Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ratunku !!!!!!!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dariusz73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariusz73 » 05.06.2006 17:53

mam diesla poj 2.2 , najchetniej to bym ciagnal czyms wiekszym tylko ze musialem dopasowac zestaw tak zeby nie przekroczyc 3,5t. Chociaz teraz to zaluje ze nie wzialem lzjeszej przyczepy bo w sumie mam tak wszystko na styk teraz. I w dodatku jeszcze nie moge za bardzo obciazyc przyczepy bo ma stosunkowa nieduza ladownosc. Jade z przyczepa dopiero pierwszy raz wiec nawet nie mam pojecia jak to sie bedzie sprawowalo. Do tej pory tylko raz ciagnalem, motorowke 15 lat temu, i tak ja zapiolem ze wjechalem na skrzyzowanie, ja skrecilem w prawo a ona pojechala prosto. :D Na szczescie byla 4 rano wiec nie spowodowalem kolizji.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2006 17:59

rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.06.2006 18:18

RAV4 diesel ma DMC 2190 kg - to ile ma ta przyczepa wg tego wynika właśnie tak jak pisała Aga 1300 kg. Ale mniejsza z tym :roll:
W sumie jeśli lubisz podróże z dużą przyczepą nie byłoby prościej dorobić prawka pod zestaw :?: Tym bardziej że planujesz zakup jachtu - chyba że go zaokrętujesz na stałe w Cro bądź innym urokliwym miejscu :wink:
dariusz73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariusz73 » 05.06.2006 18:22

ma 1400 ale bedzie miala 1300 :D trzeba bylo podpasowac zeby sie wszystko zgadzalo
dariusz73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariusz73 » 05.06.2006 18:29

jacht jak postawie to juz na stale, za duzy zeby ciagnac ale to za conajmniej 5-6 lat.
W sumie od prawka to powinienem zaczac i kupic jakiegos Landrovera lub itp. Zobaczymy jak to bedzie po wakacjach czy maly rav spelni swoje zadanie czy bede bluzgal przez cala droge....

zreszta moja zona ma egzamin za 2 dni na B+E wiec nawet jesli nie obnize DMC przyczepy to zawsze jakies alternatywne wyjscie mam. A pozatym z tego co czytam to ludzie czesto naginaja ten przepis o DMC 3,5 t i licza sie z tym ze zaplaca mandat i dalej w droge.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2006 18:45

dariusz73 napisał(a):jacht jak postawie to juz na stale, za duzy zeby ciagnac ale to za conajmniej 5-6 lat.
W sumie od prawka to powinienem zaczac i kupic jakiegos Landrovera lub itp. Zobaczymy jak to bedzie po wakacjach czy maly rav spelni swoje zadanie czy bede bluzgal przez cala droge....

zreszta moja zona ma egzamin za 2 dni na B+E wiec nawet jesli nie obnize DMC przyczepy to zawsze jakies alternatywne wyjscie mam. A pozatym z tego co czytam to ludzie czesto naginaja ten przepis o DMC 3,5 t i licza sie z tym ze zaplaca mandat i dalej w droge.

Jeżeli masz tego RAV-a ze 152 konikami, to sądzę, że już możesz zacząć....
bluzgać :evil:

FUX
dariusz73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariusz73 » 05.06.2006 18:50

ona ma 132 koni chyba, ,raczej na pewno
rav moze ciagnac 2t i ma dolaczany naped 4x4 wiec chyba by nie okreslili tego od tak sobie.Zostanie mi jeszcze ponad pol tony zapasu. A jak nie to najwyzej stane gdzies pod górką i wroce stopem :lol:

poza tym pomimo ze 132 koni tylko, to zawsze to mocny diesel, najwyzej bede nastepnym ktory wola RATUNKUUUU na tym forum :)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.06.2006 19:01

Zobaczymy jak to bedzie po wakacjach czy maly rav spelni swoje zadanie czy bede bluzgal przez cala droge....
jak masz dieselka w RAVce - obojętnie którego to bez problemu da radę. I tak ograniczony będziesz przepisami i zdrowym rozsądkiem bo 1400 kg wróć :!: :wink: 1300 kg trochę autkiem będzie huśtało nie tyle ze względu na masę przyczepki (choć oczywiście też) ale ze względu na jej długość i powstające momenty pionowe na kuli. Ale powoli i do celu. :wink:
Ja po przestudiowaniu tematu co FUX dał linka odrzuciłem pomysł na kupno przyczepy (choć myślałem o czymś duuuuużo mniejszym niż Twoja). Zostaję przy apartmanach na cro a jeśli zapragnę życia kampingowca to chyba jakiś wypasiony namiot sobie zafunduję i zamieszkam na dobrze wypasionym polu :wink: .
PS.
No chyba że coś mi się odmieni :roll: bo choć pomysł odrzuciłem cały czas oglądam oferty przyczep :lool:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.06.2006 19:11

:wink: FUX - dariusz73 przed chwilą pisał że diesel (bo sam się zanipokoiłem wg podawanych DMC że kupił benzynowego - smród ze sprzęgła chyba ogarnąłby całą Chorwację albo 2 zapięte na stałe i piła na 6 tyś obr. :wink: ).
132 koniki - to mało ważny parametr dla Twojego zestawu patrz na moment a tego masz 310 Nm/2000 obr/min - gwarantuję że bez szaleństw ale wystarczy. Choć z pewnością lepszym rozwiązaniem byłoby to droższe z common railem 3 generacji i momentem 400 Nm :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2006 19:13

dariusz73 napisał(a):ona ma 132 koni chyba, ,raczej na pewno
rav moze ciagnac 2t i ma dolaczany naped 4x4 wiec chyba by nie okreslili tego od tak sobie.Zostanie mi jeszcze ponad pol tony zapasu. A jak nie to najwyzej stane gdzies pod górką i wroce stopem :lol:

poza tym pomimo ze 132 koni tylko, to zawsze to mocny diesel, najwyzej bede nastepnym ktory wola RATUNKUUUU na tym forum :)

Kolego drogi!

Miałem na myśli dynamikę podróżowania. Ze 140 konnym Accordem z dieslem pod maską i 340 Nm oraz przyczepą z łodzią o masie ca. 900 kg, idzie mi to całkiem znośnie. Przy tej benzynie będziesz się musiał naglechować drążkiem zmiany biegów (jeżeli nie masz automatu). Wierz mi. Silniczek także będziesz musiał kręcić wysoko. Prędkość obrotową silnika, przy tej masie całkowitej zestawu, powinieneś utrzymywać pomiędzy maksymalnym momentem obrotowym, a maksymalną mocą (patrz instrukcja obsługi; dane techniczne).
Abyś nie musiał co chwilę wypatrywać stacji benzynowej, jak mój kolega w Sharanie, ca. co 350 km ostrej jazdy, utrzymuj ją w okolicach maksymalnego momentu obrotowego.

Pozdrawiam

FUX
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.06.2006 19:14

Hejka panowie - jest jeszcze inne rozwiązanie i zgodnie z reklamą na stronie
możecie podróżować bez ograniczeń (DMC 3.5 tony w zestawie) :wink: :lol:
http://www.dethleffs.com.pl/samochody.html
http://www.adriacaravan.pl/samochody/vision/wnetrze.asp
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 05.06.2006 19:22 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2006 19:19

JANUSZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Czego ludzi na wieczór denerwujesz. Właśnie wczoraj w Empiku przeglądałem gazetkę. Ceny od 40.000 ale euro :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Żegnam ozięble :wink: :wink: :wink: :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: FUX
dariusz73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariusz73 » 05.06.2006 19:21

Fux przeciez my mowimy o dieslu a nie benzynie, dokladnie 136KM jak podaje toyota

Janusz kamper to dobra alternatywa ale cos za cos. Stawiasz go na polu kampingowym i odpada jakakolwiek jazda po okolicy.Jak jestes sam z zona to wynajmujesz skuter i brykasz ale jak sa male dzieci to juz problem.I z tego co widze w Niemczech to w kampery to tylko emeryci wchodza, jak jest rodzina z dziecmi to przyczepa. Ja tez bym chetnie kupil kampera i ciagnal jeszcze RIB-a na haku ale wtedy odchodza mi okoliczne wycieczki.A z tego akurat niechcialbym rezygnowac.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.06.2006 19:23

:!: :!: :!: FUX :!: :!: :!: spoko wodza :!: :!: :!: dariusz73 kupił diesla tyle że ze słabszym motorkiem :!: :!: :!:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.06.2006 19:24

FUX napisał(a):JANUSZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Czego ludzi na wieczór denerwujesz. Właśnie wczoraj w Empiku przeglądałem gazetkę. Ceny od 40.000 ale euro :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Żegnam ozięble :wink: :wink: :wink: :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: FUX

A co? to już nawet pomarzyć nie można :cry: :lol: :lol: :lol:
A mnie już nie daleko do emerytury :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi