Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Raportul z Rumunii

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
maslinka
Weteran
Raportul z Rumunii

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.03.2023 09:23

Raportul z Rumunii

W poprzedniej relacji:
osiolkiem-dookola-rabu-i-mljetu-z-macedonskim-finalem-t56905.html

pisałam o naszych (krótkich) "obserwacjach" językowych, jakie poczyniliśmy w Rumunii. Wynikało z nich, że większość rzeczowników w języku rumuńskim kończy się na -ul, stąd tytuł relacji :mrgreen: Jest takie słowo! 8) Oznacza sprawozdanie, raport, reportaż...
Nie wiem, jak będzie z regularnością pojawiania się odcinków w tej relacji, ale postaram się, w miarę możliwości, cały czas coś tu wrzucać ;) W reporterskim skrócie pewnie mi się nie uda "ogarnąć" tego wyjazdu, bo jestem gadułą i muszę wszystko dokładnie opisać :mrgreen: Niby tylko tydzień, a tyle się działo...

Po dwóch nocach spędzonych w Aradzie w drodze powrotnej z Bałkanów, wpadliśmy w rumuńskie klimaty jak śliwka w kompot. Od razu po powrocie do domu zaczęłam planować "długi sierpniowy" weekend (ten z 15 sierpnia), który wydłużył się do 9 dni :mrgreen:; z podróżą, bo na miejscu byliśmy równo tydzień. I również równo podzieliliśmy nasz pobyt w Rumunii - 4 noce spędzimy w Transylwanii, w Braszowie i 4 noce w rejonie Maramuresz (Marmarosz), w Baia Mare. Oczywiście to miejsca, w którym będziemy głównie spać, a zobaczymy znacznie więcej...

Do Siedmiogrodu ciągnęły nas przede wszystkim góry (oraz pewna górska trasa ;)), a także średniowieczne miasta i zamki. Natomiast w Maramureszu pociągały mnie wspaniałe drewniane cerkwie (góry również :D).

Zostawiam kilka(naście) zdjęć na przynętę :D

2022-08-14-12h19m44.JPG

2022-08-14-14h16m25.JPG

2022-08-15-14h03m52.jpg

2022-08-15-19h10m59.JPG

2022-08-16-12h27m20.JPG

2022-08-16-16h08m51.jpg

2022-08-18-14h20m06.jpg

2022-08-17-21h35m57.jpg

2022-08-19-12h33m29.JPG

2022-08-19-10h52m49.JPG

2022-08-19-18h25m58.jpg

2022-08-19-17h57m56.JPG

2022-08-17-20h32m02.jpg

Mam nadzieję, że znajdą się chętni do przeżycia z nami Rumuńskiej Przygody :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.03.2023 09:25

Pewnie że sie znajdą :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.03.2023 10:58

Pięknie będzie, więc jestem 8). Sporo miejsc z zajawki jest mi znanych, więc chętnie popatrzę, ile się zmieniło :) . Na nieznane też popatrzę z ochotą, nawet jeśli powtórka z Rumunii z planów odpadła (ale może wróci :wink:? ).
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.03.2023 11:16

maslinka napisał(a):Raportul z Rumunii

Mam nadzieję, że znajdą się chętni do przeżycia z nami Rumuńskiej Przygody :D

Ja jestem chętna :oczko_usmiech: ... zwłaszcza na spotkanie z misiem :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.03.2023 12:23

Podium już zajęte, ale Panie mają pierwszeństwo... :oczko_usmiech:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.03.2023 12:25

Z przyjemnością witam Cię niemalże w moich pieleszach...

maslinka napisał(a):większość rzeczowników w języku rumuńskim kończy się na -ul, stąd tytuł relacji :mrgreen: Jest takie słowo! 8) Oznacza sprawozdanie, raport, reportaż...

Rzeczownikiem jest samo "raport", a "ul" jest rodzajnikiem określonym męskim liczby pojedynczej.

Pozdrawiam,
Wojtek
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 27.03.2023 13:34

O widzę Biały Kościół.
I Wesoły Cmentarz.
I inne ulubione klimaty.
Nie można przegapić takiej okazji i nie pooglądać.

A ten misiu to prawdziwy jest ?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 27.03.2023 14:13

Skoro jest Transfogarska (w dodatku z misiami), to i ja chętnie poczytam i pooglądam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.03.2023 16:08

Jadę z Wami :).
W zeszłym roku dwutygodniowy trip po Rumunii zorganizował sobie i znajomym mój szwagier. Inspiracji szukał przede wszystkim na naszym croplowym forum 8) .
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 27.03.2023 16:11

Czekałem na relację a ledwo się na pierwszą stronę załapałem ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.03.2023 19:24

Kapitańska Baba napisał(a):Pewnie że sie znajdą :wink:

Cieszę się :mrgreen:

dangol napisał(a):Pięknie będzie, więc jestem 8). Sporo miejsc z zajawki jest mi znanych, więc chętnie popatrzę, ile się zmieniło :) . Na nieznane też popatrzę z ochotą, nawet jeśli powtórka z Rumunii z planów odpadła (ale może wróci :wink:? ).

Na pewno wróci :D Zobaczyliśmy wiele z rumuńskich "przebojów", bo za pierwszym razem (pobyt w Aradzie nie do końca liczę ;)) chce się poznać te najpopularniejsze, robiące największe wrażenie, miejsca.

mysza73 napisał(a):Ja jestem chętna :oczko_usmiech: ... zwłaszcza na spotkanie z misiem :lol:

A z czterema misiami? :o :mrgreen:
Cześć Aga! :D

Janusz Bajcer napisał(a):Podium już zajęte, ale Panie mają pierwszeństwo... :oczko_usmiech:

Januszu, to ciągle pierwszy rząd :D

Franz napisał(a):Z przyjemnością witam Cię niemalże w moich pieleszach...

Żałuję, że tak długo zwlekałam... Ale lepiej późno, niż później ;)

Franz napisał(a):Rzeczownikiem jest samo "raport", a "ul" jest rodzajnikiem określonym męskim liczby pojedynczej.

Ooo, dzięki za tę informację :idea: Bardzo lubię ciekawostki językowe, nie tylko z racji zawodu ;)
Nietypowa sprawa z rodzajnikami. Doczytałam, że rzeczowniki rodzaju żeńskiego mają rodzajnik określony "-a" (co dla Polaków jest dość intuicyjne), również enklityczny, czyli "doczepiony". Nie wpadłabym na to, chociaż dziwiła mnie tak duża liczba wyrazów zakończonych na -ul.

Jak widać, nie skorzystali z włoskiego wzorca, mimo że tak kochają Italię ;) W języku włoskim jest małe zamieszanie z rodzajnikami i ich skrótami, przynajmniej dla mnie było, jak się kiedyś uczyłam tego pięknego języka :)
Z rodzajnikami na końcu wyrazu dotąd nie spotkałam się w żadnym języku, ale chyba występują też w węgierskim?

Kiepura napisał(a):O widzę Biały Kościół.
I Wesoły Cmentarz.

Zgadza się :D

Kiepura napisał(a):A ten misiu to prawdziwy jest ?

Misiek - najprawdziwszy! :mrgreen:

marekkowalak napisał(a):Skoro jest Transfogarska (w dodatku z misiami), to i ja chętnie poczytam i pooglądam.

Miśki to dodatkowy magnes, którego Transfogarska i tak nie potrzebuje ;)

marze_na napisał(a):Jadę z Wami :).
W zeszłym roku dwutygodniowy trip po Rumunii zorganizował sobie i znajomym mój szwagier. Inspiracji szukał przede wszystkim na naszym croplowym forum 8) .

Cześć Marzena. Cieszę się, że jesteś z nami :D
Nawet dwa tygodnie na Rumunię to mało ;) Dwa miesiące by się przydały :mrgreen:

mchrob napisał(a):Czekałem na relację a ledwo się na pierwszą stronę załapałem ;)

Spokojnie się na pierwszą stronę załapałeś ;)
Witaj! :D
DamianM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamianM » 27.03.2023 19:47

Witam.
Jest zdjęcie z piwem ,jestem i Ja. :D :D
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 27.03.2023 20:40

maslinka napisał(a):Z rodzajnikami na końcu wyrazu dotąd nie spotkałam się w żadnym języku, ale chyba występują też w węgierskim?

Wedle mojej wiedzy w węgierskim nie ma przypadków takich jak w polskim, natomiast na końcu wyrazów dokleja się końcówki odpowiadające polskim przypadkom, np.
asztal - stół
asztalra - (kłaść) na stole
asztalon - (leżeć) na stole
asztalról - (zdjąć) ze stołu
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.03.2023 12:20

maslinka napisał(a):Z rodzajnikami na końcu wyrazu dotąd nie spotkałam się w żadnym języku, ale chyba występują też w węgierskim?

Oprócz rumuńskiego doklejone z tyłu do rzeczownika (czyli postpozycyjne) rodzajniki mają języki bułgarski oraz macedoński (chociaż istnienie tego ostatniego kwestionują na przykład Bułgarzy).
Skupiając się na bułgarskim, to w liczbie pojedynczej do rzeczownika rodzaju męskiego dokłada się rodzajnik określony (nie będę używał cyrylicy) "jat" - co jest w cyrylicy dwiema literami - lub symbol jer goliam wraz z literą "t", co brzmi w przybliżeniu jak nasze "at".
W liczbie pojedynczej do rzeczownika rodzaju żeńskiego dokłada się rodzajnik określony "ta", zaś w liczbie mnogiej do obu rodzajów dodaje się rodzajnik określony "te".

W języku węgierskim to zjawisko nie występuje. Ten język jak i pozostałe języki aglutynacyjne ma inną ciekawą budowę.
W językach tych w zasadzie (bo są wyjątki) nie ma oddzielnie stojących przyimków i zaimków (o tym pisze vin. Jako przykład podam tu coś z języka tureckiego.

stół - masa
na stole - masada
jestem na stole - masadayim (powinno być "i" bez kropki nad nim, ale będę pisał naszym alfabetem)
twój stół - masan
na twoim stole - masanda
jestem na twoim stole - masandayim

Doklejanie ma również miejsce w przypadku tworzenia innych czasów.
Na przykład zwykły czas przeszły (mają ich więcej) polega na dołożeniu końcówki "d-", zatem:

byłem na twoim stole - masandaydim

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.03.2023 12:45

DamianM napisał(a):Witam.
Jest zdjęcie z piwem ,jestem i Ja. :D :D

Jest specjalnie dla Ciebie :D

vin napisał(a):Wedle mojej wiedzy w węgierskim nie ma przypadków takich jak w polskim, natomiast na końcu wyrazów dokleja się końcówki odpowiadające polskim przypadkom, np.
asztal - stół
asztalra - (kłaść) na stole
asztalon - (leżeć) na stole
asztalról - (zdjąć) ze stołu

O, to ciekawe :idea:

Franz napisał(a):

Oprócz rumuńskiego doklejone z tyłu do rzeczownika (czyli postpozycyjne) rodzajniki mają języki bułgarski oraz macedoński (chociaż istnienie tego ostatniego kwestionują na przykład Bułgarzy).

No proszę, w macedońskim też. Dzięki za garść językowych ciekawostek :)
Następna strona

Powrót do Rumunia - România

Raportul z Rumunii
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies