśmy na campie Aloa, prowadziła do niego (i do Murvicy) szutrówka.
Teraz jest elegancko, chociaż nie wiem, czy to dobrze :? Położenie asfaltu na pewno przyczyniło się do jeszcze większej popularności pięknych plaż w tej okolicy :roll:

Przekonamy się o tym już niedługo. Teraz zatrzymujemy się przy bramie campingu Aloa:

2015-07-30-11h49m59.jpg

Nie będziemy wjeżdżać na jego teren. Jeszcze by nam się tak bardzo spodobało, że nie chcielibyśmy wyjeżdżać z Brača ;)

Popatrzymy sobie na Aloa z góry, z ogromnym sentymentem...
To jeden z najpiękniej położonych campingów w Cro.

2015-07-30-11h49m11.jpg

Widać, że od naszej wizyty powiększyli wiatę nad barem:

2015-07-30-11h50m58.jpg

Pływające podesty, czyli dodatkowe plaże ;), nadal są, chociaż chyba inne:

2015-07-30-11h50m46.jpg

Na pewno jeszcze kiedyś tu przyjedziemy, bo to wyjątkowe miejsce. W tym roku jesteśmy apartamentowi ;), ale to wcale nie oznacza, że na dobre zrezygnowaliśmy z campingów 8)

Wjeżdżamy do Murvicy:

2015-07-30-11h53m35.jpg

i parkujemy Fabiaka przy drodze:

2015-07-30-11h56m27.jpg

Parking na końcu miejscowości o tej porze (przed 12:00 8O, trochę nam zeszło :oops:), w dodatku pod koniec lipca, jest już pełny.

Większość ludzi poszła na słynną plażę koło cmentarza, którą pięknie pokazała w swojej relacji Minimartini.

My natomiast, jak zwykle, lubimy iść pod prąd ;) i wybieramy inny plażowy kierunek... :mrgreen:
Ostatnio edytowano 03.02.2019 13:37 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.10.2015 14:42

maslinka napisał(a):A na dachu jednego z nich... Czyżby to było krzesło? ;):

Ja bym zaryzykował tezę, że to takie jakby "siodło" dla osiołka.
Na czymś takim mocuje się towar, który ma zwierzę nieść.

pzdr :wink:
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 15.10.2015 10:28

Za oknem szaro - buro - ponuro a tu tak cieplutko :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Relacja z białym kamieniem w tle - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone