Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rekiny - czy mogą być groźne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 05.02.2007 00:23

Spearo napisał(a):Nie wiem czemu ma służyc twoja wypowiedz Niezawodny
Chyba aby siac panike.

Najlepiej jesli nie masz o czymś pojecia to daj sobie spokój.Ludzie jezdzą na wakacje i nie trzeba siać paniki gadając bzdury

Moze zmień nick

Hehehe, a przynajmniej avatara :)
Daj spokój Spearo - chyba już się zdążyłeś zorientować, że niezawodny to taka forumowa mąciwoda...
Spearo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 05.02.2007 00:27

Witam Plumek,

Tak juz sie zorientowałem.Że tez komuś nie szkoda czasu .....

Mam nadzieję ,że Admin zrobi porzadki z takimi ludżmi ! No i że ja nie spotkam takiego gościa w Cro.

Chyba nie było go na spotkaniu w Krakowie???Nie wyobrażam sobie.No,chyba że incognito jako Don Pedro z Krainy Deszczowców

Pozdrawiam
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 05.02.2007 00:54

Spearo napisał(a):
Chyba nie było go na spotkaniu w Krakowie???Nie wyobrażam sobie.No,chyba że incognito jako Don Pedro z Krainy Deszczowców

Pozdrawiam

No pewnie, że nie był - wstydzi się tego, co wypisuje ;)

Don Pedro :lol: Carrrramba!

A i musisz się uzbroić w święty spokój - to forum rządzi sie nieco innymi prawami, niż powszechnie działające fora :) Ale też już się chyba zorientowałeś ;) Mimo wszystko wartu tu zaglądać, czytać, pisać, dyskutować, opowiadać, doradzać, pytać, itd... Jest tu gro ludzi, dla których warto tu być :)
Spearo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 05.02.2007 01:11

Jasne ,ze warto tu bywać.Muszę sie kiedyś zmobilizowac i wpaść na jakieś spotkanie ,jak będzie w Krakowie.Nie mam az tak daleko.

Jak nie jestem pod wodą to siedze na forach freedivingu i spearfishingu,ale i tu lubie zajrzec

Jestem zazwyczaj cały lipiec w Cro.Poniewaz siedze na odludziu a na dodatek
prawie cały dzień pod wodą to nie udaje mi się natknąc na kogoś stąd.
Ale czasem bywam i w bardziej ludnych miejscach,wiec moze......

Ale nie mam przynajmniej zadnych DonPedros :wink: w poblizu
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 05.02.2007 02:19

Spearo napisał(a):Jasne ,ze warto tu bywać.Muszę sie kiedyś zmobilizowac i wpaść na jakieś spotkanie ,jak będzie w Krakowie.Nie mam az tak daleko.

Się na pewno niebawem zaraz zorganizuje ;) Chociaż takie mikro, mikro ;)
proca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) proca » 03.04.2007 21:25

Siema spearo. Dawno cię na freediving.com.pl nie widziałem.
Popatrz ty sie, tam mamy wilhelma a tu mamy niezawodnego. :lol: A ja myślałem, że wilhi to unikat.
Co do rekina to się nie ma co bać. Ja nurkuje w adriatyku od lat 10 mój ojciec od 40, i jeszcze żyjemy. Pręddzej zginiesz na drodze w wypadku niż jakby ci rekin miał buzi dać.
W chorwacji rekiny zdażają się sporadycznie i żyją zazwyczaj na dużych głębokościach, szanse na spotkanie są niestety nikłe. Zawsze chciałem popływać z nimi. Chociaż jakbym nie miał kuszy przy sobie jak spearo to bałbym się troche, bo jednak jak rekin stwierdzi, że chce cię użreć w ramach uszczuplania to parę kilo można stracić, lub nawet życie.

PS. gdze można spotkać w chorwacji rekiny, jak się zachowują, na ile jest to niebezpieczne.
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 03.04.2007 22:26

proca napisał(a):Siema spearo. Dawno cię na freediving.com.pl nie widziałem.
Popatrz ty sie, tam mamy wilhelma a tu mamy niezawodnego. :lol: A ja myślałem, że wilhi to unikat.
Co do rekina to się nie ma co bać. Ja nurkuje w adriatyku od lat 10 mój ojciec od 40, i jeszcze żyjemy. Pręddzej zginiesz na drodze w wypadku niż jakby ci rekin miał buzi dać.
W chorwacji rekiny zdażają się sporadycznie i żyją zazwyczaj na dużych głębokościach, szanse na spotkanie są niestety nikłe. Zawsze chciałem popływać z nimi. Chociaż jakbym nie miał kuszy przy sobie jak spearo to bałbym się troche, bo jednak jak rekin stwierdzi, że chce cię użreć w ramach uszczuplania to parę kilo można stracić, lub nawet życie.

PS. gdze można spotkać w chorwacji rekiny, jak się zachowują, na ile jest to niebezpieczne.

Siema proca. :wink:
Chorwacji z dużej pisz.Adriatyk też.niezawodny może być z małej :wink:
Rekina się nie bój.Bój się siebie proca.Ale nie pękaj. :D
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 03.04.2007 23:14

[quote

Ataki na człowieka
Żarłacz biały uważany jest za najbardziej niebezpiecznego z rekinów. Opinię taką wzmacniają publikowane dane na temat liczby ataków na terenach kąpielisk między innymi południowej Australii, Nowej Zelandii, Stanów Zjednoczonych i południowej Afryki, a więc na terenach występowania tego gatunku. Analiza tych danych wskazuje jednak, że człowiek nie jest "przysmakiem" żarłacza białego. Odnotowywane ataki należy raczej traktować jako "pomyłki" drapieżnika. Wskazuje na to sposób gryzienia w czasie ataku. Rekin nie rozrywa ofiary, lecz gryzie i w większości wypadków odpływa pozwalając ofierze przeżyć. Nie należy również wykluczać ataków powodowanych chęcią obrony swojego terytorium.
:[/quote]

W tym tekście jest poważny błąd. Żarłacz biały nie jest rybą terytorialną i w związku z tym nie może bronić swojego terytorium, a to tym gorzej dla nas bo dziś jest tam, a jutro tu, czasem tam gdzie my. Ze szczęściem różnie bywa. Nigdy nie trafiłem nic w totka co tylko potęguje moje obawy co do możliwości trafienia czegoś innego (mam na myśli rybę rzecz jasna!!!!!) Najwięcej ataków na ludzi mają na swoim sumieniu wcale nie Żarłacze białe lecz znacznie mniejsze rekiny z gatunku Bullshark. To one odpowiadają za ataki nawet kilkadziesiąt kilometrów od ujścia rzek i na płyciznach. W 2002 w miałem okazję przyjrzeć się przyniesionemu do restauracji w Jezerach upolowanemu przez rybaków rekinowi. Niosło go na płachcie 4 ludzi miał ponad 2 metry i wyglądał tak jakby jednym kłapnięciem mógł pozbawić człowieka nogi.
proca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) proca » 16.04.2007 14:36

jak jesteś realista to musisz uświadomić sobie, że spotkanie rekina w Chorwacji (poza konobą i targoviną) jest tak duże, jak znalezienie igły w stogu siana.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 16.04.2007 14:46

proca napisał(a):jak jesteś realista to musisz uświadomić sobie, że spotkanie rekina w Chorwacji (poza konobą i targoviną) jest tak duże, jak znalezienie igły w stogu siana.

Może i tak, a może i nie. Ale jak ktoś ma pecha ? Trzeba byc realistą.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 15.06.2008 18:08

Wczoraj w godzinach dopołudniowych był w TV 2 program ( jaki temat,czego dotyczył - nie wiem, włączyłem w trakcie).
Ludzieeeeeeeeeeee ........ to co zobaczyłem na ekranie telewizorni to szok. W Jadranie są rekiny i to te z najwiekszych. Było pokazane, widziałem jak taki rekin płynie a opodał ktoś kąpię się na materacu.
Fakt, lektor mówił, że ten gatunek rekina jest niegroźny dla człowieka. Przypływają w okresie gdy w Adriatyku jest dużo planktonu ( było powiedziane, że okolice wyspy Brać). Paszczę miał tak dużą że można by tam samochód zaparkować.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 15.06.2008 18:48

Żartujesz, nie ma takich rekinów. Chyba pomyliłeś go z wielorybem. :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 15.06.2008 19:00

majeczka napisał(a):Żartujesz, nie ma takich rekinów. Chyba pomyliłeś go z wielorybem. :wink:

Piszę co widziałem. Wyrażnie to było powiedziane. Nie przyszło mi do głowy (skąd mogłem wiedzieć) wziąść aparat i zrobić kilka zdjęć. Byłby dowód namacalny. Może oprócz mnie ktoś oglądał, może odezwie się i potwierdzi.
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 16.06.2008 08:02

majeczka napisał(a):Żartujesz, nie ma takich rekinów. Chyba pomyliłeś go z wielorybem. :wink:

To był rekin wielorybi. Jest to gatunek rekina którego pokarmem jest plankon i odżywia się podobnie jak wieloryb. Często się on przemieszcza w poszukiwaniu pokarmu. Rejon wyspy Brać jest jednym z jego miejsc w którym on przebywa. Nie gustuje w ludziach ...choć ma niezłą "paszcze" w krórej są mikro ząbki i fiszbiny.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.06.2008 10:26

j_w napisał(a):

To był rekin wielorybi. Jest to gatunek rekina którego pokarmem jest plankon i odżywia się podobnie jak wieloryb. Często się on przemieszcza w poszukiwaniu pokarmu. Rejon wyspy Brać jest jednym z jego miejsc w którym on przebywa. Nie gustuje w ludziach ...choć ma niezłą "paszcze" w krórej są mikro ząbki i fiszbiny.

Dokładnie tak, fiszbiny ( było powiedziane, przypominam sobie), było również pokazane jak miał paszczę otwartą. Duża jak stodoła a po bokach takie jakby naciecia czyli te fiszbiny. Człowiek sie kąpał a rekin w ogóle nie był nim zainteresowany. Przypuszczam,że ten gość myślał, że to jakiś żart - zachował spokój i patrzył jakby na jakiś materac dmuchany.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko