Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja czesko-szwajcarska ;)

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 14.10.2016 12:57

Si! :)
Wy w ogóle bywacie w domu? :oczko_usmiech:
JoannaG
Cromaniak

Postnapisał(a) JoannaG » 14.10.2016 15:03

Z wielką przyjemnością :)

Akurat kilka dni temu przeczytałam w całości pierwszą część :) Planujemy spędzić w tym rejonie 3-4 dni po koniec kwietnia, więc bardzo się cieszę, że będzie ciąg dalszy :)

Pozdrawiam
Joanna :)
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 14.10.2016 15:49

Roxi napisał(a):Wy w ogóle bywacie w domu? :oczko_usmiech:

Rzadko :oczko_usmiech: :mrgreen:

JoannaG napisał(a):Akurat kilka dni temu przeczytałam w całości pierwszą część :) Planujemy spędzić w tym rejonie 3-4 dni po koniec kwietnia, więc bardzo się cieszę, że będzie ciąg dalszy :)

3-4 dni to w sam raz, żeby połknąć haczyk i chcieć wrócić :D My tak mieliśmy 8)
Mikeee
Cromaniak

Postnapisał(a) Mikeee » 14.10.2016 23:24

Agnieszka,
Zaszczepiliście mnie z Wojtkiem tym tematem, dlatego będę Cię z miłą chęcią odwiedzał :D

pozdrawiam,
Michał
ACandrzej
Cromaniak

Postnapisał(a) ACandrzej » 15.10.2016 14:03

O! Widzę, że na ścianie Wilhelminy Kińskiej też byliście.
ruzica
Cromaniak

Postnapisał(a) ruzica » 15.10.2016 14:04

Poczułam się zachęcona :wink: Będę śledzić.
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 15.10.2016 14:13

Ruszamy 8) , chyba że trzeba przez tą dz . . . ucho igielne z ostatniego zdjęcia się przeciskać :smo: :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
trinity
Croentuzjasta

Postnapisał(a) trinity » 15.10.2016 14:16

Skorzystam z zaproszenia :D i ruszam z Wami :hut:
Pierwsza część przeczytana :D Ten region też był w wiosennych planach 2016, ale cóż trzeba przesunąć na kolejną wiosnę a tym czasem dopracuję plan dzięki Twojej relacji :D :D
Pozdrawiam
Asia
elka21
Mistrz Europy UEFA

Postnapisał(a) elka21 » 16.10.2016 11:39

Ja już jestem gotowa, możemy ruszać :wink: :D
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 16.10.2016 12:33

Mikeee napisał(a):Agnieszka,
Zaszczepiliście mnie z Wojtkiem tym tematem, dlatego będę Cię z miłą chęcią odwiedzał :D

Cieszę się :)

ACandrzej napisał(a):O! Widzę, że na ścianie Wilhelminy Kińskiej też byliście.

Byliśmy i tam, i na dwóch okolicznych skałkach-punktach widokowych.

ruzica napisał(a):Poczułam się zachęcona :wink: Będę śledzić.

Witaj, Marta :)

piotrf napisał(a):Ruszamy 8) , chyba że trzeba przez tą dz . . . ucho igielne z ostatniego zdjęcia się przeciskać :smo: :mrgreen:

Spokojnie, przeciskanie się nie jest obowiązkowe :mrgreen:

trinity napisał(a):Pierwsza część przeczytana :D Ten region też był w wiosennych planach 2016, ale cóż trzeba przesunąć na kolejną wiosnę a tym czasem dopracuję plan dzięki Twojej relacji :D :D

Wiosna jest tam wyjątkowo piękna, choć i latem było nie najgorzej 8)

elka21 napisał(a):Ja już jestem gotowa, możemy ruszać :wink: :D

W takim razie "za chwilę" ruszamy :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2016 12:39

No to już zasiadam przed...

Pozdrawiam
Krzysiek
ACandrzej
Cromaniak

Postnapisał(a) ACandrzej » 16.10.2016 12:45

Te punkty widokowe to zapewne Marina Skala i Rudolfuv Kamen.
Fajny szlak.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 16.10.2016 14:25

ACandrzej napisał(a):Te punkty widokowe to zapewne Marina Skala i Rudolfuv Kamen.
Fajny szlak.

Tak, dokładnie te :)

arko2007 napisał(a):No to już zasiadam przed...

Zapraszam :)

13 sierpnia (sobota): Tiské stěny, czyli nowy początek czesko-szwajcarskiej przygody

Bazę mamy, tak jak podczas majowego wypadu, w miejscowości Růžová.

Na pierwszy ogień idą okolice miejscowości Tisa - skalne miasto położone już w zasadzie poza terenami Czeskiej Szwajcarii, w południowo-zachodniej części Wyżyny Dieczyńskiej, na obszarze chronionego krajobrazu Łabskie Piaskowce.

To miejsce odwiedziliśmy, korzystając z rady Franza. Dzięki, Wojtku :)

Skałki będą nam towarzyszyć już od samego parkingu:

047986.jpg

To tylko początek, zaledwie namiastka tego, co zobaczymy, ale z ciekawości wchodzimy pomiędzy te formy skalne:

048462.jpg

Tuż obok jest schronisko:

048853.jpg

i jedno z wejść na teren skalnego miasta. Kupujemy bilety:

049278.jpg

do których pani dołącza mapkę z nazwami wszystkich ważniejszych skałek. Formy skalne są ponumerowane "w realu", a na mapie można odczytać, jak się nazywają, choć tłumaczenie (dostaliśmy wersję polską) jest czasami bardzo dziwne ;)

Na pierwszej skałce tłumy ludzi:

050036.jpg

więc idziemy dalej. Jeszcze tu wrócimy, bo całą trasę zapętlimy ;)

Tak numerowane są skałki:

050611.jpg

Przed nami jedne z najbardziej charakterystycznych dla tego skalnego miasta - Grzyb i Żółw:

051069.jpg

051428.jpg

Idziemy dalej, ścieżką widokową, z której powinno być widać miejscowość Tisa i okolicę, ale widoczność mamy słabą:

051909.jpg

052268.jpg

Średnia pogoda nam się trafiła, ale w ciągu dnia się poprawi :)

Mimo braku dobrej widoczności, najbliższe widoki na wysokie skały, całkiem fajne:

052899.jpg

I wszędzie pełno wrzosów:

053291.jpg

Po chwili szlak zaczyna schodzić stromo w dół wąwozu:

053711.jpg

054070.jpg

Przed nami idą elegancko ubrani ludzie, którzy trochę tu nie pasują ;):

054619.jpg

Zaraz okazuje się, że są oni jak najbardziej na miejscu, a właściwie w dobrym miejscu, w którym zaraz odbędzie się... ślub 8O

Pani urzędniczka już czeka, żeby rozpocząć ceremonię:

055286.jpg

Jest i fotograf oraz stolik, na którym zapewne zostaną podpisane dokumenty:

055728.jpg

Jest też Młoda Para:

056115.jpg

Na razie jeszcze swobodnie spacerują, podziwiając to niesamowite miejsce.

Wyjątkowa sceneria dla wyjątkowego wydarzenia:

056609.jpg

056968.jpg

057327.jpg

057686.jpg

Idziemy dalej, nie będziemy "psuć" uroczystości, która w założeniu na pewno miała być kameralna :)

058273.jpg

Docieramy do punktu, do którego dochodzi szlak z głównego parkingu w Tisie:

058715.jpg

Tu znajduje się druga kasa i rozpoczyna kolejny etap wędrówki. Ten, który przeszliśmy przed chwilą w małej części (jeszcze wrócimy tu, zapętlając trasę) nazywał się Wielkie Tiskie Ściany. Teraz zobaczymy te Małe, które jednak nie będą znacząco odbiegały wielkością od tych widzianych przed chwilą :)

Ale o tym napiszę już w następnym odcinku :papa:
Ostatnio edytowano 17.04.2020 18:37 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
JoannaG
Cromaniak

Postnapisał(a) JoannaG » 24.10.2016 20:32

Ja cały czas cierpliwie czekam na dalszy ciąg...

Pozdrawiam
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 24.10.2016 20:59

JoannaG napisał(a):Ja cały czas cierpliwie czekam na dalszy ciąg...

Pozdrawiam

Wiem, wiem :oops: Wkrótce się poprawię...

W ubiegłym tygodniu kompletnie nie miałam czasu, a dzisiaj problemy żołądkowe położyły mnie do łóżka :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

Relacja czesko-szwajcarska ;) - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies