Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rażanj 2011

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andrzejk1975
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzejk1975 » 06.04.2012 12:22

Sylwetka napisał(a):
ulka740 napisał(a):A co powiecie na temat Kanicy? To ponoć tuż obok i w dodatku jeszcze mniejsza dziurka? Może był ktoś z Was w tej wiosce?

Polecam byłam w 2008.. I gdyby była wolna kwatera w której wtedy byłam, to 2011 też byłby pewnie tam, ale był Razanij -nie żałuję .

Kanica zdecydowanie mniejsza, co prawda do wody schodzi się z betonów ale jest piasek, i łagodnie opadające dno . sklepów brak, przy wjeździe do wioski bywał stragan z warzywami, ale go nie widziałam w 2011, więc czy nadal jest tego nie wiem. Są 2 knajpki z browarkiem, lodami jakimiś przekąskami. Do sklepu najbliżej jest chyba do Dvornicy.

koleżanko a co ciekawego w Razanj wybieram sie w tym roku możesz podpowiedzieć :)
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 06.04.2012 13:15

andrzejk1975 napisał(a):
Sylwetka napisał(a):
ulka740 napisał(a):A co powiecie na temat Kanicy? To ponoć tuż obok i w dodatku jeszcze mniejsza dziurka? Może był ktoś z Was w tej wiosce?

Polecam byłam w 2008.. I gdyby była wolna kwatera w której wtedy byłam, to 2011 też byłby pewnie tam, ale był Razanij -nie żałuję .

Kanica zdecydowanie mniejsza, co prawda do wody schodzi się z betonów ale jest piasek, i łagodnie opadające dno . sklepów brak, przy wjeździe do wioski bywał stragan z warzywami, ale go nie widziałam w 2011, więc czy nadal jest tego nie wiem. Są 2 knajpki z browarkiem, lodami jakimiś przekąskami. Do sklepu najbliżej jest chyba do Dvornicy.

koleżanko a co ciekawego w Razanj wybieram sie w tym roku możesz podpowiedzieć :)

Razanj, cisza spokój 2 sklepy, jeden przy apartamentach EMKA tam też restauracja , drugi w "centrum", tam stragan z warzywami, i z rana z rybami, sklep rybny, poczta, tyle atrakcji.

Kanica czy Razanij lub inna wioska, generalnie okolice Rogoznicy są świetnym miejscem wypadowym do zwiedzania Trogiru :hearts: , Primostenu :hearts: , Szibenika czy Splitu.
andrzejk1975
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzejk1975 » 10.04.2012 06:19

Sylwetka napisał(a):
andrzejk1975 napisał(a):
Sylwetka napisał(a):

Razanj, cisza spokój 2 sklepy, jeden przy apartamentach EMKA tam też restauracja , drugi w "centrum", tam stragan z warzywami, i z rana z rybami, sklep rybny, poczta, tyle atrakcji.

Kanica czy Razanij lub inna wioska, generalnie okolice Rogoznicy są świetnym miejscem wypadowym do zwiedzania Trogiru :hearts: , Primostenu :hearts: , Szibenika czy Splitu.

hehe no i właśnie o takie atrakcje mi chodzi :)
dziękuję za podpowiedź
pozdrawiam
ulka740
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulka740 » 11.04.2012 09:34

:) ciekawa jestem czy ktoś z Was Kochani tam był (w Kanicy) konkretnie, może w 2011 roku. Czy jest tam jakaś konoba, coby zszamać jakąś rybkę? Czy może lepiej zabrać węklę :P . A jeśli niema to gdzie w pobliży, może uda się na piechotkę?
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 11.04.2012 09:46

ulka740 napisał(a)::) ciekawa jestem czy ktoś z Was Kochani tam był (w Kanicy) konkretnie, może w 2011 roku. Czy jest tam jakaś konoba, coby zszamać jakąś rybkę? Czy może lepiej zabrać węklę :P . A jeśli niema to gdzie w pobliży, może uda się na piechotkę?

przy plaży jest mała konoba, zimnie przekąski są, coś na goraco chyba tez ale bardzo mały wybór. :wink:
Po świeża rybkę można do Razanj ale rano, około 5 km, prowadzi szutrowa droga (coś jakby szlak rowerowy) pomiedzy gajami oliwnymi oznaczona kolorem żółtym.

Obrazek

zrobiliśmy spacer z Razanji do Kanicy jedyne co się zmieniło, to jakby troche ludzi więcej :wink: ale urok pięknej zatoczki pozostał :D
ulka740
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulka740 » 11.04.2012 18:51

Na żółto, a czy te kwadraciki chyba niebieskie? To co to jest bo mapka bardzo mi sie podoba :P
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 11.04.2012 19:16

ulka740 napisał(a):Na żółto, a czy te kwadraciki chyba niebieskie? To co to jest bo mapka bardzo mi sie podoba :P

Ta niebieska trasą właśnie szliśmy do Kanicy (pod koniec czarne kropki) czemu tu jest na niebiesko nie wiem :twisted: ale na drogowskazach było, że żółty prowadzi do K.... :wink: :lol:
Pozdrawiam :D
Obrazek
widok z naszego apartamentu na zatoczkę
Obrazek

Sorki dla autora relacji za OT :wink:
ulka740
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulka740 » 12.04.2012 07:18

Sylwetka napisał(a):
ulka740 napisał(a):Na żółto, a czy te kwadraciki chyba niebieskie? To co to jest bo mapka bardzo mi sie podoba :P

Ta niebieska trasą właśnie szliśmy do Kanicy (pod koniec czarne kropki) czemu tu jest na niebiesko nie wiem :twisted: ale na drogowskazach było, że żółty prowadzi do K.... :wink: :lol:
Obrazek
Obrazek

Sorki dla autora relacji za OT :wink:

Pięknie! Ciekawa jeszcze jestem jak rysowały się ceny podstawowych produktów, może coś pamiętasz? Albo podpowiedź co lepiej zabrać z Poloni/
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 12.04.2012 08:01

ulka740 napisał(a):Pięknie! Ciekawa jeszcze jestem jak rysowały się ceny podstawowych produktów, może coś pamiętasz? Albo podpowiedź co lepiej zabrać z Poloni/

Ceny tak jak w całej Chorwacji trochę wyższe, niż u nas tu znajdziesz info:
forum/viewtopic.php?t=32884

Zabraliśmy to co było możliwe i w drodze się nie zepsuje: jakiś chleb, konserwy, wode mineralna, porobiłam weki na obiad,na pierwsze dni (zanim się rozeznamy co gdzie można kupić) Choć zjezdzając z autostrady do Sibenika (jadąc do Kanicy czy Razanji musicie tam zjechać) po prawej stronie jest duże centrum handlowe z supermarketem, jest też Lidl. Tam można zrobić większy zakup, a ceny trochę niższe niż te w samych nabrzeżnych sklepikach w małych miejscowościach.
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 12.04.2012 11:50

[quote="SylwetkaTa niebieska trasą właśnie szliśmy do Kanicy (pod koniec czarne kropki) czemu tu jest na niebiesko nie wiem :twisted: ale na drogowskazach było, że żółty prowadzi do K.... :wink: :lol:
Obrazek
Obrazek

Sorki dla autora relacji za OT :wink:[/quote]

Czy to plaża w Rażanju?
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 12.04.2012 11:51

wos71 napisał(a):Czy to plaża w Rażanju?

To Kanica :D
ulka740
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulka740 » 01.05.2012 13:01

Sylwetka napisał(a):

To Kanica niewątpliwie, a może ktoś się posilał w Kanicy w jakiejś małej knajpce bo ponoć takowa tam istnieje?
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 01.05.2012 16:53

ulka740 napisał(a):
Sylwetka napisał(a):

To Kanica niewątpliwie, a może ktoś się posilał w Kanicy w jakiejś małej knajpce bo ponoć takowa tam istnieje?

Istnieje, ale wyboru wielkiego tam brak, dań typowo obiadowch nie znajdziesz :wink:
ulka740
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulka740 » 06.05.2012 19:35

Sylwetka napisał(a):
ulka740 napisał(a):
Sylwetka napisał(a):

Istnieje, ale wyboru wielkiego tam brak, dań typowo obiadowch nie znajdziesz :wink:

Na jakimś blogu o Kanicy wyczytałam że są tam dwie knajpki serwujące owoce morza więc stąd moje pytanie. Poza tym ciekawi mnie kwestia finsowa ewentualnych dań.
Jola1805
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola1805 » 06.05.2012 19:46

Witam.
Piszę po raz pierwszy na forum, ale jestem zagorzałą czytelniczką i wiem, że to forum to kopalnia informacji na temat cro.
Przeczytałam też relacje forumowiczów z Rażanj. My w tym roku po raz pierwszy (choć wybieramy się do cro przynajmniej od 7 lat) jedziemy właśnie do Rażanj, do zatoki Ljoljinica. Czy ktoś zna tą zatokę i jakie są tam możliwości plażowania?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży