Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ratunku !!!!!!!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bietka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bietka » 04.06.2006 09:37

Janusz Bajcer napisał(a):
FUX napisał(a):Janusz.

Za długo pisałem swój post i znowu mnie ubiegłeś!!!!!

FUX

:lol: A mnie z kolei ubiegł Basko :lol:
To że się podwoiło a nawet potroiło :wink: -nie szkodzi, znajomość przepisów jest lepsza od nieznajomości, czasem wydaje nam się, że je znamy- a w realu mamy niespodziankę.
( zeszłym roku sam miałem "niespodziankę"- wydawoło mi się, że przed wyajzdem wszystko wiem, a w Cro nie włączyłem świateł i był mandacik.

A ten mandacik płaci się gotówką czy kredytowy. I w jakiej walucie? Bo co zrobić jak np nie mam przy sobie kasy?? Jechałam kiedyś autokarem na wycieczkę do Dubrownika i kierowca wjechał w tył "celniczce" policjant kazał podjechać do najblizszej poczty. Czy w samochodach prywatnych jest tak samo??
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 04.06.2006 09:40

basko napisał(a):Jakie znaczenie ma to kto pisze panie ,,Psycholog ,, ważne abyśmy mieli na forum aktualne wiadomości z Cro.I oto nam wszystkim chodzi.Może z następnego postu wywnioskujesz,że to Oliwka :lol: :lol: Panie ,,P,,

a widzisz tutaj gdzieś w tym pisaniu aktualne wiadomości z cro bo ja nie :wink: panie ,,B'' :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.06.2006 09:55

Bietka napisał(a):A ten mandacik płaci się gotówką czy kredytowy. I w jakiej walucie? Bo co zrobić jak np nie mam przy sobie kasy?? Jechałam kiedyś autokarem na wycieczkę do Dubrownika i kierowca wjechał w tył "celniczce" policjant kazał podjechać do najblizszej poczty. Czy w samochodach prywatnych jest tak samo??

Za "niemanie" :wink: świateł mandacik był 300 kun do zapłaty gotówką, było to w dr0dze do Cro, nie miałem tyle przy sobie, policjant zatrzymał dowód rejestracyjny i kazał jechać na stację benzynową (dobrze że była blisko-10 km) wymieniać euro, a na odstąpienie od wypisywania mandatu się nie zgodził :evil: (niestety za błędy i łamanie przepisów się płaci :cry: )
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 04.06.2006 10:02

no wreszcie jakieś zdjęcie z Istrii przyszło!
Obrazek
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 04.06.2006 10:04

na razie tylko przyrodnicze przysyłają :wink:
Obrazek
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 04.06.2006 10:08

FUX napisał(a):Postaram się jeden aspekt tej dyskusji uporządkować.
Kat. B uprawnia do kierowania pojazdami o DMC 3500 kg
W tej kategorii mieści się również prowadzenie zestawu samochód + przyczepa o DMC 750 kg = 3 500 kg. I ani kilograma więcej. Tak to interpretuje policja i co ważne, UBEZPIECZYCIEL!!!!!
W razie, odpukać, zdarzenia, z OC lu AC nie dostaniecie ani grosza + pokrycie z własnej kieszeni roszczeń osób trzecich, dlatego, ŻE NIE POSIADALIŚCIE UPRAWNIEŃ DO PROWADZENIA TAKIEGO ZESTAWU!!!!!!
Ciągnięcie przyczepy o masie WIĘKSZEJ, niż DMC 750 kg, wymaga posiadania kategorii B+E z warunkiem nie przekroczenia 3 500kg zestawu.
Powyżej kat. C + E.
Napisałem to dlatego, że w kilku miejscach sprawdzałem ten problem po zakupie łodzi.
Za Chiny nie mieściłem się z silnikiem, łodzią, przyczepą, paliwem i wyposażeniem łódki w 750 kg (patrz problemy Agi na granicy + ewentalnie jakaś, odpukać, kolizja). Szybciutko na przełomie roku zdałem egzamin na kat. E, mimo, że posiadam kat.C.
Właśnie kochani policjanci doradzili mi tą drogę, pomimo różnej interpretacji przepisów.
Lepiej unikać problemu, niż potem ponosić konsekwencje.
Tak więc karawaningowcy i inni. Pomyślcie i wyciągnijcie wnioski.

Pozdrawiam

FUX

W Austrii posiadajac prawko B+E twoj zestaw moze mieć do 7t :!: :!:

POZDRAV
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 04.06.2006 10:09

a to ze spaceru na plaży
Obrazek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2006 10:29

szunaj11 napisał(a):
FUX napisał(a):Postaram się jeden aspekt tej dyskusji uporządkować.
Kat. B uprawnia do kierowania pojazdami o DMC 3500 kg
W tej kategorii mieści się również prowadzenie zestawu samochód + przyczepa o DMC 750 kg = 3 500 kg. I ani kilograma więcej. Tak to interpretuje policja i co ważne, UBEZPIECZYCIEL!!!!!
W razie, odpukać, zdarzenia, z OC lu AC nie dostaniecie ani grosza + pokrycie z własnej kieszeni roszczeń osób trzecich, dlatego, ŻE NIE POSIADALIŚCIE UPRAWNIEŃ DO PROWADZENIA TAKIEGO ZESTAWU!!!!!!
Ciągnięcie przyczepy o masie WIĘKSZEJ, niż DMC 750 kg, wymaga posiadania kategorii B+E z warunkiem nie przekroczenia 3 500kg zestawu.
Powyżej kat. C + E.
Napisałem to dlatego, że w kilku miejscach sprawdzałem ten problem po zakupie łodzi.
Za Chiny nie mieściłem się z silnikiem, łodzią, przyczepą, paliwem i wyposażeniem łódki w 750 kg (patrz problemy Agi na granicy + ewentalnie jakaś, odpukać, kolizja). Szybciutko na przełomie roku zdałem egzamin na kat. E, mimo, że posiadam kat.C.
Właśnie kochani policjanci doradzili mi tą drogę, pomimo różnej interpretacji przepisów.
Lepiej unikać problemu, niż potem ponosić konsekwencje.
Tak więc karawaningowcy i inni. Pomyślcie i wyciągnijcie wnioski.

Pozdrawiam

FUX

W Austrii posiadajac prawko B+E twoj zestaw moze mieć do 7t :!: :!:

POZDRAV

Skoro tak piszesz, to tak musi (może) być :lol:
Lecz nas obowiązują przepisy z Kraju, z którego pochodzimy. W ostatnich Żaglach jest właśnie artykuł na ten temat na str. 54
Rozp....aj jest w całej Unii i daleka droga to tego, aby się to ujednoliciło!!
Każdy Kraj członkowski ma sobie sam z tym problemem poradzić.
Dyrektywa mówi o kat. B z możliwością przwożenia do 8 osób i ciągnięcia przyczepy LEKKIEJ do 750 kg.
Dopuszcza możliwość DMC do 4250 kg i cięższej przyczepy niż 750 kg po zaliczeniu kursu i egzaminu. I właśnie to mają sobie załatwić Kraje członkowskie. Pozostaje jeszcze drobna kwestia praw nabytych... i różnych interpretacji w samej Policji w Polsce.
Ech!!!

I jeszcze jeden drobiazg. Zanim kupimy przyczepy.
ZOBACZMY, JAKI JEST ZAPIS W DANYCH TECHNICZNYCH NASZEGO AUTA, KTÓRY OKREŚLA DOPUSZCZALNĄ MASĘ HOLOWANEJ PRZYCZEPY Z HAMULCEM I BEZ!!!!!

FUX
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 04.06.2006 10:59

Troszke odbiegne od tematu przyczep, pozostajac jednak przy temacie austriakow...
mianowicie, na przekor wszystkiemu pojade "pod prad" i z premedytacja bede przekraczac granice DDR-Austria.Jak beda chcieli mi trzepac samochod, to nie bede stwarzal problemow bo barany nic nie znajda poza zabawkami dzieciaka i moimi pletwami. Niech sobie wesza,niuchaja i niech im sie wydaje ,ze tak nadal trzeba.Po powrocie jednak do Polski na swoj sposob rowniez umile wizyty w naszym kraju tym dziwakom.
Zapewne czesc z Szanownych Forumowiczow pomysli,ze jakis msciwy czlowieczek jestem.Odpowiadam zatem: dokładnie tak! jestem msciwy kiedy ktoś nieslusznie wyzywa sie na mnie za moje obywatelstwo ktorego sie nie wstydze.
Kiedy w 2001r jechalem na Istrie, austriak trzepal mi auto pytajac o papierosy i alkohol, kiedy po angielsku zapytalem go czy mowi w tym jezyku i kiedy zaprzeczyl ,poradzilem mu po niemiecku ,ze trzeba sie bylo w szkole uczyc jezykow obcych.Chyba go zdziwila moja impertynencja...Powiedzialem ,ze mam 4 paczki papierosow i 4 male piwa,nic wiecej. Kazal mi pokazac , wiec grzebalem w bagazniku i pokazuje:1 mala paczka, 2-ga mala paczka,wtedy machnal reka. Zaprotestowalem i powiedzialem,ze skoro juz wyszedlem z auta i mial ochote mnie sprawdzic, wiec niech bedzie bardziej cierpliwy i pozwoli mi pokazac co przewoze, dalej pokazywalem mu 3 mala paczke i 4 mala paczke, wyciagnalem tez z kieszeni napoczeta i te tez pokazalem. Potem wyliczalem mu butelki z piwem. Austriak podziekowal i zapytal sie mnie co to za nalepka na szybie z wizerunkiem promu (w Świnoujsciu sa takie nalepki na przeprawe promowa), odpowiedzialem mu zgodnie z prawda,ze ta nalepka to nalepka.Zapytalem czy to wszystko ,wzialem paszporty i odjechalem. ..jak widac, ciezko urazony :-)
Zawsze mnie ciekawilo, jakim trzeba byc niereformowalnym bytem,osoba ktora twardo kieruje sie prostackimi stereotypami , ze widzac jadace mlode wiekiem malzenstwo z autem wypchanym pletwami,kombinezonami plywackimi,karimatami,pontonem i pagajami i mowiace ,ze jedzie na urlop do Chorwacji podejrzewa się je o przemyt kawy ,kilku lasek papierosów czy aparatow Zenith...
Czy ktos zna wyjasnienie...? Moze jest na forum jakis GPK-kowiec ktory to wyjasni?
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 04.06.2006 11:11

a mi pinda (Polka) w Cieszynie kazała pokazywać co wiozę więc otwarłem bagażnik i powiedziałem jej żeby sobie sprawdzała. Kopała chyba z 15 min - jak doszła do reklamówki ze zużytymi skarpetkami i majtami to zrezygnowała. Zadała jeszcze pytanie o alkohol, papierosy i narkotyki więc odpowiedziałem że już wszystko na wczasach wypaliłem , wypiłem i przećpałem i teraz wybieram się do Holandi po narkotyki i żeby dała cynk kolegom tam na granicy :lol: . Zapytała czemu jestem niegrzeczny.... odpowiedziałem pytaniem ... a Pani upierdliwa :?: oddała paszporty i nawet szerokiej drogi życzyła :lol:
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 04.06.2006 11:21

Hehehehe, dobre :D
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 04.06.2006 11:24

Rich, szkoda ze nie zapytales sie pani ,czy wie ,ze nie wolno przewozic narkotykow a skoro jest na glodzie to niech to robi dyskretnie a nie nagabuje obcych ludzi ktorzy moga na nia doniesc "gdzie trzeba"... :D
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 04.06.2006 11:25

Jeśli chcecie umilić życie celnikowi, należy zrobić tak:
1. Celnikowi należu udostępnić każdy bagaż do kontroli, więc owtieramy walizkę, ale tylko z zamka, nie podnosząc wieka, on podnosi i grzebie.
2. po zakończeniu konrtoli prosimy, aby zapakował to z powrotem, jest to jego obowiązek, dlatego nie należy doprowadzac do sytuacji kiedy sami wyjmujemy coś z torby.
3. Przy próbie bebeszenia samochodu też musimy mu pozwolić.
Ale np. boczki wsamochodzie proponujemy mu żeby były montowane w autoryzowanym punkcie obsługi.
Zawsze to skutkuje, celnicy nie są durniami.
Oczywiście należy zachować absolutny spokój i powagę.
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 04.06.2006 11:31

Co do grzebania, to moze byc taka sytuacja, ze celnik poprosi aby powyjmowac wszystko z torby,mysle ze odpowiedz :"sam se wyjmuj",nie poskutkuje :D
Ale z ta tapicerka, to jest genialne, musze to kiedys sprawdzic (jak dadza mi okazje) :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2006 11:35

Jak mojej Żonie z 10 lat temu czeski celnik namacał podpaski w torebce, to się zmieszał i dał spokój. Ale najpierw wywalił mi z auta cały bagażnik. Dobrze, że wiązań w nartach nie rozebrał. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

FUX
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi