TRASA (jeden samochód, cztery osoby)
Wyjazd 27.08.2005 , powrót 10.09.2005
Kraków - Zwardoń - Żylina - Bratysława - Csorna - Nagykanizsa (nocleg).
Nagykanizsa - Gorican - Zagrzeb - Split - Dubrownik - Cavtat (3 noclegi).
Cavtat - Hercegnovi - Budva - Bar - Ulcinij (10km za Ulcinij w stronę granicy z Albanią w pobliżu plaży Copacabana; 5 noclegów)
Ulcinij - Budva (5 noclegów)
Budva - Hercegnovi - Cavtat - Split - Zagrzeb - Nagykanizsa (nocleg)
Nagykanizsa - Csorna - Bratysława - Żylina - Zwardoń - Kraków
-----
CO ZWIEDZAŁEM GDZIE BYŁEM (wypady z miejsca noclegowania).
Cavtat - stare miasto, plażowanie w Cavtacie, wypad do Dubrownika
Ulcinij - stare miasto, plażowanie i kapiel na Copacabana, jez.Szkoderskie, stary Bar
Budva - stare miasto, Sv.Stefan, Kotor i Zatoka Kotorska,Monastyr Ostrog,plażowanie i kapiel na plaży Sv.Stefan
-----
MOJE UWAGI (za ten i ubiegły rok).
Ludzie przyjaźni i bardziej otwarci niż w Horwacji ("mniej skażeni")
Widoki chyba jednak ładniejsze niż w Horwacji (zdecydowanie góry tak)
Od Hercegnovi do Baru jeden duży plac budowy (za 5 lat będzie dobra/nowa lub odrestaurowana baza turystyczna)
Brudniej niż w Horwacji. Im dalej na południe tym gorzej. Sądzę, że życie/turyści w najbliższym czasie wymuszą zmiany na lepsze. Pisząc brudniej mam na myśli nie uprzątnięte butelki, puszki, torby foliowe, gruz, ... . Nie widziałem wysypiska smieci z odpadkami po żywności.
Plaże, choć praktycznie po sezonie, stosunkowo czyste (śmieci na obrzeżach, niezbyt miłe ubikacje - dotyczy Copacabana)
Oni jeszcze nie czują potrzeby czystości nieco dalej niż 10m od swojego domu.
W Ulcinij dosłownie 30m od porządnej klimatyzowanej restauracji nie wywożone od tygodnia kontenery i sterty walających się śmieci.
W Budvie, Barze, Kotorze w porównaniu do południa CG można mówić, że jest czysto).
Nie jest jednak, co doczystości, aż tak tragicznie jak to wielokrotnie na forum czytałem - przynajmniej w moim odczuciu.
Ceny ogólnie niższe niż w Horwacji. Obiad od 5 do 15 E. Za taki sam w Horwacji od 7 do 20E (spore drugie mięsne danie, sałatka, coś do popicia). Piwo, woda mineralna podobnie jak w Cro.
Apartamenty od 5 do 12E. Za takie same w Cro od 8 do 15E. Jednak apartamenty w Cro. są lepiej urządzone/wyposażone - chodzi mi o kuchnię.
-----
CO MNIE URZEKŁO
Stary Bar, Jezioro Szkoderskie, Monastyr Ostrog
-----
CO MNIE ROZCZAROWAŁO
Kotor i Zatoka Kotorska - spodziewałem się znacznie więcej; co prawda pogoda w tym dniu była kiepska i nawet sporo popadało)
-----
Jeżeli macie jakieś pytania to proszę wrzućcie je na forum lub na priva: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pozdrawiam :) lajkonik