Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rejs jachtem.

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kotwiczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotwiczka » 15.04.2008 07:10

Jalena napisał(a):Ja polecam serdecznie rejsy: http://www.rejsymorskie.pl
Już mają oferty na majówkę.
Rejs wrześniowy, w którym uczestniczyłam (poza małymi wpadkami) był cudowny ;-)
Kto chciał, ten się szkolił, kto chciał opalał...
A Kapitan był nieziemski 8)

Fantastyczny ! Poznałam w lipcu, był gościem naszego Kapitana. Jeśli mam polecic super atmosferę ( w tym roku płynę z nimi ) to popatrzcie na: www.skyandsea.pl
kotwiczka
Globtroter
Re: Uwaga GLOBTURIST.

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotwiczka » 15.04.2008 07:32

DanielF napisał(a):
Miniu napisał(a):nigdy więcej Globtourist

A ja zupełnie odwrotnie, byłem na rejsie organizowanym przez Globtourist i jestem bardzo zadowolony. Jedyne co mi się nie podobało to pogoda :D bo wyjątkowo kiepsko trafiliśmy - przez tydzień 2 dni słoneczne, reszta pochmurno/deszczowych.
Pływaliśmy łódką Elan 431 'Lora', oczywiście zdarzały się jakieś małe braki, ale ogólnie łódka rewelacyjna. Jaką łódką będziemy pływać wiedzieliśmy kilka dni przed wyjazdem. Łódka na 8 os + 2 (mesa) - było nas 8 osób + skiper w mesie. Rozumiem, że u Was było ciaśniej - jak pływaliście w 10 os. na 4' krótszej łódce, ale u nas i tak rzadko wszyscy do mesy się ładowali, na ogół większość (zwłaszcza palący) w kokpicie siedzieli.
Swoją drogą to spora odwaga - wybierać się na tydzień na rejs morski bez żadnego doświadczenia. Ja jednak sugeruję wszystkim popływać najpierw z tydzień po Mazurach (np. sprawdzić swoje reakcje na bujanie, długotrwałe przebywanie w małym, zamkniętym pomieszczeniu itp.).
Równie wielce zadowolony byłem ze skipera, który z nami pływał (podam tylko imię - Włodek, bo nie wiem czy życzy sobie takiej reklamy).
Co do tych 10 euro za sprzątanie - u nas wszyscy byli na to przygotowania, po krótkim targowaniu dla żartu, bez protestów się zrzuciliśmy.
Krótko mówiąc - spokojnie polecam rejsy z Globtourist, ale raczej ludziom którzy już kiedyś pływali, zwłaszcza czarterowanymi łódkami.

Myślę że jedyną dobrą cechą globturistu byli kapitanowie ( choc nie do konca - we wrzesniu płynął syn przyjaciół i był przerażony ! - kapitanem był 19 letni syn właściciela globturistu, który patent zdobył na 2 dni przed tym rejsem, pytał innych kapitanów o podstawowe rzeczy ! )
Ja miałam szczęście, w lipcu trafiłam na przeuroczego kapitana Piotra ( poznałam też Włodka - był "naszym" bardzo sympatycznym gościem ) ale ponieważ pływałam 2 tygodnie na tej samej "Lorze" pozwolę sobie na kilka uwag. Jacht wyekspoatowany i bez serwisu ( bo taniej dla globturistu ), silnik tracił obroty, woda wlewała się przez toalety ( w czasie płynięcia nie można było ich używac ! ). Kapitan ze swoim bratem naprawili 1 WC ale kosztem straty całego dnia ( w Dubrowniku czekaliśmy na dostawę uszczelek bo armator powiedział martwcie się sami ), światła nawigacyjne psujące się, powyrywane bulaje, w kuchence tylko 2 palniki, cała doba stracona w nieciekawym porcie ( naszych wakacji ) na przegląd silnika itd, itd ... W zaprzyjaźnionym jachcie ( też z globturistu ) wypadł wał ze śrubą i o mało nie skończyło się tragedią. W Dubrowniku spotkaliśmy jacht z właścicielem globturistu który - tonął na pełnym morzu ! ( 20 letni wrak ). Chcesz emocji - próbuj z globturistem, chcesz fajnych wakacji - uciekaj od tej firmy jak najdalej ! Nigdy więcej GLOBTURISTU !!!
skipper1980
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) skipper1980 » 21.04.2008 22:00

Ja zachęcam wszystkich pragnących popływać sobie w Chorwacji na jachcie aby decydowali się na rejsy niekomercyjne, prywatne. Jest ich całkiem sporo organizowanych, szczególnie w popularnych terminach. Firma zawsze musi wyjsc na organizowaniu rejsu "do przodu" dlatego zatrudniaja skipperów "tanich" a załogi upychają na jachcie ile sie zmiesci oraz nie zwracaja generalnie uwagi na sklad osobowy (np. na wiek osob czy ilosc mezczyzn i kobiet na jachie). Wazne dla firm jest aby rejs sie odbyl i przyniosl jak najwiekszy zysk co przeklada sie m. in. na oszczedzaniu na wszystkim, szczególnie na paliwie do silników nawet kosztem skrócenia trasy pod hasłem: nie dopłynęliśmy bo nic nie wiało. Dlatego warto wybrac rejs organizowany przez grupke znajomych!

Ja plywalem na rejsach komercyjnych (organizowanych przez firmy zeglarskie) oraz na rejsach przeze mnie organizowanych i widzę, że ludzie, znajomi, są bardzie zadowoleni :)
kotwiczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotwiczka » 22.04.2008 07:10

skipper1980 napisał(a):Ja zachęcam wszystkich pragnących popływać sobie w Chorwacji na jachcie aby decydowali się na rejsy niekomercyjne, prywatne. Jest ich całkiem sporo organizowanych, szczególnie w popularnych terminach. Firma zawsze musi wyjsc na organizowaniu rejsu "do przodu" dlatego zatrudniaja skipperów "tanich" a załogi upychają na jachcie ile sie zmiesci oraz nie zwracaja generalnie uwagi na sklad osobowy (np. na wiek osob czy ilosc mezczyzn i kobiet na jachie). Wazne dla firm jest aby rejs sie odbyl i przyniosl jak najwiekszy zysk co przeklada sie m. in. na oszczedzaniu na wszystkim, szczególnie na paliwie do silników nawet kosztem skrócenia trasy pod hasłem: nie dopłynęliśmy bo nic nie wiało. Dlatego warto wybrac rejs organizowany przez grupke znajomych!

Ja plywalem na rejsach komercyjnych (organizowanych przez firmy zeglarskie) oraz na rejsach przeze mnie organizowanych i widzę, że ludzie, znajomi, są bardzie zadowoleni :)

Cóż, właśnie zamieściłeś reklame swojego rejsu Drogi Kapitanie w osobnym wątku ( majówka katamaranem ) i jest to rejs jak najbardziej komercyjny ! Dodatkowo uprawiasz tzw "czarną" reklamę - fuj. Znam ceny chorwackie i koszty transportu więc albo masz katamaran ze złotymi okuciami albo jest to rejs typowo komercyjny który tak ganisz. Dla mnie już jesteś niewiarygodny.
skipper1980
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) skipper1980 » 22.04.2008 10:51

Kotwiczka, to Ty mnie bardzo oczerniasz nie znajac faktow ani kosztow i zarzucasz mnie ze jest to rejs komercyjny co jest absolutnie nie prawda. Ja zawsze po rejsie podliczam dokladnie koszty i to co zostalo po rowno jest dzielone na kazdego. Dlatego kosztach napisalem ze wynosza okolo 2000 zł. Jak uwzglednisz ze transport samochodami wg moich wyliczen to koszt okolo 5500 zł (nie bede juz wchodzil w szczegoly skad taki koszt) a autokarem bylby 4200 oraz standardowo policzylem 300zł/os na kase jachtowa to kosztorys rysuje sie na poziomie 2 tys. zł.

Mam jedna prosbe, jesli nie wiesz, nie znasz dokladnie moich realiow i kosztorysu rejsu to bardzo Cie prosze nie oczerniaj mnie.

Ja w poprzednim watku nie chcialem nikogo personalnie wymieniac tylko napisalem wlasne spostrzezenia.

Ale skoro Cie to tak bardzo dotknelo ze musialas sie "zrewanzowac" na mnie to sadze, ze reprezentujesz jakas firme zeglarska...ale to tylko moje domysly.

Z zeglarskim pozdrowieniem nie bede juz wdawal sie z Toba w slawna przepychanke.

Przeciez z zalozenia masz racje :)
qbajaki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) qbajaki » 22.04.2008 11:00

kotwiczka napisał(a):
skipper1980 napisał(a):Ja zachęcam wszystkich pragnących popływać sobie w Chorwacji na jachcie aby decydowali się na rejsy niekomercyjne, prywatne. Jest ich całkiem sporo organizowanych, szczególnie w popularnych terminach. Firma zawsze musi wyjsc na organizowaniu rejsu "do przodu" dlatego zatrudniaja skipperów "tanich" a załogi upychają na jachcie ile sie zmiesci oraz nie zwracaja generalnie uwagi na sklad osobowy (np. na wiek osob czy ilosc mezczyzn i kobiet na jachie). Wazne dla firm jest aby rejs sie odbyl i przyniosl jak najwiekszy zysk co przeklada sie m. in. na oszczedzaniu na wszystkim, szczególnie na paliwie do silników nawet kosztem skrócenia trasy pod hasłem: nie dopłynęliśmy bo nic nie wiało. Dlatego warto wybrac rejs organizowany przez grupke znajomych!

Cóż, właśnie zamieściłeś reklame swojego rejsu Drogi Kapitanie w osobnym wątku ( majówka katamaranem ) i jest to rejs jak najbardziej komercyjny ! Dodatkowo uprawiasz tzw "czarną" reklamę - fuj. Znam ceny chorwackie i koszty transportu więc albo masz katamaran ze złotymi okuciami albo jest to rejs typowo komercyjny który tak ganisz. Dla mnie już jesteś niewiarygodny.

Odnośnie wiarygodności:
Kotwiczka pojawiła się na forum 10 dni temu, w tym czasie zdążyła umieścić 22 posty z czego 6 reklamujących Sky&Sea oraz kilkanaście opluwających Glob Tourist. I kto tu komu jaką reklamę robi?
PS. Nie pływałem ani nie jeździłem z Glob Touristem, nie mam na ich temat opini i nie jestem z nimi w żaden sposób związany. Mam własną łódkę więc czartery mnie nie interesują.
kotwiczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotwiczka » 22.04.2008 11:19

no więc ja w przeciwieństwie do Ciebie jeździłam i pływałam z Glob Touristem więc nie wiesz czy "opluwam" czy nie ! forum jest od tego by się dzielic wrażeniami a moje są fatalne jeśli chodzi o tę firmę.

Pisałam pozytywnie również i o Masteryachtingu i o Yachtingu Morskim więc nie zarzucaj że kogoś reklamuję dyskutując z kimś jak doleciec do Splitu. Niesamowite jest to że opracowałeś taka statystykę moich wypowiedzi i to w tylu wątkach, zastanawiajace hmmm, cóż mnie by się nie chciało no chyba że nie jesteś tym za kogo się podajesz. Co możliwe a nawet prawdopodobne
Poprzednia strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone