Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

RAW a JPG ? Czy warto dopłacać?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 19.03.2008 16:19

:oczko_usmiech:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.03.2008 19:04

Marku, kilka pytań:

1. Jaki masz komputer (grafika, procesor, pamięć),
2. Jaki masz monitor i w jaki sposób ustawiany,
3. Czy odbitki wykonujesz zawsze w tym samym labie czy różnie,
4. Kto używa Photo shopa - pytanie do wszystkich śledzących wątek, nie pytam czy legalnego, bo to byłby dla większości strzał prosto w serce :devil:
5.
poziomów, krzywych,
kto na forum wie co to takiego, do czego służy itd ... :wink:
6. Jakiego programu używasz do obróbki zdjęć, bo jeśli to rzeczywiście takie proste i szybkie to może się skuszę, bo mi więcej niż minutę zajmuje "resize" + "sharpen" + "save as" w Irfanie, że nie wspomnę o obróbce w FotoOffice :wink:

Ja czasem jak porównam efekt obróbki na różnych monitorach to żałuję, że nie usiadłem sobie na łapach przed obrabianiem (oczywiście oryginał zawsze zostawiam więc jest do czego wrócić). Niestety kalibrację to sobie mogę odpuścić w kompie którego używa cała rodzina
:? :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.03.2008 20:37

Tak sobie czytam i w końcu - swoim zwyczajem :mrgreen: - się wtrącę :wink: .

Dla mnie dylemat RAW czy JPEG nie istnieje.

Do jakiegoś czasu robiłem zdjęcia tylko w JPEG' ach - byłem zadowolony z rezultatów - więc luz :D .

Od jakiegoś czasu natomiast zapisuje tylko w RAW'ach - uważam, że dzięki temu mogę - po banalnie prostej obróbce w silkypix'sie - osiągnąć lepszy rezultat finalny - więc też luz :D

Wcale nie uważam jednak, że jotpegi są be, czy że stanowią gorszy materiał do zapisu foto.

Róbmy zdjęcia tak, żeby mieć radość z fotografowania - wszelkie nowinki techniczne niech będą na usłudze tej radości - taka jest moja konkluzja.

PZDRV
Ostatnio edytowano 19.03.2008 20:42 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 19.03.2008 20:42

1.w tj chwili laptok HP chyba grafika jakas totalnie prosta,1.4 G celeron 1GB RAM - nie znam się dokładnie sprzęt z 2004roku (compaq nx 9020)
plus dysk zewnętrzny 250GB i fotobank 80GB;
2.monitor IBM 19'' CRT kalibrowany pół roku temu..;( brak kalibratora
3. od pewnego czasu po wielkich poszukiwaniach w jednym labie i to akurat nie jest problm by każdy sobi znalazł swój... Acha mam ich profil i do niego ustawiałem monitor... Bardzo prosta sprawa..:)
4 i 5. Nie tylko PS ale jest też GIMP, jest photoshop elements za 250zł, jest paint shop pro który dodają do tableta wacom gratis w vobisie. a poziomy i krzywe to w darmowym DPP canona mamy już z poziomu rawów a nauka jak to zrobić to 10minut i fotka nabiera wyglądu... W końcu w czasach analogowych koreksów, powiększalników kuwet zegarów i innych też nie rozdawali za darmo...;)
6. PSE- photoshop elments 2.0 stary jak swiat dodany oem z Canonem 300D, RAW w DPP, RSE lub Capture one dodanym do sandiska.. Myslę jednak że do misiaca oryginał PS CS3 na raty;

Nie rozumiem po co robisz resize...?? chyba że do neta
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 19.03.2008 22:23

rafał krasoń napisał(a):Wcale nie uważam jednak, że jotpegi są be, czy że stanowią gorszy materiał do zapisu foto.

No ale stanowią... Zawierają mniej szczegółów, których nie odzyskasz za Chiny Ludowe, jak Ci będą potrzebne.

rafał krasoń napisał(a):Róbmy zdjęcia tak, żeby mieć radość z fotografowania - wszelkie nowinki techniczne niech będą na usłudze tej radości - taka jest moja konkluzja.

PZDRV

No tak. Ale pewnie jest tu pare osób, które chcą doskonalić swoje umiejętności, więc chętnie o wyższości jednego nad drugim poczyta ;)
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 20.03.2008 06:12

Rysio napisał(a):4. Kto używa Photo shopa - pytanie do wszystkich śledzących wątek, nie pytam czy legalnego, bo to byłby dla większości strzał prosto w serce :devil:
5.
poziomów, krzywych,
kto na forum wie co to takiego, do czego służy itd ... :wink:
6. Jakiego programu używasz do obróbki zdjęć, bo jeśli to rzeczywiście takie proste i szybkie to może się skuszę, bo mi więcej niż minutę zajmuje "resize" + "sharpen" + "save as" w Irfanie, że nie wspomnę o obróbce w FotoOffice :wink:

Pracuje na PS CS2 i kilku innych programach.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 20.03.2008 07:18

dawniej trzeba było zainwestować w koreksy, powiększalnik, kuwety zegary maskownice, a nawet suszarke.
Teraz masz praktycznie prawie to wszystko (używając darmowych softów) bez dodatkowych kosztów i uciążliwości w postaci przystosowywania i zajęcia na wiele godzin łazienki... Nie jest więc argumentem, że jesli kiedyś ktoś gonił do zakładu foto po naswietleniu to teraz nie może wołać sam i mieć z tego wiele lepsze efekty i sporo satysfakcji.

arkwroc, czyli jesteś zawodowcem...??
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.03.2008 09:36

Bodzioch Marek napisał(a):Nie rozumiem po co robisz resize...?? chyba że do neta

Ano wyłącznie po to
:)
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 20.03.2008 14:57

Marek zawodowcem to zbyt mocne okreslenie... wolę jak się mówi "zapalony foto-amator".
P.S.
Robisz naprawdę niezłe fotki :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.03.2008 15:15

arekwroc napisał(a):Marek
P.S.

A gdzie można popatrzeć?
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 20.03.2008 15:17

Arek dzieki ale tez uważam się za zapalonego foto-amatora a śluby to od roku moja pasja która pozwala mi na zakup lepszego sprzętu.. :) fakt, ten sezon w kalendarzu prawie zamknięty ( zostało 7 wolnych sobót :) ). Zazdroszczę chyba nawet własnie tobie (oglądałem wczoraj lub dzis, ale teraz mi cięzko znależć - trudno mi się na razie porusza na tym forum) możliwości wykonania pleneru (z resztą bardzo fajnie to wyszło) w Chorwacji lub innym cieplejszym i troche egzotycznym kraju. I tak sobie właśnie teraz myslę, że jakby ktos pokrył mi koszty podróży i np 3- 4dniowego pobytu to byłbym w stanie chyba odpalić piękny plener ślubny.Pomysły aż buzują w mózgu...!!! :lol:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 20.03.2008 15:18

igg napisał(a):
arekwroc napisał(a):Marek
P.S.

A gdzie można popatrzeć?

www.bodzioch.pl i sądzę, że niedługo nieślubna i nie prywatna stronka
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 27.07.2008 19:40

no i minęło kilka miesięcy i wiele się pozmieniało: nowy kompi dużo pamięci bo przecie potaniały strasznie. To wszystko po to by przyspieszyć obróbkę bo nie dość że brak wolnych terminów to jeszcze niedzielne śluby doszły i po 2-3 plenery w niektóre tygodnie(w tej chwili 12 imprez w plecy z obróbką). Dokupiłem słoik z nasadką ocieplającą na lampę do światła żarowego i wczoraj postanowiłem robić custom WB (bo głównie po to RAW na ślubniakach) i zapisywać RAW + jpeg. Pomyślałem, że jeśli prawidłowe to jpegi wykorzystam od razu i po niewielkiej wsadowej korekcie oddam część zdjęć w szybkim terminie, pozostałe te najlepsze wybrane będę wołał z RAWów. W najbliższych dniach obejrzę i powiem czy się tak da czy nie...??

PS. zdjęcia na stronce głównie z zeszłego roku ale buduje się nowa z nowymi fotami- wg mnie o niebo lepszymi- i mam obiecane że do 15.08 będzie chulać..:)
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 28.07.2008 07:07

no ale obróbka to mała porażka !(na niektórych gdzie robisz winiete to
reszta leci na leb na szyje, jakby obcy stali za plecami mlodych).Chyba, ze to efekt zamierzony).
ze ci nikt Panie Marku nie zwrocił uwagi to dziwne.
(no ale jak to z tamtego roku to na pewno się już wyrobiłeś )

Kadry dobre, na niektórych fotach czuć klimat.
Ogólnie to ok.

Tak się zastanawiam ile u ciebie kosztuje taka przyjemność :)
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 28.07.2008 13:18

Ktoś chciał zobaczyć różnicę , oto co znalazłem.

http://support.sony-europe.com/dime/tut ... =DSLR-A300

:papa: :hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

RAW a JPG ? Czy warto dopłacać? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone