Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja z białym kamieniem w tle

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.09.2015 21:15

san95 napisał(a):Czyli największa chorwacka wyspa wciąż przed Wami? U nas od Krku praktycznie zaczęła się cała przygoda z Chorwacją i z perspektywy dnia dzisiejszego był to dobry wybór, gdyż im bardziej na południe tym bardziej chorwacko i tak naprawdę na północną część trochę szkoda już dziś urlopu.

Tak naprawdę to na Krku postawiliśmy stopę, wracając z Cresu. Zeszliśmy z promu i przejechaliśmy przez wyspę, ale nie widzieliśmy absolutnie nic, więc to się nie liczy... Krk to zbyt duża i ciekawa wyspa, żeby stosować kryterium "postawienia stopy" ;)

Magdalena S. napisał(a):Wychodzi na to, że tylko ja lubię niepogodę. Uwielbiam gdy się chmurzy, wieje... Dobrze się wtedy zwiedza :) .
Jedno czego nie lubię, to gdy pada :?
To może zepsuć dzień.

Ja w Cro mogę mieć upał i "full sunshine" przez cały pobyt. Zwiedzamy i tak zawsze późnym popołudniem albo wieczorami. Na wakacje jadę po to, żeby się wygrzać na zapas 8)

andeo napisał(a):Witam Agnieszko! Pewnie "szczęścdziesiątaktóraśtam" :lol: miejsce pewnie jest,bo jak mniemam są rotacje ,zatem siadam i nadrabiam zaległości :papa:

Cześć Aldona. Trzymałam miejsce specjalnie dla Ciebie :mrgreen:

gosiak.k napisał(a):Witaj:))
Dawno mnie nie było na forum, cieszę się, że zdążyłam przed zakończeniem relacji jednej z moich ulubionych Autorek:)) Uwielbiam Brać, mam nadzieję, że za rok znowu tam będę...
pozdrawiam i czytam dalej:))
Gośka

Witaj, Gośka. Ja też uwielbiam Brač 8) I podejrzewam, że jest nas jeszcze więcej :D

alladyndelscorcho napisał(a):Ale, ale, Murter jest połączony mostkiem ze stałym lądem w miejscowości Tisno. Czy to się liczy w Twoim rankingu jako wyspa :D

Jasne, że się liczy :D W końcu to otok 8) Patrząc w ten sposób, można by nie policzyć Pagu i Krku, bo też jest most ;) Wiem, wiem, że ten na Murter wyjątkowo krótki ;), ale most to most :mrgreen:
Na Murterze nigdy nie stacjonowaliśmy, ale dwa razy pojechaliśmy tam z Drage i parę miejsc widzieliśmy, więc zaliczam ;)

Widzę, że rozkręciła się dyskusja o wyspach :oczko_usmiech:

alladyndelscorcho napisał(a):Taki widok wywołuje banana na mojej twarzy :D

:mrgreen:
alladyndelscorcho
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alladyndelscorcho » 07.09.2015 21:36

maslinka napisał(a):Jasne, że się liczy :D W końcu to otok 8) Patrząc w ten sposób, można by nie policzyć Pagu i Krku, bo też jest most ;) Wiem, wiem, że ten na Murter wyjątkowo krótki ;), ale most to most :mrgreen:

He, he, most to most :lol:

tisno.jpg

O.K. Zaliczone :D

Aha, znalazłem moje fishpicnicowe winko. Ja nie wiem co oni tam dodają ale te na fishpicnicach zawsze smakują doskonale :wink:

ssl1990.jpg
san95
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) san95 » 08.09.2015 09:24

maslinka napisał(a): Widzę, że rozkręciła się dyskusja o wyspach :oczko_usmiech:

Musisz kryteria zliczania wysp spisać wyraźniej :). Za chwilę pojawi się problem czy można doliczać wyspy śródlądowe, dajmy na to Otok Sv. Marija na większym z jezior w Parku Narodowym na Mljecie.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 08.09.2015 10:17

maslinka napisał(a):
andeo napisał(a):Witam Agnieszko! Pewnie "szczęścdziesiątaktóraśtam" :lol: miejsce pewnie jest,bo jak mniemam są rotacje ,zatem siadam i nadrabiam zaległości :papa:

Cześć Aldona. Trzymałam miejsce specjalnie dla Ciebie :mrgreen:

O jak miło :) cieszę się,bo na siedząco lepiej się czyta :oczko_usmiech:
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 08.09.2015 15:47

W "międzyczasie" poczytana relacja minimartini, teraz tu czekam na cd :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.09.2015 15:22

alladyndelscorcho napisał(a):Aha, znalazłem moje fishpicnicowe winko. Ja nie wiem co oni tam dodają ale te na fishpicnicach zawsze smakują doskonale :wink:

Niech dodają, co chcą. Najważniejsze, że smakuje :D

san95 napisał(a):Musisz kryteria zliczania wysp spisać wyraźniej :). Za chwilę pojawi się problem czy można doliczać wyspy śródlądowe, dajmy na to Otok Sv. Marija na większym z jezior w Parku Narodowym na Mljecie.

O tej wyspie nie pomyślałam 8O W takim razie mamy 29 wysp na koncie :lol:

Elizasz napisał(a):W "międzyczasie" poczytana relacja minimartini, teraz tu czekam na cd :)

W takim razie zapraszam na kolejny odcinek.

24 lipca (piątek): Plażowanie w Sutivanie ;)

Według prognoz pogody dzisiaj ma być słaby dzień - chmury i możliwy deszcz. Postanawiamy więc nie ryzykować i rezygnujemy z kajakowania. Prognozy na szczęście się nie sprawdzają i spędzimy miły dzień na plaży w Sutivanie i nie tylko :)

Dojazd do sutivanskich plaż jest dzisiaj niestety utrudniony. Normalnie można przejechać nabrzeżem (poza wieczorami, kiedy jest ono opanowane przez spacerowiczów), ale dzisiaj odbywa się tu impreza rowerowa Bike Friendly Sutivan Promo Day (tutaj można o tym poczytać, a tutaj zobaczyć filmik, w którym Sutivan bardzo ładnie się prezentuje :))

Impreza na pewno fajna, ale przez nią musimy jechać obilaznicą, czyli obwodnicą, która prowadzi wąskimi dróżkami. Mijanki są często bardzo problematyczne, ale udaje nam się dojechać do plaży bez porysowania lakieru.

Zanim jednak dotrzemy do głównego celu, zatrzymujemy się koło kościoła sv. Roka:

2015-07-24-11h06m09.jpg

2015-07-24-11h13m08.jpg

i ładną cyprysową aleją idziemy w stronę cmentarza.

2015-07-24-11h07m12.jpg

3 lata temu nie weszliśmy na jego teren, bo myśleliśmy, że było zamknięte (na forum dowiedziałam się, że trzeba było bardzo mocno nacisnąć i pchnąć klamkę ;)) Tym razem brama cmentarza stoi otworem, więc wchodzimy:

2015-07-24-11h09m51.jpg

2015-07-24-11h11m49.jpg

Lubię chorwackie cmentarze, ten też jest ładny, ale do supetarskiego dużo mu brakuje.

Dziwne to trochę:

2015-07-24-11h11m08.jpg

Teraz już wiem (bo znalazłam na forum ;)), że to wejście do katakumb. W relacji Marze_ny Yanopodkivano wkleił zdjęcia stamtąd - klik. Robi wrażenie, chociaż nie wiem, czy chciałabym tam zejść...
Nawet gdybym wiedziała, że jest taka możliwość, chyba bym się nie zdecydowała, bo to wrażenie jest, jak dla mnie, dosyć upiorne :?

Dobra, wystarczy tych cmentarnych klimatów. Jedziemy w końcu na plażę!

Obilaznica wyrzuca nas z zachodniej strony Sutivanu. Przejeżdżamy koło mniej lub bardziej ciekawych plaż:

2015-07-24-11h19m14.jpg

2015-07-24-11h20m00.jpg

2015-07-24-11h20m37.jpg

i dojeżdżamy do uvali Livka (względnie: Likva):

2015-07-24-11h21m57.jpg

Na głównej plaży jest oczywiście dużo ludzi:

2015-07-24-11h22m08.jpg

więc idziemy na pobliskie skałki:

2015-07-24-12h22m38.jpg

2015-07-24-12h22m33.jpg

Wiem, że kawałek dalej są ładniejsze i bardziej ustronne plaże (byliśmy tam 3 lata temu), ale tym razem chcieliśmy być blisko jakiegoś miejsca z jedzonkiem (nie wzięliśmy wałówy ;)).

Za plażą i murkiem widać zabudowania beach baru Modrulj. Bardzo urokliwe miejsce, fajnie urządzone, a do tego świetne palačinki :) Niestety nie mam zdjęć ani baru, ani jedzenia ;), ale można zobaczyć co nieco na podlinkowanym profilu fb.

Godziny płyną leniwie, a my zaprzyjaźniamy się z mieszkańcami plaży ;):

2015-07-24-14h54m41.jpg

Z tymi, co nie wychodzą z wody, również ;):

2015-07-24-11h33m15.jpg

Fajna była ta żółta (a może złota :)) rybka.

Moglibyśmy plażować do wieczora, ale nasze wakacje są już prawie na półmetku, a my do tej pory mało zwiedziliśmy 8O Mam na myśli "klasyczne" zwiedzanie, a nie takie w naszym stylu, czyli odwiedzanie zatoczek kajakiem ;)

W następnym odcinku zapraszam więc do obejrzenia fotek z bračkiego "must see"... :twisted: :mrgreen:
Ostatnio edytowano 02.02.2019 16:59 przez maslinka, łącznie edytowano 2 razy
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.09.2015 18:27

Ciekaw jestem, co będzie bračkim "must see" :wink: :smo:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.09.2015 18:38

Wjazd na górkę obserwacyjną z widokiem na Bol.
:wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.09.2015 20:10

tony montana napisał(a):Ciekaw jestem, co będzie bračkim "must see" :wink: :smo:

Nie domyślasz się? ;)

FUX napisał(a):Wjazd na górkę obserwacyjną z widokiem na Bol.
:wink:

I wszystko jasne :mrgreen:
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 10.09.2015 22:18

A więc czekam z niecierpliwością.. :) Owe 'must see' wciąż przede mną.. ;)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 10.09.2015 23:39

śledzę, śledzę tylko nie zdążyłam się wpisać:)

na wyspie Brac spędziliśmy kiedyś kilka dni ale to za mało, na dodatek wciąż mi się źle kojarzy z przyczyn osobistych...ale już CROberto rozwiał moje negatywne myśli swoją relacją smaganą wiatrem a teraz Ty pewnie poprawisz i zawitamy kiedyś ponownie na Brac:)

mała zdrada na rzecz apartamentów nastąpiła, ciekawe kiedy nastąpi zdrada na rzecz np Grecji:)

co do pogody to my w tym roku w Grecji też pierwszy raz mieliśmy taką małą niestabilność, było pięknie ale zdarzały się chwile takiego przymglenia, efekt tzw. brudnej wody a nie turkusu...ale to tak chwilowo, nie ma co narzekać:)
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 11.09.2015 08:32

Brać był w planach na ten rok, ale niestety musielismy je zmienić .... :(
Widzę, że wiele straciłam 8O
Jednak co się odwlecze........ :D
pozdrawiam jeszcze z Chorwacji :papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.09.2015 09:07

maslinka napisał(a):Obrazek

Obrazek

Ale ludków w Sutivanie 8O .
Rozpuściły nas trochę wrześniowe wyjazdy :wink: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.09.2015 11:08

maslinka napisał(a):
tony montana napisał(a):Ciekaw jestem, co będzie bračkim "must see" :wink: :smo:

Nie domyślasz się? ;)

Bol, Vidova?
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 11.09.2015 13:20

tony montana napisał(a):
maslinka napisał(a):

Nie domyślasz się? ;)

Bol, Vidova?

byłam na zachodzie słońca, warto:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Relacja z białym kamieniem w tle - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone