Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja czesko-szwajcarska ;)

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 25.06.2016 23:31

arko2007 napisał(a):
Czekam na inne relacje... :papa:

Pozdrawiam
Krzysiek

A ja czekam, na dalszą część relacji :wink: :oczko_usmiech: :mrgreen:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 26.06.2016 13:50

Jakby co to ja też czekam. Nawet nie myślałam, że tam może być tak ładnie.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.06.2016 19:37

Franz napisał(a):Z końcowego przystanku jest krótkie podejście do ciekawej Kuhstall z atrakcyjnym otoczeniem.

Kuhstall oglądałam u Ciebie. Następnym razem ;)

arko2007 napisał(a):Bardzo fajna relacja przeczytałem z wielką przyjemnością. :D

To jeszcze nie koniec ;)

elka21 napisał(a):A ja czekam, na dalszą część relacji :wink: :oczko_usmiech: :mrgreen:

C.d.n. prawdopodobnie jutro :)

Sara76 napisał(a):Jakby co to ja też czekam. Nawet nie myślałam, że tam może być tak ładnie.

Ja też :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2016 22:25

maslinka napisał(a):
Franz napisał(a):Z końcowego przystanku jest krótkie podejście do ciekawej Kuhstall z atrakcyjnym otoczeniem.

Kuhstall oglądałam u Ciebie. Następnym razem ;)

arko2007 napisał(a):Bardzo fajna relacja przeczytałem z wielką przyjemnością. :D

To jeszcze nie koniec ;)

elka21 napisał(a):A ja czekam, na dalszą część relacji :wink: :oczko_usmiech: :mrgreen:

C.d.n. prawdopodobnie jutro :)

Sara76 napisał(a):Jakby co to ja też czekam. Nawet nie myślałam, że tam może być tak ładnie.

Ja też :mrgreen:

W takim razie ponownie zasiadam i się daję zauroczyć...

Pozdrawiam
Krzysiek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.06.2016 11:32

arko2007 napisał(a):W takim razie ponownie zasiadam i się daję zauroczyć...

Zapraszam :)

3 maja (wtorek): Děčín - część pierwsza

Dzisiaj niestety opuszczamy Czeską Szwajcarię. To jednak nie koniec atrakcji, "po drodze" zatrzymamy się jeszcze w Děčínie - najniżej położonym mieście w Czechach. Miasto powstało w 1942 roku, z połączenia leżącego na prawym brzegu Łaby Děčína i lewobrzeżnego miasta Podmokly.

Parkujemy na rynku:

030566.jpg

030913.jpg

Jest słonecznie, ale na razie jeszcze chłodno.

031315.jpg

Drzewa w pełnym rozkwicie:

031697.jpg

Centrum Děčína:

032068.jpg

Nas interesuje przede wszystkim zamek, w którego stronę właśnie zmierzamy.

032497.jpg

Na zdjęciu powyżej widać chłopaków w garniturach - w Czechach rozpoczęły się matury.

Gdybyśmy zapomnieli, w jakim kraju jesteśmy ;):

033102.jpg

Zamek w Děčínie zbudowali jako drewniany fort Przemyślidzi. W XIII wieku fort przebudowano na gotycką kamienną twierdzę, dzięki której kontrolowano ruch statków wzdłuż Łaby. W XVI wieku budowlę przekształcono w renesansowy pałac. W 1628 roku zamek dostał się w ręce rodu Thun-Hohenstein, nowi właściciele przebudowali go w stylu barokowym, otaczając pięknym ogrodem.

Obecne zamkowe ogrody i parki również znajdują się (podobnie jak cała budowla) na skale, która jest częścią rezerwatu przyrody.

Mijamy kościół Podwyższenia Krzyża Świętego z XVII wieku:

034025.jpg

który znajduje się pod samym zamkiem. Stąd widać już mury otaczające Růžovą zahradę (Ogród Różany):

034480.jpg

Droga do zamku, zwana Długą Jazdą, jest otoczona piękną kolumnadą:

034902.jpg

Widok w drugą stronę:

035279.jpg

Droga ta prowadzi wprost na dziedziniec, a skręcając w prawo, można wejść do Ogrodu Różanego. My najpierw pójdziemy w lewo - do innych ogrodów:

035777.jpg

036125.jpg

036473.jpg

Komin psuje kadr :roll::

036976.jpg

Po zamkowym parku przechadzają się pawie:

037373.jpg

Jeden obserwuje nas z góry:

037756.jpg

Już przy nim jesteśmy ;):

038248.jpg

i też sobie popatrzymy z góry. Serduszko ;):

038759.jpg

Wchodzimy na pierwszy dziedziniec:

039149.jpg

039497.jpg

i kierujemy się do "serca" zamku:

039896.jpg

Na wewnętrznym dziedzińcu rośnie piękny pomnik przyrody:

040307.jpg

040655.jpg

Trochę tu spacerujemy:

041033.jpg

041380.jpg

Pawie są nie tylko w parku; figurka pawia znajduje się również na zamkowej wieży:

041817.jpg

Bardzo nam się tu podoba. Idziemy teraz w stronę Ogrodu Różanego, ale o tym w następnym odcinku :)
Ostatnio edytowano 17.04.2020 17:02 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 27.06.2016 13:18

Po kreciku widać, że czas w Czechach, dużo szybciej płynie :wink: :mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.06.2016 22:44

elka21 napisał(a):Po kreciku widać, że czas w Czechach, dużo szybciej płynie :wink: :mrgreen:

Hehe, rzeczywiście, nie zauważyłam, że u Krtečka/Krtka (Krecika) już październik :mrgreen:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 28.06.2016 20:34

Fajny zamek i piękne miejsce na mapie Czech :P
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.06.2016 13:46

21monika napisał(a):Fajny zamek i piękne miejsce na mapie Czech :P

Zgadzam się :)

Zapraszam więc na ciąg dalszy :)

3 maja (wtorek): Děčín - część druga

Zmierzamy w stronę Ogrodu Różanego:

051171.jpg

051519.jpg

Początek maja to jednak nie czas na róże, nie zabawimy tu więc długo.

051943.jpg

Orientacyjny plan zamku:

052323.jpg

Kierujemy się do niżej położonych ogrodów:

052720.jpg

053068.jpg

053415.jpg

053763.jpg

054110.jpg

Robi się coraz cieplej. Miło się schłodzić w mgiełce z fontanny ;):

054643.jpg

054991.jpg

Idziemy w stronę zamkowego parku:

055379.jpg

055726.jpg

Gdzieś w tej okolicy przyśpieszamy, bo dopadają nas dziwne owady :roll::

056277.jpg

Řetězová lávka, czyli pieszy most łańcuchowy ;) Podwieszana kładka w parku zamkowym:

056828.jpg

A kawałek dalej - tunel wydrążony w skale:

057226.jpg

057573.jpg

Tej skale, na której stoi zamek.

Budowla widziana z tej strony robi wrażenie:

058014.jpg

Jeszcze lepiej prezentuje się z przeciwnego brzegu Łaby.

Docieramy nad rzekę:

058455.jpg

Można tu podziwiać różne jednostki pływające:

058856.jpg

albo udać się w rejs jedną z nich, np. do Drezna:

059260.jpg

W zasadzie całkiem niezły pomysł :idea: Następnym razem :)

Dokładnie naprzeciw zamku, po drugiej stronie Łaby, znajduje się Pastýřská Stěna - wzgórze, na szczycie którego wybudowano restaurację:

060040.jpg

Na jego zboczach jest też ogród zoologiczny, do którego oczywiście pójdziemy :)

Obserwujemy chyba jakiś trening ratowników:

060639.jpg

060987.jpg

Powoli zmierzamy na rynek, na którym zaparkowaliśmy.

061395.jpg

Ale to jeszcze nie koniec :) W następnym odcinku zapraszam na spacer po zoo i podsumowanie wyjazdu :D
Ostatnio edytowano 17.04.2020 17:10 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.07.2016 10:53

Pora wreszcie skończyć relację z wyjazdu sprzed 2 miesięcy ;)

3 maja (wtorek): Děčín - część trzecia (ostatnia) i podsumowanie

Przejeżdżamy na drugą stronę Łaby i podziwiamy zamek w Děčínie zza szyby samochodu:

064285.jpg

Wjeżdżamy na wzgórze Pastýřska Stěna. Parking przed zoo pusty 8O:

064821.jpg

Tłumów nie będzie, co bardzo nas cieszy :) W tym miejscu muszę powiedzieć (przypomnieć ;)), że oboje z mężem mamy lekkiego (nie, całkiem dużego :mrgreen:) hopla na punkcie zoo. Moglibyśmy godzinami oglądać zwierzaki, patrzeć, jak się zachowują. Mamy oczywiście swoje ulubione gatunki. I ulubione ogrody zoologiczne :D

To zoo będzie piątym odwiedzonym przez nas w Czechach - po Ostravie (kilka razy), Ołomuńcu, Jihlavie i Hluboce nad Wełtawą. Poza tym mamy na koncie dwa zoo na Słowacji (Bojnice i Spiska Nowa Wieś), ogród zoologiczny w Zagrzebiu i cztery w Polsce (Chorzów - oczywiście wielokrotnie, Opole - również wiele razy, Wrocław - kilka odwiedzin i Kraków).

Najwyższe miejsce w naszym rankingu zajmuje Opole - świetnie rozwijające się zoo, z dużymi wybiegami dla zwierzaków, karmieniem i pokazem uchatek. Mamy wrażenie, że w tym ogrodzie zoologicznym zwierzęta są najbardziej zadowolone (na ile to oczywiście możliwe w takich warunkach) i bardzo się o nie dba. Wrocław też jest niezły, zwłaszcza po wybudowaniu Afrykarium, ale bilety są przeraźliwie drogie.

Jeśli chodzi o czeskie ogrody zoologiczne, najbardziej podoba nam się Ostrava (mamy najbliżej, więc często odwiedzamy i sprawdzamy, co się zmieniło) i Hluboka nad Wełtawą - kameralne i bardzo zadbane zoo.

Bardzo się rozgadałam 8) Czas przejść do fotek.

Dzięki temu, że poza nami w zoo jest tylko kilka osób, zwierzaki pięknie nam pozują :D:

067313.jpg

067665.jpg

068017.jpg

Moje ulubione pieski preriowe (nieświszczuki):

068423.jpg

Ten koleś chyba nie życzy sobie paparazzich ;):

068941.jpg

Najchętniej podziwianymi mieszkańcami tego zoo są niedźwiedzie grizzly:

069372.jpg

Děčín jest jednym z trzech ogrodów zoologicznych w Europie pokazujących ten amerykański podgatunek niedźwiedzia brunatnego.

Na dłużej zatrzymujemy się też przy innych drapieżnikach - wilkach europejskich:

069942.jpg

Właśnie dostały obiad; dzisiaj w menu kury :D:

070467.jpg

Pora obiadowa trwa również u kangura:

070864.jpg

Pozazdrościliśmy zwierzakom i też poszliśmy się posilić w bardzo sympatycznym barze. Ludzie tu są 8O:

071438.jpg

W zoo w Děčínie są miłe miejsca przeznaczone do opalania i generalnie do odpoczynku:

071882.jpg

Można też poczytać książkę z budki widocznej na zdjęciu:

072297.jpg

Nie brakuje też oczywiście atrakcji dla dzieci:

072704.jpg

Po obiedzie idziemy na spotkanie z Księżniczką ;):

073224.jpg

Hmmm, tylko która to? ;):

073720.jpg

Są też mali mieszkańcy, którzy bardzo ładnie się nazywają :mrgreen::

074266.jpg

To, co nas najbardziej zdziwiło w tym ogrodzie zoologicznym, to wyprowadzanie zwierząt na spacer 8O
Pracownice zoo z osłem i świnką :D:

074997.jpg

I te same panie (trochę później) z lamami 8O:

075515.jpg

075867.jpg

Zwierzaki, wraz z opiekunami, spacerują sobie alejkami 8O Może to normalne praktyki w takie dni, jak dzisiaj - kiedy w ogrodzie zoologicznym jest zaledwie kilka osób.

Generalnie zoo nam się podobało. Jest małe, ale bardzo sympatyczne. Niektóre wybiegi są nowe i duże, inne jeszcze czekają na modernizację. Jest też potencjał; widać, że ogród można rozbudować, jest na to miejsce w parku porastającym wzgórze. Samo położenie na Pastýřskiej Stěnie jest super! My już jednak nie mamy czasu, żeby udać się na punkt widokowy i popatrzeć na zamek, który odwiedziliśmy kilka godzin temu.

Po powrocie dowiedziałam się, że część zoo, zwana Rajské Ostrovy, czyli akwaria i terraria znajdują się w innym miejscu Děčína; oczywiście obowiązują te same bilety. Szkoda, że nikt nas nie poinformował, nie było też informacji na biletach ani na mapce zoo, którą kupiliśmy. Trudno, może następnym razem... ;) I tak jest już późno.

Pora wracać do Polski... :( Jeszcze zakupy w supermarkecie (Albert). Trzeba kupić trochę czeskiego piwa ;) i rohliki, zwłaszcza, że dzisiaj sklepy w Polsce zamknięte.

Wracamy przez urokliwe czeskie miejscowości - Chřibská:

077834.jpg

078186.jpg

Krásná Lípa - miasteczko, które jest siedzibą zarządu Parku Narodowego Czeskiej Szwajcarii:

078637.jpg

Rozważaliśmy noclegi w tej miejscowości, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na tę część regionu, z której bliżej do "głównych atrakcji". I dobrze wybraliśmy!

Z wyboru miejscówki (wsi Růžová), jak i całego wyjazdu, jesteśmy bardzo zadowoleni :) Było trochę mozolnego wędrowania w przepięknych miejscach (pierwszy dzień i 25 km wycieczka w okolicach Prawczickiej Bramy), trochę relaksu (pływanie łódkami), trochę adrenaliny (drabiny prowadzące na skalny zamek Šaunštejn), bardzo nietypowych skał (Pańska Skała), innych niesamowitych form skalnych (Bastei i kamienny most) oraz urokliwych miasteczek - zarówno po czeskiej (Děčín), jak i po niemieckiej (Rathen, Bad Schandau) stronie parku narodowego.

Przez całe 4 dni nie spadła na nas ani jedna kropla deszczu, co jak na przełom kwietnia i maja jest bardzo dobrym wynikiem :) Warunki do łazikowania i zwiedzania mieliśmy więc idealne. Tylko ja się trochę popsułam, ale dałam radę i moje problemy zdrowotne nie przeszkodziły nam w realizacji planów.

Generalnie wyjazd uważam za bardzo udany i chętnie tam znowu wrócimy, bo mamy duży niedosyt. Region Czeskiej (i Saskiej) Szwajcarii jest przepiękny i godny polecenia :D

Dzięki za śledzenie relacji :)

Na shledanou :mrgreen: :papa:
Ostatnio edytowano 17.04.2020 17:16 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2016 11:56

Przepiękna majówkowa relacja z pięknymi ogrodami w tle... i zamkiem ma się rozumieć.
Żałuję iż będąc w tych rejonach byłem tylko na Konigstein.

Pozdrawiam
Krzysiek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.07.2016 13:03

arko2007 napisał(a):Przepiękna majówkowa relacja z pięknymi ogrodami w tle... i zamkiem ma się rozumieć.
Żałuję iż będąc w tych rejonach byłem tylko na Konigstein.

Pozdrawiam
Krzysiek

Krzysiek, dzięki za miłe słowa :)

My z kolei wrócimy w te rejony m.in. po to, żeby zobaczyć Konigstein :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 01.07.2016 13:11

maslinka napisał(a):Najchętniej podziwianymi mieszkańcami tego zoo są niedźwiedzie grizzly:

Obrazek

Śliczny misio :D

maslinka napisał(a):Dzięki za śledzenie relacji :)

Na shledanou :mrgreen: :papa:

Dzięki :P
i do zobaczenia po wakacjach (a gdzie tym razem się wybieracie?) :papa:
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 01.07.2016 13:40

w ostatni weekend byłem w tamtych okolicach :) Spałem na kempingu w Decinie, jeden dzień łaziłem po Czeskiej Szwajcarii (trasa Vysoka Lipa-Mezni Louka-Pravcicka brana-Hrensko), jeden dzień po Saksońskiej (Bastei i Konigstein) i jeden dzień jeździłem po różnych miasteczkach. Rejony piękne, trzeba przyznać!

W zoo nie byłem, ale podjeżdżałem na parking aby popatrzeć na miasto spod restauracji - ten podjazd to masakra, chyba jeszcze tak ostro pod górę nie jechałem :D

Myślę że może za rok wrócimy tam, aby jeszcze zaliczyć kilka tras po czeskiej i saskiej stronie, bo ładnych miejsc tam bez liku :) No i wejść do decinskiego zamku, gdyż zdązyliśmy tylko do ogrodu różanego :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.07.2016 15:10

maslinka napisał(a):Generalnie wyjazd uważam za bardzo udany i chętnie tam znowu wrócimy, bo mamy duży niedosyt. Region Czeskiej (i Saskiej) Szwajcarii jest przepiękny i godny polecenia :D

Od razu podpowiem warte do odwiedzenia Tiske steny (będą Opodal zaraz po Prawczickiej Bramie).
Generalnie, rejon jest piękny.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

Relacja czesko-szwajcarska ;) - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone