napisał(a) Lidia K » 20.10.2010 10:13
Dziękuję za zabranie mnie na pielgrzymkę do Izraela, bo tak Twoją relację odczułam. Słowa z Biblii zabrzmiały tu autentycznie w otoczeniu miejsc i murów pamiętających tamte wydarzenia sprzed 2000 lat.
Jak
kw napisał "Przede wszystkim uczy nas to pokory.
Rzymscy katolicy dostali w udziale jakieś drobne fragmenty miejsca i czasu we wszystkich tych wielkich bazylikach. Nawet nie wiem, czy ubodzy Koptyjczycy czy Etiopczycy nie mają więcej?
A i tak to wszystko przytłaczają tysiące lat judaizmu czy miliardy wyznawców islamu.
Tam się uzyskuje świadomość, że Bóg jest ponad wszystkim - nad biskupami, papieżami, rabinami i mułłami też. " dokładnie tak samo myślę po naszych bałkańskich i nadbałtyckich podróżach.
Właśnie w krajach nadbałtyckich spotkaliśmy z wieloma odłamami kościoła chrześcijańskiego a w Czarnogórze po raz pierwszy zobaczyliśmy minarety i usłyszeliśmy muezina. W tym roku długo rozmawialiśmy z muzułmaninem opiekującym się meczetem. Będzie o tym już wkrótce w naszej relacji.
Podróże jak wszyscy wiemy kształcą, rozszerzają nam oczy i pozwalają zobaczyć nas w dziejach świata. Jesteśmy cząstka elementarną tej historii. Fajnie było z Wami. I zdjęcia wciąż podglądam czemu mi się tak bardzo podobają.
Pozdrawiam
Lidia