O.K. teraz pora na całodzienną wycieczkę na Rafę Delfinów gdzie te ssaki żyją w środowisku naturalnym.
Nie korzystamy z usługi rezydenta hotelowego który za wyprawę chce 75$ od osoby,ale z miejscowego organizatora z którym można porozmawiać po polsku.
Można również zamówić różne wycieczki meilowo w Polsce.Cena za wyprawę na Sataye 45$ od osoby.
Wczesnym rankiem ok.godziny 5:00 pod hotel podjechał po nas bus,prawie pełny.Wsiadamy...tylko kilka osób o jasnej karnacji skóry
Są trzy dziewczyny ze Słowacji + jeden pan,para z Włoch i jeszcze dwie osoby białe.Jedziemy do portu Hamata położonego 100kilometrów od Marsa Alam.
Port to nic ciekawego, blaszane baraki,kilka zabudowań i głodne koty
.
.
.
.
Nasz statek którym popłyniem ponad 2,5 godziny w jedną stronę.
.
.
Jest pierwszy delfin
.
.
Płyniemy
.
.
Po drodze mijamy przepiękną rafę,w środku jest cudna woda otoczona ze wszystkich stron rafą
.
.
.
Wielki Błękit
.
.
Jesteśmy na miejscu,czas się przygotować.Sprzęt do nurkowania można pożyczyć na statku,ja pożyczam wygodne płetwy,bo swoich beznadziejnych nie brałem.A tak wyglądają muzułmańskie stroje kąpielowe
Czepki są obowiązkowe
.
.
Krótki instruktaż,między innymi o zakazie dotykania delfinów.Zostajemy podzieleni na dwie grupy,wsiadamy do motorówki i szukamy stada delfinów.
Kiedy znajdujemy stado,wskakujemy do wody i zaczyna się pogoń za delfinami
.
.
.
.
Szybko pływają i po chwili znikają z pola widzenia.Trzeba nieźle sobie radzić w wodzie by za nimi nadążyć
Instruktor zbiera nas w grupę,wsiadamy do motorówki i szukamy kolejnego stada.
Stado płynie wprost na mnie
.
.
.
.
.
Można sobie zamówić za opłatą zdjęcie lub film.
.
.
Wracamy na statek,obserwując jak inni szukają delfinów.Podają również obiad w cenie wyprawy,jest kilka dań do wyboru.
.
.
.
Piękny statek cumuje obok nas
.
.
Obok jest jeszcze zatopiony wrak,kto ma ochotę można tu godzinke ponurkować.
.
.
.
.
Przy rafie pięknie przejrzysta woda.
.
.
.
.
Czas wracać,ostatnie spojrzenie na rafę ;(
.
.
Wieczorem jesteś w hotelu,myślę że wycieczka była udana i jest warta tej ceny.
Pozdrawiam