Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Refleksja nt. sceny z granicy czarnogórsko-chorwackiej

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2003 07:54

Za przyzwoleniem Midasa chętnie prześlę dalej:
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pzdr
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 24.09.2003 08:22

[quote="slapol"]Za przyzwoleniem Midasa chętnie prześlę dalej:
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pzdr[/quote]

Wielkie dzieki.
Pozdr :o .
nalep
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nalep » 24.09.2003 08:32

A ja za przyzwoleniem wszystkich i chyba ku uciesze wszystkich - podaje stronkę, gdzie można to opracowanie "upolować" (z tym, że nie jest to w formie pliku Wordowskiego, lecz html) :

http://alicja.baranowska.webpark.pl/mgr.htm

Miłej lektury!!

Pozdr :papa:
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 24.09.2003 09:26

[quote="nalep"]A ja za przyzwoleniem wszystkich i chyba ku uciesze wszystkich - podaje stronkę, gdzie można to opracowanie "upolować" (z tym, że nie jest to w formie pliku Wordowskiego, lecz html) :

[url]http://alicja.baranowska.webpark.pl/mgr.htm[/url]

Miłej lektury!!

Pozdr :papa:[/quote]

Dzięki za wybawienie.
Wpadnij znowu, na małe. :roll:
andriej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriej » 24.09.2003 10:55

Dzieki Midas. Praca bardzo obszerna, ale bardzo ciekawa. Większość tekstu dotyczy ideii Wielkiej Serbii, ale interesujące mnie bardzo wątki chorwackie są bardzo interesujące.
Wadzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wadzik » 24.09.2003 12:05

oki Midas odpocznij , 8)

a my sobie juz poradzimy i dzieki wielkie
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 24.09.2003 13:40

[quote="andriej"]Dzieki Midas. Praca bardzo obszerna, ale bardzo ciekawa. Większość tekstu dotyczy ideii Wielkiej Serbii, ale interesujące mnie bardzo wątki chorwackie są bardzo interesujące.[/quote]

Jest tam wiele ciekawych momentów. Jestem pełen podziwu dla Słoweńców co do sposobu dzieki któremu udało im się uniknąć konkfrontacji na większą skalę.Oczywiście mieli ułatwione zadanie (np w porównaniu z Chorwacją).Słowenia była bardziej jednolita etnicznie.
:idea:
andriej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriej » 24.09.2003 15:00

Midas napisał(a):Jest tam wiele ciekawych momentów. Jestem pełen podziwu dla Słoweńców co do sposobu dzieki któremu udało im się uniknąć konkfrontacji na większą skalę.Oczywiście mieli ułatwione zadanie (np w porównaniu z Chorwacją).Słowenia była bardziej jednolita etnicznie.
:idea:

Z tymi Słoweńcami to bardzo ciekawa sprawa. Tam jest napisane,że oni od dawna byli otwarci na Zachód. Już w latach 80 inwestowały tam austriackie banki. U nas coś takiego było nie do pomyślenia. Nie licząc lekkiego otwarcia za Gierka( cocacola,grundig itp) oraz firm polonijnych to gospodarka była bardzo polska(+RWPG) i socjalistyczna, a bankowość szczególnie.
leon1

Nieprzeczytany postnapisał(a) leon1 » 25.09.2003 07:12

..co do Slowenii to ona w konflikcie zbrojnim ktori trwal 2 tygodnie nie bila syla militarna ale ma takie polorzenie (graniczy z Wlochami i Austrija) ze nie bilo szansi ze by ten konflikt tam wiencej potrwal....Oczewiscie "ktosz wisoko postawiony w NATO zadzwonil do Milosevica i powiedzial ze bi on sobie jaj nie robil tak blisko ich podwurka". Oprucz tego w Slowenii zyje bardzo duzo Chorwatow, Serbow, Bosniakow kturzy tam jechali przed konfliktem i teras tam zyja-ale nie jako mniejszosci narodowe
MariuszLo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszLo » 25.09.2003 11:53

A ja pamiętam jak w 1980 roku jechałem pociągiem z Mariboru do Lublijany i grupa miejscowych robotników (nie zastanawiałem się wtedy, czy to byli Chorwaci, czy Słoweńcy) śpiewała na cały pociąg rzewną piosenkę "Jugoslavija, Jugoslavija". O ile pamiętam, byli trzeźwi. Trudno mi było sobie wyobrazić Polaków śpiewających samorzutnie (z potrzeby serca) patriotyczną piosenkę o Polsce.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 04.03.2005 15:15

tak się kończą federacje
forum/viewtopic.php?t=6404
brrrr
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Refleksja nt. sceny z granicy czarnogórsko-chorwackiej - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone