Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja z białym kamieniem w tle

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Madziulka2112
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madziulka2112 » 05.09.2015 13:40

Czekam z niecierpliwością na dalszy ciąg relacji..przeczytałam ją z zapartym tchem :)
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 05.09.2015 20:59

Faktycznie pogoda w tym dniu pechowa :evil: Gdybym widziała TAKIE chmury troszkę bym już panikowała.
Lazury cudne... Te z kategorii "bardziej lazurowo już się nie da" :wink:

No więc i ja zaczęłam podliczać wyspy, lecz coś czuję, że z moim wynikiem plasuję się gdzieś... Na szarym końcu :wink: ale... Nie ilość a jakość się liczy :lol: A że każda z odwiedzonych wysp cudnej urody - to nema problema :wink:
W przyszłym roku być może podbijemy licznik.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.09.2015 11:26

Madziulka2112 napisał(a):Czekam z niecierpliwością na dalszy ciąg relacji..przeczytałam ją z zapartym tchem :)

Witaj, Madziulka. Ciąg dalszy już za chwilę.

minimartini napisał(a):Faktycznie pogoda w tym dniu pechowa :evil: Gdybym widziała TAKIE chmury troszkę bym już panikowała.

Też trochę panikowałam, ale jak się okazało, mieliśmy na wycieczce zdecydowanie lepszą pogodę niż na Braču, więc się opłaciło :)

minimartini napisał(a):No więc i ja zaczęłam podliczać wyspy, lecz coś czuję, że z moim wynikiem plasuję się gdzieś... Na szarym końcu :wink: ale... Nie ilość a jakość się liczy :lol:

Pewnie, że tak! :D
U nas tych "jakościowych" wysp (dużych i zwiedzonych dość dokładnie) jest "tylko" 9: Brač, Hvar, Korčula, Pag, Mljet, Lastovo, Cres, Lošinj, Murter.

Ale do tego muszę doliczyć jeszcze Šipan, Lopud, Koločep (czyli Wyspy Elafickie), Lokrum, dwie wyspy z Pakleni Otoći - Jerolim i Marinkovac, Proizd, Badiję, Vrnik, Planjak, Gubešę (koło Velej Luki) i jeszcze kilka innych... :mrgreen:
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 06.09.2015 11:55

maslinka napisał(a):
U nas tych "jakościowych" wysp (dużych i zwiedzonych dość dokładnie) jest "tylko" 9: Brač, Hvar, Korčula, Pag, Mljet, Lastovo, Cres, Lošinj, Murter.

I w tej grupie są dwie, o których marzymy - Mljet i Pag :mrgreen:
A tu Grecja tak nas już kusi... Od zeszłego roku :twisted:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.09.2015 13:02

minimartini napisał(a):I w tej grupie są dwie, o których marzymy - Mljet i Pag :mrgreen:
A tu Grecja tak nas już kusi... Od zeszłego roku :twisted:

Jestem bardzo ciekawa, co zwycięży :mrgreen:

23 lipca (czwartek): Fishpicnic - część druga i ostatnia

Wracamy na pokład "Bury", gdzie czeka już na nas domaće vino:

2015-07-23-12h30m46.jpg

a zaraz pojawia się też grillowana makrela. Nie ma problemu z dokładkami, przygotowano więcej ryb niż ludzi na statku :) Do tego oczywiście pieczywko i nieodłączna biała kapusta z octem winnym. Proste smaki, ale dla mnie to jest właśnie esencja dalmatyńskiej kuchni. Smakuje wybornie :D Nie wiem, czy bardziej dlatego, że jest pyszne, czy dużą rolę odgrywają okoliczności przyrody... Wszystko jedno, jesteśmy bardzo zadowoleni.

Do naszego stolika przysiada się sympatyczna Bośniaczka (w tym roku w Cro mamy szczęście do Bośniaków). Okazuje się, że aktualnie mieszka we Francji, pracuje w Szwajcarii, ma męża Niemca, a do Chorwacji przyjechała na wakacje :lol:

Fajnie nam się rozmawia, cieszymy się z kolejnej możliwości pogadania po chorwacku :)

Czas szybko płynie i nagle orientujemy się (może to też wpływ wina ;)), że już dobijamy do brzegów Šolty, a konkretnie do Rogača:

2015-07-23-13h39m02.jpg

Miejscowość ta znajduje się na północnym wybrzeżu Šolty. Istniała już w czasach starożytnych, w pobliskiej zatoce Banje znaleziono pozostałości rzymskich villae rusticae. Obecnie Rogač zamieszkuje około 100 osób, znajduje się tu przystań dla promów i katamaranów płynących ze Splitu oraz stacja benzynowa.

Mamy tu niecałe 2 godziny czasu wolnego ;) Tak jak większość współtowarzyszy podróży, ruszamy na rekonesans miejscowości:

2015-07-23-13h48m04.jpg

Obchodzimy zatokę dookoła:

2015-07-23-13h49m10.jpg

Wypatruję taką ciekawostkę :D:

2015-07-23-13h51m55.jpg

Czy my na pewno jesteśmy na Šolcie, a nie na Lastovie :?: ;)

Nasza "Bura" z daleka:

2015-07-23-13h53m19.jpg

Pogoda zrobiła się całkiem fajna. Słoneczko świeci, a nawet bardzo mocno grzeje, a Jadran zaprasza do kąpieli :D:

2015-07-23-13h52m50.jpg

2015-07-23-13h52m52.jpg

Spacerujemy razem z poznaną Bośniaczką, która zaprosiła nas na "kawę czy coś" :) Nie wypadało odmówić, tym bardziej, że fajnie nam się rozmawia. Jadran poczeka...

Docieramy do konoby Pasarela cudnie usytuowanej nad samym morzem:

2015-07-23-14h29m56.jpg

Po chwili widzimy też turystów z naszego statku. Bezradnie rozglądają się za miejscem, bo zajęliśmy ostatni wolny stolik. Zapraszamy ich więc do nas. Okazuje się, że to Amerykanie z Kalifornii, którzy przylecieli na wakacje do swoich przyjaciół do Splitu. Jest już bardzo międzynarodowo :) Możemy trochę odpocząć od mówienia po chorwacku i pogadać, na odmianę, po angielsku :)

Towarzyszy nam kot, który wygląda trochę "egipsko":

2015-07-23-14h35m58.jpg

Amerykanie proszą o polecenie pięknych miejsc, które można zwiedzić bez auta. Ponieważ stacjonują w Splicie, rekomendujemy rejs katamaranem do Bolu i/lub Jelsy (obowiązkowy nocleg w Jelsie) lub wycieczkę do miasta Hvar. Mimo że podróżują z dwójką małych dzieci, są elastyczni i chętnie pozwiedzają dalmatyńskie wyspy.

Fajnie się rozmawia, ale trzeba by się w końcu zanurzyć w Jadranie. Nie szukamy daleko, wykąpiemy się przy pobliskich skałkach:

2015-07-23-15h02m43.jpg

z widokiem na drugą stronę zatoki:

2015-07-23-15h37m09.jpg

Niestety, czas na nas. Niecałe 2 godziny szybko minęły w pięknych okolicznościach i w miłym towarzystwie. I chociaż w Rogaču nie ma nic szczególnego (kilka domów, parę restauracji i barów, plaże kamyczkowe i skaliste) podobało nam się tu. Miejsce emanuje niesamowitym spokojem. To może być dobry pomysł na leniwe wakacje. Chociaż gdy będziemy się wybierać na Šoltę, jako bazę raczej wybierzemy Stomorską albo Maslinicę.

Wracamy na "Burę". Na dolnym pokładzie pusto:

2015-07-23-16h10m47.jpg

Większość ludzi przeniosła się na dziób i podziwia widoki. Łajba płynie zaskakująco szybko i już za chwilę oglądamy piękne plaże w okolicach Sutivanu:

2015-07-23-16h20m42.jpg

i sam Sutivan:

2015-07-23-16h30m52.jpg

Tu jeszcze świeci słońce, ale za chwilę wpływamy w "strefę mroku". Nad Supetarem wiszą ciężkie chmury. Ciekawe, czy tak tu było przez cały dzień :roll: Morze szaleje, fale pryskają, więc chowamy się na dolny pokład:

2015-07-23-16h52m07.jpg

Na szczęście niedługo bezpiecznie dopływamy do supetarskiego portu:

2015-07-23-17h03m31.jpg

2015-07-23-17h03m37.jpg

Wycieczka była bardzo udana, chociaż inna niż się spodziewaliśmy ;) Na pewno bardziej by się nam podobało, gdybyśmy mieli lepszą pogodę, ale i tak było fajnie. Najważniejsze, że nie padało. Małe rozczarowanie to chmury, które nadciągnęły akurat wtedy, gdy byliśmy u wybrzeży Drvenika i nie mogliśmy w pełni nacieszyć się kolorami laguny. Ale przez moment widzieliśmy te lazury i musi nam to wystarczyć ;)

Rogač natomiast nie wyróżniał się niczym szczególnym spośród wielu małych dalmatyńskich miejscowości i równie dobrze moglibyśmy przybić do brzegu gdziekolwiek indziej ;), ale było tam ładnie i spokojnie. Natomiast chyba najbardziej podobała nam się część towarzyska (której nie mogliśmy przewidzieć), możliwość spotkania sympatycznych ludzi i podszlifowania chorwackiego (i angielskiego ;))

Koniec wycieczki, koniec dobrej pogody. Słońce świeci gdzieś dalej:

2015-07-23-17h04m10.jpg

Natomiast tutaj, w Supetarze, zrywa się potężny wiatr:

2015-07-23-17h09m43.jpg

i nadciągają ciemne chmury:

2015-07-23-17h14m40.jpg

Idziemy w stronę apartmanu, obserwując "odważnych" plażowiczów, którzy skaczą przez fale:

2015-07-23-17h18m43.jpg

Niestety, gdy docieramy na kwaterkę, deszcz zaczyna padać na dobre. A chcieliśmy jeszcze trochę poplażować... Trudno, zamiast tego późnym popołudniem wybieramy się na pyszne hamburgery do pobliskiej "Šumicy". Siedzimy pod daszkiem i patrzymy na wzburzony Jadran:

2015-07-23-18h44m09.jpg

Wieczór spędzamy częściowo przy chorwackiej telewizji :), a częściowo na tarasie, kiedy już przestaje padać. Przychodzi sąsiadka i przeprasza nas za nietrafione przewidywania pogodowe ;) Nie szkodzi, mieliśmy udany dzień. Nawet bardzo udany! :D
Ostatnio edytowano 02.02.2019 15:50 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 06.09.2015 16:26

Kocham takie klimaty (lecz tylko pod kątem fotograficznych kontrastów ;)):

Obrazek

... i przeskakiwanie przez fale przy takiej aurze też :mrgreen: Nie skorzystaliście?

Šolty jestem ciekawa - na pewno skrywa wiele pięknych zatoczek.

Swoją drogą... To winko tak apetycznie wygląda, że zaczęłam się zastanawiać, czy nie napocząć przypadkiem swoich zapasów :wink:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 06.09.2015 16:54

Fajna fotka - człowiek patrzy, czy mu łódki bura nie zerwie.
A tak w ogóle to ciekawe klimaty - podobny wietrzyk i fale, tylko raz widziałem w Cro ... w październiku.
P.S. Wycieczka sympatyczna - pewnie najbardziej ze względu na towarzystwo.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.09.2015 17:44

maslinka napisał(a):Wypatruję taką ciekawostkę :D:

Obrazek

Komin jak żywcem z Portugalii wyjęty!
Tam było podobnych mnóstwo :)

:smo:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.09.2015 19:17

minimartini napisał(a):Kocham takie klimaty (lecz tylko pod kątem fotograficznych kontrastów ;)):

Zgadza się, zdjęcia wychodzą fajne, ale i tak wolę jak jest "nudna chorwacka pogoda" :mrgreen:

minimartini napisał(a):... i przeskakiwanie przez fale przy takiej aurze też :mrgreen: Nie skorzystaliście?

Skakaliśmy już 3 dni temu 8) I jeszcze będziemy skakać :D

minimartini napisał(a):Swoją drogą... To winko tak apetycznie wygląda, że zaczęłam się zastanawiać, czy nie napocząć przypadkiem swoich zapasów :wink:

Ja już nie pijam wina, tak jak jeszcze kilka lat temu... Oboje przerzuciliśmy się na piwo ;) Ale na fishpicnicu zawsze winko smakuje wyśmienicie. A to było tak dobre, że mogłoby smakować nawet w domu ;)

Buber napisał(a):A tak w ogóle to ciekawe klimaty - podobny wietrzyk i fale, tylko raz widziałem w Cro ... w październiku.

My niestety zdecydowanie częściej niż raz... Tylko w ubiegłym roku - parę razy :?

Buber napisał(a):P.S. Wycieczka sympatyczna - pewnie najbardziej ze względu na towarzystwo.

Dokładnie tak ;)

tony montana napisał(a):Komin jak żywcem z Portugalii wyjęty!
Tam było podobnych mnóstwo :)

:smo:

Takie kominy są charakterystyczne dla Lastova, nazywają się lastovski fumari. W tamtym roku się ich naoglądaliśmy :)
san95
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) san95 » 06.09.2015 20:53

maslinka napisał(a): U nas tych "jakościowych" wysp (dużych i zwiedzonych dość dokładnie) jest "tylko" 9: Brač, Hvar, Korčula, Pag, Mljet, Lastovo, Cres, Lošinj, Murter.
Ale do tego muszę doliczyć jeszcze Šipan, Lopud, Koločep (czyli Wyspy Elafickie), Lokrum, dwie wyspy z Pakleni Otoći - Jerolim i Marinkovac, Proizd, Badiję, Vrnik, Planjak, Gubešę (koło Velej Luki) i jeszcze kilka innych... :mrgreen:

Czyli największa chorwacka wyspa wciąż przed Wami? U nas od Krku praktycznie zaczęła się cała przygoda z Chorwacją i z perspektywy dnia dzisiejszego był to dobry wybór, gdyż im bardziej na południe tym bardziej chorwacko i tak naprawdę na północną część trochę szkoda już dziś urlopu.
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 07.09.2015 11:00

maslinka napisał(a):
minimartini napisał(a):Kocham takie klimaty (lecz tylko pod kątem fotograficznych kontrastów ;)):

Zgadza się, zdjęcia wychodzą fajne, ale i tak wolę jak jest "nudna chorwacka pogoda" :mrgreen:

maslinka napisał(a):
Buber napisał(a):A tak w ogóle to ciekawe klimaty - podobny wietrzyk i fale, tylko raz widziałem w Cro ... w październiku.

My niestety zdecydowanie częściej niż raz... Tylko w ubiegłym roku - parę razy :?

Wychodzi na to, że tylko ja lubię niepogodę. Uwielbiam gdy się chmurzy, wieje... Dobrze się wtedy zwiedza :) .
Jedno czego nie lubię, to gdy pada :?
To może zepsuć dzień.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 07.09.2015 11:17

Witam Agnieszko! Pewnie "szczęścdziesiątaktóraśtam" :lol: miejsce pewnie jest,bo jak mniemam są rotacje ,zatem siadam i nadrabiam zaległości :papa:
gosiak.k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiak.k » 07.09.2015 11:45

Witaj:))
Dawno mnie nie było na forum, cieszę się, że zdążyłam przed zakończeniem relacji jednej z moich ulubionych Autorek:)) Uwielbiam Brać, mam nadzieję, że za rok znowu tam będę...
pozdrawiam i czytam dalej:))
Gośka
alladyndelscorcho
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alladyndelscorcho » 07.09.2015 20:50

maslinka napisał(a):U nas tych "jakościowych" wysp (dużych i zwiedzonych dość dokładnie) jest "tylko" 9: Brač, Hvar, Korčula, Pag, Mljet, Lastovo, Cres, Lošinj, Murter.

Otok Murter! To jedna z nielicznych, na których byłem :lol: Toż to rzut beretem od mojego Pirovača :D
W sandałach na K2 czyli otok Murter

Ale, ale, Murter jest połączony mostkiem ze stałym lądem w miejscowości Tisno. Czy to się liczy w Twoim rankingu jako wyspa :D

murtor.jpg
alladyndelscorcho
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alladyndelscorcho » 07.09.2015 21:09

maslinka napisał(a):Obrazek

Taki widok wywołuje banana na mojej twarzy :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Relacja z białym kamieniem w tle - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone