Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Raportul z Rumunii

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
maslinka
Weteran
Raportul z Rumunii

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.03.2023 09:23

Raportul z Rumunii

W poprzedniej relacji:
osiolkiem-dookola-rabu-i-mljetu-z-macedonskim-finalem-t56905.html

pisałam o naszych (krótkich) "obserwacjach" językowych, jakie poczyniliśmy w Rumunii. Wynikało z nich, że większość rzeczowników w języku rumuńskim kończy się na -ul, stąd tytuł relacji :mrgreen: Jest takie słowo! 8) Oznacza sprawozdanie, raport, reportaż...
Nie wiem, jak będzie z regularnością pojawiania się odcinków w tej relacji, ale postaram się, w miarę możliwości, cały czas coś tu wrzucać ;) W reporterskim skrócie pewnie mi się nie uda "ogarnąć" tego wyjazdu, bo jestem gadułą i muszę wszystko dokładnie opisać :mrgreen: Niby tylko tydzień, a tyle się działo...

Po dwóch nocach spędzonych w Aradzie w drodze powrotnej z Bałkanów, wpadliśmy w rumuńskie klimaty jak śliwka w kompot. Od razu po powrocie do domu zaczęłam planować "długi sierpniowy" weekend (ten z 15 sierpnia), który wydłużył się do 9 dni :mrgreen:; z podróżą, bo na miejscu byliśmy równo tydzień. I również równo podzieliliśmy nasz pobyt w Rumunii - 4 noce spędzimy w Transylwanii, w Braszowie i 4 noce w rejonie Maramuresz (Marmarosz), w Baia Mare. Oczywiście to miejsca, w którym będziemy głównie spać, a zobaczymy znacznie więcej...

Do Siedmiogrodu ciągnęły nas przede wszystkim góry (oraz pewna górska trasa ;)), a także średniowieczne miasta i zamki. Natomiast w Maramureszu pociągały mnie wspaniałe drewniane cerkwie (góry również :D).

Zostawiam kilka(naście) zdjęć na przynętę :D

2022-08-14-12h19m44.JPG

2022-08-14-14h16m25.JPG

2022-08-15-14h03m52.jpg

2022-08-15-19h10m59.JPG

2022-08-16-12h27m20.JPG

2022-08-16-16h08m51.jpg

2022-08-18-14h20m06.jpg

2022-08-17-21h35m57.jpg

2022-08-19-12h33m29.JPG

2022-08-19-10h52m49.JPG

2022-08-19-18h25m58.jpg

2022-08-19-17h57m56.JPG

2022-08-17-20h32m02.jpg

Mam nadzieję, że znajdą się chętni do przeżycia z nami Rumuńskiej Przygody :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.03.2023 09:25

Pewnie że sie znajdą :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.03.2023 10:58

Pięknie będzie, więc jestem 8). Sporo miejsc z zajawki jest mi znanych, więc chętnie popatrzę, ile się zmieniło :) . Na nieznane też popatrzę z ochotą, nawet jeśli powtórka z Rumunii z planów odpadła (ale może wróci :wink:? ).
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.03.2023 11:16

maslinka napisał(a):Raportul z Rumunii

Mam nadzieję, że znajdą się chętni do przeżycia z nami Rumuńskiej Przygody :D

Ja jestem chętna :oczko_usmiech: ... zwłaszcza na spotkanie z misiem :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.03.2023 12:23

Podium już zajęte, ale Panie mają pierwszeństwo... :oczko_usmiech:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.03.2023 12:25

Z przyjemnością witam Cię niemalże w moich pieleszach...

maslinka napisał(a):większość rzeczowników w języku rumuńskim kończy się na -ul, stąd tytuł relacji :mrgreen: Jest takie słowo! 8) Oznacza sprawozdanie, raport, reportaż...

Rzeczownikiem jest samo "raport", a "ul" jest rodzajnikiem określonym męskim liczby pojedynczej.

Pozdrawiam,
Wojtek
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 27.03.2023 13:34

O widzę Biały Kościół.
I Wesoły Cmentarz.
I inne ulubione klimaty.
Nie można przegapić takiej okazji i nie pooglądać.

A ten misiu to prawdziwy jest ?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 27.03.2023 14:13

Skoro jest Transfogarska (w dodatku z misiami), to i ja chętnie poczytam i pooglądam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.03.2023 16:08

Jadę z Wami :).
W zeszłym roku dwutygodniowy trip po Rumunii zorganizował sobie i znajomym mój szwagier. Inspiracji szukał przede wszystkim na naszym croplowym forum 8) .
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 27.03.2023 16:11

Czekałem na relację a ledwo się na pierwszą stronę załapałem ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.03.2023 19:24

Kapitańska Baba napisał(a):Pewnie że sie znajdą :wink:

Cieszę się :mrgreen:

dangol napisał(a):Pięknie będzie, więc jestem 8). Sporo miejsc z zajawki jest mi znanych, więc chętnie popatrzę, ile się zmieniło :) . Na nieznane też popatrzę z ochotą, nawet jeśli powtórka z Rumunii z planów odpadła (ale może wróci :wink:? ).

Na pewno wróci :D Zobaczyliśmy wiele z rumuńskich "przebojów", bo za pierwszym razem (pobyt w Aradzie nie do końca liczę ;)) chce się poznać te najpopularniejsze, robiące największe wrażenie, miejsca.

mysza73 napisał(a):Ja jestem chętna :oczko_usmiech: ... zwłaszcza na spotkanie z misiem :lol:

A z czterema misiami? :o :mrgreen:
Cześć Aga! :D

Janusz Bajcer napisał(a):Podium już zajęte, ale Panie mają pierwszeństwo... :oczko_usmiech:

Januszu, to ciągle pierwszy rząd :D

Franz napisał(a):Z przyjemnością witam Cię niemalże w moich pieleszach...

Żałuję, że tak długo zwlekałam... Ale lepiej późno, niż później ;)

Franz napisał(a):Rzeczownikiem jest samo "raport", a "ul" jest rodzajnikiem określonym męskim liczby pojedynczej.

Ooo, dzięki za tę informację :idea: Bardzo lubię ciekawostki językowe, nie tylko z racji zawodu ;)
Nietypowa sprawa z rodzajnikami. Doczytałam, że rzeczowniki rodzaju żeńskiego mają rodzajnik określony "-a" (co dla Polaków jest dość intuicyjne), również enklityczny, czyli "doczepiony". Nie wpadłabym na to, chociaż dziwiła mnie tak duża liczba wyrazów zakończonych na -ul.

Jak widać, nie skorzystali z włoskiego wzorca, mimo że tak kochają Italię ;) W języku włoskim jest małe zamieszanie z rodzajnikami i ich skrótami, przynajmniej dla mnie było, jak się kiedyś uczyłam tego pięknego języka :)
Z rodzajnikami na końcu wyrazu dotąd nie spotkałam się w żadnym języku, ale chyba występują też w węgierskim?

Kiepura napisał(a):O widzę Biały Kościół.
I Wesoły Cmentarz.

Zgadza się :D

Kiepura napisał(a):A ten misiu to prawdziwy jest ?

Misiek - najprawdziwszy! :mrgreen:

marekkowalak napisał(a):Skoro jest Transfogarska (w dodatku z misiami), to i ja chętnie poczytam i pooglądam.

Miśki to dodatkowy magnes, którego Transfogarska i tak nie potrzebuje ;)

marze_na napisał(a):Jadę z Wami :).
W zeszłym roku dwutygodniowy trip po Rumunii zorganizował sobie i znajomym mój szwagier. Inspiracji szukał przede wszystkim na naszym croplowym forum 8) .

Cześć Marzena. Cieszę się, że jesteś z nami :D
Nawet dwa tygodnie na Rumunię to mało ;) Dwa miesiące by się przydały :mrgreen:

mchrob napisał(a):Czekałem na relację a ledwo się na pierwszą stronę załapałem ;)

Spokojnie się na pierwszą stronę załapałeś ;)
Witaj! :D
DamianM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamianM » 27.03.2023 19:47

Witam.
Jest zdjęcie z piwem ,jestem i Ja. :D :D
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 27.03.2023 20:40

maslinka napisał(a):Z rodzajnikami na końcu wyrazu dotąd nie spotkałam się w żadnym języku, ale chyba występują też w węgierskim?

Wedle mojej wiedzy w węgierskim nie ma przypadków takich jak w polskim, natomiast na końcu wyrazów dokleja się końcówki odpowiadające polskim przypadkom, np.
asztal - stół
asztalra - (kłaść) na stole
asztalon - (leżeć) na stole
asztalról - (zdjąć) ze stołu
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.03.2023 12:20

maslinka napisał(a):Z rodzajnikami na końcu wyrazu dotąd nie spotkałam się w żadnym języku, ale chyba występują też w węgierskim?

Oprócz rumuńskiego doklejone z tyłu do rzeczownika (czyli postpozycyjne) rodzajniki mają języki bułgarski oraz macedoński (chociaż istnienie tego ostatniego kwestionują na przykład Bułgarzy).
Skupiając się na bułgarskim, to w liczbie pojedynczej do rzeczownika rodzaju męskiego dokłada się rodzajnik określony (nie będę używał cyrylicy) "jat" - co jest w cyrylicy dwiema literami - lub symbol jer goliam wraz z literą "t", co brzmi w przybliżeniu jak nasze "at".
W liczbie pojedynczej do rzeczownika rodzaju żeńskiego dokłada się rodzajnik określony "ta", zaś w liczbie mnogiej do obu rodzajów dodaje się rodzajnik określony "te".

W języku węgierskim to zjawisko nie występuje. Ten język jak i pozostałe języki aglutynacyjne ma inną ciekawą budowę.
W językach tych w zasadzie (bo są wyjątki) nie ma oddzielnie stojących przyimków i zaimków (o tym pisze vin. Jako przykład podam tu coś z języka tureckiego.

stół - masa
na stole - masada
jestem na stole - masadayim (powinno być "i" bez kropki nad nim, ale będę pisał naszym alfabetem)
twój stół - masan
na twoim stole - masanda
jestem na twoim stole - masandayim

Doklejanie ma również miejsce w przypadku tworzenia innych czasów.
Na przykład zwykły czas przeszły (mają ich więcej) polega na dołożeniu końcówki "d-", zatem:

byłem na twoim stole - masandaydim

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.03.2023 12:45

DamianM napisał(a):Witam.
Jest zdjęcie z piwem ,jestem i Ja. :D :D

Jest specjalnie dla Ciebie :D

vin napisał(a):Wedle mojej wiedzy w węgierskim nie ma przypadków takich jak w polskim, natomiast na końcu wyrazów dokleja się końcówki odpowiadające polskim przypadkom, np.
asztal - stół
asztalra - (kłaść) na stole
asztalon - (leżeć) na stole
asztalról - (zdjąć) ze stołu

O, to ciekawe :idea:

Franz napisał(a):

Oprócz rumuńskiego doklejone z tyłu do rzeczownika (czyli postpozycyjne) rodzajniki mają języki bułgarski oraz macedoński (chociaż istnienie tego ostatniego kwestionują na przykład Bułgarzy).

No proszę, w macedońskim też. Dzięki za garść językowych ciekawostek :)
Następna strona

Powrót do Rumunia - România

Raportul z Rumunii
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone