Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ratunku !!!!!!!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
magdapaszek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdapaszek » 04.06.2006 00:27

powodzenia i miłego wypoczynku!!!!!!
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 04.06.2006 00:35

AgaKon napisał(a):krakuscity a kiedy dokłądnie będziesz bo nie doczytałam :?: :?: :?: moze przyjmiesz od nas zaproszenie :?: :?: :?: Jesteśmy na Laterna Camp boksik 648 jak by co to zapraszam :D :D :D

To Wy jesteście na Istrii :lol: :lol: http://www.camping.hr/leadingcamps/lanternacamp.htm
a ja będę na Riwierze Makarskiej a po 10.06 pewnie w Czarnogórze :lol: :lol: . To na pewno sie spotkamy. :lol: :lol: Wirtualnie. :D
AgaKon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaKon » 04.06.2006 00:40

krakuscity a nio na Istrii :lol: :lol: :wink: ale planujemy jeszcze wyjazd na Split i Dubrovnik wszedzie na tydzień :wink:
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 04.06.2006 04:12

AgaKon napisał(a):no dobra dziewczynki idę położyć się spać jutro podczytam jeśli jeszcze coś napiszecie oczywiście :wink:

Witaj! Zibusia juz wstała bo idzie pracować. Cieszę sie że humor Ci wrócił. Tak jak wcześniej pisałem humor to podstawa. Jaka pogoda jest teraz w Cro, dorzuć jeśli morzesz jakieś aktualne zdjęcie z tego campu,gdzie mieszkacie. Audik bez radia :?: :?: :?: :wink: :lol: Pozdrav.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 04.06.2006 07:25

rich a ja nie wiem co Cię tak śmieszy albo dziwi mam TV w przyczepie i DVD również bo moje dziecko uwielbia oglądac bajki ja sama z mężem co wieczór zapodajemy sobię dobry filmik więc co w tym dziwnego, nie mogę ganiać wieczorem po knajpach bo mam małe dziecko więc co mam robić może siedzięc i chlać co

kurcze dobrze że nas zawrócili z tą przyczepą bo jak by znaleźli u nas 12 butelek whisky to by dopiero było tyle tego wylać

hmmm teraz to już nic nie kapuję :idea: :roll:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 04.06.2006 07:34

....
Ostatnio edytowano 01.06.2013 07:34 przez AndrzejJ., łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2006 08:19

Zdecydowanie preferuję mniej "MODNE" przejścia graniczne CZ/A niż Mikoulov. Polecam Breclav.
A dalej, to już wielkiego pola manewru nie ma. Ale tam raczzej się nie czepiają, tylko każą jechać. Pewnie wychodzą z założenia, że ich koledzy zrobili trzepanko na wjeździe.

Pozdrowienia dla wypoczywających i tych, którzy na wypoczynek czekają.

FUX
basko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) basko » 04.06.2006 08:28

Wszystko zostało wyjaśnione DMC zestawu auto+przyczepa>od 3,5tony.
Aby kierować takim zestawem należy posiadać prawo jazdy min B+E.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 04.06.2006 08:31

AgaKon napisał(a):Janusz\ wiesz co dziwię się ,że jeszcze o cokolwiek pytasz :?

tak sobie podczytałam ic hyba nie macie pojęcia co to jest masa cłakowita auta ( chodzi mi tu o te ziemniaki )

auto waży 2300
przyczepa 1300

prosty wynik

dopuszczalna masa całkowita w kat B dopuszcza tylko prowadzenie pojazdów o całkowitej masie dopuszczalnej 3,5 tony stąd te pier.....100 kg

Niestety Austryjacy mają to do siebie ,że się czepiają ale pomijam szczegóły niestety prawda jest taka że ma prawo Cię zawrócić i ukarać mandatem ale oni to słózbiści i z tego są znani

wyobraź sobie,że nie używłam żadnej legitymacji i nie machałam nią nikomu przed oczami :evil: nie jestem tego typu osobą :?

moja wina że jestem za szczera i za dużo piszę o sobię :( teraz mam nauczkę :? ale to już moja sprawa :D

PS ....

co do mojego auta a może co niektórzy faceci mają jakiś problem ze sobą i nie mogą znieść ,ze mam akurat takie a nie inne auto :roll:

To jest stały numer.(prawko d0 3500kg)
Ja tylko dziwie się że tak daleko dojechaliście.
Każdy policjant, jak zatrzymuje taki zestaw wlepi wam mandat, i nie powinien pozwolić kontynuoawc jazde.
Sprawa jest prozaiczna, i może Was to spotkać w dowolnym miejscu, a nie tylko w Austrii. Nie strasze, a przestrzegam.
To nie żarty, a złamanie przepisów.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 04.06.2006 08:39

....
Ostatnio edytowano 01.06.2013 07:35 przez AndrzejJ., łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.06.2006 09:00

Przapis w sprawie"Ratunku!!!!!!!"
Ze strony PZMot.
"Przypominamy kierowcom wybierającym się w podróż samochodem z przyczepą: Zgodnie z Konwencją wiedeńską o ruchu drogowym (1968) i Dyrektywą UE 91/439 (1991) a także wzorowanym na wymienionych dokumentach polskim kodeksem drogowym kategoria prawa jazdy B uprawnia do prowadzenia pojazdu o dmc do 3500 kg lub zespołu pojazdów (pojazd ciągnący + przyczepa do 750 kg (tzw.<lekka>), których łączna dmc nie przekracza 3500 kg. Do prowadzenia zespołu pojazdów o dmc powyżej 3500 kg wymagane jest prawo jazdy kat. B+E."

Brakło (+E) i kłopoty były (Aga - oby już więcej nie)
A po przyjeździe z wakacji zmienić prawo jazdy (lub zestaw :wink:)
Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2006 09:07

Postaram się jeden aspekt tej dyskusji uporządkować.
Kat. B uprawnia do kierowania pojazdami o DMC 3500 kg
W tej kategorii mieści się również prowadzenie zestawu samochód + przyczepa o DMC 750 kg = 3 500 kg. I ani kilograma więcej. Tak to interpretuje policja i co ważne, UBEZPIECZYCIEL!!!!!
W razie, odpukać, zdarzenia, z OC lu AC nie dostaniecie ani grosza + pokrycie z własnej kieszeni roszczeń osób trzecich, dlatego, ŻE NIE POSIADALIŚCIE UPRAWNIEŃ DO PROWADZENIA TAKIEGO ZESTAWU!!!!!!
Ciągnięcie przyczepy o masie WIĘKSZEJ, niż DMC 750 kg, wymaga posiadania kategorii B+E z warunkiem nie przekroczenia 3 500kg zestawu.
Powyżej kat. C + E.
Napisałem to dlatego, że w kilku miejscach sprawdzałem ten problem po zakupie łodzi.
Za Chiny nie mieściłem się z silnikiem, łodzią, przyczepą, paliwem i wyposażeniem łódki w 750 kg (patrz problemy Agi na granicy + ewentalnie jakaś, odpukać, kolizja). Szybciutko na przełomie roku zdałem egzamin na kat. E, mimo, że posiadam kat.C.
Właśnie kochani policjanci doradzili mi tą drogę, pomimo różnej interpretacji przepisów.
Lepiej unikać problemu, niż potem ponosić konsekwencje.
Tak więc karawaningowcy i inni. Pomyślcie i wyciągnijcie wnioski.

Pozdrawiam

FUX
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2006 09:09

Janusz.

Za długo pisałem swój post i znowu mnie ubiegłeś!!!!!

FUX
basko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) basko » 04.06.2006 09:10

Jakie znaczenie ma to kto pisze panie ,,Psycholog ,, ważne abyśmy mieli na forum aktualne wiadomości z Cro.I oto nam wszystkim chodzi.Może z następnego postu wywnioskujesz,że to Oliwka :lol: :lol: Panie ,,P,,
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.06.2006 09:24

FUX napisał(a):Janusz.

Za długo pisałem swój post i znowu mnie ubiegłeś!!!!!

FUX

:lol: A mnie z kolei ubiegł Basko :lol:
To że się podwoiło a nawet potroiło :wink: -nie szkodzi, znajomość przepisów jest lepsza od nieznajomości, czasem wydaje nam się, że je znamy- a w realu mamy niespodziankę.
( zeszłym roku sam miałem "niespodziankę"- wydawoło mi się, że przed wyajzdem wszystko wiem, a w Cro nie włączyłem świateł i był mandacik.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi