Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rejs Biograd - Skradin - Biograd

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zygi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi » 21.11.2007 11:44

Kiedy za oknem mróz i szron na drzewach, czas na wspomnienia. Poproszono mnie o napisanie relacji z mojego rejsu (a własciwie dwóch, chociaż ten pierwszy trudno nazwać rejsem) dla naszej klubowej strony internetowej. Jeśli pozwolicie, to przekieruję Was na adres tej strony, zamiast przepisywać to wszystko jeszcze raz i niepotrzebnie obciążać serwer cro.pl. Relacja jest tutaj
Zapraszam również do odwiedzenia strony naszego Klubu Żeglarskiego http://www.korab.net.pl

Pozdrawiam i życzę miłej lektury
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 21.11.2007 12:04

:D

Pobujałam się z Wami :lol: - wino wypiłam, chlebek zjadłam, po włosku pogadałam :D i powspółczułam z powodu jeżowca :). Tak jak się nie znam w ogóle na tych wszystkich sprawach żeglarskich, tak coraz bardziej mi się to zaczyna podobać.

Aha - próbowałam się postawić w sytuacji tego bidnego turysty - też bym się takich piratów chyba wystraszyła :wink: :lol: :lol: :lol:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 21.11.2007 14:31

Fajnie, że dzielisz się z nami relacją ze swojego rejsu :D .

Twoje wspaniałe opisy i zdjęcia pochłonęłam z wielką przyjemnością i przy okazji powspominałam :) tegoroczny (jedyny :cry: ) rejsik.
No i wreszcie na naszym forum relacja żeglarska prawdziwego wilka morkiego 8) , bo opis mojego rejsu jest zupełnie nieprofesjonalny...

Pozdrawiam :papa:
zygi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi » 21.11.2007 16:48

dangol napisał(a):No i wreszcie na naszym forum relacja żeglarska prawdziwego wilka morkiego 8) , bo opis mojego rejsu jest zupełnie nieprofesjonalny...

:

Jakiego tam wilka ..., w tym roku rozpocząłem przygodę z żeglarstwem morskim i ciągle jestem w tym dość zielony (...no może już lekko żółtawy :D ). Dlatego zabrałem ze sobą oprócz rodzinki, bardziej doświadczonego kolegę, który pływał już po różnych morzach i to on był kapitanem. Różnica w naszych relacjach polega tylko na tym, że ja używam troszkę więcej tych śmiesznych terminów żeglarskich, ale tego nauczyłem się dużo wcześniej, jeszcze na Mazurach i na naszym Firleju, ...no i muszę rozumieć, kiedy kapitan mówi do mnie "lewy foka szot wybierz" :D . Uważam, że Twoja relacja jest jednak dużo ciekawsza, bo i resj dłuższy i ciekawszy. Czytałem na bieżąco i z dużym zainteresowaniem. Niektóre z opisanych przez Ciebie miejsc być może odwiedzę w przyszłym roku.

shtriga - dziękuję za współuczestnictwo i za wspólczucie. Kto wie, może się kiedyś spotkamy w jakimś chorwackim porcie i przepłyniemy się "w realu" .

Pozdrawiam ciepło :papa:
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 21.11.2007 17:25

ale fajna relacyjka, czekamy na c.d. :roll: :wink:
wrzosik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrzosik » 22.11.2007 13:19

Fajna relacja. Ponieważ znajomi też myślą albo myślimy o rejsie po Chorwacji ,mam pytanie ,- jacht jest klubowy sądząc po oznaczeniach??
Poza tym rozśmieszył mnie biedny turysta, zobaczyłam jak wpada do wody,no cóż nie zawsze sie trafia ktoś kto zręcznie obłoży cumę ,a poza tym faktycznie mógł pomyśleć ,ze np jest w ukrytej kamerze hihihih
Nam kiedyś kumpel skakał z dziobu z cumą i wylądowal jakims cudem w wodzie....Pozdrawiam i czekam na dalszą relacje wilka morskiego:)
zygi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi » 22.11.2007 18:02

wrzosik napisał(a):Ponieważ znajomi też myślą albo myślimy o rejsie po Chorwacji ,mam pytanie ,- jacht jest klubowy sądząc po oznaczeniach??

Gratuluję sokolego wzroku, rzeczywiście na pawęży jest nasza klubowa naklejka. Jacht nie jest jednak własnością klubu, tylko kilku jego członków, w dodatku dwóch wspólników jest z poza klubu. Jacht kupiliśmy jako sześcioosobowa spółka i każdy partycypuje w kosztach utrzymania w/g wielkości udziału. Sezon żeglarski (ustaliliśmy od 15.IV do15.X) podzieliliśmy tak samo i się zmieniamy. Żeby było sprawiedliwie i każdy mógł pływać w różnych porach roku, wprowadziliśmy system rotacyjny i np. jeśli w tym roku pływałem w sierpniu, to na przyszły rok dostanę wrzesień, a potem październik itd. Są oczywiście możliwości zamiany, jeśli komuś nie pasuje przypadający mu termin, ale musi znaleźć drugiego chętnego do zamiany. W tej sytuacji jacht pływa cały sezon, koszty utrzymania się rozkładają i narazie system się sprawdza. Wracając do naklejki, to jest tam niewielkie zadrapanie, a ponieważ jesteśmy dumni ze swojego klubu :) , to nakleiliśmy tam nasze logo zamiast jakiejś innej naklejki.
wrzosik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrzosik » 22.11.2007 21:00

zygi napisał(a):
wrzosik napisał(a):Ponieważ znajomi też myślą albo myślimy o rejsie po Chorwacji ,mam pytanie ,- jacht jest klubowy sądząc po oznaczeniach??

Gratuluję sokolego wzroku, rzeczywiście na pawęży jest nasza klubowa naklejka. Jacht nie jest jednak własnością klubu, tylko kilku jego członków, w dodatku dwóch wspólników jest z poza klubu. Jacht kupiliśmy jako sześcioosobowa spółka i każdy partycypuje w kosztach utrzymania w/g wielkości udziału. Sezon żeglarski (ustaliliśmy od 15.IV do15.X) podzieliliśmy tak samo i się zmieniamy. Żeby było sprawiedliwie i każdy mógł pływać w różnych porach roku, wprowadziliśmy system rotacyjny i np. jeśli w tym roku pływałem w sierpniu, to na przyszły rok dostanę wrzesień, a potem październik itd. Są oczywiście możliwości zamiany, jeśli komuś nie pasuje przypadający mu termin, ale musi znaleźć drugiego chętnego do zamiany. W tej sytuacji jacht pływa cały sezon, koszty utrzymania się rozkładają i narazie system się sprawdza. Wracając do naklejki, to jest tam niewielkie zadrapanie, a ponieważ jesteśmy dumni ze swojego klubu :) , to nakleiliśmy tam nasze logo zamiast jakiejś innej naklejki.

E tam sokoli:)No to powiem pozazdrościc jachtu:) Czekam na dalsze relacje. Pływajac po Cykladach 5 lat temu braliśmy jacht hm.. jak to było..a wiem chłopaki ze Śląska nam czarterowali a oni od Grekow. I wielkie szczęscie nas spotkało bo się okazało ,ze coś tam sztag był zepsuty przy samym dziobie i jakieś hece i grecy nam wyczarterowali taki full wypas jacht ,że nam aż głupio było z wrażenia oczywiście .
Czekam na dalsze relacje:)
zygi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi » 23.11.2007 09:44

Dzisiaj kolejny kawałek mojej opowieści. http://www.korab.net.pl/rejs02c.html

Kolejny za 2-3 dni. Może w weekend znajdę trochę czasu.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 23.11.2007 09:56 przez zygi, łącznie edytowano 1 raz
wrzosik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrzosik » 23.11.2007 09:55

zygi napisał(a):Dzisiaj kolejny kawałek mojej opowieści. http://www.korab.net.pl/rejs02c.html

Kolejny za 2-3 dni. Może w weekend znajde trochę czasu.

Pozdrawiam

o to z przyjemnością idę czytać , nie ma to jak dobry przerywnik w ...
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 23.11.2007 13:48

Na naszym rejsie zrezygnowaliśmy z płynięcia do Skradina i zwiedzania wododpadów, chociaż część załogi sugerowała taki wariant na któryś dzień. Większość zdecydowanie jednak wolała na wyspy, jedyną lądową przystanią (poza macierzystą mariną) był Šibenik.
Muszę przynać, że też głosowałam za rezygnacją ze Skradina, bo tu mogę dotrzeć w czasie wyprawy typowo lądowej. Vis i Bisevo wydawały mi się bardziej atrakcyjne - może dlatego że mniej dostępne? Ale po Twojej relacji już wiem :idea: , że do Skradina też warto dotrzeć jachem. Moża następnym razem - o ile mój tegoroczny rejs nie okaże się jedynem...

Pozdrawiam :papa: i czekam na kolejną część relacji

Obrazek
zygi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi » 23.11.2007 16:39

dangol napisał(a):Vis i Bisevo wydawały mi się bardziej atrakcyjne - może dlatego że mniej dostępne?

Też mi się marzyły te wysepki, ale nie mieliśmy dość czasu, żeby tam dopłynąć. Kiedy czytałem Twoją relację mój apetyt na te jaskinie wzmógł się podwójnie. Może uda się w przyszłym roku ...
zygi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi » 24.11.2007 09:00

Wczoraj wrócili koledzy z jesiennego rejsu z Biogradu do Baru w Czarnogórze. Narazie odsypiają podróż, ale jak już dojdą do siebie, namówię ich na jakąś relacyjkę.
zygi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi » 26.11.2007 16:33

Dopisałem ostatnią część opowiadanka o moim pierwszym rejsie po Adriatyku, jest tutaj .

Całość jest tutaj

A tu bonusik, krótki występ biogradzkiej klapy sfilmowanej przeze mnie ostatniego wieczoru przed wyjazdem filmik ok. 5 MB

Pozdrawiam
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 16.03.2008 23:48

Zygi, dzięki Twojemu wpisowi w relacji PAPa, poczytałam przed chwilą o Waszej lutowej wyprawie i pooglądałam :roll: zdjęcia.
Jak wspaniale wygląda Split, Dubrownik i cała reszta pięknych miejsc bez letnich tłumów 8) - aż chce się tam znów być :idea: (nawet z tymi tłumami :wink: ).
Pozdravki :papa:
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone