Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja czesko-szwajcarska ;)

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 31.10.2016 12:49

Oczywiście, że interesuje. Sam mam w planie odwiedzić to miasto podczas wypadku do Czeskiej i Saskiej Szwajcarii.

A same skały przypominają mi te Ardspaskie i Teplicke Slalne Mesto, choć chyba jednak te "szwajcarskie" są bardziej spektakularne

pozdrawiam,
Michał
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 31.10.2016 13:03

Cieszę się, że jednak są zainteresowani (lub niezainteresowani, jak Pirat :lol:, ale oglądający :mrgreen:)
Pirat, Ty znowu chcesz mnie przestraszyć? :twisted: Ja się boję białych twarzy...

A tak w ogóle, to chodziło o gibnięcie strony, jak pisze MRK :mrgreen: Na poprzedniej było już zdecydowanie za dużo zdjęć 8)

Mikeee napisał(a):A same skały przypominają mi te Ardspaskie i Teplicke Slalne Mesto, choć chyba jednak te "szwajcarskie" są bardziej spektakularne

Niestety, nie mam (jeszcze ;)) porównania do tych, które wymieniłeś, ale tydzień temu byliśmy na Szczelińcu. Chociaż to zupełnie inna bajka...
Tiskie Steny - dużo bardziej rozległy teren, mnóstwo skał, bardzo ciekawe formy. Ale Szczeliniec też mi się podobał, szczególnie Piekiełko :twisted:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 31.10.2016 13:35

maslinka napisał(a):
Mikeee napisał(a):A same skały przypominają mi te Ardspaskie i Teplicke Slalne Mesto, choć chyba jednak te "szwajcarskie" są bardziej spektakularne

Niestety, nie mam (jeszcze ;)) porównania do tych, które wymieniłeś, ale tydzień temu byliśmy na Szczelińcu. Chociaż to zupełnie inna bajka...
Tiskie Steny - dużo bardziej rozległy teren, mnóstwo skał, bardzo ciekawe formy. Ale Szczeliniec też mi się podobał, szczególnie Piekiełko :twisted:

Ardspach i Teplicke Skalne Mesto odwiedziliśmy w lipcu tego roku właśnie przy okazji pobytu w Górach Stołowych. Szczeliniec i Błędne Skały są super 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 31.10.2016 14:20

14 sierpnia (niedziela): Drezno - część druga

Wyszło słoneczko, idziemy dalej - w stronę Neumarktu:

027056.jpg

Na Nowym Rynku podziwiamy jedną z najważniejszych drezdeńskich budowli - zbudowany z piaskowca kościół Marii Panny (Frauenkirche):

027553.jpg

Przed kościołem pomnik Marcina Lutra:

027957.jpg

Na placu rozstawiono ciekawe palety, w których umieszczono rośliny, głównie kaktusy i inne sukulenty:

028465.jpg

Fajnie to wygląda :D:

028973.jpg

Obchodzimy Nowy Rynek dookoła, mijając m.in. gmach Akademii Sztuk Pięknych:

029415.jpg

Pozostałości murów kościoła Marii Panny, którego rekonstrukcja zakończyła się ostatecznie w 2005 roku:

029884.jpg

Na Nowym Rynku dużo się dzieje - stąd odjeżdżają dorożki:

030308.jpg

Można tu spotkać Anioła:

030699.jpg

Złotą Panią:

031078.jpg

czy najprawdziwszego Elvisa 8O:

031588.jpg

Ustawiamy się w kolejce, żeby wejść do Frauenkirche. W środku tłumy:

032023.jpg

Zupełnie inaczej niż w kościele św. Krzyża, który zresztą bardziej nam się podobał.

032473.jpg

Barokowy luterański kościół Marii Panny powstał w II połowie XVIII wieku. Jest największym na świecie, obok katedry w Strasburgu, budynkiem wzniesionym z piaskowca, a jego kopuła to najokazalsza tego typu konstrukcja z kamienia wśród kościołów leżących na północ od Alp.

Podczas bombardowań alianckich został poważnie uszkodzony i ostatecznie zawalił się. Za czasów NRD pozostał trwałą ruiną służącą za pamiątkę okropieństw wojny. Dopiero w 1985 roku zdecydowano o jego rekonstrukcji, jednak prace rozpoczęto dopiero po upadku Muru Berlińskiego. 30 października 2005 roku kościół został ponownie konsekrowany i otwarty dla wiernych i turystów. Z pomnika wojny przeistoczył się w symbol pojednania.

Podziwiamy ołtarz wraz z organami oraz rzeźbę Modlitwa Jezusa w Ogrójcu:

033624.jpg

Właśnie wybija 13:00. Na ołtarzu pojawia się kobieta, prosi wszystkich o zajęcie miejsc i zaczyna czytać... chyba Pismo Święte:

034118.jpg

Po niemiecku, więc niewiele rozumiemy ;) Postanawiamy się ulotnić...

Tak jak pisałam, kościół św. Krzyża zrobił na nas zdecydowanie większe wrażenie niż Frauenkirche, ale do tej świątyni wejść po prostu trzeba - ze względu na rozmiary budowli (i kopuły!) oraz na fakt, że kościół, po odbudowie, w której pomagali mieszkańcy miasta i darczyńcy, stał się symbolem pojednania.

Wychodzimy z kościoła, a tu... nie ma Elvisa 8O:

035144.jpg

Może odjechał jednym z mercedesów ;):

035659.jpg

Opuszczamy Nowy Rynek:

036047.jpg

i kierujemy się w stronę kolejnej ważnej atrakcji turystycznej - Orszaku Książęcego:

036498.jpg

Fürstenzug (Orszak Książęcy) to obraz ścienny liczący 101 m długości, złożony niemal z 25 tysięcy płytek z porcelany miśnieńskiej. Przedstawia władców dynastii Wettinów jako orszak jeźdźców.

037055.jpg

Autorem malowidła jest artysta drezdeński, malarz historyczny i profesor tutejszej Akademii Sztuk Pięknych – Wilhelm Walther. Wykonywał je od końca XIX do początków XX wieku.

037596.jpg

Malowidło stanowi największy na świecie ceramiczny obraz ścienny. Zostało wykonane w celu upamiętnienia 800-letniej historii władców z dynastii Wettynów władających Saksonią w latach 1123–1918. Znalazły się tu łącznie 94 osoby, z których 35 stanowią margrabiowie, hrabiowie, książęta i królowie Saksonii, np. August II i August III:

038294.jpg

Bombardowanie Drezna tylko nieznacznie uszkodziło malowidło. Ogółem na powierzchni niespełna 25 tysięcy kafelków jedynie 223 z nich wymagały kompletnej rekonstrukcji.

038827.jpg

Jesteśmy coraz bliżej najpiękniejszej, moim zdaniem, drezdeńskiej budowli... Ale o tym już w następnym odcinku :)
Ostatnio edytowano 20.04.2020 21:20 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 31.10.2016 16:14

Ja szczerze mówiąc relacje nie- chorwackie :D
Drezno bardzo ladna,
a skałki bardzo mnie zachęcają,
napisz proszę jak wyglądał cennik noclegów, na ile da się się chodzić z dziećmi, wózkami,
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 31.10.2016 17:29

Po "Waszym" Dreźnie włóczę się z przyjemnością, bo już prawie zapomniałam :wink: , jak tam jest. Obiecywałam sobie powrót, ale :roll: oczywiście nie wyszło.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 31.10.2016 18:07

kkra napisał(a):napisz proszę jak wyglądał cennik noclegów, na ile da się się chodzić z dziećmi, wózkami,

To jest generalnie drogi rejon. Po czeskiej stronie, za osobę (często ze śniadaniem) trzeba liczyć około 500 koron, czyli jakieś 80 zł. My też tyle płaciliśmy wiosną, a latem już 550, bo sezon...
Po niemieckiej stronie jest minimalnie drożej.

A czy z małymi dziećmi się da chodzić? Zależy, gdzie; są miejsca, że spokojnie. Może nie po skałkach i punktach widokowych, jakie zdobędziemy następnego dnia, chociaż to wszystko zależy od dzieci, od tego, do czego są przyzwyczajone...

dangol napisał(a):Po "Waszym" Dreźnie włóczę się z przyjemnością, bo już prawie zapomniałam :wink: , jak tam jest. Obiecywałam sobie powrót, ale :roll: oczywiście nie wyszło.

Witaj, Danusiu :)
W takim razie "za chwilę" zapraszam na spacer po Zwingerze 8)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 31.10.2016 20:15

maslinka napisał(a):Nikogo nie interesuje? :( :twisted: :wink:

No jak nie :?: :D

Mnie bardzo. Byłem w Dreźnie miesiąc wcześniej. Niestety przykry incydent (drobna stłuczka i ponad dwugodzinne czekanie na policję) nie pozwolił nam na zwiedzenie tak wielu miejsc, jak udało się Wam.
Z tym większą przyjemnością oglądam Twoją relację :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 31.10.2016 20:27

greenrs napisał(a):Mnie bardzo. Byłem w Dreźnie miesiąc wcześniej. Niestety przykry incydent (drobna stłuczka i ponad dwugodzinne czekanie na policję) nie pozwolił nam na zwiedzenie tak wielu miejsc, jak udało się Wam.
Z tym większą przyjemnością oglądam Twoją relację :)

Oj, to masz niemiłe wspomnienia :?
Musisz wrócić i dać miastu drugą szansę :D

14 sierpnia (niedziela): Drezno - część trzecia (Zwinger)

Zanim jednak dojdziemy do Zwingera, mamy jeszcze kilka innych budowli do zobaczenia, np. katolicką katedrę Świętej Trójcy (Hofkirche):

052750.jpg

Niestety nie wchodzimy do środka. Na wszystko nie ma czasu...

Nasz kolejny cel to Rezydencja Wettynów (Residenzschloss) - ogromny kompleks budynków.

053272.jpg

Zamek powstał w XII wieku, a został zburzony... wiadomo, kiedy...

Wchodzimy przez bramę:

053734.jpg

054092.jpg

Groźnie wyglądający typ :o:

054606.jpg

Jeden z dziedzińców Zamku:

054998.jpg

055356.jpg

055715.jpg

Uliczka oddzielająca poszczególne budynki kompleksu:

056134.jpg

Kolejny dziedziniec:

056521.jpg

Ludzie czekają na zwiedzanie z przewodnikiem. My nie mamy zamiaru oglądać wnętrz (musielibyśmy być w Dreźnie przynajmniej 3 dni), więc się stąd ewakuujemy.

Ładne przejście nad ulicą:

057077.jpg

Nad Łabą stoi piękny budynek Opery Sempera, niestety aktualnie wejście główne jest remontowane:

057539.jpg

Natomiast z tego miejsca pięknie się prezentuje katedra Św. Trójcy i część budynków Rezydencji Wettinów:

058010.jpg

Stąd już tylko dwa kroki do Zwingera, który z tej strony wygląda raczej niepozornie:

058461.jpg

Za to z bramy wylewa się cała fala Japończyków...

Kiedy się już wejdzie na wewnętrzny dziedziniec tej niesamowitej budowli, nie da się pozostać obojętnym na jej piękno:

059003.jpg

059361.jpg

Zwinger to najznakomitszy budynek późnego baroku w Niemczech. Powstał w latach 1710-1728 jako dzieło współpracy architekta Matthäusa Daniela Pöppelmanna i rzeźbiarza Balthasara Permosera. Początkowo służył za oranżerię i kulisy dla dworskich festynów, później stał się miejscem wystaw.

060013.jpg

Aktualnie znajdują się tutaj zbiory porcelany przedstawiające zarówno porcelanę chińską z XV wieku, jak i znane w całych Niemczech wyroby z miśnieńskiej manufaktury porcelany. Oprócz tego zwiedzający znajdą tutaj m.in. Salon Matematyczno-Fizyczny, Salon Francuski, Salon Niemiecki oraz Długą Galerię z Bramą Koronną.

Nam najbardziej spodobała się Fontanna Nymphenbad zajmująca jakby osobny dziedziniec:

060789.jpg

061147.jpg

061506.jpg

Uwaga! Nadciąga wycieczka! :roll::

062030.jpg

Chować się, kto może ;) Np. na balkonie nad fontanną, a właściwie obok górnej jej części:

062596.jpg

z widokiem na to piękne miejsce, w którym byliśmy przed chwilą.

063026.jpg

Można też stąd popatrzeć na cały Zwinger:

063434.jpg

Schodzimy znowu na główny dziedziniec:

063838.jpg

Fontann tu też nie brakuje:

064232.jpg

Ta pani chyba chciała się poczuć jak królowa :D:

064767.jpg

Wychodzimy na piętro widocznego na zdjęciu powyżej Pawilonu Miejskiego:

065205.jpg

Znajduje się tu niewielka kawiarnia i ładny widok na Residenzschloss:

065641.jpg

Przechadzamy się też Długą Galerią i podziwiamy Bramę Koronną:

066069.jpg

I tak kończy się nasz spacer po Zwingerze. Muszę przyznać, że jestem oczarowana... :D
Ostatnio edytowano 20.04.2020 21:30 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 31.10.2016 22:12

Ja również 8O :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 01.11.2016 00:31

maslinka napisał(a):Nam najbardziej spodobała się Fontanna Nymphenbad zajmująca jakby osobny dziedziniec:

Obrazek

Jak powiedział nam spotkany przypadkowo Polak mieszkający w Dreźnie, w kawiarni z której wychodzi się na ten dziedziniec podają najlepszą kawę w mieście. Musieliśmy oczywiście spróbować :) No i stwierdziliśmy, że zdarzyło nam się... wypić lepszą :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.11.2016 13:07

elka21 napisał(a):Ja również 8O :D

W następnym odcinku będą nieco inne klimaty ;)

greenrs napisał(a):Jak powiedział nam spotkany przypadkowo Polak mieszkający w Dreźnie, w kawiarni z której wychodzi się na ten dziedziniec podają najlepszą kawę w mieście. Musieliśmy oczywiście spróbować :) No i stwierdziliśmy, że zdarzyło nam się... wypić lepszą :wink:

W tej kwestii się nie wypowiem, bo my jesteśmy zupełnie niekawowi :?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.11.2016 17:41

14 sierpnia (niedziela): Drezno - część czwarta (Neustadt)

Oczarowanie szybko nam minie, kiedy zobaczymy Nowe Miasto (szczególnie Zewnętrzne Nowe Miasto) ;) Czytałam trochę o tej kolorowej dzielnicy artystów, studentów i... kloszardów i musiałam ją zobaczyć.

Przechodzimy mostem na drugą stronę Łaby. Zostawiamy za sobą największe atrakcje turystyczne i tłumy ludzi:

076779.jpg

Nad rzeką trwa właśnie wyścig kolarski sponsorowany przez Škodę:

077210.jpg

Za nami Altstadt:

077594.jpg

Przed nami Neustadt i pomnik złotego faceta ;):

078119.jpg

To Złoty Jeździec (Goldener Reiter) - pomnik przedstawiający elektora saskiego i króla polskiego Augusta II Mocnego.

078601.jpg

Statua pokazuje króla jako rzymskiego cesarza w zbroi w kierunku północno-wschodnim, czyli w kierunku ówczesnego polskiego królestwa. Król i rumak są rzeczywiście pozłacane.

079140.jpg

Jesteśmy na Nowym Mieście, co od razu widać w architekturze ;):

079681.jpg

Dominuje tu styl socrealistyczny.

Idziemy zacienionym deptakiem:

080119.jpg

który przechodzi w piękną aleję platanów:

080526.jpg

Mijamy kościół Trzech Króli:

080920.jpg

koło którego rozłożyła się pani z całym swoim dobytkiem:

081343.jpg

Kawałek dalej - nowe budownictwo i jedna z miejskich fontann:

081770.jpg

Zaczynamy się robić głodni, a ponoć najlepiej zjeść właśnie na Nowym Mieście, lepiej przede wszystkim dla portfela.
W poszukiwaniu restauracji wchodzimy w różne zaułki, bramy i pasaże:

082322.jpg

Niektóre są naprawdę piękne. Jedno z takich ładnych podwórek:

082750.jpg

doprowadza nas do dwóch restauracji. Jednak ceny bardzo wysokie, szukamy dalej...

Ostatecznie kusi nas "oferta dnia" restauracji St. Petersburg:

083278.jpg

Zdjęcie zrobione po tym, jak opuściliśmy to miejsce; wcześniej wszystkie stoliki były zajęte.

Restauracja rosyjska, nietania, ale oferta dnia (schabowy z frytkami, surówkami i małym piwem za 8,80 euro) jest w naszym zasięgu. Siedzimy na zewnątrz, ale zajrzeliśmy do wnętrza, które utrzymane jest w rosyjskim klimacie, z głośników płynie też rosyjska muzyka. Kelnerka biegle mówi po rosyjsku, obsługując gości, najprawdopodobniej Rosjan, którzy stanowią większość klientów 8O

Żałuję, że nie zamówiliśmy pielmieni, chociaż były dość drogie...

Kawałek Rosji w centrum Drezna za nami, idziemy dalej, przez targ staroci:

084395.jpg

Mijamy kolejne fontanny:

084785.jpg

i wchodzimy w dzielnicę Zewnętrzne Nowe Miasto (Äußere Neustadt), w odróżnieniu od Wewnętrznego, w którym byliśmy przed chwilą.

085278.jpg

Nowa dzielnica wita nas kolejną fontanną:

085686.jpg

i brudem na ulicach...

Są też pierwsze symptomy tego, że znaleźliśmy się w miejscu życia drezdeńskiej bohemy - pomnik książek, pisarzy, czytelników czy czegoś w tym stylu sfotografowany z trzech stron:

086259.jpg

086618.jpg

086976.jpg

Jeśli chcecie zjeść w Dreźnie naprawdę tanio, Zewnętrzne Nowe Miasto jest takim miejscem. Znajdziecie tu niezliczoną liczbę małych pizzerii, barów tacos, sushi, żarcia hinduskiego, tajskiego i jakiego tam chcecie.

087556.jpg

Jest tanio, ale też nieporządnie i, co tu dużo mówić, brudno (przynajmniej na ulicach). Teraz widać, że jesteśmy w mieście byłego DDR-u :roll:

088189.jpg

Jesteśmy zadowoleni, że już jedliśmy.

088593.jpg

I kiedy zaczynam kręcić nosem, że wcale mi się tu nie podoba i gdzie jest niby ta artystyczna dzielnica, staję jak wryta, bo przede mną, wprost na chodniku, wyrasta takie dzieło:

089138.jpg

Trzeba stanąć w odpowiednim miejscu (zaznaczonym krzyżykiem), żeby zobaczyć to malowidło w 3D. Na zdjęciu wyszło całkiem nieźle, chociaż na żywo wrażenie jest bezcenne :D

Tutaj postacie się już trochę wyciągnęły w lewo, ale za to ma się wrażenie, że siedzę na schodku, murku:

089907.jpg

Niesamowite! Nie wiem, jak się robi takie cuda, ale ogromne brawa dla artysty :mrgreen:

I od tego momentu zaczyna mi się w Äußere Neustadt bardzo podobać :D

090676.jpg

Zresztą z każdym krokiem robi się coraz ciekawiej:

091092.jpg

091451.jpg

A najciekawiej będzie w tym pasażu:

091853.jpg

(Głównie z jego powodu chciałam tu przyjść :D)

Ale o tym napiszę w następnym odcinku... 8)
Ostatnio edytowano 20.04.2020 21:38 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 01.11.2016 19:09

Rzeczywiście, to malowidło na chodniku, to wielkie..... woooow 8O
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 01.11.2016 21:10

Mnie Drezno bardzo interesuje i cieszę się, że zrobiliście sobie tak długi spacer po tym pięknym mieście :)

Pozdrawiam
Asia :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

Relacja czesko-szwajcarska ;) - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies