Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

RAW a JPG ? Czy warto dopłacać?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 28.07.2008 13:19

Ktoś chciał zobaczyć różnicę , oto co znalazłem.

http://support.sony-europe.com/dime/tut ... =DSLR-A300

:papa: :hut:
MAXI
Autostopowicz
zmiana formatu rav na jpg

Nieprzeczytany postnapisał(a) MAXI » 26.08.2008 10:01

Mam pytanie - gdy chcę zamienić format zdjęcia rav na jpg, najpierw wrzucam zdjęcie do corel paint i odrazu widzę ze zdjęcie ma totalnie inne kolory. Gdy wyswietlam w rav sa normalne - zywe kolory a gdy wrzucam do painta zmieniaja sie na brunatne - jakby przez gruby filtr.
Jak mogę tego uniknąć? bo w ten sposob, nawet jesli probuje poprawic kolory to nie wychodza takie jak w rzeczywistosci.
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 26.08.2008 11:53

Odinstaluj Photopainta i obrabiaj rawy czyms innym. Do prostej przeróbki nadaje się nawet FastStone Viewer, dostępny też w polskiej wersji.
http://www.faststone.org/
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 10.09.2008 10:22

Moim zdaniem bardzo dobry do wywoływania RAWów jest darmowy RAW Therapy.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 12.09.2008 10:36

mam canonika S5 ktory teraz kolo tysiaka kosztuje

po wgraniu dodatkowego programiku dadac mozna sporo funkcji

podobno rowniez zapis RAW
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 29.10.2008 06:43

Pliki RAW różnych aparatów i obiektywów - można sobie porównać. Dodać też swoje)

http://raw.fotosite.pl
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 15.11.2008 18:43

Monte Christo napisał(a):no ale obróbka to mała porażka !(na niektórych gdzie robisz winiete to
reszta leci na leb na szyje, jakby obcy stali za plecami mlodych).Chyba, ze to efekt zamierzony).
ze ci nikt Panie Marku nie zwrocił uwagi to dziwne.
(no ale jak to z tamtego roku to na pewno się już wyrobiłeś )

Kadry dobre, na niektórych fotach czuć klimat.
Ogólnie to ok.

Tak się zastanawiam ile u ciebie kosztuje taka przyjemność :)

krytykujesz,ok.. pochwal się swoimi
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 07.12.2008 09:22

jesli chodzi o RAWy z caniona to bardzo dobry, dołączany to aparatów DPP ciągle modyfikowany. Obecnie dostepna wersja to chyba 3.5 - nawet profesjonalisci chwala..:) Ja używam obecnie ACR - Adobe Camera RAW dołączany plugin do Photoshopa, ale to już niestety koszt. Myslę też powoli nad LR- Lightroom 2 - ok 200$ -wielu slubniaków używa bez PSa - trzeba w wolnej chwili sciągnąć triala i przetestowac... :?

a tu moja nowa stronka, jeszcze część zdjęć sie pozmienia i myslę że na swieta będzie na 100% gotowa. Mam pytanko jakie ogolne i szczególne wrażenie, czy nie za długo otwierają się podstrony...??:)

fotografia ślubna Kraków, Wadowice
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 08.12.2008 07:31

Lightroom 2 :) posiadam full wersje zainteresowanym udostepnie :D prosze o kontakt na PW.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 08.12.2008 08:43

Monte Christo napisał(a):Lightroom 2 :) posiadam full wersje zainteresowanym udostepnie :D prosze o kontakt na PW.

no i własnie, krzyczymy, że złodzieje nam kradną zdjęcia, ze stron, że ukradli nam radio z samochodu ... a jak to poczynanie nazwac...??
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.12.2008 12:12

Bodzioch Marek napisał(a):
Monte Christo napisał(a):Lightroom 2 :) posiadam full wersje zainteresowanym udostepnie :D prosze o kontakt na PW.

no i własnie, krzyczymy, że złodzieje nam kradną zdjęcia, ze stron, że ukradli nam radio z samochodu ... a jak to poczynanie nazwac...??

Testem na sumienie
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 09.12.2008 10:37

no prosze, a moze ja mam orginalna wersje ? wzioles to pod uwage ?
moze ktos chce przetestowac
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 09.12.2008 10:51

Monte Christo napisał(a):no prosze, a moze ja mam orginalna wersje ? wzioles to pod uwage ?
moze ktos chce przetestowac
no proszę, chyba jednak nie masz oryginalnej wersji i nie czytałeś warunków licencji. No ale To akurat mozna łatwo sprawdzić.

A jak nazwac nielegalne rozsyłanie pirackiej lub nawet legalnej wersji...?? :oops:
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 09.12.2008 11:01

LOL

slyszales o czyms takim jak try and bay ?
nikt ci tego nie moze zarzucic. (jesli nie masz klucza to nie uzywasz, bo ktos probuje sprawdzic produkt to inaczej nie moze).
Pozdrawiam, przeczytaj lepiej licencje na uzywanie skryptow ktore masz na swojej stronie.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 28.12.2008 22:46

Monte Christo napisał(a):LOL

slyszales o czyms takim jak try and bay ?
nikt ci tego nie moze zarzucic. (jesli nie masz klucza to nie uzywasz, bo ktos probuje sprawdzic produkt to inaczej nie moze).
Pozdrawiam, przeczytaj lepiej licencje na uzywanie skryptow ktore masz na swojej stronie.
Tak inaczej może przez 30dni.A skrypty mam nielegalne...?? strone robi firma i wiem że mają wszystko legal, a z twoim PSem już tak nie jest. No ale cóż, nie moja sprawa.
Poprzednia strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

RAW a JPG ? Czy warto dopłacać? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone