Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-)

Izrael to jedyny kraj na świecie, w którym klej na znaczkach pocztowych jest koszerny. Osoby przestrzegające Szabatu mogą w Izraelu kupić tańsze ubezpieczenie samochodu, które nie obejmuje sobót. W parku narodowym w miejscowości Aszkelon odkryto największy na świecie, znany w starożytności, cmentarz dla psów. Pochówek czworonogów odbywał się tam od V do III wieku przed naszą erą.
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 05.10.2010 08:47

Bardzo podobają mi się portrety spod Ściany Płaczu. Kultura żydowska jest bardzo fotogeniczna.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.10.2010 08:52

Aguha napisał(a):Bardzo podobają mi się portrety spod Ściany Płaczu. Kultura żydowska jest bardzo fotogeniczna.

Sublimis i...M4 :?
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 05.10.2010 09:20

Piękna relacja. Nigdy nie miałam okazji (ani chęci ;)) żeby poczytać o tym skrawku świata, który opisujesz, a jest o czym czytać i co oglądać.
Te znajome miajsca, które do tej pory znałam jedynie z opowieści biblijnych lub tv... aż ciary przechodzą jak się o tym u Ciebie czyta :)

Ostatnia partia zdjęć, Ściana Płaczu i uchwyceni ludzie... robi wrażenie. Jakbym tam była.

Gratuluję wyprawy i świetnej reacji. Z niecierpliwością czekam na dalszy ciąg :)
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 05.10.2010 09:28

Jacek S napisał(a):Wybacz, że ze zdjęciem ale nie potrafiłbym chyba opisać więc:

Co to jest na głowie tego chłopaka w szarym t-shirt-cie?
(oprócz białej jarmułki)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tefilin
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.10.2010 09:40

Jacek S napisał(a):Co to jest na głowie tego chłopaka w szarym t-shirt-cie?
(oprócz białej jarmułki)...

Tefilin - skórzane pudełka (skóra oczywiscie koszerna ;-) )
W pudełkach są zwitki pergaminowe z cytatami Tory.
Noszą to tylko w dni powszednie.

Jacek S napisał(a):Barwnie?
Jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić skoro ortodoksi mają te swoje "mundurki"...

Stroje Chasydów to nie tylko to co widzisz na fotkach.
Na szabas mają "kościołowe" ciuchy ;-)
Czapki z lisów, tałesy etc.

Cześć Roxi ;-)
Ostatnio edytowano 05.10.2010 09:59 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.10.2010 09:48

...o kurde, ile tam tego...

Wielkie dzięki.
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 05.10.2010 10:02

To jest praktyczne wypełnienie modlitwy Słuchaj Izraelu:
"Słuchaj Izraelu, JHWH jest naszym Bogiem, JHWH jest jedyny.
Będziesz kochał JHWH, twojego Boga - całym Twoim sercem, całą twoją duszą i z całej twojej mocy.
I te rzeczy, które Ja przykazuję ci dzisiaj - będą w twoim sercu.
Powtarzaj je twoim dzieciom i mów o nich, gdy będziesz siedział w domu, i gdy będziesz szedł drogą, i gdy będziesz się kładł, i gdy będziesz wstawał.
Przywiąż je jako znak na twojej ręce i niech będą ozdobą pomiędzy twoimi oczami.
I wypisz je na odrzwiach twojego domu i twoich bram."

Stąd jedno pudełeczko na ręce, a drugie na czole (między oczami)
Na futrynach drzwi przybite są mezuzy - rurki zawierające ten sam tekst modlitwy.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 05.10.2010 10:02

Piękna relacja.

Pożytek z mojego nierychłego zasiadania w nowych relacjach jest taki, że większą część czytam ciurkiem.

A co do lotów to LOT właśnie lata chyba dalej z El Al?
Piszesz, że nie chcesz wyglądać na antysemitę a piszesz o "Palestynie" które to słowo wymyślili Rzymianie, żeby nie wspominano więcej słowa Izrael. Było to - jak wiesz - po powstaniach żydowskich i po wybiciu wszystkich mieszkańców Jerozolimy i zdobyciu Masady. Więc powinieneś równie konsekwentnie używać nazwy Aelia Capitolina (rzymska) lub Al-Quds (arabska). Tymczasem - jak również powinieneś wiedzieć - nie ma czegoś takiego jak państwo palestyńskie a zwłaszcza narodu "palestyńskiego". Arabowie nie będący obywatelami Izraela wymyślili ten mit (o wypędzonych "palestyńczykach") by rozgrywać to przeciw Izraelowi. Zresztą wszyscy bodaj mieszkańcy Judei i Samarii mają paszporty Jordańskie, tylko że Jordania nie chce tej hołoty na swoim terytorium choć ma go wielokrotnie więcej niż Izrael.

Ten hostel w En Gedi rzeczywiście wspominam najlepiej, a ze śniadania serek taki ze śmietanką z kawałeczkami fileta z grejpfruta. Miód w gąbie wart osobnej wyprawy. A w nad rzekami byłeś?

Co do wody to ta "tłustość" wynika z zawartości sody kaustycznej. ona w połączeniu t tłuszczem skóry powoduje powstanie mydła co daje ten tłusty (śliski) dotyk. Ale przy każdej plaży są prysznice ze słodką wodą, więc nie trzeba się otrzepywać z soli. Dużym plusem jest te 400 m powietrza więcej, które dobrze filtruje wszystkie szkodliwe UV. Opalać się można bez obawy. No i ta mgiełka...faktem jest, że wyjazd latem to jak wożenie drewna do lasu.

Kwestia Sodomy wygląda inaczej jak się wjedzie nieco wgłąb od urattych szlaków. Do dzisiaj są bardzo wyraźne ślady i grudki siarki dokładnie jakby rozpryskiwały się na skałach. W Youtube jest sporo na ten temat.

W każdym razie gratuluję! Piękne zdjęcia!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.10.2010 10:10

MWN napisał(a):A co do lotów to LOT właśnie lata chyba dalej z El Al?

Witaj MWN
Tak lata równolegle z LOT-em, tyle że z Polski ich ceny sa tak samo chore jak LOT-owskie.
Z Niemiec można EL Al-em latać za o wiele mniejsze pieniądze.
Ale to chyba wynika z tego co już na początku pisałem - chorej polityki naszych zarządców lotnisk.
MWN napisał(a):A co do lotów to LOT właśnie lata chyba dalej z El Al?
Piszesz, że nie chcesz wyglądać na antysemitę a piszesz o "Palestynie" które to słowo wymyślili Rzymianie, żeby nie wspominano więcej słowa Izrael.

Celowo pominę rozmowę na temat tego co tam się dzieje i jakie mam zdanie na temat polityki rządu Izraela.
Po co robić kolejna "wojenkę", tym razem na forum ?
To by do niczego nie prowadziło poza zastanawianiem się czyje sk...two jest większe a czyje mniejsze ;-)
Bo jakby na to nie patrzeć (bez względu na to, którą stronę sie popiera) to to co tam się dzieje jest chore i niestety nie wróży dobrze na przyszłość.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 05.10.2010 10:39

Tymczasem miały zacząć tanie linie, ale nie widać by Izrael miał im pozwolić latać...
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 05.10.2010 10:45

Staram się być na bieżąco i dziękuję za Twoje Piotrze obserwacje i wstawki Krzysztofa i pozostałych Czytelników.

To co napisała Roxi - coś co znane było ze stron Biblii nagle staje się takie "namacalne" - niesamowite to wszystko.
Czytam w pracy z kocem na głowie :D więc tylko tak krótko i się nie rozgaduję.

Fajnie wracać do wspomnień z podróży TAM. Ta Jerozolima to w ogóle ciekawa... Tak się uśmiechałam, że tam to taki każdy weekend długi - w piątek świętują muzułmanie, w sobotę żydzi, a w niedzielę chrześcijanie :)

Zdarzyło mi się mieszkać w hotelach "obu-trzech :lol: stron", ale chyba najdłużej w Betlejem. I dodam tylko mało uduchowienie, że w życiu się tylu pysznych owoców i warzyw nie najadłam, co w hotelach Holylandu :D A humusem mogłabym się odżywiać na okrągło :) Tu taki klimat poważny, a ja o jedzeniu... :D (chyba pora dnia mnie wzywa :D )

Pozdrawiam serdecznie. Aha. Pustynia Judzka też zrobiła na mnie porunujące wrażenie, ale ja sie tam nie miałam ochoty wypuszczać w żadnym lutym ani listopadzie, a co dopiero "prawdziwym" latem. Gratulacje za wytrwałość :)

Jeszcze jedno "aha" - po babskiej stronie przy Ścianie Płaczu jest pieroński tłok :lol: :lol: :lol: Kobity mniej miejsca mają :lol:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 05.10.2010 10:49

Dodam jeszcze, jako że to raczej należy do relacji: najwyższym miejscem na Górze Oliwnej jest arabski hotel 7 Arches zbudowany na żydowskim cmentarzu. Ciekawą rzeczą jest fakt, że widać z niego Morze Martwe.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.10.2010 11:03

MWN napisał(a):Tymczasem miały zacząć tanie linie, ale nie widać by Izrael miał im pozwolić latać...

Latają do Izraela tanie linie, tyle że jest ich bardzo mało.
Aktualnie są bodajże trzy:
- niemiecki AIR BERLIN (tylko Tel Aviv), z tym że wyloty sa tylko z Niemiec (większość dużych portów lotniczych) - czasami warto pośledzić ich strone bo można spokojnie trafic (nawet w sezonie) na bilet za ok. 150 ojro/osoba w obie strony
- izraelska ARKIA (Ejlat i Tel Aviv) ale najblizsze lotnisko skąd można wylecieć jest w Berlinie i Frankfurcie
- łotewski AIR BALTIC, wprawdzie jest to regularna łotewska linia lotnicza , będąca częścia SAS AIRLINE ale można u nich kupić bilety w systemie tanich lini lotniczych - taki ewenemnt dwa w jednym ;-)
Najbliższe dla nas wyloty via Ryga są albo z Warszawy albo z Berlina - z tym, że z Berlina są o wiele tańsze połączenia niż z WAWY co w naszym wypadku (cena x4) pomimo dojazdu i kosztu parkowania na lotnisku i tak robiło dość sporą oszczędność w porównaniu choćby z Warszawą.
Ostatnio edytowano 05.10.2010 11:14 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.10.2010 11:06

U-la napisał(a):...A humusem mogłabym się odżywiać na okrągło :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_(gleba)
Naprawdę?

:wink:
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 05.10.2010 11:24

MWN napisał(a):Dodam jeszcze, jako że to raczej należy do relacji: najwyższym miejscem na Górze Oliwnej jest arabski hotel 7 Arches zbudowany na żydowskim cmentarzu. Ciekawą rzeczą jest fakt, że widać z niego Morze Martwe.

A jego tak widać gdzieś z Syjonu:
Obrazek

Często nocują tam pielgrzymki Pallotynów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Izrael - שְרָאֵל

Relacja pod wpływem Tymony - Izrael A.D. 2010 ;-) - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone