Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

regiony winiarskie - i Wasze ulubione

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gewaina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gewaina » 28.04.2011 12:10

Jak każdy kraj z możliwością uprawy winnych gron Chorwacja ma swoje :D
Chciałabym abyście podzielili sie swymi ulubionymi "markami" i może uda nam sie stworzyc mapke trunkow :?: :lol:
Ja nie mialam szczescia do win w zeszlym roku - kupilam taki baniak plastikowy - mialo byc wytrawne, a okazalo sie okrutnie kwasne... :cry:
Chyba dalam sie oszukac... :cry: zamiast popic na miejscu :lol:
Mea culpa!
Jesli macie wiec ochote to podajcie swoje ulubione typy i bedziemy wirtualnie w somelierów sie bawic :D
Pozdrawiam, Marta
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.04.2011 12:15

gewaina napisał(a):mialo byc wytrawne, a okazalo sie okrutnie kwasne... :cry:

A kupując wytrawne spodziewałaś się słodkiego :?: :)

Edit:

Może to na przyszłość pomoże.

Ps. Ja najczęściej biorę półwytrawne bo takie lubię. I jeśli nie jest to wino sklepowe które znam tylko baniak, to zawsze przed zakupem degustacja. Jeśli nie ma takiej możliwości to nie kupuję, bo w Cro też kilka razy trafiłem na pomyje zamiast wina.
Ostatnio edytowano 28.04.2011 12:18 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2011 12:15

jeśli mowa o tanich winach, a widzę, że w takich gustujesz ja polecam litrowe w szklanej butelce kapslowane jak napoje w dwóch wersjach o nazwach Moro i Doro, dostępne w sklepach w całej Chorwacji za około 16 kuna za butlę. Wino młode, wytrawne , czerwone lub białe, dobre do obiadku. jak na cenę to bardzo smaczne.
o tych droższych może potem, jak się wątek rozwinie :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.04.2011 12:50

arturac napisał(a):jeśli mowa o tanich winach, a widzę, że w takich gustujesz ja polecam litrowe w szklanej butelce kapslowane jak napoje w dwóch wersjach o nazwach Moro i Doro, dostępne w sklepach w całej Chorwacji za około 16 kuna za butlę. Wino młode, wytrawne , czerwone lub białe, dobre do obiadku. jak na cenę to bardzo smaczne.
o tych droższych może potem, jak się wątek rozwinie :)

No i może jeszcze Malvezija :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.04.2011 13:00

Dingać i Postup, ale cena.... super wytrawne wino.
W baniaku nie licz na jakościowe wino, ono tylko czasami może smakować, ale wartości "winnych" w nim brak.
Tak samo nie kupisz dobrego wina w butelce innej niż 0.7 l, wystrzegaj się też pięknych, pełnych ozdób etykiet, dziwnych kształtów butelek....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2011 13:00

Sjor Bepo :wink:
Pozdrav :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2011 13:32

A tak na poważnie - gewaina dotknęła tematu rzeki (albo i morza).
Który zresztą przewijał się w różnych wątkach na forum.
Napewno godnymi polecenia są plavac mali - Hvar i pošip - Korčula i Peljesač. To gatunki endemiczne, związane z tymi regionami. Wina te nie należą do tanich, mimo, że można je kupić w małych, lokalnych winiarniach (np. Sveta Nedjelja czy Smokvica).
A jednocześnie w tych samych okolicach można u gazdy dostać gładkie winka, nie ustępujące tym markowym.
Warunek: a) trzeba degustować przed kupnem; b) prosić by było w szklanej butelce.
Właśnie w te Święta opróżniliśmy butelczynę świetnego białego winka, kupionego u gopodarza w Prigradicy w ub. roku. Tak się jakoś zadekowało na tyłach.
Pzdr :)
gewaina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gewaina » 28.04.2011 13:32

dzięki za szybkie riposty -i celne.
Wiem,że nie powinnam za bardzo kupować tego baniaka, ale wydawało mi się to takie cool, że to takie "chorwackie" - bo w Polsce zawsze te butelkowe :D
Poza tym ta kwasota baniakowa nic nie miała wspólnego z wytrawnością :roll:
Jak macie cos do zaoproponowania szczególnie pyznego to zapodawajcie - będe wtedy tylko na te się czaić podczas tegorocznego pobytu :lol:
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 28.04.2011 14:10

Moja prywatna klasyfikacja
Czerwone wina
Dingač nr 1
Plavac Mali - nr 2
Z białych smakuje mi Graševina
oczywiście nie wszystko człowiek spróbował no i ten sam szczep z różnych winiarni czy rocznika może się znacząco różnić smakiem

Niezgadzam się z Maćkiem , świeże wina nawet z plastikowej butelki na wakacjach na tarasiku w odpowiednim kielichu tez potrafią smakować wybornie , wole Dingac z plastiku za 100KN( za 1,5 l ) niż inne wino ze sklepu w ładnej butelczynie .
Również Plavac Mali potrafi wybornie smakować
No cóż nie stać mnie codziennie wydawać 100-200kN za 0,7 l. Dingaca - to zdarza się od święta przy okazji kolacji w restauracji raz na jakiś czas
( częściej w menu w knajpce zjawia się u nas zimne piwo )

Również Plavac Mali potrafi wybornie smakować nawet z plastiku ( ale świeżo nalewany przy mnie wprost z bani )
:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2011 14:11

temat się rozwinął, to dorzucę kilka słów:)

w Lumbardzie mieszkałem zaraz obok winiarni Posip, i oczywiście wpadałem tam na degustacje jak tylko mogłem :) za każdym razem coś kupowałem....aż bagażnik powiedział -dość. Ale do meritum, warto kupować u producenta, bo jak się potem okazało cena w sklepie w Korčuli była dokładnie razy dwa!!! z 75 kuna zrobiło się nagle 150 za to samo winko.

W Primośten, jest wielu sprzedawców, ale przykro mi to powiedzieć, większość z tych win smakuje bardzo słabo. Mówię w tym momencie o tych co stoją na ulicy, ja na szczęście mieszkałem obok Winoteki, której właściciel potrafił zaproponować smaczne wino zarówno za 30 kuna za butelkę jak i za 200, poza tym ma wspaniałą rakiję. Moim zdaniem tak właśnie powinna smakować rakija na początku czuć wręcz suchy i rozgrzewający alkohol a koniec jest owocowy. A wina, które tam nabyłem były też pyszne.

Najlepsze wina jakie spotkałem to region półwyspu Peljeśac, chyba najpoważniej podchodzą do tego tematu i nie sprzedają kwasu. ale tu nie podam konkretnych sprzedawców bo za dużo tego było.
gewaina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gewaina » 28.04.2011 14:17

My będziemy na wyspie Brać - czy stamtąd znacie coś typowo "brackiego"?
Potem przenosimy się w okolice Zadaru - mam nadzieję, że podpowiedzi Wasze i linki Pani Kasi na pewno tu mi pomogą. :D
Już mi kubki smakowe pracują i mały ślinotok występuje... :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.04.2011 14:18

armar napisał(a):Z białych smakuje mi Graševina

Najlepiej smakuje z kartonów w których w środku są woreczki 3 litrowe :lol: :wink: Po 2 tygodniach urlopu po nadmuchaniu wszystkich woreczków byłem niezależny od Jadroliniji bo miałem most pływający z Zivogosce Porat na Hvar :lol: :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.04.2011 15:06

armar napisał(a):

Niezgadzam się z Maćkiem , świeże wina nawet z plastikowej butelki na wakacjach na tarasiku w odpowiednim kielichu tez potrafią smakować wybornie
:D

Przecież ja nie napisałem, że nie smakuje, wyraźnie zaznaczyłem, że może smakować, tylko wartości w nim brak.
Często w baniaku kupuję i delektuję się na tarasie podczas kolacji :D
kammaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kammaj » 28.04.2011 15:28

To ja z innej beczki... W Primosten w uliczce obok starówki jest można powiedzieć winiarnia gdzie siedzi się na ławach (nie ma stolików) a winko podają w szklankach. Nie mam pojęcia jaki to rodzaj winka ale wszystkie były pyszne (białe, czerwone, prosek i rakija też). Polecam to klimatyczne miejsce. Na pewno tam kiedyś wrócę.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies