Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja z białym kamieniem w tle

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 03.10.2015 07:44

No i doczekałam się odcinka o mojej kochanej Povlji :)
Tak mi się cieplej na sercu zrobiło i zatęskniłam jeszcze mocniej :):) :)
Już zaczynam planować przyszłoroczny urlop :) :) :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.10.2015 15:23

Aguha napisał(a):Cały czas jestem i tak sobie myślę, że jak bogi wszelakie pozwolą to za rok będzie Brač.

Pozdrawiam :)

Z takiego wyboru będziesz na pewno zadowolona :)

janusz07 napisał(a):Uff, nadrobiłem zaległości, wrzesień dał popalić. Piękny ten Brać, przejechałoby się...

No to jaki problem? ;) Serdecznie polecam :)

ELIMAR napisał(a):No i doczekałam się odcinka o mojej kochanej Povlji :)
Tak mi się cieplej na sercu zrobiło i zatęskniłam jeszcze mocniej :):) :)
Już zaczynam planować przyszłoroczny urlop :) :) :)

W takim razie cieszę się, że przywołałam Twoje miłe wspomnienia :)
Miłego planowania życzę :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.10.2015 19:57

28 lipca (wtorek): Kajakowania ciąg dalszy

Po krótkiej przerwie w beach barze Puntinaku ruszamy dalej, a właściwie z powrotem:

Obrazek

Mijamy latarnię morską:

Obrazek

i zaparkowanego niedaleko Fabiaka (stoi mniej więcej tam, gdzie odcisnął się mój paluch ;)):

Obrazek

Popłyniemy nieco dalej, do plaży, którą polecała nam nasza gospodyni:

Obrazek

Miejsce, jak widać, jest popularne. Tak naprawdę moglibyśmy tu spokojnie dojść z kwaterki na piechotę, ale skoro już siedzimy w kajaku, to zajrzymy tu "przy okazji" ;)

Obrazek

Przybijamy do brzegu w miejscu, gdzie ludzi jest trochę mniej:

Obrazek

Wybieramy bardziej odludny fragment i plażujemy w pięknych okolicznościach przyrody:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W te cudne okoliczności, w ciszę i spokój lipcowego popołudnia ;) wdziera się gwałtownie pewien obcy czynnik 8O:

Obrazek

Nie żeby psuł krajobraz ;) To nam nie przeszkadza, ale umc, umc dochodzące z pokładu statku już tak.

Okazuje się, że tenże czynnik wcale nie jest obcy plażującym w tym miejscu turystom. Machają radośnie, podskakują i tańczą w rytm muzyki dobiegającej z ... Makarskiego Jadranu :mrgreen:

Tak, tak, przed nami Makarski Jadran w całej okazałości:

Obrazek

Ale Plavac i tak jest na pierwszym planie ;)

Fish pikniki mi nie przeszkadzają. Sami korzystamy z tego rodzaju atrakcji, ale zawsze starannie wybieramy wycieczki, kierując się przede wszystkim wielkością jednostki pływającej. Ten statek jest wielki i przede wszystkim strasznie głośny... To, co słychać z jego pokładu, to albo disco polo (tak, tak, grają po polsku) albo pseudo folk (słyszeliśmy chyba język słowacki). Po prostu jedna wielka impreza.

Makarski Jadran przepływa obok Sumartina codziennie o tej samej porze i stanowi lokalną atrakcję ;) Może i dobrze, że się pojawia, bo w momencie, kiedy znika z horyzontu, można docenić tę spokojną i piękną miejscówkę, jaką są plaże Sumartina :)

Plażowanie dobiega końca. Pakujemy się do kajaka i tak kończy się nasza wycieczka.

Oto trasa całego dzisiejszego rejsu:

Obrazek

Najpierw zielony kolor - do uvali Vela Studena. Później pomarańczowy - do beach baru w Puntinaku. I na końcu (różowy) do zatoczki niedaleko cmentarza w Sumartinie.

Zanim dotrzemy do "domu", zaglądamy do ribarnicy, która jest czynna codziennie rano i (na szczęście dla nas :)) również wieczorem. Kupujemy dwie ładne orady (80 kun za kg) na kolację.

Zdjęć rybek na talerzu niestety nie posiadam, bo zniknęły bardzo szybko :D

Wieczór mija przyjemnie i spokojnie. Po tej stronie wyspy zdecydowanie więcej odpoczywamy :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.10.2015 20:36

maslinka napisał(a):Przybijamy do brzegu w miejscu, gdzie ludzi jest trochę mniej:

Obrazek

Wybieramy bardziej odludny fragment i plażujemy w pięknych okolicznościach przyrody:

Obrazek

My też zawsze plażujemy w tych tej części plaży, mniej więcej w okolicach prysznica. Zawsze tam trochę "luźniej" :oczko_usmiech: :mrgreen:

maslinka napisał(a):W te cudne okoliczności, w ciszę i spokój lipcowego popołudnia ;) wdziera się gwałtownie pewien obcy czynnik 8O:

Obrazek

Nie żeby psuł krajobraz ;) To nam nie przeszkadza, ale umc, umc dochodzące z pokładu statku już tak.

Okazuje się, że tenże czynnik wcale nie jest obcy plażującym w tym miejscu turystom. Machają radośnie, podskakują i tańczą w rytm muzyki dobiegającej z ... Makarskiego Jadranu :mrgreen:

Tak, tak, przed nami Makarski Jadran w całej okazałości:

Obrazek

To znaczy że byliście tam około 17:40, według "Makarskiego Jadrana" można zegarki regulować :oczko_usmiech: :mrgreen: Nawet jak go nie widać to go słychać :oczko_usmiech: :mrgreen:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.10.2015 22:04

maslinka napisał(a):Ale Plavac i tak jest na pierwszym planie ;)

Ciekawe, czy Piotrek (Plavac) o tym wie. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Stasiek18
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stasiek18 » 04.10.2015 23:47

Oglądam twoje kajakowe wędrówki :wink:
Sam zabieram kajak od kilku lat,ale nie zawsze czas pozwala z niego korzystać :cry:
W tym roku korzystałem ze starego kajaka tylko przez kilka dni ,ale najciekawsze zakątki zwiedziłe przy pomocy kajaka :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.10.2015 14:45

dids76 napisał(a):To znaczy że byliście tam około 17:40, według "Makarskiego Jadrana" można zegarki regulować :oczko_usmiech: :mrgreen: Nawet jak go nie widać to go słychać :oczko_usmiech: :mrgreen:

A właśnie nie... Sprawdziłam godzinę na zdjęciach i była 17:03. Na pewno mieliśmy dobrze ustawiony czas, bo go synchronizowaliśmy na wszystkich aparatach ;)
Widocznie tego dnia skrócono wycieczkę :?

Franz napisał(a):
maslinka napisał(a):Ale Plavac i tak jest na pierwszym planie ;)

Ciekawe, czy Piotrek (Plavac) o tym wie. ;)

Nie wiem, czy tu zagląda ;)

Stasiek18 napisał(a):Oglądam twoje kajakowe wędrówki :wink:
Sam zabieram kajak od kilku lat,ale nie zawsze czas pozwala z niego korzystać :cry:
W tym roku korzystałem ze starego kajaka tylko przez kilka dni ,ale najciekawsze zakątki zwiedziłe przy pomocy kajaka :D

To już nasz szósty sezon z kajakiem i nie wyobrażam sobie Cro-wakacji bez niego 8)
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 06.10.2015 06:55

Fajne te rzeźby z białego kamienia ,ja mimo że jeszcze na Braću nie byłam ,mam bransoletkę z białymi kamykami zakupioną w Splicie .To moja ulubiona pamiątka z Cro :)
Co do artystów ,rzeźbiarzy ,to w tym roku na Hvarze odwiedziliśmy pracownię Zorana Tadića
fajny filmik na you tube FANTAZAM polecam , byłaś tam może Maslinko?
Wieczorem w pracowni i w mieście niesamowity klimat ,a Zoran bardzo fajny człowiek .
Wiem ,że teraz nie Hvar mamy na tapecie ,ale to tak przy okazji artystów mi się nasunęło :wink:

Ten obrazek wykonany przez panią u której mieszkaliście też bardzo fajny,warto sobie taką pamiątkę samemu stworzyć :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.10.2015 15:32

andeo napisał(a):Fajne te rzeźby z białego kamienia ,ja mimo że jeszcze na Braću nie byłam ,mam bransoletkę z białymi kamykami zakupioną w Splicie .To moja ulubiona pamiątka z Cro :)

Bransoletka - fajna pamiątka. My z białego kamienia przywieźliśmy sobie magnes na lodówkę (w kształcie Brača) i krzyżyk stojący (na kolędę ;))

andeo napisał(a):fajny filmik na you tube FANTAZAM polecam , byłaś tam może Maslinko?

Niestety nie, ale filmik bardzo fajny :)

andeo napisał(a):Ten obrazek wykonany przez panią u której mieszkaliście też bardzo fajny,warto sobie taką pamiątkę samemu stworzyć :)

Dokładnie. To, co zrobiła, nie było trudne, ale na pewno wymagało wyobraźni :)
Na robienie takiego czegoś na wakacjach nie mielibyśmy czasu ;) Chętnie natomiast kupilibyśmy obrazek od gospodyni, gdyby tylko nasze mieszkanie było z gumy ;)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 06.10.2015 16:47

maslinka napisał(a):
Obrazek

Ale Plavac i tak jest na pierwszym planie ;)

Model jakby znajomy. :D

pzdr :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.10.2015 17:45

longtom napisał(a):Model jakby znajomy. :D

Wydaje Ci się ;)

29 lipca (środa): Povlja - ruiny bazyliki

Dziś śpimy długo, chyba aż do 9:00 ;) Dłużej to byłaby niewybaczalna strata czasu. To niestety nasz przedostatni pełny dzień na wyspie, a przed nami ostatnia wycieczka kajakowa :(

Po śniadaniu ruszamy ponownie do Povlji, w której zwodujemy kajak. Ale najpierw pooglądamy sobie kościół św. Jana Chrzciciela z XVIII wieku:

2015-07-29-11h21m21 (Custom).jpg

2015-07-29-11h10m12 (Custom).jpg

2015-07-29-11h11m19.jpg

Niestety tylko z zewnątrz, bo jest zamknięty:

2015-07-29-11h10m54 (Custom).jpg

Obok kościoła znajdują się ruiny bazyliki z przełomu V i VI wieku:

2015-07-29-11h11m22 (Custom).jpg

Stąd pochodzi ważny zabytek starochrześcijańskiej kultury, Povljanski prag - napis z XII wieku wyryty cyrylicą na progu chrzcielnicy. Oryginalny kamień z napisem znajduje się obecnie w Muzeum Archeologicznym w Splicie, a kopia w muzeum w Škripie.

Spacerujemy, podziwiając starocie ;)

2015-07-29-11h12m19 (Custom).jpg

2015-07-29-11h11m56 (Custom).jpg

2015-07-29-11h12m52 (Custom).jpg

2015-07-29-11h13m07 (Custom).jpg

Obchodzimy ruiny bazyliki i kościół dookoła:

2015-07-29-11h13m21.jpg

Fajne miejsce. Na pewno trzeba tu przyjechać, będąc w pobliżu.

Następnym punktem programu jest znalezienie campingu 8O Spokojnie, nie będziemy się tam przenosić ;) Przynajmniej nie tym razem ;)

Przy wjeździe do Povlji i na skrzyżowaniu w Selcy widzieliśmy tabliczkę kierującą na camp Antonia w Povlji. Postanawiamy zbadać sprawę 8) Nie jest to łatwe zadanie, bo camping okazuje się być bardzo mały, przydomowy. W końcu znajdujemy go w jednej z uliczek poniżej kościoła:

2015-07-29-11h19m33 (Custom).jpg

Teren malutki, chętnych też niezbyt wielu:

2015-07-29-11h19m15 (Custom).jpg

2015-07-29-11h19m06 (Custom).jpg

Trudno się dziwić - do Jadranu tak daleko, że nawet go nie widać :? Na pewno ceny mają atrakcyjne, chociaż nie sprawdzaliśmy ;) Może kiedyś... chociaż wątpię, bo camping w Cro musi (przynajmniej na popularnych wyspach ;)) być nad morzem :D

Lekko pochmurny poranek powoli zmienia się w słoneczny dzień. Nie marudzimy już dłużej przy "kamulcach" i innych starociach, tylko pędzimy do morza :)

Plavca zwodujemy na tej plaży:

2015-07-29-11h26m24 (Custom).jpg

2015-07-29-11h27m25 (Custom).jpg

z widokiem na przełęcz Dupci - "wrota Makarskiej Riviery" ;)

2015-07-29-11h27m20 (Custom).jpg

I popłyniemy w lewo, czyli na zachód :):

2015-07-29-11h28m07 (Custom).jpg

Ale o tym już w następnym odcinku :)
Ostatnio edytowano 03.02.2019 13:17 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.10.2015 19:40

Łuki Bazyliki rzekłbym PRAWIE arabskie...
:oczko_usmiech:
Michas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michas » 06.10.2015 21:22

oj to nie będzie zwiedzania zatoczek pomiędzy Povlją a Sumatrinem?
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 06.10.2015 21:33

Ile na liczniku wybiło kajaczkowi w tym roku :?: chyba sporo.... :)
Krajobraz, i kolory morza w tym rejonie wspaniałe.....nieprawdaż :?: :!: 8)
:papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.10.2015 07:01

maslinka napisał(a):Spacerujemy, podziwiając starocie ;)

Obrazek

Starocie prezentują się całkiem nieźle :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Relacja z białym kamieniem w tle - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone