Podczas pobytu w Chorwacji, do nocnego zabezpieczenia silnika przed kradzieżą, używałem specjalnego kształtu profilu, który przed wysunięciem był blokowany kłódką.
W tym celu kupiłem klódkę mosiężną, z wyglądu porządną, opisaną budzącymi zaufanie: "Top Secret", "Security", "Hardened".
Po dosłownie drugiej nocy, którą kłódka spędziła przy silniku, pod pokrowcem, a więc raczej nie zalewana słoną wodą, zaczęła rdzewieć i to na potęgę.
Jasne, że parę razy na nią chlapnęło, ale nie była trzymana w słonej wodzie, ani nie była holowana za pontonem w zastępstwie dryfkotwy.
Posmarowałem jak mogłem, żeby się nie zamknęła na amen.
Po kolejnych dwóch nocach, skobel przestał się swobodnie wysuwać.
Ale nic to - bezpieczeństwo się wzmogło, bo trzeba było używać kombinerek w celu jego wyjęcia.
W sumie "pracowała" przez 10 nocy.
Obecnie wygląda tak:
Fajnie, prawda?
Po dziesięciu dobach na morzu
Myślałem, że mosiądz nie rdzewieje, widać myliłem się.
Trzeba było bardziej uważać na Chemii.
A moje pytanie jest następujące:
Czy ktoś może polecić jakąś sprawdzoną kłódkę/ firmę, której kłódka nie jest może tak "TopSecret", ale za to nie rdzewieje ze strachu na morzu?
Ograniczenia:
Potrzebuję kłódki o tym samym kształcie i długości "prześwitu" - czyli miejsca, w którym widać "hardened" skobel: min. 30mm.
Oczywiście wiem, że jest Allegro, ale raczej pytam o doświadczenie, bo tam sporo nierdzewnych, które wyglądają dokładnie jak moja, co to też jest nierdzewna, ale jakby inaczej, pewnie nie w słonej wodzie.
Dziękuję z góry za info lub linki.
A dzisiaj po otwarciu wysypały się z niej kulki i już nie trzeba klucza, by ją otworzyć
Ale dalej jest TopSecret i Hardened, a kulki są gratis.