Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-)

Izrael to jedyny kraj na świecie, w którym klej na znaczkach pocztowych jest koszerny. Osoby przestrzegające Szabatu mogą w Izraelu kupić tańsze ubezpieczenie samochodu, które nie obejmuje sobót. W parku narodowym w miejscowości Aszkelon odkryto największy na świecie, znany w starożytności, cmentarz dla psów. Pochówek czworonogów odbywał się tam od V do III wieku przed naszą erą.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2010 18:24

Dlaczego relacja pod wpływem Tymony ?
Ano dlatego, że Tymona już za mnie napisała tzw. zagajenie - w związku z czym inaczej być nie może i trzeba oddać Cesarzowi a raczej Cesarzowej co cesarskie :lol:

MAPKA z trasy (to już dla Lidii K bo jak sama wspominała - lubi mapki w relacjach :P):
RZESZÓW :arrow: BERLIN TEGEL AIRPORT :arrow: RIGA INTERNATIONAL AIRPORT :arrow: TEL AVIV BEN GURION AIRPORT :arrow: RIGA INTERNATIONAL AIRPORT :arrow: BERLIN TEGEL AIRPORT :arrow: RZESZÓW
Obrazek

Patrząc na trasę można dojść do wniosku, że Ja to, proszę pana, mam bardzo dobre połączenie :lol:

Dobra, częśc oficjalno-wazeliniarską mamy za sobą czas przemyśleć jak tu przelać myśli na "papier" i wgrać fotki na serwer......ale relacja nie zając a pośpiech to i owszem konieczny jest ale przy łapaniu pcheł ;-)
Ostatnio edytowano 26.09.2010 09:26 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.09.2010 18:33

Patrząc na trasę można dojść do wniosku, że dwanaście razy granicę przekraczałeś :lol:

Jak widać bycie pod wpływem czasami dobrze służy ...
Zasiadam w pierwszym rzędzie :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.09.2010 18:36

No podziwiam połączenie, podziwiam...
Ile h z ptu A do C?

:mrgreen:
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 18.09.2010 18:46

Mam wolną chwilkę, więc czekam na ciąg dalszy i twoje piękne zdjęcia.
Izrael napewno jest piękny, dużo osób tam jeżdzi, ale ja mam pietra za
skórą i nie wiem czy bym się odważyła.
Pozdrawiam Aga.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2010 18:57

agniecha0103 napisał(a):Mam wolną chwilkę, więc czekam na ciąg dalszy i twoje piękne zdjęcia.

weldon napisał(a):Zasiadam w pierwszym rzędzie :D

To raczej musicie się nastawić na cierpliwość bo o ile tzw. zagajenie poszło jak po maśle o tyle reszta będzie rodziła się w bólach :lol:
FUX napisał(a):Ile h z ptu A do C?

Jakby nie odcinek Rzeszów - Kraków to by było znośnie i bez bólu.
Ale o tym 150-cio kilometrowym odcinku wolę nie pisać bo mi sie nóz w kieszeni otwiera a ten odcinek do dziś śni mi się jako koszmar senny :twisted:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 18.09.2010 19:04

Normalnie awansowałam :lol: :lol: :lol: Już nie Pani Kierownik :lol: To teraz jako ta "szycha" rozsiadam się wygodnie, żeby zobaczyć "na własne oczy", że Wy "na własną rękę" zdobyliście Izrael :D :D :D

pozdrawiam serdecznie
:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2010 19:06

Tymona napisał(a):To teraz jako ta "szycha" rozsiadam się wygodnie,

E tam "szycha" - muza zwana weną co najmniej :lool:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.09.2010 19:09

Jest! Doczekałam się :D
Czy znajdzie się też dla mnie jakieś miejsce w pierwszym rzędzie :?: :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2010 19:32

maslinka napisał(a):Czy znajdzie się też dla mnie jakieś miejsce w pierwszym rzędzie :?: :D

Pewnie, że się znajdzie - specjalnie dla Ciebie trzymam, żeby Ci ktoś nie zajał :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2010 19:47

1) LOGISTYKA czyli ważna rzecz....

Wyjazd do Izraela i Palestyny urodził się w mojej głowie jesienną porą (choć przebłyski były od lat).
A że rozrzut tematyczny a raczej geograficzny miałem przeogromny to na coś pasowało się zdecydować, żeby wreszcie rozpocząć poszukiwania biletów lotniczych.

Ponieważ uważam, że najlepszym momentem na zakup biletów lotniczych jest okres pomiedzy 9 a 6 miesiącem przed odlotem to w okolicach grudnia rozpoczęło się gruntowne "skanowanie" taryf lotniczych we wszystkich możliwych wariantach.
Robota z cyklu "koszmarek" ale ma ta zaletę, że jest wymierna materialnie.
Oczywiście można iść do pierwszej z brzegu kasy naszego szanownego LOT-u i zabulić za 4 osoby w przedziale 7000-10000 peelenów albo dojść do wniosku, że jakoś nie lubię jak mnie ktoś w .....robi ;-)

Stąd taka z pozoru dziwna trasa.

Ale skoro Berlin za taki sam bilet jak LOT życzył sobie w okolicach 2800 zł a LOT od 7000 zł to.......no comments :roll:
Uwzględniając dojazd do Berlina (2 x 750 km) + nocleg na trasie + opłatę za parking na lotnisku - w kieszeni zostało prawie 3 klocki - co wolałem wydać na wakacjach a nie zasilać na siłę czyjąś kieszeń.
To wiecej tłumaczył nie bedę.

Suma sumarum w marcu nastąpiła realizacja transakcji kupna biletu.

I żeby to był koniec to by było fajnie - teraz nastąpił etap Nr 2 czyli znalezienie dachu nad głową na 14 dni ale w cenie, która by nie powalała z nóg.

Ale.....o poszczególnych poszukiwaniach noclegów + jakieś info praktyczne opiszę w częściach właściwych relacji, żeby nie przynudzać zbytnio.

Jedyne co można stwierdzić na dzień dobry to to, że poziom cen mają, jak na TERRA SANCTA przystało.....BOSKI :idea: - to nie szokuje tylko nas Polaków ale Europejczyków również.
No może poza Norwegami a z innych kontynentów to w miarę "ludzko" jest dla Japończyków :-)

Ale 2 miesiące poszukiwań i korespondencji mejlowych zakończyły się zabookowaniem 3 miejsc noclegowych i samochodu - czyli wszytko dopięte i można odliczać czas do godziny "WU" czyli 28 lipca 2010 r. kiedy to żelazny ptak, wieczorową porą zabrał nas na swój pokład :hut:

ce de en.......
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 18.09.2010 20:16

Piotrek_B napisał(a):I może na jesieni (poźnej) mnie najdzie bo teraz jak sobie poczytam niektóre teksty to post factum już mi ochota na pisanie przechodzi :twisted:

Wygląda na to, że Tymona (pozdrawiam :D ) ma spory udział w Tym, że z lata zrobiła się późna jesień. :lol:

Co do niektórych tekstów, to całkowicie się z Tobą zgadzam - jak już ktoś sie produkuje, powinien trochę popracować. Nie rozumiem za to, dlaczego przechodzi Ci ochota - powinno być wręcz przeciwnie. :D Tym (!) bardziej, że ktoś już za Ciebie napisał wstęp, a przecież wiadomo, że wstęp i zakończenie są najtrudniejsze. :wink:

Ciekawie sie zaczęło, bo nie przypuszczałem, że aby odwiedzić Izrael, trzeba najpierw pojechać do Rygi. Na wszelki wypadek wyjaśniam, że nie jest to tekst antysemicki. :lol:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 18.09.2010 20:19

Można powiedzieć, że polityka Lotu jest zastanawiająca :wink: Jakby nie patrzeć, to jeden z droższych przewoźników :wink:

A co do parkingu w Berlinie - rezerwowaliście tam miejsce? Pytam, bo słyszałam, że nie zawsze przy dłuższym postoju są wolne miejsca na parkingu. Prawda to?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2010 20:33

jan_s1 napisał(a):Wygląda na to, że Tymona (pozdrawiam :D ) ma spory udział w Tym, że z lata zrobiła się późna jesień. :lol:

No jak nie jak tak - nie mogę jej zawieść, w końcu to Matka Chrzestna Relacji i jak sam zauważyłeś nawet z lata jesień zrobiłem :lool:
jan_s1 napisał(a): Na wszelki wypadek wyjaśniam, że nie jest to tekst antysemicki. :lol:

Na wszelki wypadek też nic nie napisze o tekstach antysemickich bo......bo wiesz co, wojne wywołamy i po co to nam :devil: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2010 20:46

Tymona napisał(a):Można powiedzieć, że polityka Lotu jest zastanawiająca :wink: Jakby nie patrzeć, to jeden z droższych przewoźników :wink:

Ich polityka cenowa jest przede wszystkim CHORA.
Z tego co zapowiadają to po remoncie lotniska korci ich żeby jeszcze podnieść opłaty lotniskowe.
Niemcy juz gratulują władzom lotniska w Warszawie - u nich remont trzeciego lotniska BERLIN BRANDERBURG AIRPORT idzie pełną parą - i wcale się nie kryją z tym, że ich celem jest przejęcie lotów z Polski :twisted:
Tymona napisał(a): A co do parkingu w Berlinie - rezerwowaliście tam miejsce? Pytam, bo słyszałam, że nie zawsze przy dłuższym postoju są wolne miejsca na parkingu. Prawda to?

Napisze to w relacji ale na szybko.....
Jeżeli nie masz rezerwacji on-line lub telefonicznej to NIE WPUSZCZĄ CIĘ NA PARKING - rezerwację mozesz zrobić nawet dzień przed przyjazdem i jest bezpłatna.
Nie dotyczy to parkingów bezpośrednio na lotnisku ale tam cena raczej zwala :roll:
Przed lotniskiem zjechałem nie tym zjazdem co trzeba. Ale widzę przy Mercure Hotel (przy lotnisku) parking. To sobie myśle co bedę szukał "swojego".
Podjeżdzam, pytam:
- haben sie freie platze ?
- ja ich habe, hast du reservation ?
- nein
- auf wiedersechen
i se pogadaliśmy :lool:
Później mówie gościowi, ze jak ma miejsce to w czym problem - on nic tylko reservation i reservation. Na pozostałych jest identycznie :lol:
Ordnung muss sein :lol:
Następna strona

Powrót do Izrael - שְרָאֵל

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone