Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rekiny - czy mogą być groźne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gslawek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gslawek » 23.01.2009 14:49

rekinów nie widziałem , ale za to widziałem stadko 3 delfinów gdy płynołem promem między wyspą Brać a Splitem.
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 25.01.2009 01:56

Jesienią 2008 roku, w październiku gdy byłam na Istrii, rekin zaatakował turystę ze Słowenii chyba. Nie pamiętam w jakim to było rejonie, ale wydarzenie pokazywano w chorwackiej TV - a dokładnie niestety tylko transport turysty do szpitala. :roll:
Natomiast jeszcze w czasach dawnej Jugosławii o rekinach mówiono całkiem sporo, a na plażach strzeżonych były w morzu siatki ochronne.
Wstęp na plażę kosztował 50 para (czyli pół śp dinara), ale siatka dawała komfort - tym bardziej, że było to już po premierze filmu Szczęki :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.01.2009 17:21

caal napisał(a):Jesienią 2008 roku, w październiku gdy byłam na Istrii, rekin zaatakował turystę ze Słowenii chyba. Nie pamiętam w jakim to było rejonie, ale wydarzenie pokazywano w chorwackiej TV - a dokładnie niestety tylko transport turysty do szpitala. :roll:
Natomiast jeszcze w czasach dawnej Jugosławii o rekinach mówiono całkiem sporo, a na plażach strzeżonych były w morzu siatki ochronne.
Wstęp na plażę kosztował 50 para (czyli pół śp dinara), ale siatka dawała komfort - tym bardziej, że było to już po premierze filmu Szczęki :)

U wybrzeży wyspy Vis...;w okolicach uvali Smokova .. Ktoś tu na forum dawał linki na info o tym zdarzeniu...

P.S. Tu też można o tym przeczytać.
Pozdrawiam
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 29.01.2009 19:58

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a): U wybrzeży wyspy Vis...;w okolicach uvali Smokova .. Ktoś tu na forum dawał linki na info o tym zdarzeniu...

P.S. Tu też można o tym przeczytać.
Pozdrawiam

Jak to u wybrzeży Visu 8O Przecież ja tam na wakacje się wybieram 8O Może jak był w zeszłym roku, to w tym mu się już znudziło i popłynął dalej :wink: :D

Kasiu, ponieważ ja Tu niewiele rozumiem, powiedz mi jak daleko od brzegu pływa sobie takie stworzenie :D :D :D - tak na wszelki wypadek - coby dzieci mi nie zjadł :wink: :D

pozdrawiam :papa:
Magda
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.01.2009 20:05

Słoweniec nurkował wraz z przyjaciółmi ok. 10 m od brzegu.
Pozdrawiam
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 29.01.2009 20:28

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Słoweniec nurkował wraz z przyjaciółmi ok. 10 m od brzegu.
Pozdrawiam

eee, to jesteśmy bezpieczni :D :D

dziękuję :papa:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 29.01.2009 20:44

Chyba nie :) Ze statystyk strazy przybrzeżnej USA wynika, że większość ataków rekinów ma miejsce blisko brzegu, w wodzie o głębokości około 120 cm :)
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 29.01.2009 21:04

caal napisał(a):Chyba nie :) Ze statystyk strazy przybrzeżnej USA wynika, że większość ataków rekinów ma miejsce blisko brzegu, w wodzie o głębokości około 120 cm :)

Ty mnie Caal tu nie strasz :D :D :D burzysz mój spokojny sen o błogim wypoczynku wśród modrych fal Jadranu :wink: :D

pozdrawiam :papa:

Ps. Ta Ameryka to na prawdę dziwny kraj, nawet rekiny u nich sa bardziej nachalne :wink: :D , te chorwackie "ludojady" jakieś bardziej "dla ludzi" :D :D :D
stola1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stola1 » 29.01.2009 21:18

:lol: :lol:
Ps. Ta Ameryka to na prawdę dziwny kraj, nawet rekiny u nich sa bardziej nachalne, te chorwackie "ludojady" jakieś bardziej "dla ludzi"

...bo w Chorwacji lepsi ludzie niż w Ameryce.... :smo: :papa:
mala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mala » 13.05.2009 14:35

troche zrobiło mi sie nie wesoło w dzisiejszej gazecie Slobodna dalmacija podaja ze złowiono rekina pomiędzy Korculą a Peljesacem ma ok 200kg i 4metry :(
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 13.05.2009 15:46

...no to chyba dobra wiadomość jest, no bo jak by podali ze nie złowili to znaczyło by że tam jeszcze jest ...
ps.
do wakacji zostało mi 67 dni,
pozdrawiam !!!
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 13.05.2009 20:34

Miejmy nadzieję, że go nie spotkamy....? :papa:
Ola42
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ola42 » 21.06.2009 19:56

ja w tym roku nie wchodzę do wody.. :D chociaż nie wytrzymam.. kupię sobie strój rekina.. i go wypcham, będę mieć 19 metrów.. przynajmniej trochę ponurkuję :lol:
jeeejku, boję się :?
grax
Croentuzjasta
I kto powiedzial ze w Chorwacji nie ma rekinow

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 03.08.2009 22:22

Hey
Oto zdjecie zrobione przez kolege jakies 2 tyg temu w okolicach wyspy Vis w zatoczce.

Obrazek

Obrazek

a wiec trzeba uwazac!
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 03.08.2009 22:54

mi ta sylwetka przypomina raczej delfina :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko