dariusz73 napisał(a):chcialem sie tylko dowiedziec czy laczysz sie przez ta karte GPRS czy jakims innym sposobem ? Czy cos ustawiasz czy ona sama ci wyszukuje operatora ? Ale z tego co pamietam to ona chyba sama szuka najszybsze polaczenie. O i przypomnialo mi sie ze przeciez mozesz sie laczyc za free w hot spotach np w McDonaldzie itp . Chociaz kiedys sie polaczylem we wroclawiu w McDonaldzie i sie okazalo ze niby publiczny hotspot a i tak trzeba placic.Sam juz nie wiem kiedy to jest za free a kiedy nie. Kurde moglem sprawdzic jak to dziala w Niemczech 3 dni temu to sie sfrajerowalem.
Publiczny nie znaczy darmowy. W Polsce też jest wiele publicznych ale większośc płatnych. Rok temu byłem w Ustce i tam jest darmowy hot spot. Specjalnie przed wyjazdem zakupiłem do swojego laptopa karte WiFi bo nie było na pokładzie i spoko działało - aż się zdiwiłem, że tak dobrze (zasięg, transfer) szczególnie gdy byłem po dużej dawce teorii na ten temat i czytałem wiele rad typu, że bez anteny kierunkowej to góra na 20-30 metrów. A w praktyce przetestowałem w Ustce zasięgi grubo ponad 100m z transferem ok. 6 kilo BAJTÓW/sekundę używając najtańszej karty WiFi za 100 PLN wkładanej do gniazda USB.