Żółwi w zatoce przy hotelu nie spotkamy,ale wiem z poprzedniego roku że są w zatoce Gebel El Rosas przy hotelu Oriental.Dotarcie tam nie sprawia problemu.
Opuszczamy terytorium hotelowe po prawej stronie przy budce strażnika,podajemy mu numer pokoju lub piszemy na kartce i pozwala nam opuścić strefę hotelową
Idziemy przez pustynie wzdłuż wybrzeża skręcając lekko w prawo,i trafiamy na plażę przy zatoce obok bazy nurkowej.
.
.
.
Najlepsza pora na spotkanie to wczesny poranek,kiedy zółwie przypływają tam na śniadanie
Pasą sie na podwodnej trawce.
.
.
.
.
.
.
.
W sumie byłem w zatoce cztery razy i za każdym razem miałem spotkanie z tymi gadami,w przeciwieństwie do poznanego w hotelu pewnego Polaka z Belgi który pomimo kilku wypraw do zatoki nie zaliczył żadnego spotkania
Warto wcześniej wstać,ja byłem w zatoce ok.godziny 6 rano,potem wracałem na śniadanie do hotelu.
.
.
Pod tym ogromnym żółwiem jest Podnawka
.
.
Zdjęcie z netu.
Widoczna tarka na plecach ryby podnawki służy do przyczepiania się do innych zwierząt.
Takie zachowanie nazywamy komensalizmem (współbiesiadnictwem), jest to rodzaj symbiozy, w której jedna strona czerpie korzyści bez szkody dla drugiej, a dokładniej forezją, czyli transportem pewnych organizmów przez inne.
Podnawki podczas podróży żywią się resztkami ze stołu gospodarza oraz skorupiakami z jego skóry.
.
.
.
.
.
.
Wracając można spotkać na pustyni ciekawe dzieła...chyba z miłości
.
.
.
Na tym kończymy dodatek poświęcony żółwiom.
W kolejnym będzie wyprawa na delfiny żyjące w środowisku naturalnym czyli rafa Sataya
Na przynetę jedno zdjęcie
.
.