Życie w Uvala Zaraće - nasz turnus wczasów wypoczynkowych :wink:
Tak więc na Hvarze zobaczyliśmy niewiele, mimo iż plany mieliśmy, oj mieliśmy...
ale zupełnie ogarnęło nas morskie szaleństwo, a zarazem błogie lenistwo...
Uvala Zarace to mała zatoczka, w której jest kilka domów wakacyjnych, sklep (chleb 2 razy w tygodniu, a poza tym wszystko co niezbędne - w tym także lody
)
i coś w stylu restauracji (nie korzystaliśmy z jej usług, bo przez cały tydzień "menu dnia" brzmiało zawsze tak samo: spaghetti bolonaise :
Uvala Zaraće to miejsce, w którym wszyscy "tambylcy" się znają i otwarcie przyjmują do swojego grona nowych - mimo że tymczasowo przybyłych. Dzięki temu już po dwóch dniach pobytu czułam się tam jak na turnusie wczasów wypoczynkowych, czyli rozpoznawałam wszystkich, uśmiechaliśmy się do siebie i czułam się tam zadomowiona.
O tej sympatycznej atmosferze mocno zadecydowali sami gospodarze.
Mieszkaliśmy na parterze (bo jak rezerwowaliśmy w marcu
miejsce, to tylko takie było dostępne) i jak się na miejscu okazało, był to dobry wybór (choć zdjęcia na str.internetowej nie zachęcały), bo do dyspozycji mieliśmy duży, zacieniony! winoroślą taras. A to widok z owego tarasu:
Ale największą atrakcją Uvala Zaraće jest plaża i morska kąpiel. Przebywając w tamtej zatoczce ma się dwie podstawowe możliwości.
Pierwszą z nich jest kąpiel na początku (albo na końcu - kwestia nazwy) zatoczki. Jednak plażowanie tam - oprócz zalet dla rodzin z małymi dziećmi, takimi jak łagodne zejście i wejście do morza, a także kamyczki - ma kilka wad, takie jak śmieci wyrzucane przez morze, których nikt nie sprząta, czy tez obecność łódkowych wraków, jak i bliska obecnośc drogi (po której co prawda baaardzo rzadko coś jedzie):
Dlatego po kilku pobytach "na kamyczkach' wybraliśmy plażę w wersji skalnych półek, które były od naszego domu oddalone o jakieś 5-6 kroków
, a na które wcześniej mieliśmy obawy pójść ze względu na maluchy, bo jak się skalna półka kończyła, to od razu zaczynała się morska bezdenna głębina
. I tam właśnie poznałam co oznacza słowo "rajsko'
I co ja tam będę pisać - sami zobaczcie
:
No i te
cykady....