Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-)

Izrael to jedyny kraj na świecie, w którym klej na znaczkach pocztowych jest koszerny. Osoby przestrzegające Szabatu mogą w Izraelu kupić tańsze ubezpieczenie samochodu, które nie obejmuje sobót. W parku narodowym w miejscowości Aszkelon odkryto największy na świecie, znany w starożytności, cmentarz dla psów. Pochówek czworonogów odbywał się tam od V do III wieku przed naszą erą.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2010 11:01

weldon napisał(a):Nawet te smarowanie błotem i kąpiele nazywają "cudem".
Pewnie chodzi o skład chemiczny i bogactwo różnych minerałów,
które wchłaniają się przy okazji tych kąpieli.

Coś w tym jest bo po takiej kąpieli masz skórę jak niewolak pupe :lol:
Ta woda, jakby to opisać......to tak jakbyś do wanny wrzucił sól i wlał oliwę - taka jest +/- konsystencja.
weldon napisał(a):Jakieś takie mam wrażenie, jakbym już jeden weekend w tym tygodniu miał ... :? :lol:

Nie bój żaby, żaba w wodzie nie bodzie :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.09.2010 11:22

Piotrek_B napisał(a):Jak się tam pływa. Można zobaczyć m.in. tu

Błeeeee...

Piotrek_B napisał(a):Ta woda, jakby to opisać......to tak jakbyś do wanny wrzucił sól i wlał oliwę - taka jest +/- konsystencja.

Można zobaczyć tu - samo zdrowie
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.09.2010 11:25

Piotrek_B napisał(a):Coś w tym jest bo po takiej kąpieli masz skórę jak niewolak pupe :lol:

Obsr ... :?: :lol: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2010 11:32

Jacek S napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):Jak się tam pływa. Można zobaczyć m.in. tu

Błeeeee...

No niby bleeeeee ale w wolnej chwili zawsze można coś poczytać :lol:

Rysio napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):Coś w tym jest bo po takiej kąpieli masz skórę jak niewolak pupe :lol:

Obsr ... :?: :lol: :wink:

ano fakt bo po kąpieli błotnej tak właśnie wyglądasz :lol:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 24.09.2010 11:47

...zupełnie nie interesuje mnie ten kierunek :wink: :lol: :wink: :lol:
Poczytam i pooglądam z przyjemnością :)

pozdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2010 11:52

janusz.w. napisał(a):...zupełnie nie interesuje mnie ten kierunek :wink: :lol: :wink: :lol:

Bardzo mi się to zdanie spodobało, co najmniej tak jak: "po pierwsze, primo" :lol:
Cześć :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.09.2010 11:55

Jakimś zbiegiem okoliczności akurat, w uzupełnieniu twojej relacji,
obejrzałem fragmenty relacji o winie w Izrealu.
Morze Martwe też było ...

100 szekli za butelkę wina nadającego się jedynie do pizzy ...

Taaa ...
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 24.09.2010 11:57

Piotrek_B napisał(a):
janusz.w. napisał(a):...zupełnie nie interesuje mnie ten kierunek :wink: :lol: :wink: :lol:

Bardzo mi się to zdanie spodobało, co najmniej tak jak: "po pierwsze, primo" :lol:
Cześć :wink:

No, bo po drugie primo - to ja bardzo lubię takie relacje, a zwłaszcza... zdjęcia :D
(Ale ostatnio to nie nadążam... 8O z czytaniem wszystkiego, o komentowaniu nie wspomnę :lol: )

pozdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2010 12:02

weldon napisał(a):100 szekli za butelkę wina ...

Teraz takie ceny jakoś na mnie nie działają.
Ale jak w pierwszy dzień zobaczyłem w Ein Boqeq (najbardziej wypasiony kurort w tym rejonie) lody gałkowe za jedyne......20 NIS/gałka to stwierdziłem, że ich od tej temperatury rzeczywiście przegrzało :lol:

Ktoś tu na forum jęczy o wysokich cenach w HR. Ale by było fajnie jakby tam było tak "drogo" jak w HR :P
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 24.09.2010 13:07

Ja jeszcze do poprzedniego odcinka - z różnych stron wjeżdżałam do Izraela i o ile z wjazdem nie miałam większych problemów (tylko przy przekraczaniu lądem o przewożoną broń pytali :lol: Pytają jeszcze? :D Bawiło mnie zawsze to pytanie akurat, bo już widzę jak ktoś odpowiada twierdząco :lol: )

Miałam dla odmiany zawsze problemy przy wyjeździe. Stałam w kolejce do odprawy jako jedyna w wieku ok. 30 roku życia (znaczy się - jako jedyna młoda byłam :D) i poszłam na takie przesłuchanie, że wystraszona bym się do wszystkiego przyznała :lool:
Zainteresowanie wzbudziła może ta moja opalona wówczas arabska :wink: twarz i mała walizeczka - mam malutką, bo nie wiem co można brać do Izraela na 2 tygodnie... Ale widocznie można :D Pewnie wyglądałam jak nielegalna emigrantka pracująca przy zbiorze pomarańczy :lool: O tej drugiej możliwej podejrzliwości Izraleczyków może nie będę wspominać :wink:
Obejrzeli dokładnie paszport i zapytali czy mówię po polsku (a ja w innych językach naprawdę - TRAGICZNIE) i przytargali jakąś dziewczynę, która ze mną po polsku zaczęła. Na szczęście po polsku umiem mówić dość dobrze :lool:
Pytań zadawali milion, ale byli bardzo, bardzo grzeczni. Co się jednak zestresowałam to moje.

Innym razem jednej ładnej panience na granicy spodobał się mój paszport - bo mam tam milion pieczątek w odróżnieniu od normalnych ludzi :lol: ) No i w zaciszu małego pokoju wysłuchałam całej litanii nazw tych państw, z których lepiej żebym pieczątki nie miała :lol: Tym razem nie miałam.
Mam spokojne graniczne sumienie, ale tam się stresowałam zawsze mocno.
To się wyspowiadałam :lol:

I jeszcze Morze Martwe. Ładne te widoczki! No właśnie - utopić się można jak spadniesz twarzą w tę kisieloowatą, gęstą wodę, bo potem nie ma jak wstać :)
Unoszenie się na wodzie i poczucie, że się waży jak niemowlę jest fajne, ale tak jak Piotrze piszesz - nie dość, że wszystkie małe nawet ranki straszliwie pieką, to jeszcze łatwo rozwalić kończyny jak tak przejdziesz po tym dnie czy brzegu z twardej jak skała chropowatej soli :D

Rozumiem, że to było preludium i będą jeszcze fotki z tego SPA pod gołym niebem. Na pewno będą, bo jest się tam czym jeszcze pozachwycać :lol:
Pozdrawiam serdecznie!!! Zainspirowałeś mnie do zmiany tapety w telefonie - mam moje stopy na Pustyni Judzkiej :lol: :lol: Ależ było okrutnie gorąco - i to w listopadzie :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2010 13:39

U-la napisał(a): Pytają jeszcze? :D Bawiło mnie zawsze to pytanie akurat, bo już widzę jak ktoś odpowiada twierdząco :lol:

Mnie o broń nie pytali ale z upierdliwą częstotliwością tak co 5 minut były na Ben Gurionie komunikaty w stylu:
"Przypominamy, że na terenie lotniska zabronione jest noszenie broni" :lol:
U-la napisał(a):Miałam dla odmiany zawsze problemy przy wyjeździe. Stałam w kolejce do odprawy jako jedyna w wieku ok. 30 roku życia (znaczy się - jako jedyna młoda byłam :D) i poszłam na takie przesłuchanie, że wystraszona bym się do wszystkiego przyznała :lool:

A bo to oczywista oczywistość, że tam łatwiej wjechać niz wyjechać.
SECURITY rządzi :!: :P
O wylocie napiszę na końcu - odprawa bezpieczeństwa wraz z nadaniem bagażu zajęła mi jedyne 3 godziny :twisted:
Jeszcze by mnie z 10 minut przetrzymali i na check-in zobaczyłbym napis: "Dead line" :lol:
Notabene widziałem miny Włochów, których przetrzymali na odprawie i chcąc nadać bagaż wyświetlił się im przed oczami taki komunikat.
Goście narobili rabanu co niemiara, obsługa wzruszyła tylko ramiona + tekst: "było przyjść o czasie"
Żadne tam tłumaczenia, że to wina security - wasz problem a nie nasz :roll:
U-la napisał(a):Obejrzeli dokładnie paszport i zapytali czy mówię po polsku

Ja miałem mniejszy wybór - panieneczka zagadnęła: "do you speak english ?", "gawarisz pa ruski ?" no to pogadalismy w obu jezykach, w zależności w jakim pasowało mi odpowiedzieć na zdane setki pytań
U-la napisał(a):Zainteresowanie wzbudziła może ta moja opalona wówczas arabska :wink:

U mnie mieli za to problem z zawartością walizki bo na skanerze nie spodobała im sie mirra :lol:
U-la napisał(a): Rozumiem, że to było preludium i będą jeszcze fotki z tego SPA pod gołym niebem. Na pewno będą, bo jest się tam czym jeszcze pozachwycać :lol:

Niestety to wszystko.
W lecie jest tam jeden problem - widocznośc + światło.
Te wszystkie fotki, które mozna zobaczyć w folderach reklamowych to raczej pochodzą z okresu jesień-wiosna.
W sierpniu przy upałach przekraczających często + 50 st. + zerowej wilgotności, która dodatkowo wzmaga parowanie widoczność jest jak przez mgłę.
Te arabki na fotkach nad Martwym robione były przy bezchmurnym niebie - z fotek nie wynika żeby tak było.
W ciągu dnia praktycznie nie było widać brzegu jordańskiego a to odległość jedynie 3-10 km. w zależności od miejsca :roll:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 24.09.2010 13:59

Jeszcze oczywiście nie wiem kiedy, ale już jadę :D Zacznę od uzbierania fortuny :lol: a potem się zobaczy...

pozdrawiam
:D

p.s. Ja z innej beczki - już nie dziewczynki, ale kobitki macie w domu :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2010 14:30

Tymona napisał(a):Jeszcze oczywiście nie wiem kiedy, ale już jadę :D

Jedź tylko nie rób tego błędu co my.
Zrób to w czasie ferii zimowych, przynajmniej temperatura będzie w przedziale + 18-25 st. :lol:
Tymona napisał(a):p.s. Ja z innej beczki - już nie dziewczynki, ale kobitki macie w domu :wink:

Noooooo, czas zapitala niemiłosiernie. Nawet nie zauważysz jak i Was to spotka :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.09.2010 14:46

Piotrek_B napisał(a):Jedź tylko nie rób tego błędu co my.
Zrób to w czasie ferii zimowych, przynajmniej temperatura będzie w przedziale + 18-25 st. :lol:

Uśmiejesz się, ale, przed chwila, jak opowiadałem dziewczynom o twojej podróży,
to, po ich zgodnym zapewnieniu, że one też chcą, tak właśnie odpowiedziałem ... ferie zimowe :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 24.09.2010 14:54

Tymona napisał(a):Jeszcze oczywiście nie wiem kiedy, ale już jadę :D

A ja już wiem na pewno, że nie pojadę. Nerwowy jestem i mógłbym w ogóle stamtąd nie wyjechać. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Izrael - שְרָאֵל

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-) - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone