Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Refleksje z pobytu w Czarnogórze

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 14.09.2005 08:55

Coż ... i w HR są miejsca do których bym nie pojechała, jednak pozostanę przy swoim - CG w kwestii wizulanego porządku nie można porównywać z HR...

Czy tęsknie Kaszubie :D ? Oczywiście, że tak w szczegolnosci za błogim lenistwem, brakiem zmartwień i pięknem HR. W przyszłym roku pojadę jednak już gdzie indziej, w końcu nie tylko HR jest piękna. ( no chyba, że uda się zorganizować wyjazd na jacht :hearts: )
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 14.09.2005 10:22

hubi napisał(a): no moze za wyjątkiem Szwajcarii bo tam naprawdę jest czysto!!! !:

Ale za to w wielu miejscach nieładnie pachnie - a to z powodu używania przez wielu rolników naturalnego nawozu w postaci :oops: gnoju i gnojówki niestety. Kantony włoskojęzyczne też nie są bez skazy jeśli chodzi o porządek "w zagrodach" :lol: :lol: :lol:

Większego "syfu" niż w Medjugorie, w którym byłam w tym roku cztery :!: dni po rocznicy objawienia nigdzie nie widziałam i zgodzę się, że to wina turystów, którzy tam byli, ale pudło po telewizorze leżące przy drodze trudno przypisać pielgrzymom. Miasto i mieszkańcy koszą turystów z kasy na każdym kroku, ale nie potrafią po nich posprzątać albo chociażby postawić koszy - wszystkie moje śmieci przytargałam do samochodu bo nie było gdzie wyrzucić, a walnąć byle gdzie - to nie mój styl.
Chorwacji - Omisiowi konkretnie nie mam absolutnie nic do zarzucenia pod względem czystości (w górach były tylko filie firmy mojego kolegi, który handluje złomem - ale mówił, że do przyszłego roku to wywiezie :lol: :lol: :lol: )
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 14.09.2005 14:34

hubi napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):
wiolak3 napisał(a):Kaszubie!!!!!
czym????????
Jedz, jedz, jedz!!!!!!!

pojade a jak pewnie ze pojade,mam nadzieje,ze miejsca ktore ja zamierzam zobaczyc nie sa skazone przez turystow w takim stopniu jak wybrzeze.Jak po urlopie Ally?tesknisz juz?

Oczywiście że musisz jechać, to nawet nie podlega dyskusji, a jak nie pojedziesz to montenegrofile się z Tobą rozprawią :lol:
A tak na poważnie to każdy szuka czegoś innego i widzi co innego syf jest wszędzie w mniejszym lub większym stopniu, no moze za wyjątkiem Szwajcarii bo tam naprawdę jest czysto!!! A w Chorwacji są miejsca gdzie śmieci pływają w wodzie, bo sam widziałem, więc uważam że nie ma co się zniechęcać tylko walić w nieznane :!:

w ubieglym roku "zaliczylem" montenegro tak troch z przypadku i sie zachwycilem,wiec napewno tam pojade.Dzieki za groooozby,he he.Pozdrawiam.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 14.09.2005 15:04

Northstar napisał(a):Polecam wycieczkę do Cetinje - dawnej stolicy Czarnogóry i zwiedzenie znajdującego się tam klasztoru oraz wjazd do do parku narodowego Lovcen. Start z Budvy, powrót w stronę Kotoru. Po drodze jest wiele miejsc, w których warto sie zatrzymać aby podziwiać krajobraz i zrobić kilka zdjęć. Wejście do klasztoru dla osób skąpiej odzianych odbywa się tylko w długich, białych szatach, co dodaje kolorytu całej wycieczce. Poza tym odróżnia się bardzo od odzianych na czarno mnichów z długimi brodami. Z Jezierskiego Vrhu widać Albanię, Bośnię i Hercegowinę oraz Chorwację. W tę wyprawę warto wybrac się z przewodnikiem, lub "podczepić" pod jakąś wycieczkę. Przyda się bowiem trochę informacji o historii Czarnogóry i o tym co sie aktualnie ogląda

masz jakies fotki z tych miejsc?
hubi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hubi » 14.09.2005 20:18

Ja mam, ale mogę je wstawić dopiero po weekendzie: niestety oprócz Cetinje bo mi padła bateria w cyfrze :cry:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 15.09.2005 20:54

w takim razie czekam(y) na zdjecia
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi