Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-)

Izrael to jedyny kraj na świecie, w którym klej na znaczkach pocztowych jest koszerny. Osoby przestrzegające Szabatu mogą w Izraelu kupić tańsze ubezpieczenie samochodu, które nie obejmuje sobót. W parku narodowym w miejscowości Aszkelon odkryto największy na świecie, znany w starożytności, cmentarz dla psów. Pochówek czworonogów odbywał się tam od V do III wieku przed naszą erą.
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 18.10.2010 21:25

Przede wszystkim uczy nas to pokory.
Rzymscy katolicy dostali w udziale jakieś drobne fragmenty miejsca i czasu we wszystkich tych wielkich bazylikach. Nawet nie wiem, czy ubodzy Koptyjczycy czy Etiopczycy nie mają więcej?
A i tak to wszystko przytłaczają tysiące lat judaizmu czy miliardy wyznawców islamu.
Tam się uzyskuje świadomość, że Bóg jest ponad wszystkim - nad biskupami, papieżami, rabinami i mułłami też.

Ja tak to poczułem.
Krzysztof
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.10.2010 22:11

Piotrek_B napisał(a):baj, baj Izrael :papa:

Baj, baj na stałe :?:

Dziękuję Piotrze za wycieczkę do Izraela :D (Tymonie też :wink: )
Teraz zabieram się dzięki Tobie z Krzysztofem :wink: :D
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 19.10.2010 08:47

Dzięki za tę podróż. :D

Pozdrawiam
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 19.10.2010 09:16

Piotrze_B
Fantastyczna podróż, fajna relacja i jak zwykle piękne fotki.. :P

PS
Szczególne podzięki ode mnie osobiście za króciutki spacerek po Rydze!
Bywałem tam częstym gościem w latach 70-tych i bardzo kochałem to miasto.. a to, co zobaczyłem na twoich fotkach plastrem miodu na mą duszę.
Pamiętam jak mizernie te zabytki wyglądały pod rządami najeźdźców ruskich (sowieckich).
A tak z ciekawości, czy nadal się tam słyszy na ulicach ruską mowę? Bo swego czasu Stalin powywoził sporo Łotyszy za Ural a Łotwę w ponad 50% zasiedlił Ruskimi (taki miał sprytny, acz na szczęście nieudany, plan wymazania Łotwy z mapy świata.. jakoś ich chyba nie lubił .. lub się bał).

pzodro
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.10.2010 09:37

janniko napisał(a):A tak z ciekawości, czy nadal się tam słyszy na ulicach ruską mowę?

Lecąc na Łotwę zastanawiałem się jakim tam językiem przyjdzie mi się posługiwać bo łotewski jest dla mnie tak samo czytelny jak wegierski :lol:
Swego czasu w naszych ogłupiających massmediach dowiedziałem sie, że na terenie Republik Nadbałtyckich to lepiej po rusku nie odzywać się bo miejscowym otwiera sie nóż w kieszeni na takie coś.
Wszelkie przewodniki też sugerują posługiwanie się np. językiem angielskim ale broń Boże ruskim

No i jak to zazwyczaj bywa pierdoły w prasie i TV to jedno, życie drugie.
Odniosłem wrażenie że ruski to tam króluje - począwszy od lotniska, ich narodowej lini lotniczej AIR BALTIC, włączonej stacji radiowej w pekaesie na rozmowach z tubulcami kończąc.

Dzięki temu bariera językowa jak dla mnie nie istniała :P
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 19.10.2010 09:58

Piotrek_B napisał(a):No i jak to zazwyczaj bywa pierdoły w prasie i TV to jedno, życie drugie.

Prawdopodobnie / podobnie / jest z Białorusią.
Nie byłem ale słyszałem że tam jest całkiem znośnie, że autostrady mają całkiem niezłe, że ....
Generalnie ponoć nie jest tam aż tak źle jak podają media.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 19.10.2010 19:10

Nadejszła wiekopomna chwila :wink: podziękowań :D

Polecam się na przyszłość - czyli na przyszłoroczną relację. Wiesz - jakbyś nie wiedział jak zacząć, ja chętnie pomogę :wink: :lol:

pozdrawiam serdecznie
:D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.10.2010 19:21

Piotrek, dzięki za świetną relację i pokazanie dalekich, fascynujących i zupełnie mi obcych światów. Tych gorących, egzotycznych oraz tych bliższych.

Nie spodziewałam się, że Ryga taka piękna. 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.10.2010 19:36

maslinka napisał(a):dzięki za świetną relację i pokazanie dalekich, fascynujących i zupełnie mi obcych światów. Tych gorących, egzotycznych oraz tych bliższych.

Polecam sie na przyszłość jakby co :lol:

maslinka napisał(a):Nie spodziewałam się, że Ryga taka piękna. 8O

Ja też :wink:
Dlatego wcześniej planowałem, że raczej Berlin będzie celem zwiedzania między lądowaniami.
Dobrze, że czasami los płata takie figle z przesunieciem godzin lotu bo inaczej nie wiedziałbym co tracę.
:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.10.2010 19:43

Pani Kierowniczko droga, sprawczyni izraelaskiego zamieszania :mrgreen:

Tymona napisał(a):Polecam się na przyszłość - czyli na przyszłoroczną relację....

Jeszcze jestem w kropce zwanej brakiem weny czy jak kto woli kuńcepcji :roll:
Tymona napisał(a):Wiesz - jakbyś nie wiedział jak zacząć, ja chętnie pomogę :wink: :lol:

I tej wersji się trzymajmy :!: :lol:

Pozdrawiam :papa:
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 19.10.2010 20:35

zacząłem czytać Twoją relację w minioną niedzielę, zaliczyłem 15 tomów, dzisiaj pozostałe...
nie wiem jak to skomentować, bo słów brakuje...
ale taki Wojciech z domu Cejrowski to przy Tobie taki malusi...
choć o logistyce nie do końca opisałeś, to wystarczyła pewna część wyobraźni, by sobie dopowiedzieć...
ucieszyłbym się, gdyby dane mi było udać się tam w większej grupie pielgrzymkowej, bo indywidualnie na trasę przez Ciebie nakreśloną potrzebowałbym co najmniej z 2 miesiące...
ta, szczególnie ta podróż - to chyba jeden z największych skarbów które są darem dla Twoich córek, będą one przekazywać nie tylko z pokolenia na pokolenie ale równocześnie wszędzie obok...
zadam jedno pytanie - dlaczego nie pokazałeś nam fotki z Twoją połowicą, wszak musiała mocno Cię uzupełniać w każdym działaniu...
więc i jej rola w Waszym wojażu jest wielka, szczególny szacun i dla Niej...
tudzież i pozostałym uczestnikom włączającym się do relacji - tyż dzienks...
a teraz pora na przesiadkę do następnego autobusu z pielgrzymką...

janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 19.10.2010 20:37

Piotrek
jeszcze raz dzięki za bjuti relejszen!..

mazel tof
:sm:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.10.2010 20:48

jacky z DG napisał(a):ale taki Wojciech z domu Cejrowski to przy Tobie taki malusi...

E, no Jacek nie przesadzaj :oops:
Choć chiałbym tyle zobaczyć w życiu co wspomniany przez Ciebie WC :wink:
jacky z DG napisał(a):o logistyce nie do końca opisałeś, to wystarczyła pewna część wyobraźni, by sobie dopowiedzieć...

Bo z tym jest tak jak wcześniej juz pisałem - jak ktoś nie planuje tej trasy to to są informacje mało istotne, żeby nie powiedzieć nudne z punktu widzenia czytającego.
Ale jakby ktoś cos potrzebował to czy tu czy na @ - no problem
jacky z DG napisał(a):ucieszyłbym się, gdyby dane mi było udać się tam w większej grupie pielgrzymkowej

Tu myślę, że Krzysztof (kw) Cię usatysfakcjonuje w swojej relacji
jacky z DG napisał(a):zadam jedno pytanie - dlaczego nie pokazałeś nam fotki z Twoją połowicą,

A bo jakoś tak nie lubi :lol:
Choć na kilku zdjęciach jest tyle że w tłumie lub plecami do obiektywu :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.10.2010 20:52

janniko napisał(a):Piotrek
jeszcze raz dzięki za bjuti relejszen!..

You're Welcome, znaczy się pażałsta :lol:

janniko napisał(a):mazel tof
:sm:

Ty mi tu z hebrew nie wyjeżdzaj :lol: :wink:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 20.10.2010 10:13

Dziękuję za zabranie mnie na pielgrzymkę do Izraela, bo tak Twoją relację odczułam. Słowa z Biblii zabrzmiały tu autentycznie w otoczeniu miejsc i murów pamiętających tamte wydarzenia sprzed 2000 lat.

Jak kw napisał "Przede wszystkim uczy nas to pokory.
Rzymscy katolicy dostali w udziale jakieś drobne fragmenty miejsca i czasu we wszystkich tych wielkich bazylikach. Nawet nie wiem, czy ubodzy Koptyjczycy czy Etiopczycy nie mają więcej?
A i tak to wszystko przytłaczają tysiące lat judaizmu czy miliardy wyznawców islamu.
Tam się uzyskuje świadomość, że Bóg jest ponad wszystkim - nad biskupami, papieżami, rabinami i mułłami też. " dokładnie tak samo myślę po naszych bałkańskich i nadbałtyckich podróżach.

Właśnie w krajach nadbałtyckich spotkaliśmy z wieloma odłamami kościoła chrześcijańskiego a w Czarnogórze po raz pierwszy zobaczyliśmy minarety i usłyszeliśmy muezina. W tym roku długo rozmawialiśmy z muzułmaninem opiekującym się meczetem. Będzie o tym już wkrótce w naszej relacji.

Podróże jak wszyscy wiemy kształcą, rozszerzają nam oczy i pozwalają zobaczyć nas w dziejach świata. Jesteśmy cząstka elementarną tej historii. Fajnie było z Wami. I zdjęcia wciąż podglądam czemu mi się tak bardzo podobają.
:D :D :D

Pozdrawiam
Lidia
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Izrael - שְרָאֵל

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-) - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone