Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Relacja czesko-szwajcarska ;)

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 17.06.2016 21:03

Fajna relacja która mnie coraz bardziej utwierdza aby odwiedzić te miejsca oraz po latach ponownie zwiedzić zamek Konigstain może w lipcu tego roku .
Mogę prosić o jakieś namiary noclegów?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2016 21:44

Byłem tam kiedyś, jak byłem mały, ten śliczny most pamiętam bardzo dobrze 8)

Generalnie fajne miejsce 8)

Ale bardziej mi się spodobała twierdza Królewska Skała :roll:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.06.2016 09:25

Sara76 napisał(a):Fajne te mostki, a widoki jeszcze piękniejsze

Zgadzam się :)

Marek40 napisał(a):Fajna relacja która mnie coraz bardziej utwierdza aby odwiedzić te miejsca oraz po latach ponownie zwiedzić zamek Konigstain może w lipcu tego roku .
Mogę prosić o jakieś namiary noclegów?

Wysłałam Ci na pw.

Lednice napisał(a):Byłem tam kiedyś, jak byłem mały, ten śliczny most pamiętam bardzo dobrze 8)

Generalnie fajne miejsce 8)

Ale bardziej mi się spodobała twierdza Królewska Skała :roll:

Na Königstein tym razem nie wystarczyło czasu. Ale na pewno wrócimy jeszcze w te rejony :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.06.2016 10:46

2 maja (poniedziałek): Rathen raz jeszcze

Opuszczamy skałki i rejon mostu Bastei:

025924.jpg

026272.jpg

Pokręcimy się jeszcze trochę po kurorcie Rathen. Bardzo urokliwa miejscowość:

026705.jpg

027053.jpg

Niemiecki Ordnung:

027466.jpg

027814.jpg

Zadbane ogródki:

028186.jpg

Wchodzimy do sklepu z pamiątkami, żeby kupić obowiązkowy magnes na lodówkę - ze zdjęciem kamiennego mostu :)

Zjadamy też pyszną bułę z rybą:

028802.jpg

Kierujemy się nad brzeg Łaby, żeby, wraz z innymi, poczekać na prom:

029226.jpg

Zlatni Rat ;):

029707.jpg

Zaraz będziemy płynąć na drugi brzeg:

030100.jpg

030448.jpg

Prawie jak na trajekcie w Cro :oczko_usmiech::

030996.jpg

"Przeprawa" nie trwa długo. Po chwili znowu stawiamy stopy na stałym lądzie.

Zbliża się pełna godzina - idziemy wysłuchać (tym razem całego) koncertu na Klangterrasse (fajnie się nazywa ;)):

031670.jpg

To zdjęcie mi się podoba :):

032167.jpg

A potem powoli zbieramy się do odjazdu. Na koniec: Rathen, Bastei i najbliższe okolice - mapka poglądowa:

032628.jpg

To oczywiście nie koniec dzisiejszych atrakcji. Jeszcze pospacerujemy po innym niemieckim uzdrowisku :)
Ostatnio edytowano 17.04.2020 15:47 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.06.2016 10:51

maslinka napisał(a):Zjadamy też pyszną bułę z rybą

Tak na sucho?
:wink:

Pzdr
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 18.06.2016 10:58

maslinka napisał(a):

Wchodzimy do sklepu z pamiątkami, żeby kupić obowiązkowy magnes na lodówkę - ze zdjęciem kamiennego mostu :)

Masz jakiś pomysł na to co zrobić, kiedy się miejsce na lodówce skończy :?: Kupić większą lodówkę :roll: :?: Tak się nad tym zastanawiam, bo od jakiegoś czasu mamy manię zbierania magnesów.

A niemiecki kurort bardzo ładny, aż chce się spacerować :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.06.2016 11:25

Vjetar napisał(a):
maslinka napisał(a):Zjadamy też pyszną bułę z rybą

Tak na sucho?
:wink:

No niestety, ten wyjazd był mało "piwny". Tak jak pisałam na początku odcinka, tego dnia bardzo kiepsko się czułam - problemy z przewodem pokarmowym. Właściwie ledwo dreptałam (dlatego zrobiliśmy tylko najkrótszą trasę do mostu Bastei, bez innych atrakcji) i nawet (trudno w to uwierzyć ;)) nie miałam ochoty na piwo 8O

ruzica napisał(a):Masz jakiś pomysł na to co zrobić, kiedy się miejsce na lodówce skończy :?: Kupić większą lodówkę :roll: :?: Tak się nad tym zastanawiam, bo od jakiegoś czasu mamy manię zbierania magnesów.

Hehe, jeszcze się nad tym nie zastanawiałam... Stosunkowo niedawno ulegliśmy tej modzie. Mamy dopiero (?) 14 magnesów - głównie z Czech ;)

Ile Ty masz, że miejsca zaczyna brakować? ;)
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 18.06.2016 11:32

maslinka napisał(a):Hehe, jeszcze się nad tym nie zastanawiałam... Stosunkowo niedawno ulegliśmy tej modzie. Mamy dopiero (?) 14 magnesów - głównie z Czech ;)

Ile Ty masz, że miejsca zaczyna brakować? ;)

Ja nie napisałam, że mi miejsca brakuje :P :wink: policzyłam i mam tyle samo co Ty :mrgreen: , tylko ja se tak już wybiegam myślami w przyszłość :oczko_usmiech:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.06.2016 12:37

maslinka napisał(a):[

Obrazek

Czy podobnie jak przy oczekiwaniu na promy - pierwsze ławki to Ci, którzy na pewno się załapią na najbliższy rejs a Ci na końcu niekoniecznie? ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.06.2016 12:38

tony montana napisał(a):
maslinka napisał(a):[

Obrazek

Czy podobnie jak przy oczekiwaniu na promy - pierwsze ławki to Ci, którzy na pewno się załapią na najbliższy rejs a Ci na końcu niekoniecznie? ;)

Jak w teatrze, spektakl na rzece. :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.06.2016 14:21

tony montana napisał(a):Czy podobnie jak przy oczekiwaniu na promy - pierwsze ławki to Ci, którzy na pewno się załapią na najbliższy rejs a Ci na końcu niekoniecznie? ;)

Myślę, że może tak być 8)
My załapaliśmy się, mimo że nie siedzieliśmy na żadnej ławce :)

Vjetar napisał(a):Jak w teatrze, spektakl na rzece. :wink:

W roli głównej: prom. W pozostałych rolach: kaczki, ryby i... turyści :D
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 18.06.2016 21:06

Dzięki :papa: :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.06.2016 12:27

Uff, co to był za tydzień! Wygrzebałam się z papierów i mogę powoli kończyć relację, jeśli ktoś jest jeszcze zainteresowany ;)

2 maja (poniedziałek): Bad Schandau

Opuszczamy Rathen i tę część Saskiej Szwajcarii. Na pewno tu jeszcze kiedyś wrócimy, bo została nam do odwiedzenia twierdza Königstein i różne formy skalne, np. Lilienstein.

057430.jpg

Pojedziemy jeszcze dzisiaj do jednego kurortu - Bad Schandau. To małe uzdrowiskowe miasteczko położone na prawym brzegu Łaby, niespełna 6 km od granicy z Czechami, ma blisko 700 lat. Bad Schandau jest kurortem balneologicznym, specjalizuje się głównie w dobroczynnym działaniu wody na organizm człowieka.

Parkujemy (znowu) nad Łabą:

058125.jpg

i idziemy "zwiedzać" ;)

Zaczynamy od rynku, na którym znajduje się ciekawa fontanna, która zmieniła się od czasu, kiedy była tam Dangol - klik:

058830.jpg

Wtedy nie było syrenki na postumencie...

Przy rynku stoi ewangelicki kościół św. Jana:

059279.jpg

Zajrzymy do niego później.

Teraz pójdziemy na lody i trochę się powłóczymy po miasteczku.

059731.jpg

060078.jpg

Od razu uderza nas... nieporządek i brud 8O Bad Schandau nie wygląda na niemieckie uzdrowisko. Wystawione na ulicę worki ze śmieciami to powszechny widok:

060699.jpg

Widać, że nie jesteśmy w Bawarii ani w zachodnich Niemczech ;) Chociaż w Rathen było zupełnie inaczej niż tutaj - ładnie i czysto, całkowicie po niemiecku ;)

Zaburza nam to obraz miasteczka, ale postanawiamy dać mu szansę i przejść się w stronę parku. Jest tu ładnie, chociaż muszę przyznać, że park zdrojowy też nie zachwyca:

061610.jpg

061958.jpg

062306.jpg

Tylko w dawnym NRD tulipany mogą rosnąć w tak nieuporządkowany sposób ;):

062845.jpg

Atrakcją Bad Schandau jest licząca blisko 8 km zabytkowa linia tramwajowa (Kirnitzschtalbahn) prowadząca z centrum miasta, poprzez dolinę Kirnitzsch, do Wodospadu Lichtenhainer. Jest to jedyny na świecie tramwaj, który wjeżdża do parku narodowego:

063447.jpg

063793.jpg

Niestety nie wystarczy nam już dzisiaj czasu na przejazd zabytkowym tramwajem, zobaczenie wodospadu i innych atrakcji okolicy, których jest tutaj taka masa, że po raz kolejny obiecujemy sobie, że musimy tu wrócić.

Powoli wracamy w stronę centrum Bad Schandau, zauważając basen do balneoterapii:

064450.jpg

Podobne widzieliśmy w Jeseniku, w Sanatorium Priessnitz :)

Zauważamy też na budynkach tabliczki z zaznaczonym poziomem wody - z wielkiej powodzi, która nawiedziła okolicę w sierpniu 2002 roku:

065117.jpg

065465.jpg

To była ogromna tragedia... Niestety, nie jedyna w historii. Są też znacznie starsze tablice - przypominające o powodzi z marca 1845 roku:

065959.jpg

066307.jpg

W powodzi (tej z 2002 roku) ucierpiał m.in. ewangelicki kościół przy rynku:

066737.jpg

Od tego czasu nie ma w nim zabytkowych drewnianych ław, tylko rzędy połączonych krzeseł.

Wnętrze surowe, piękne, takie jak lubię w kościołach:

067242.jpg

067589.jpg

067937.jpg

Na tablicach w świątyni oglądamy zdjęcia zrobione w miasteczku podczas powodzi. Straszne widoki...

Opuszczamy kościół i powoli zmierzamy w stronę winowajczyni tych nieszczęść, którą dzisiaj oglądamy bardzo często - Łaby.

068520.jpg

Jest późno, pora wracać do Czech, do Růžovej. Przejeżdzamy przez Krippen - część Bad Schandau, w której, w pięknych zabytkowych domkach, mieszczą się pensjonaty:

069037.jpg

Jest i wieża widokowa. Mijaliśmy ją dzisiaj rano, jadąc w przeciwnym kierunku:

069471.jpg

I po kilku kilometrach jesteśmy ponownie w Czechach, w Hřensku:

069889.jpg

Mamy jeszcze kilkanaście minut do "domu". Na tej drodze "spotykamy" zająca:

070340.jpg

Wariat przebiega tuż przed naszymi kołami. Na szczęście jest szybki :)

Tak kończy się kolejny piękny, intensywny dzień tych czesko-szwajcarskich ;) krótkich wakacji. Mimo tego, że dzisiaj walczyłam ze swoim bardzo osłabionym organizmem, udało nam się bardzo dużo zobaczyć i nabrać apetytu na powrót w te strony :)
Ostatnio edytowano 17.04.2020 15:53 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.06.2016 15:53

maslinka napisał(a):Atrakcją Bad Schandau jest licząca blisko 8 km zabytkowa linia tramwajowa (Kirnitzschtalbahn) prowadząca z centrum miasta, poprzez dolinę Kirnitzsch, do Wodospadu Lichtenhainer. Jest to jedyny na świecie tramwaj, który wjeżdża do parku narodowego

Z końcowego przystanku jest krótkie podejście do ciekawej Kuhstall z atrakcyjnym otoczeniem.

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2016 21:39

Bardzo fajna relacja przeczytałem z wielką przyjemnością. :D
Czekam na inne relacje... :papa:

Pozdrawiam
Krzysiek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

Relacja czesko-szwajcarska ;) - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone