Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rekiny w Cro :-)

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Korala
Croentuzjasta
Rekiny w Cro :-)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 25.07.2010 18:43

Sezon w pełni więc więc w mediach jak co roku najnowsza porcja wiadomości o rekinach w Adriatyku.

Na początek o dwumetrowym "maleństwie" którego bohaterski turysta uratował z plaży koło Puli. Info i film:

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/turist-spasio-morskog-psa.html

Drugi był już "pełno rozmiarowy"; liczył sobie 8 metrów i zaplątał się w sieć rybaka z Omišu, niedaleko kampingu Pušća.

http://www.nacional.hr/clanak/84792/video-morski-pas-dugacak-osam-metara-zavrsio-u-mrezi-ribara-iz-omislja
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 25.07.2010 21:15

Dla mnie nic nowego ,
sam widziałem na kutrze w Rogoźnicy, maleństwo długości
ok 3 metrów.
:arrow:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.07.2010 07:15

Coś już tu czytałem
forum/viewtopic.php?t=3747
forum/viewtopic.php?t=605
forum/viewtopic.php?t=10204
forum/viewtopic.php?p=20755#20755

A na pierwszej stronie jest
Rekiny i meduzy
Szansa spotkania rekina - ludojada w Adriatyku równa jest prawdopodobieństwu porwania przez kosmitów. Jest za to sporo mniejszych rekinów (niegroźnych), doskonałych do jedzenia, bo nie mają ości. Z meduzami kłopot jest nieco większy, aczkolwiek nie ma mowy o jakimś szczególnym zagrożeniu. Niebezpieczeństwo oparzenia jest największe w czerwcu i lipcu, a może do niego dojść właściwie tylko przy samym brzegu - to jeszcze jeden dowód na to, że nie najlepiej jest stać po kolana w wodzie. Termin "oparzenie" brzmi jednak zbyt groźnie. Często nie zauważa się faktu spotkania z meduzą, dopiero po wyjściu z wody można zauważyć lekkie przecięcia skóry (jakby żyletką) i pieczenie. Niestety taka drobna ranka może się goić parę tygodni, ale ogólnie rzecz biorąc nie warto sobie zaprzątać głowy meduzami.

Sezon ogórkowy?
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 28.07.2010 10:15

Omis nie jest to samo co Omisalj.....na wyspie Krk.
Ten rekin na zdienciu jest niegrozni poniewarz zjada plankton filtrujanc morska wode.
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 04.08.2010 14:47

A ja złowiłem takiego...
Obrazek
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 04.08.2010 16:41

:o niby mały, ale pewnie kuku by zrobił 8O 8O 8O
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 05.08.2010 07:19

Akurat ten gatunek jest zupełnie niegroźny dla człowieka. Wprawdzie dorasta do długości 2-3 metrów ale żywi się rybami, mięczakami i skorupiakami. Nie poluje na większe kręgowce. Natomiast mój przewodnik pokazał mi bliznę po ugryzieniu rekina, którego złowił i chciał uwolnic a ten w odruchu samoobrony go ugryzł w przedramię. Nie wyglądało to ciekawie. Obrys szczęki miał ok 15cm średnicy... 8O
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.08.2010 07:27

puni napisał(a):Akurat ten gatunek jest zupełnie niegroźny dla człowieka.

To rzecz względna ... Ogon ma, jest za co złapać ...
Osobiście wolałbym takim czymś przez plecy nie dostać .

:wink:

Ale wypuściłeś go?
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 05.08.2010 07:50

Wszystkie złapane ryby za wyjątkiem gatunku o nazwie "oslic" wracały do wody - taki był warunek łowienia za które w związku z tym nie zapłaciłem ani lipa! Swoją drogą dowiedziałem się, że ten gatunek rekina jest przysmakiem w CRO :lol:
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 09.08.2010 08:40

właśnie wróciłem z cro i oczywiście łowiłem rybki z synem w kazdym wolnym momencie

miałem problem z przynętami bo normalnie odłupywaliśmy nożem te małe małże z kamieni te wielkości paznokcia których jest wszedzie masa i mają twarde mięso przezco trzymają sie na haczyku ekstra niestety są małe i tylko małe rybki brały
ale na ostatnie połowy przypadkiem wpadłem na idealną przynętę

kupiłem na griola mrożone kalmary w paczce 500g za 22 kuny czyli taniocha
i na ramiona tych kałamarnic ryby brały dosłownie jak głupie

idealna dosępna i tania przynęta

polecam

niestety nie zdążuyłem wypróbować jej w nocy na coś większego ale jestem pewnien że powinny być wyniki

, a poza tym to czego nie użyjemy do wędkowania zawsze może trafić na grila
JakubBor
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JakubBor » 16.08.2010 21:52

A te kalmary mrożone to gdzie można kupić, w markecie?
Łowiłeś na grunt czy spławik?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 16.08.2010 22:32

scood74 napisał(a):

zasępiłem się :wink: ,ilość trolli na forum przekracza już granicę defragmentyzacji czy jakoś tak :wink:
ale jutro będzie lepiej :D złapiemy rekina, ośmiornicę i wieloryba. :D
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 16.08.2010 22:49

puni napisał(a):A ja złowiłem takiego...
Obrazek

Fajny ale kurdupel :lol:
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 16.08.2010 22:52

AndrzejJ. napisał(a):
scood74 napisał(a):

zasępiłem się :wink: ,ilość trolli na forum przekracza już granicę defragmentyzacji czy jakoś tak :wink:

tak i ośmiornica wylosuje nam gdzie tez spędzimy urlop w przyszłym roku :D :D :D
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 17.08.2010 07:48

smok131 napisał(a):Fajny ale kurdupel :lol:

Jak dla mnie to było przeżycie :P Życzę każdemu spotkania z takim kurduplem 8) Wrażenie niesamowite zwłaszcza jak coś ci zawisło na haku na głębokości 55m i na powierzchni nagle widzisz rekina :lol: a wcześniej wyciągałeś same oslicze :roll:

AndrzejJ. napisał(a):
scood74 napisał(a):

Fakt. Rzeczywiście nie wiem co wypowiedź kolegi scood74 ma współnego z tematem... :roll:
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...