Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja z białym kamieniem w tle

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.08.2015 14:03

Zuzanka1 napisał(a):cudowności na tych zdjęciach:)

Oj, tak - było cudownie...

minimartini napisał(a)::lol: ooo i u Ciebie Lovrečina :wink:

Też to u Ciebie "przed chwilą" napisałam :lol:

minimartini napisał(a):Postira :hearts: Jak bardzo żałujemy, że w tamtym dniu odpuściliśmy ją na rzecz Splitskiej... Potem już tam nie wróciliśmy :(
Jest urokliwa.

Postira nam się podoba, ale na podium ulubionych miasteczek na Braču niestety się nie łapie...;)

mysza73 napisał(a):Nie skusiła mnie Lovrečina ani razu ... i przekonuję się, że słusznie :mrgreen: .

Można zobaczyć. 3 lata temu nawet nam się podobała, ale wtedy byli z nami znajomi z małą córeczką i to była atrakcja przede wszystkim dla niej. Dla nas natomiast było fajnie głównie ze względów towarzyskich, chociaż siedzenie w płytkiej (wtedy była bardzo ciepła!) wodzie bez butów może być ciekawą odmianą ;) :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.08.2015 14:44

maslinka napisał(a):
mysza73 napisał(a):Nie skusiła mnie Lovrečina ani razu ... i przekonuję się, że słusznie :mrgreen: .

Można zobaczyć. 3 lata temu nawet nam się podobała, ale wtedy byli z nami znajomi z małą córeczką i to była atrakcja przede wszystkim dla niej. Dla nas natomiast było fajnie głównie ze względów towarzyskich, chociaż siedzenie w płytkiej (wtedy była bardzo ciepła!) wodzie bez butów może być ciekawą odmianą ;) :D

Dla mnie Lovrečina to najbardziej "Bałtycka" z wszystkich plaży na jakich byłem w Chorwacji :oczko_usmiech: :mrgreen:
Nie dość że piasek którego szczerze nienawidzę, w wodzie coś "roślinnego" pływało no i jeszcze zimna woda.
Obie słynne plaże, tak Zlati Rat jak i Lovrečina zostały zaliczone przez nas w 2013 roku dwa razy, pierwszy i ostatni :oczko_usmiech: :mrgreen:

Z tego co gdzieś kiedyś słyszałem za temperaturę wody w Lovrečinie odpowiada Cetina, wypływająca dokładnie na przeciw. Ile w tym prawdy to nie wiem, ale mi było zimno :oczko_usmiech: :mrgreen:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.08.2015 15:10

maslinka napisał(a):Z bliska plaża okazuje się trochę rozjeżdżona przez samochody ;), ale i tak jest super :D

Plażowiczka na szosie. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 21.08.2015 15:16

mysza73 napisał(a):
maslinka napisał(a):Moja ulubiona rzeźba z białego kamienia ;):
Obrazek

:mrgreen:

Pionierzy. :lool: :lool: :lool:

Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.08.2015 16:14

maslinka napisał(a):... Fabiak pokazuje nam taką temperaturę powietrza 8O:

Obrazek

Ja w tym roku zanotowałem 55* w Polsce 8O :D .

pzdr :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.08.2015 16:18

dids76 napisał(a):Z tego co gdzieś kiedyś słyszałem za temperaturę wody w Lovrečinie odpowiada Cetina, wypływająca dokładnie na przeciw. Ile w tym prawdy to nie wiem, ale mi było zimno :oczko_usmiech: :mrgreen:

Też o tym słyszałam, ale nie wiem, czy to jest możliwe... Bardziej bym stawiała na źródło podziemnej rzeki. Ale mogę się mylić.

Franz napisał(a):Plażowiczka na szosie. ;)

Trochę tak to wyglądało ;)

GOLDEN napisał(a):Pionierzy. :lool: :lool: :lool:

Masz oczywiście na myśli Chorwatów i ich starożytne rzeźby z białego kamienia :mrgreen:

longtom napisał(a):Ja w tym roku zanotowałem 55* w Polsce 8O :D .

No tak, biorąc pod uwagę tegoroczne polskie lato, to nie dziwi wcale... 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.08.2015 17:00

18 lipca (sobota): Supetar - dzień (a raczej wieczór) jak co dzień ;)

Jedziemy w stronę Supetaru, po drodze mijając zatokę Babin laz. Bardzo ładna plaża, chociaż położona przy samej drodze:

2015-07-18-18h22m25.jpg

Wieczorem idziemy (jak zwykle :D) w stronę starówki i podziwiamy pięknie wypiętrzoną chmurę:

2015-07-18-20h02m44.jpg

Oświetlony zachodzącym słońcem Supetar:

2015-07-18-20h05m29.jpg

2015-07-18-20h08m45.jpg

2015-07-18-20h07m29.jpg

Dziś ostatni dzień Supetarskiego Festiwalu Filmów Dokumentalnych. Byliśmy wczoraj na seansie i raz nam wystarczy ;) Stoisko informacyjne Festiwalu:

2015-07-18-20h08m56.jpg

Zmierzamy oczywiście w stronę "naszej" konoby Riva:

2015-07-18-20h09m49.jpg

2015-07-18-20h10m20.jpg

Jak zwykle, sporo ludzi:

2015-07-18-20h14m21.jpg

ale znajdujemy wolny stolik. Jest po 20:00, a najgorzej z dostępnością stolików jest w okolicach 21:00, kiedy naprzeciw rozkłada się muzyczny duet (już go tu prezentowałam).

Dzień jak co dzień - przy piwku planujemy trasę jutrzejszego rejsu :):

2015-07-18-20h39m03.jpg

I podziwiamy zachód słońca:

2015-07-18-20h13m59.jpg

Niestety - zachodzi za drzewa na Rt Sv. Nikola (supetarski cmentarz):

2015-07-18-20h20m31.jpg

Dziś będziemy jeść ćevapčići. Pychotka :D:

2015-07-18-20h40m08.jpg

Po pysznej kolacji czas na wieczorny spacer:

2015-07-18-21h32m04.jpg

2015-07-18-21h33m39.jpg

2015-07-18-21h35m03.jpg

2015-07-18-21h40m06.jpg

Wrócić musimy przez "Międzyzdroje", więc robimy to, jak zwykle, bardzo szybko...;)

2015-07-18-21h40m43.jpg

Przed snem, również jak co dzień ;), siedzimy jeszcze trochę na tarasie i wsłuchujemy się w odgłosy koników polnych. Cykady poszły już spać ;)
Ostatnio edytowano 02.02.2019 14:21 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
yodasan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yodasan » 21.08.2015 17:52

Zgłasza się wybitnie spóźnialski widz.
Tak wiem, miejsc siedzących już nie ma, chętnie postoję. :lol:
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 21.08.2015 17:56

maslinka napisał(a):
Jedziemy w stronę Supetaru, po drodze mijając zatokę Babin laz. Bardzo ładna plaża, chociaż położona przy samej drodze

Też nam się podobała :wink: gdyby nie ta droga, chętnie by się tam poplażowało.

maslinka napisał(a):Wrócić musimy przez "Międzyzdroje", więc robimy to, jak zwykle, bardzo szybko...;)

:lol:
No właśnie... Powiem Ci szczerze, że niestety tak wspominamy Supetar. Bardziej spodziewaliśmy się takiego klimatu po Bolu - jednak Supetaru i odczuć z nim związanych nic już nie przebiło. Najgorzej wspominamy odcinek do cmentarza - plażing przyhotelowy, głośna muzyka, dj, wszechobecne %, hałas, ...
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 21.08.2015 18:59

Hej

Wreszcie dotarłem.
Brac jest bardzo pociągający - dla mnie chorwacka wyspa nr 1 (no niech będzie ex aequo z Pagiem).
Byłem tam z 3 razy ... a jak się było kilka razy, to człowiek ma się za strasznego znawcę.
A tutaj okazuje się, że sorki ... zima, smuta, bo ...

Bez kajaka nic się widziało :D .
Za tego plavaca to szacunek wielki, bo większość z nas po lądzie chodzi, a u Ciebie dominuje kierunek morze - ziemia. Czarna flaga na maszt i dalej tak trzymać :D .
A Nesbo na urlopy jest świetny - warsztatowo chyba najlepszy skandynawski autor kryminałów i jak czytelnika za nos wodzi :wink: .

P.S. A - bungenwilla ładna ... ale to tylko tło :wink:.
emok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) emok » 21.08.2015 19:16

Witam. Jak nie byliście wSkripie , Dolu i na plaży w Murvicy to nie znacie Braca. Polecam. Pozdrawiam :papa:
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 21.08.2015 19:51

Ups....i znowu jestem na końcu, a tyle się tu dzieje !
Czytałam Twoja ubiegłoroczną relację, była super....
Myśmy w tym roku wypożyczyli 2 razy z BV łódkę z super mocny m silnikiem, aż 5 KM :mrgreen: :mrgreen:
i popłynęliśmy na Brać w kierunku Povlji. Znaleźliśmy tam 2 urocze i całkowicie puste, przepiękne zatoczki...było cudownie.
Ale się rozgadałam....
Maslinko pisz, pisz ....bo relacja extra...Pozdrawiam :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.08.2015 23:12

yodasan napisał(a):Zgłasza się wybitnie spóźnialski widz.
Tak wiem, miejsc siedzących już nie ma, chętnie postoję. :lol:

Doniosłam krzesełka, siadaj wygodnie :)

minimartini napisał(a)::lol:
No właśnie... Powiem Ci szczerze, że niestety tak wspominamy Supetar. Bardziej spodziewaliśmy się takiego klimatu po Bolu - jednak Supetaru i odczuć z nim związanych nic już nie przebiło. Najgorzej wspominamy odcinek do cmentarza - plażing przyhotelowy, głośna muzyka, dj, wszechobecne %, hałas, ...

"Międzyzdroje" słabe, ale za to supetarska starówka, mz, wybitna! Dodatkowe punkty za świetną konobę :D

Buber napisał(a):Hej

Wreszcie dotarłem.
Brac jest bardzo pociągający - dla mnie chorwacka wyspa nr 1 (no niech będzie ex aequo z Pagiem).

Witaj, Wojtku!
Zgadzam się :D Tylko, że dla mnie ex aequo z Hvarem :mrgreen:

Buber napisał(a):Za tego plavaca to szacunek wielki, bo większość z nas po lądzie chodzi, a u Ciebie dominuje kierunek morze - ziemia. Czarna flaga na maszt i dalej tak trzymać :D .

Będę się starać trzymać poziom, chociaż na kajaku czasami trudno, bo może bujać :oczko_usmiech:

Buber napisał(a):A Nesbo na urlopy jest świetny - warsztatowo chyba najlepszy skandynawski autor kryminałów i jak czytelnika za nos wodzi :wink: .

Czytam już jego piątą książkę i niby rozgryzłam "schemat", ale ciągle daję się wkręcić :lol:

emok napisał(a):Witam. Jak nie byliście wSkripie , Dolu i na plaży w Murvicy to nie znacie Braca. Polecam. Pozdrawiam :papa:

Emoku, a któż Ci powiedział, że nie byliśmy w tych miejscach? 8O
Jedyne co napisałam (chyba na poprzedniej stronie...) to, że w tym roku nie byliśmy w Dolu. Tylko dlatego, że odwiedziliśmy tę uroczą miejscowość 3 lata temu. W pozostałych miejscach oczywiście byliśmy, ponownie...

karin74 napisał(a):Ups....i znowu jestem na końcu, a tyle się tu dzieje !
Czytałam Twoja ubiegłoroczną relację, była super....
Myśmy w tym roku wypożyczyli 2 razy z BV łódkę z super mocny m silnikiem, aż 5 KM :mrgreen: :mrgreen:
i popłynęliśmy na Brać w kierunku Povlji. Znaleźliśmy tam 2 urocze i całkowicie puste, przepiękne zatoczki...było cudownie.
Ale się rozgadałam....
Maslinko pisz, pisz ....bo relacja extra...Pozdrawiam :D

Cześć Karin. Dzięki za miłe słowa :)
Okolice Povlji cudne! Będziemy tam w drugiej części urlopu. W Povlji mogłabym spędzić całe wakacje. Zauroczyła nas ta miejscowość :)
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 22.08.2015 12:24

maslinka napisał(a):Witam po przerwie spowodowanej łazikowaniem w słowackich Tatrach Wysokich :)

Bardzo zazdroszczę Tatr. To moje wielkie marzenie.
My właśnie wróciliśmy z krótkiego wypadu w Karkonosze, które obejrzałam z dołu...
Była też Śnieżka wyciągiem, bo mąż odmówił wspinaczki 8O
Nie zmienia to faktu, że było pięknie :)

Postira podobała mi się bardzo.
Trafiła mam się (zupełnie inaczej niż Wam) w wersji mokrej :D
I miła w sobie coś bardzo urzekającego, klimatycznego.
Załączniki:
1391614_739774502715750_1375818236_n.jpg
Stasiek18
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stasiek18 » 22.08.2015 21:27

Jak by co to..... Obrazekzerkam sobie tu od czasu do czasu :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Relacja z białym kamieniem w tle - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone