Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rażanj 2011

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zmasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmasz » 13.03.2012 21:47

niestety, my jedziemy 9.07 rano, do Razanj 3 raz
Jastinada
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jastinada » 14.03.2012 06:40

Ulka my już będziemy w Razanj10dni,więc pewnie nie przedłużymy :wink:
ulka740
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulka740 » 14.03.2012 10:18

Jastinada napisał(a):Ulka my już będziemy w Razanj10dni,więc pewnie nie przedłużymy :wink:

Oj szkoda, ale i tak miło się z Wami pisze. mam nadzieję że również bedziemy mieć wspaniałe wspomnienia :D :D
ulka740
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulka740 » 14.03.2012 10:21

zmasz napisał(a):niestety, my jedziemy 9.07 rano, do Razanj 3 raz

Oj z tego o widzę to malutka wioseczka więc na bank się gdzieś spotkamy :D W dodatku jeden sklep i jedna Konoba :D My się charakteryzujemy tym że zawsze we trójkę! :)
MARTYNKA2001
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARTYNKA2001 » 14.03.2012 13:09

ulka740 napisał(a):Martynko! Super że podajesz takie informacje! Dobrze znać czyjeś opinie, dla nas bardzo istotne. A co do chlebka, po prostu rewelacja! Ale ja mam jeszcze kilka pytań, może głupich ale jadę jako kierowca całą drogę i w dodatku pierwszy raz w tą trasę. Mogłabyś mi powiedzieć jak to jest z opłatami na drogach? Austria, Czechy i Słowenia winiety +autostrady?

Ceny za opłaty na autostradach: raz jechaliśmy przez Słowację (4 euro),
Austrię (nie pamietam), Słowenię(15 euro) i Chorwacja(143 i 47 kun), a drugi przez Słowację(4 euro) i Węgry(1650 forintow) i Chorwacja(143 i 47 kun) wyszło dużo taniej, a nadłożyliśmy tylko 100 km-pewnie w tym roku pojedziemy też tą trasą). Opłaty za przejazd w jedna strone. Znajomi jechali przez Słowenie (tego samego dnia co my) ,to stali na granicy z Chorwacja ponad 4 godziny w 40
stopniowym upale , a my z Wegier na Chorwacje tyle co paszport pokazać na przejściu .

Jeśli coś się nie zgadza to proszę, żeby mnie poprawiał ktoś kto ma lepszą pamięć :mrgreen:
ulka740
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulka740 » 14.03.2012 13:19

MARTYNKA2001 napisał(a):
ulka740 napisał(a):Martynko! Super że podajesz takie informacje! Dobrze znać czyjeś opinie, dla nas bardzo istotne. A co do chlebka, po prostu rewelacja! Ale ja mam jeszcze kilka pytań, może głupich ale jadę jako kierowca całą drogę i w dodatku pierwszy raz w tą trasę. Mogłabyś mi powiedzieć jak to jest z opłatami na drogach? Austria, Czechy i Słowenia winiety +autostrady?

Austrię (nie pamietam), Słowenię(15 euro) i Chorwacja(143 i 47 kun), a drugi przez Słowację(4 euro) i Węgry(1650 forintow) i Chorwacja(143 i 47 kun) wyszło dużo taniej, a nadłożyliśmy tylko 100 km-pewnie w tym roku pojedziemy też tą trasą). Opłaty za przejazd w jedna strone. Znajomi jechali przez Słowenie (tego samego dnia co my) ,to stali na granicy z Chorwacja ponad 4 godziny w 40
stopniowym upale , a my z Wegier na Chorwacje tyle co paszport pokazać na przejściu .

Jeśli coś się nie zgadza to proszę, żeby mnie poprawiał ktoś kto ma lepszą pamięć :mrgreen:

Ale do tego trzeba doliczyć jeszcze winiety?
A jak byś mogła podać dokładną trasę przez Słowację i Węgry byłabym wdzięczna. Tylko ja prowadzę i nie mam zmiennika, więc muszę trasę bardzo dobrze zaplanować. z góry bardzo dziękuję.dokładnie
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 14.03.2012 13:33

To ceny winiet.
Słowacka (miesięczna) ok.14 ojro...
Węgierska (miesięczna) - 4 780 forintów.

W Cro nie ma winiet.
Płacisz za przejazd autostradą.
Od granicy węgiersko- chorwackiej do Rażanj ok.150 HRK.

8)
MARTYNKA2001
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARTYNKA2001 » 14.03.2012 13:51

ulka740 napisał(a):
MARTYNKA2001 napisał(a):

A jak byś mogła podać dokładną trasę przez Słowację i Węgry byłabym wdzięczna. Tylko ja prowadzę i nie mam zmiennika, więc muszę trasę bardzo dobrze zaplanować. z góry bardzo dziękuję.dokładnie

Tak jak napisał kolega powyżej płacimy za winiety, albo bramki na autostradzie. Podaj maila to mąż w wolnej chwili opisze obie te trasy.
Trzeba się zorientować, bo niekiedy bardziej opłaca się kupić winietę miesięczna niż jednorazową, chyba, że jedziemy na np. 12 dni to wiadomo, że lepiej kupić tą na dwa tyg.
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 14.03.2012 16:28

Na Węgrzech winieta tygodniowa jest ważna 10 dni. To też dość istotna wiadomość
ulka740
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulka740 » 14.03.2012 17:30

MARTYNKA2001 napisał(a):
ulka740 napisał(a):
MARTYNKA2001 napisał(a):

Tak jak napisał kolega powyżej płacimy za winiety, albo bramki na autostradzie. Podaj maila to mąż w wolnej chwili opisze obie te trasy.
Trzeba się zorientować, bo niekiedy bardziej opłaca się kupić winietę miesięczna niż jednorazową, chyba, że jedziemy na np. 12 dni to wiadomo, że lepiej kupić tą na dwa tyg.

Dzięki kochani! Każda informacja na wagę złota! Płacę w Czechach winieta +opłata za autostradę, Austria Winieta + autostr , Słowenia winieta + autostrada, Chorwacja Autostrada tylko. Przez Słowację i Węgry też winiety + ewentualne autostrady. Podaje adres i piszcie, piszcie, ślijcie mapki wszystko mile widziane adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 14.03.2012 18:18

Na Słowacji i na Węgrzech (w innych krajach też) opłacając winietę jeździsz po autostradach ile chcesz oczywiście w określonym (opłaconym) czasie i nie płacisz już ani grosza za autostrady.

Mapy możesz sobie wygooglować, a najlepiej skorzystaj z viamichelin.pl
wyliczy ci nawet śrenie koszty przejazdu
andrzejk1975
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzejk1975 » 14.03.2012 20:23

cóż za piękny temat Razanj 2012 napewno przez Słowację przekraczając w Barwinku można ominąć całe 30 km autostrady jedynie potem zostaje wykupienie 4 dniowej winiety na węgrzech za ok 1500 forint :) a potem jak wyżej Anakin z koleżeństwem opisuje na bramkach ile to opisują ja do tej pory się poruszałem po kraju Bratanków :)
i do zobaczenia w lipcu Razanj
zmasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmasz » 14.03.2012 22:47

Jak co roku taką trasą
1Winieta - Czechy
2.Winieta - Słowacja
3. Objazd autostrady - Słowenia - brak korków na granicy :D
4. Bojad autostrady do Zagrzebia - ominięcie krków na bramkach.
5. Wjazd na autostradę za Zagrzebiem

http://maps.google.pl/maps?saddr=pi%C5% ... 17&t=m&z=8

Można pokusić się na objazd autostrady w Słowacji
Odległość z Piły 1400 km, jazda spokojna na jeden raz od 18-20 h, sprawdzone przetesowane działa, bez korków.
ulka740
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulka740 » 06.04.2012 05:42

A co powiecie na temat Kanicy? To ponoć tuż obok i w dodatku jeszcze mniejsza dziurka? Może był ktoś z Was w tej wiosce?
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 06.04.2012 11:39

ulka740 napisał(a):A co powiecie na temat Kanicy? To ponoć tuż obok i w dodatku jeszcze mniejsza dziurka? Może był ktoś z Was w tej wiosce?

Polecam byłam w 2008.. I gdyby była wolna kwatera w której wtedy byłam, to 2011 też byłby pewnie tam, ale był Razanij -nie żałuję .

Kanica zdecydowanie mniejsza, co prawda do wody schodzi się z betonów ale jest piasek, i łagodnie opadające dno . sklepów brak, przy wjeździe do wioski bywał stragan z warzywami, ale go nie widziałam w 2011, więc czy nadal jest tego nie wiem. Są 2 knajpki z browarkiem, lodami jakimiś przekąskami. Do sklepu najbliżej jest chyba do Dvornicy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży