realista2 napisał(a):Formaty bezstratne RAW i TIF są dla profesjonalistów.
tu sie z toba nie zgodzę
nie jestem profesionalista ale swoje zdjecia robie wyłącznie w RAW-ach
Jest troche roboty potem, ale jak robisz zdjecia bo to lubisz to jest to czysta przyjemność.
realista2 napisał(a):a i oni podczas urlopu używają JPEG.
.
Nie jestem wprawdzie profesjionalistą ale swoje zdjecia z wakacji zrobiłem wyłącznie z RAW. Niestety zdjęcia podwodne, czy z samolotu lepiej poprawiać w RAW-ach
polecam strone
http://irko.republika.plrealista2 napisał(a):Różnicę pomiędzy słabo skompresowanym JPG (1:3,1:6 ), a RAW widać tylko w bardzo dużych zbliżeniach począwszy od formatu A4. Gwarantuję ci, że w maleńkich zdjęciach 10X15 nie zauważysz żadnych różnic.
W RAW-ach nie chodzi tylko o lepsza jakosc bo nie sa kompresowane. RAW pozwala na bardzo wiele ingerencji w zdjecie, wydobycie szczegółow ze świateł czy cieni, korekte ekspozycji i inne
realista2 napisał(a):Poza tym jedno zdjęcie RAW będzie miało ponad 20 MB i trzeba całkiem niezłego komputera żeby takiego olbrzyma obrobić. .
Tu sie nie zgodze
z Canona z matryca 8 MP rawy maja okolo 10 MB
Obrabia je celeron + 768 RAM-u + karta zintegrowana
realista2 napisał(a): Jeśli zależy ci na obróbce fotek to należy tylko pamiętać, że w formacie JPEG tracimy jakość po każdorazowym zapisaniu na twardy dysk dlatego zapisywać trzeba na końcu po przeprowadzeniu wszystkich operacji lub zanim zaczniesz obrabiać zapisz w TIF i dopiero po zakończeniu obróbki zmień na JPEG dobierając kompresję do potrzeb i możliwości sprzętowych.
A nie lepiej zostawić oryginalny jpg gdzies w archiwum i efekt pracy zapisac jako odrebny, nowy plik???
Jestem wielkim zwolennikiem RAW-ów
Jednak... nie w kompaktach, szczególnie tych słabszych.
W G9 Rawy- zapisuja sie momentalnie. W słabszych konstrukcjach trzeba czakać dłuższy czas nawet kilka sekund podczas których po zrobieniu jednego zdjecia aparat sie blokuje i trzeba czekać...
Reasumujac, jesli wiesz jak uzyc aparatu i nie mchcesz wydac na niego szczególnie wiele - rób jpg-i.