Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-)

Izrael to jedyny kraj na świecie, w którym klej na znaczkach pocztowych jest koszerny. Osoby przestrzegające Szabatu mogą w Izraelu kupić tańsze ubezpieczenie samochodu, które nie obejmuje sobót. W parku narodowym w miejscowości Aszkelon odkryto największy na świecie, znany w starożytności, cmentarz dla psów. Pochówek czworonogów odbywał się tam od V do III wieku przed naszą erą.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.10.2010 13:21

janniko napisał(a):
Piotrek_B napisał(a): Poza tym czują się pewnie mając... Amerykanów klęczących przed nimi na kolanach :lol: .
hm.. tego komentarza mógłbyś sobie oszczędzić, Piotrze...

Nie mógłbym bo takie mam zadanie i kropka :lol:
1:1 :lol:
To coś jak z komentarzami na temat "ruskich" itp. :P
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 10.10.2010 14:35

Piotrek_B napisał(a): To coś jak z komentarzami na temat "ruskich" itp. :P

Wybacz Piotrze! Ale porównanie raczej chybione.
Nasz stosunek do Ruskich jest w pełni uzasadniony i opiera się na pewnych doznaniach historycznych, których brzemienne skutki do dziś bardzo mocno odczuwamy. A podobny do przez ciebie wyrażonego stosunek do Amerykanów, z którymi wiązały nas wieloletnie pozytywne relacje, dzięki którym tak naprawdę Europa (i tym bardziej Ruscy) wygrała II Wojnę Światową, jest dla mnie wciąż niezrozumiały i wprawiający w zdziwienie i smutek .. :(
Ale nie miejsce chyba tutaj na tego rodzaju dyskusje.

Chciałem tylko zaznaczyć, że w tak fajnej i w sumie obiektywnej relacji taka uwaga co do Amerykanów była jakoś tak nie na miejscu.
:?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.10.2010 15:07

Piotrek_B napisał(a):Siedząć na DE w domu i mając opinię na zasadzie: "jedna pani, drugiej pani" albo "bo w internecie czytałem" to raczej mało miałbyś do powiedzenia i to nie tylko na temat tego kraju.
To sa wszystko odczucia subiektywne, niekoniecznie zgodne z tym co Ty myślisz lub co Tobie się wydaje.

Piotrek .... to Ty "walisz jak chłop w sądzie" :lol:

Zauważ, że byłeś pierwszy raz i wydaje Ci się że masz już wieczny odpust. :lol: i możesz być już przewodnikiem po tym kraju.
Ja, natomiast o Izraelu miałem pierwsze wiadomości, z tzw. "pierwszej ręki" jak Ty chyba do podstawówki chodziłeś.
Zapewniam Cię, mam je do tej pory i to nie koniecznie od turysty "kilkutygodniowego".
Wybacz, ale bardziej wierzę w opowieści (zdjęcia, filmy) osoby co spędza tam długie miesiące ( w konsekwencji- lata).

Piotrek - jakbyś pisał "ochy i achy", .... przecież wiesz, że by mnie tutaj już dawno nie było. :lol:
pzdr.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.10.2010 15:17

Piotrek_B napisał(a):Woka jakbym pisał to co piszę z orgazmem w oczach na zasadzie "bo sie wyrwał burek za granice i zgłupiał" to może i miałbyś rację
Widzisz tu gdzieś orgastyczne ochy i achy ? Może Ci się relacje lub kierunki pomyliły :lol:

Piotrek .... odpocznij, wyśpij się.

Jak odpoczniesz, to pokaż mi w którym to miejscu ja Ciebie "zaatakowałem", że "kontratakiem" mi odwzajemniasz. :?:

( uchowaj Cię Boże abyś przypadkiem jakiegoś dopalacza nie zażył. To w odpoczynku nie pomoże ) :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.10.2010 15:33

weldon napisał(a):To nie tak, Woka ... ja uwielbiam patrzeć również na gołe mury.
Wystarczy, że choć trochę poznam historię danego miejsca, a potrafię sobie resztę dopowiedzieć
(a nie zawsze jest to przyjemne, dlatego pewne miejsca omijam).
Nie przeszkadzają mi natomiast to dodatki: odbudowane krużganki,
dobudowane wieżyczki, ustawiane tarcze strzelnicze, działa ...
W końcu nie każdy musi mieć wybujałą wyobraźnię (no i zobacz wszak z jakiego miasta pochodzę).
Natomiast nie cierpię obłudy i lukru tych świecidełek, kiosków z pamiątkami,
ciasteczek i pączków, przesłaniających widok, bez którego te stragany nie miałyby racji bytu.

Pocieszam się, że to kupczenie, w przeciwieństwie do zabytku, nawet w ruinie, nie jest wieczne ...

Cytuje w całości ponieważ w zasadzie ze wszystkim sie zgadzam.

Ja od swojej strony dodam, że nie cierpię wszelkiego, nie mającego miejsca w faktach - ubarwiania rzeczywistości.
Mnie interesują tzw. suche fakty.
Resztę, podobnie jak Ty, potrafię już sam sobie wyobrazić.
Mając na uwadze, że moja wybrażnia może (jest) ułomna, za bardzo nie kombinuję. Po prostu kilka chwil .... i idę dalej.

Wiem, że cobym sobie nie wyobraził - będzie super lub do kitu.
Sprawdzać która wersja jest autentyczna, za bardzo nie mam gdzie, ponadto - nie mam na to najmniejszej chęci.
Może się okazać, że jestem w punkcie wyjścia a wiedzą zacznę "przebijać" zawodowego historyka. Nie wypada. :lol: (trza szanować ludzi). :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.10.2010 15:45

Chyba się zakałapućkaliśmy wszyscy ... :?

Myślę, że, po prostu, chodźmy dalej ...

:)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.10.2010 15:48

weldon napisał(a):Chyba się zakałapućkaliśmy wszyscy ... :?

Myślę, że, po prostu, chodźmy dalej ...
:)

Szłusznie. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.10.2010 16:02

woka napisał(a):byłeś pierwszy raz i wydaje Ci się że masz już wieczny odpust. :lol: i możesz być już przewodnikiem po tym kraju.

Nigdy z takiego założenia nie wychodzę - nawet jak jestem gdzieś n-ty raz.
Jak również nie jestem alfa i omegą, rozumów nie zjadłem.
Ale jak wypowiadam się to tylko o miejscach, które znam, które widziałem osobiście
Nigdy nie wchodzę w dyskusje o miejscach, o których słyszałem od kogoś np. przy flaszce czy o miejscach, które znam z google.pl - w takich sytuacjach co najwyżej słucham :lol:

OVER 8)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.10.2010 16:42

Piotrek_B napisał(a):Ale jak wypowiadam się to tylko o miejscach, które znam, które widziałem osobiście
Nigdy nie wchodzę w dyskusje o miejscach, o których słyszałem od kogoś np. przy flaszce czy o miejscach, które znam z google.pl - w takich sytuacjach co najwyżej słucham :lol:
OVER 8)

Jednak nie odpocząłeś. :wink:

Piotrek ..... ktoś może nie być i wiedzieć więcej od tego co był (to chyba nie podlega dyskusji). Jedyna strata dla tego co nie był ..... nie czuł tamtego powietrza.

Odnośnie "flaszki wódki" i Google ... to chyba mialeś na myśli siebie (bez urazy) :wink: Pisałeś przecie, że wiedzę zaczerpnąłeś z netu.
Jak z flaszką u Ciebie nie wiem - u mnie tak sie składa, że trunkowy nigdy nie byłem. Kiedyś dorobiłem się nawet miana absynenta - bzdura ale faktem jest, że mam raczej słabą głowę i kompan jest ci ze mnie lichy.

Ponadto, Piotrek jesteś mało pamiętliwy. (cecha akurat przeze mnie chwalona). Swoje wywody opieram o wiadomości zaczerpniete od już śp. stryja (archeolog), nastepnie od członka rodziny- ponad 30 lat żyje z turystów, następnie kilku innych "bliskich" przebywających tam przez długie miesiące w roku. :lol:

Odpuść sobie już. Ja odpuszczam. :lol: :wink:
pzdr.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 10.10.2010 19:08

Żeby rozładować atmosferę, to powiem, że osobiście gorąco i bezkrytycznie popieram i Izrael i Amerykanów we wszystkim co robią!

I jestem bardzo ciekaw dalszych twoich opowieści i zdjęć, Piotrze.
Czekam na c.d.n.

:hut: :papa:
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 10.10.2010 19:17

woka napisał(a):Swoje wywody opieram o wiadomości zaczerpniete od już śp. stryja (archeolog), nastepnie od członka rodziny- ponad 30 lat żyje z turystów, następnie kilku innych "bliskich" przebywających tam przez długie miesiące w roku. :lol:

Nasz pilot, od 20 lat jeżdżący tam co najmniej raz w miesiącu do Izraela twierdzi, że im dłużej tam przebywa, tym mniej jest pewien czyją stronę trzymać.
Ja też sądzę, że sytuacja tam jest bardziej skomplikowana niż nam się wydaje.
Może bardziej martwmy się o ziemie nad Wisłą, niż o ziemie nad Jordanem.

Serdecznie,
Krzysztof
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.10.2010 19:19

janniko napisał(a):... osobiście gorąco i bezkrytycznie popieram i Izrael (...) we wszystkim co robią!
A ja tam bym się nie dał obrzezać ... :?

:lol:

Czy, biorąc pod uwagę, że masz dostęp do PS'a, możemy jeszcze liczyć na jakiś odcinek?

Kiedyś, pamiętam, "Czarne chmury" tak nagle przerywali w najciekawszym momencie
i kazali tydzień czekać, co mnie strasznie złościło ... :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.10.2010 20:55

weldon napisał(a):Czy, biorąc pod uwagę, że masz dostęp do PS'a, możemy jeszcze liczyć na jakiś odcinek?

Umówmy się na jutro bo nie chce mi się dziś wgrywać fotek :wink:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 10.10.2010 22:55

janniko napisał(a):Żeby rozładować atmosferę, to powiem, że osobiście gorąco i bezkrytycznie popieram i Izrael i Amerykanów we wszystkim co robią!

To niemożliwe bo obecne cele Obamy i Netanjahu nie są identyczne w często wręcz sprzeczne....
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 11.10.2010 05:42

MWN napisał(a):To niemożliwe bo obecne cele Obamy i Netanjahu nie są identyczne w często wręcz sprzeczne....

Ups..
Fakt, napisałem, że popieram Izrael i Amerykanów, ale zapomniałem uwzględnić chwilową niedyspozycję i zamroczenie USA w postaci Obamy...
każdy ma prawo do błędów, oby tylko zbyt długo przy nich nie tkwił..
:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Izrael - שְרָאֵל

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-) - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone