Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REKINY w Adriatyku?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak
REKINY w Adriatyku?

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 12.03.2004 18:57

Ma ktoś z was jakieś doświadczenia z rekinami w HR albo wie coś na ten temat. Byłem 6 razy w HR i zero informacji o tym. Ciężko cokolwiek znaleźć a i sami Chorwaci unikają rozmowy o tym. Nie żebym się bał ale chciałbym się dowiedzieć czegoś, szczególnie o atakach na ludzi i ew. zagrożeniu ze strony tych rybek :lol:
A może rekinów tam po prostu nie ma, bo ja przynajmniej jeszcze się nie spotkałem osobiście - co widać (klawiaturę wpisuję własnymi ręcami).
Pytam serio i interesują mnie poważne informacje :oops:
szperacz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szperacz » 12.03.2004 22:29

Powyżej treści swojego tematu masz coś takiego jak "szukaj" (pomiędzy "pomoc" a "użytkownicy") - wpisz tam słowo rekin lub rekiny a dowiesz się wszystkiego co było na temat rekinów pisane w poprzednich latach. Sprawa jest nadal aktualna. No może niektóre rekiny podrosły o kilka centymetrów, ale chyba jeszcze nie zbzikowały żeby atakować ludzi.
Śmiesznie wyglądałby półmetrowy rekin wciągający plażowicza do wody za troki od kąpielówek.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 13.03.2004 00:10

...nie wie czy wiecie ale rekinow na Swiecie jest coraz mniej, dlatego o nich jest tak czensto na TV...od kiedy na wschodzie standard sie troche poprawil rekiny maja przechlapane bo kazdi mesky przecientyn przedstawiciel zultej rasy chce zjeszc zupe z pletwi rekyna (bo niby afrodizjak). W adriatyku duze rekiny ktore ewentualnie moga bic zagrozeniem dla ludzi pliwaja za duzimy lawicamy tunczykow i innich ryb.
Przinajmnie tydzien w miesiancu spendzam z rybakamy na morzu i dlugo nie (kilka lat) wydziale zlowionego rekina dluszego od 1,5 metrow. Nie wie czy wiecie ze samica rekina rodzi ! tylko 20-30 malich rekinkow. Ze rekiny maja zaplodnienie wewneczne czily "bzikaja sie", oraz ze poprzez zaniecziszczenie srodowiska plemniky rekinow sa coraz mniej ruchliwe i zdolne do zaplodnienia (podobne problemy maja ludzie, lwi, pandy i wiele innich gatunkow).
Rekiny sa bardzo smaczne rybi, nie maja ostrich osci delikatne mieso.
Oprucz mnie o rekinach w Adriatyku moga sie wypowiedziec i nurkowie co sa na codzien w morzu.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 14.03.2004 11:09

Mam książkę o rekinach i pisze tam że największe - tzw. rekiny białe (Carcharodon Carcharias) czyli te ze "Szczęk" również żyją w Adriatyku a ich max. wielkość to 8 metrów i 5 ton. Tymczasem znajomy Chorwat - rybak z Jelsy na Hvarze mówił mi że już 80 kg rekin jest niebezpieczny dla człowieka....

P.S.
dzieki za rady jak korzystac bo techniki tutejszej jeszcze nie kumam :lol:
AniaWarszawa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaWarszawa » 15.03.2004 00:07

Tuż przed wyjazdem do Chorwacji w ostatnie lato, znalazłam w gazecie wzmiankę iż kilka dni wcześniej u wybrzeży jednej z wysepek - niestety nie pamiętam nazwy, ale na pewno nie była to żadna z popularnych wśród turystów wysp - widziano rekina.Za każdym razem kiedy chciałam popływać w Adriatyku przypominała mi się ta notka.Wyobraźnia potrafi płatać figle...Lecz z kąpieli w cudownie niebieskiej wodzie nie zrezygnowałam.
Kiedyś interesowałam się rekinami,więc wiedziałam że obroną może być uderzanie rekina w nos i podbrzusze - to bardzo wrażliwe części jego ciała.To taka praktyczna rada...ale nie życzę nikomu by musiał ją wykorzystać.
dufus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dufus » 09.06.2005 08:00

znalazłem ciekawą stronkę o rekinach w basenie Morza Śródziemnego min w Adriatyku http://www.zoo.co.uk/~z9015043/medsaf1. ... riatic_map
ibiz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ibiz » 09.06.2005 09:57

widzialem na targu rybnym w Rogoznicy, fajna sztuka, ale nie myslcie od razu o filmie "szczeki" czy czyms takim, poprostu ryba, a kazdy kto byl na targu rybnym wie jakie ryby lowia w adriatyku z gatunku tych agresywnych :)
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 09.06.2005 12:15

tu kolega na desce koło Primostenu,rekin odgryzł mu mały palec u nogi
:wink:
http://szok.neostrada.pl/niesamowite/5.jpg
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 09.06.2005 19:18

Spójrzcie tu:
http://ryby.fishing.pl/gatunek.php

Występowanie: We wszystkich tropikalnych i umiarkowanie ciepłych morzach kuli ziemskiej. W północnym Atlantyku od południowych wybrzeży Wielkiej Brytanii i Irlandii do Senegalu; Azory, Madera, Wyspy Kanaryjskie, Jako letni gość pojawia się czasami w Morzu Północnym, w cieśninie Skagerrak i u środkowych wybrzeży Norwegii. Spotykany również w Morzu Śródziemnym.( zerknijcie na mapę występowania - dp HR nie ma on daleko
Tryb życia: Rekin otwartego morza, aktywny głównie nocą. Często podejmuje dalekie wędrówki. Uważany jest za gatunek szczególnie agresywny; czasami atakuje nurkujących i kąpiących się ludzi. Samice uzyskują dojrzałość płciową przy długości 2.5 m; nie wiadomo, w jakiej porze roku dochodzi do parzenia się dorosłych osobników. Gatunek żyworodny. Młode odżywiane są w ciele matki za pośrednictwem rozwiniętego łożyska, którym dostarczane są z jej organizmu niezbędne dla ich rozwoju odżywcze związki. Zależnie od wielkości i wieku samicy rodzi ona latem od 5 do 63 młodych. W chwili narodzin mają one długość 50-60 cm.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 09.06.2005 19:31

Leon napisał(a):...nie wie czy wiecie ale rekinow na Swiecie jest coraz mniej, dlatego o nich jest tak czensto na TV...od kiedy na wschodzie standard sie troche poprawil rekiny maja przechlapane bo kazdi mesky przecientyn przedstawiciel zultej rasy chce zjeszc zupe z pletwi rekyna (bo niby afrodizjak). W adriatyku duze rekiny ktore ewentualnie moga bic zagrozeniem dla ludzi pliwaja za duzimy lawicamy tunczykow i innich ryb.
Przinajmnie tydzien w miesiancu spendzam z rybakamy na morzu i dlugo nie (kilka lat) wydziale zlowionego rekina dluszego od 1,5 metrow. Nie wie czy wiecie ze samica rekina rodzi ! tylko 20-30 malich rekinkow. Ze rekiny maja zaplodnienie wewneczne czily "bzikaja sie", oraz ze poprzez zaniecziszczenie srodowiska plemniky rekinow sa coraz mniej ruchliwe i zdolne do zaplodnienia (podobne problemy maja ludzie, lwi, pandy i wiele innich gatunkow).
Rekiny sa bardzo smaczne rybi, nie maja ostrich osci delikatne mieso.
Oprucz mnie o rekinach w Adriatyku moga sie wypowiedziec i nurkowie co sa na codzien w morzu.

Czy chodzi może o rekina tygrysiego, czyli po chorwacku morskiego pasa? Bo te w Chorwacji występują :) Leon? Ty jako guru w sprawach morza możesz to potwierdzić? wielu moich znajomych nurków opowiadało mi o takim spotkaniu.

Plumek
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 09.06.2005 19:51

platon napisał(a):tu kolega na desce koło Primostenu,rekin odgryzł mu mały palec u nogi
:wink:
http://szok.neostrada.pl/niesamowite/5.jpg

:wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

Ale rekiny sa :!: ,prawdopodobnie przyplywaja z morza Sródziemnego. Widzialam znakowanie rekinów na Adriatyku.na filmie dokumentalnym Planet
Tygrysiego mozna zlowc na wedke. :)
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 09.06.2005 22:02

Są, są.
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 10.06.2005 17:46

Sam widziałem
Dwa lata temu w rogoźnicy, przypłynął kuteri miał na pokładzie rekina.. wielkośći jakieś 2-2,5 m,, ale od rybaków dowiedziałem sie ,że to rzadkość. :arrow:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 11.06.2005 13:37

2 do 2,5 metra ... 8O
mnie to wystarczy by się bać :!:
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 13.06.2005 22:44

[quote="ally"]2 do 2,5 metra ... 8O
mnie to wystarczy by się bać :!:[/quote]

Nie bój sie o n Cię tylko cmoknie w dupke.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies