Odcinek 5
Dzień 2
Nadszedł kulminacyjny moment
morderczej wędrówki;) Odświeżylismy się, odsapneliśmy. Czas odnaleźć parki rozrywki. Przed nami 2 dni
Zabawy!! Dla mnie momentami wątpliwej:)
Idziemy z hotelu . Mała Mulina pyta mnie po raz 50 .. No gdzie ten Park?. Ja po raz 50 odpowiatam
Tu!
Od tego marudzenia zaczęłam się zastanawiać , czy nie idziemy na pieszo z powrotem do Londynu. Wyszliśmy na ogromny plac i nagle
Disneyland się znalazł .Ogromny kop i jesteśmy w bajce.
Stojąc na środku placu twarzą do wejscia. Za plecami mamy
Village i jak sama nazwa wskazuję to wioska Eurodisneylandu. Przybytek restauracji, kin i sklepów . Tętni życiem głownie wieczorem kiedy po całym dniu szaleństw Ludzie przychodzą tu zjeść , wydać resztki kasyi potańcować w dyskotekach;)
Środek Placu na srodku pomnik magicznej rózdzki.
Teraz dla uściślenia , informacja podstawowa W Eurodisneylandzie są dwa parki rozrywki . z czego bilet mozna kupić tylko na jeden park lub na dwa . Jeden z nich to
a drugi
Disneyland Studio
( zdjecie z dnia drugiego dlatego jest troszkę rażąca różnica pogodowa;)
Teraz tak zwana chwila dla historii
Walt Disney ( chybę nie muszę go nikomu przedstawiać) Kierował sie w swoim życiu zasadą
" Żeby zrealizować coś wyjątkowego , trzeba zacząć od marzenia i iść za nim do końca bez chwili zniechęcenia "
Eurodisneyland jest najmłodszym z trzech parków rozrywki Disney. Pozostałe są na Florydzie i Tokio. Pierwsze plany na stworzenie Europejskiego parku powstały 10 lat po śmierci Walta Disneya w 1975 roku.Kilka państw Europejskich ubiegało się o lokalizację parku rozrywki na swoich terenach min Włochy Hiszpania, Wielka Brytania i rzecz jasna Francja.Podstawowym wyznacznikiem lokalizacji był a odpowiednio duża ilosc przestrzeni płaskiego terenu.Początkowo Park w założeniu liczył 2000 ha. Przez wiele lat trwała budowa , castingi do rekruracji pracowników.
Ostatecznie oficjalne otwarcie datuję się na kwiecień 1992 roku.
I teraz kolejne sprostowanie Poprawna nazwa parku brzmi Disneyland i została zmieniona po kryzysie finansowym jaki przechodził park.
Godziny otwarcia Parków
Disneyland 10:00- 19:00
Walt Disney Studio 10 :00 - 18:00
Dosć przewodnika ja w takiej tonacji dłygo nie daję rady;)
Oglądam bajki od ośmiu lat (codziennie). Odróżniam myszkę Miki od psa Pluto. Mimo to ten wyjazd miał być głównie atrakcją dla dziecka .
Nie sądziłam , że
pierwszy widok będzie tak pozytywnym wrażeniem. Odjęło mi poprostu mowę a poczucie bajkowej estetyki czule zostało połechtane;)
przekroczyliśmy w końcu bramę parku . Ja wiem , że myslicie ze nie dolezę tam nigdy
U wrót parku jest kontrola Panowie w czarnych okularach z radosnym usmiechem witają i delikatnie proszą o pokazanie torby czy aby przypadkiem nie przemycamy granatów . mieczy narzędzi ostrych i podejrzanych
Ale biedni nie mieli bladego pojęcia co Mulina nosi w swojej torbie .
.. a noszę wszystko kasztany gwoździe , baterie . radzę wszystkim Paniom przejrzeć przed wejsciem
Chyba że chcecie zobaczyc ten wzrok podziwu w oczach mężczyzny;)
Bilety są na konkretne imię i nazwisko z kodem paskowym. Czytniki jak w metrze wrzucasz . Maszyna połyka gryzie i wypluwa . Zaraz za maszynerią stoi Pani , która zaopatrzy nas w Plan parku bez tego ani rusz i Program wydarzeń na dany dzień:) Trzasnełam w podzięce jedynym mi znanym słowem
Mersi
I znalazłam się w krainie baśni;)
Mapa Parku podstawa waszej egzystencji bez tego albo wiele przeoczycie albo trafi Was szlag od łażenia i szukania
I znów wersja przewodnik ale dla osób , które naprawdę chcą tam pojechać to niezbędna informacja
W pierwszym parku Disneyland jest pięć zupełnie innych krain Kada jest tak wielka , że nogi momentami mają dość i wiecie gdzie włażą
1 pierwsa od wejscia ( na samym dole mapy ,czerwona chorągiewka)
Main Street USA
2 zaczyna się od Pałacu Śpiacej królewny obszar różowy na mapie
Fantasyland
3 zielona chorągiewka Po lewej stronie mapy kraina wschodu piratów i Indianyta kraina nazywa się
Adwentureland
4 u dołu mapy po lewej stronie z wielkim Canionem i dzikim zachodem nazywa się
Frontierland
5 po prawej stronie mapy.Totalna masakra czyli kraina Kosmosu zwana
Discoveryland
Gdy weszliśmy ... Moja córka zaniemówiła a maż nie wyglądał na zrozpaczonego faktem , że przed nim 2 dni jazdy łbem w dół. Przy samym wejsciu ciagnie się promenada sklepików gdzie jest dosłownie wszystkoz Myszką Miki;)
Brakuje tam tylko prezerwatyw z jej emblematem poza tym jest wszystko inne z majtasami na czele.Ceny jak to w euro na każdą kieszeń od gadżeciarstwa po naprawdę fajne pamiątki. Tak to wygląda zaraz po wejściu