Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Raportul z Rumunii

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.04.2023 12:37

Kapitańska Baba napisał(a):Cudny jest ten kościół :hearts: Choć chyba troszkę zaniedbany...a może tylko tak mi się wydaje?

Moim zdaniem nie, raczej surowy i może dlatego sprawia takie wrażenie.

Nefer napisał(a):Kościół robi ogromne wrażenie :) .

Bardzo nam się podobał :D

mchrob napisał(a):Tobie się też widzę bardzo podobało, przepiękny uśmiech masz na zdjęciu na wieży. :mrgreen:

Dziękuję :oops:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.04.2023 12:53

maslinka napisał(a):Kilka razy w Transylwanii zobaczymy wystawę tych płytek, dzisiaj też ;) Niektóre faktycznie bardzo piękne. Widać są to eksponaty, które często można podziwiać w rumuńskich muzeach :)

maslinka napisał(a):Małe pomieszczenia wewnątrz murów zaadaptowano na muzeum. Można zobaczyć wystawę terakotowych płytek:

Ewentualnie można też kupić. Nawet po powrocie. Tu pan z panią z wystawy z kościoła. Bardzo fajna pamiątka.

Do niedawna dojazd do Viscri to był wyczyn techniczno-motoryzacyjny. Jednakże drogi dojazdowe niedawno poprawiono + działalność fundacji i stąd te punkty gastronomiczne, natłok samochodów itd. Jeszcze kilka lat temu tego nie było.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.04.2023 14:00

Kiepura napisał(a):Ewentualnie można też kupić. Nawet po powrocie. Tu pan z panią z wystawy z kościoła. Bardzo fajna pamiątka.

To prawda, nie pomyśleliśmy o takiej pamiątce. Następnym razem 8) Wolę przywieźć z podróży, niż kupować przez internet ;)

Kiepura napisał(a):Do niedawna dojazd do Viscri to był wyczyn techniczno-motoryzacyjny. Jednakże drogi dojazdowe niedawno poprawiono + działalność fundacji i stąd te punkty gastronomiczne, natłok samochodów itd. Jeszcze kilka lat temu tego nie było.

Tak, czytałam o tym. Wioska zrobiła się łatwo dostępna, co ma swoje wady i zalety...

14 sierpnia (niedziela): Sighișoara - część pierwsza

Opuszczamy Viscri i podziwiamy sielskie zielone wzgórza:

2022-08-14-13h21m06.JPG

oraz krówki ;):

2022-08-14-13h24m01.JPG

Chmiel sobie rośnie :mrgreen::

2022-08-14-13h36m13.JPG

Chociaż Rumunia raczej słynie ze smacznego wina. W obu apartmanach dostaliśmy po butelce, a w tym drugim nawet dwie ;)

Ciekawie wyglądające domy są nie tylko w Viscri, mogą się "trafić" przy każdej drodze:

2022-08-14-13h28m48.JPG

Przejeżdżamy przez miejscowość Saschiz. Znajduje się tu kolejny warowny kościół (św. Stefana), który w 1999 roku, wraz z sześcioma podobnymi obiektami, został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

2022-08-14-13h39m39.JPG

Przyjrzymy się mu lepiej w drodze powrotnej. Teraz już wjeżdżamy do Sighișoary:

2022-08-14-13h57m24.JPG

Od razu widać, gdzie należy się kierować ;):

2022-08-14-13h57m49.JPG

Parkujemy (za darmo) w uliczce pod Górnym Miastem, bo tak w Sighișoarze nazywa się starówka i rozpoczynamy małą wspinaczkę:

2022-08-14-14h14m19.JPG

Miasto, liczące obecnie około 30 tysięcy mieszkańców, posiada jeden z lepiej zachowanych średniowiecznych układów urbanistycznych. Z tego powodu zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Sighișoarę śmiało można nazwać perłą Transylwanii.

Wędrujemy wąską uliczką i powoli przenosimy się w czasy siedmiogrodzkich Sasów...

2022-08-14-15h14m42.jpg

Przed nami najbardziej charakterystyczny punkt miasta - wzniesiona w 1556 roku i wysoka na 64 metry wieża zegarowa:

2022-08-14-14h16m25.JPG

Na początku XVII wieku na wieży zamontowano zegar posiadający dwie tarcze oraz figurki symbolizujące dni tygodnia. Na tych zdjęciach raczej ich nie widać ;):

2022-08-14-14h17m45.JPG

Tutaj trochę lepiej:

2022-08-14-15h17m08.jpg

Wystarczy nam wspinaczki na dzisiaj, więc rezygnujemy z wejścia na widoczny na wieży "balkonik". Pewnie to błąd, ale nie da się zobaczyć wszystkiego i być wszędzie, zwłaszcza, że zaczyna nas gonić czas... Zgodnie z prognozą, najpóźniej za godzinę czeka nas potężna ulewa :(

Przez bramę dostajemy się do "serca" miasta i hmmm...nie tego się spodziewałam :o

2022-08-14-14h20m30.JPG

Jakaś impreza Kauflanda :? Ludzie siedzą i leżą ;) wszędzie:

2022-08-14-14h20m03.JPG

pałaszując jedzenie z licznych foodtrucków:

2022-08-14-14h22m42.JPG

Szybka fotka z wieżą zegarową:

2022-08-14-15h22m35.jpg

i chcę jak najszybciej stąd uciec, mimo niezaprzeczalnego piękna miejsca, w którym się znalazłam... Dla mnie zdecydowanie zbyt tłoczno i za głośno.

Szybko uwieczniam podobiznę Vlada Tepesa (Drakuli):

2022-08-14-14h20m54.JPG

(Na zdjęcie załapał się elegancki pan ;))
I znikamy w spokojniejszych uliczkach. (Domu Palownika poszukamy później, choć w zasadzie byliśmy przed chwilą tuż przed nim ;))

Tutaj jest sympatycznie:

2022-08-14-14h23m43.JPG

Jednak nie wszystkie pamiątki w sklepach z suwenirami wyglądają na "autentyczne", jak głosi szyld ;)

Na końcu uliczki widać katolicki kościół pw. św. Józefa:

2022-08-14-14h24m57.JPG

Świątynia w całej okazałości:

2022-08-14-14h28m02.JPG

widziana z Baszty Szewców zamykającej mury miasta od północy:

2022-08-14-14h26m37.JPG

Patrzymy w stronę Kościoła na Wzgórzu:

2022-08-14-14h27m56.JPG

Jednak dotrzemy tam znacznie później. Teraz rozpoczynamy poszukiwania jakiejś miłej restauracji, oczywiście cały czas zachwycając się pięknem Sighișoary:

2022-08-14-14h26m43.JPG

Laleczki ;):

2022-08-14-14h31m18.JPG

Targ "staroci" w podwórzu:

2022-08-14-14h34m04.JPG

Widać, gdzie koncentrują się tłumy:

2022-08-14-14h36m13.JPG

Mieliśmy od nich uciekać ;), a znowu trafiamy do "epicentrum".

Ostatecznie na posilenie się wybieramy lokal, który urzeka mnie swoim ogródkiem. Jest tu bardzo spokojnie, mimo że tuż obok "przelewa się" rzeka ludzi. Zresztą chyba znowu wyglądam na zadowoloną ;):

2022-08-14-16h05m59.jpg

Miejscówka nazywa się Casa Cositorarului i jest restauracją przy malutkim hotelu. Sielski klimat to duża zaleta lokalu, poza tym wybraliśmy dość przeciętnie. W karcie nie ma szczególnie interesujących pozycji, więc decydujemy się na sałatkę z kurczakiem. Moim zdaniem jest bardzo średnia, ale Małżowi smakuje.

2022-08-14-16h15m13.jpg

Kelnerki wyglądają na zniechęcone, ewentualnie zmęczone... Nagle, ni stąd ni zowąd (choć przecież się tego spodziewaliśmy), oberwanie chmury i ściana deszczu :( Jak dobrze, że jesteśmy w restauracji! Chowamy się do przytulnego (i nieco zagraconego, zwłaszcza teraz - poduszkami zabranymi z zewnątrz) wnętrza:

2022-08-14-16h34m29.jpg

Panie kelnerki się odprężają i zaczynają się uśmiechać :) Jednak były zmęczone. Teraz nie muszą biegać między dwoma ogródkami restauracji, wszyscy goście schowali się w środku. "Zwiedzam" piętro lokalu, które jest pięknie urządzone; można powiedzieć, że to małe muzeum. Co chwilę sprawdzamy, jak mocno pada...

2022-08-14-16h42m59.jpg

Ostatecznie po jakiejś godzinie ;) możemy znowu wyjść i kontynuować nasz spacer po Sighișoarze... :D
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.04.2023 15:25

Jak miło znów obejrzeć starówkę Sighisoary. Jakbym tam była wczoraj, a to już dwa lata :).
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 04.04.2023 18:59

maslinka napisał(a):więc decydujemy się na sałatkę z kurczakiem.

Myślałem, że może coś rumuńskiego udało się Wam zjeść :wink:, a tu tylko sałatka z kurczakiem.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.04.2023 19:11

maslinka napisał(a):Przejeżdżamy przez miejscowość Saschiz. Znajduje się tu kolejny warowny kościół (św. Stefana), który w 1999 roku, wraz z sześcioma podobnymi obiektami, został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Dawno temu zachęcony po przeczytaniu relacji Wojtka ( Franz ) tak zacząłem układać trasy przejazdu , żeby w każdej znalazł się przynajmniej jeden warowny kościół . Nie odwiedziłem wszystkich , ale powstała wydłużająca się :oczko_usmiech: lista

Agnita ( Agnethen – Szentágota )
Bazna ( Baaßen – Bázna )
Biertan ( Birthälm – Berethalom ) UNESCO
Câlnic ( Kelling – Kelnek ) UNESCO
Cincșor ( Kleinschenk - Kissink )
Cisnădie ( Heltau – Nagydisznód )
Cristian ( Grossau – Kereszénysziget )
Dârjiu ( Székelyderzs ) UNESCO
Ghimbav ( Weidenbach – Vidombák )
Mediaș ( Mediasch – Medgyes )
Ocna Sibiului ( Salzburg – Vizakna )
Orăștie ( Broos - Szászváros )
Prejmer ( Tartlau – Prázsmár ) UNESCO
Râșnov ( Rosenau – Rozsnyó )
Saschiz ( Keisd – Szászkézd ) UNESCO
Șoarș pe Târnave ( Scharosch - Szászsáros )
Sybin ( Hermannstadt – Nagyszeben )
Valea Viilor ( Wurmloch – Nagybaromlak ) UNESCO
Viscri ( Weißkirch – Szászfehéregyháza ) UNESCO

Z przyjemnością pospaceruję z Wami po Sighisoarze , nawet drewniane schody wcale mi nie straszne :papa:

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 04.04.2023 19:47

maslinka napisał(a):Miasto, liczące obecnie około 30 tysięcy mieszkańców, posiada jeden z lepiej zachowanych średniowiecznych układów urbanistycznych. Z tego powodu zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Sighișoarę śmiało można nazwać perłą Transylwanii.

Wierzę Ci na słowo, tym bardziej że na zdjęciach wygląda bardzo zachęcająco.

maslinka napisał(a):Jakaś impreza Kauflanda :? Ludzie siedzą i leżą ;) wszędzie:

Taka impreza plenerowa potrafi napsuć krwi podczas zwiedzania :(.

maslinka napisał(a):Zresztą chyba znowu wyglądam na zadowoloną ;):

Może to efekt tego piwa stojącego przed Tobą :oczko_usmiech:.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.04.2023 21:54

wiola2012 napisał(a):Jak miło znów obejrzeć starówkę Sighisoary. Jakbym tam była wczoraj, a to już dwa lata :).

Cieszę się, że mogłam przywołać Twoje wspomnienia :)

Nefer napisał(a):Myślałem, że może coś rumuńskiego udało się Wam zjeść :wink:, a tu tylko sałatka z kurczakiem.

Niestety, w tej restauracji zupełnie nie było wyboru.
Z lokalami na starówce w Sighișoarze mieliśmy spory problem. Albo brakowało miejsc, albo opinie w internecie kompletnie odstraszały. Pewnie należałoby zjeść gdzieś z dala od turystycznego szlaku, ale zamarzyło mi się siedzenie pośrodku Górnego Miasta. Jedzenie jedzeniem ;), ale klimat był wyjątkowy 8)

piotrf napisał(a):Dawno temu zachęcony po przeczytaniu relacji Wojtka ( Franz ) tak zacząłem układać trasy przejazdu , żeby w każdej znalazł się przynajmniej jeden warowny kościół . Nie odwiedziłem wszystkich , ale powstała wydłużająca się :oczko_usmiech: lista

My "zaliczyliśmy" dwa jednego dnia :D, choć do tego w Saschiz nie wchodziliśmy; było już zamknięte.

megidh napisał(a):Taka impreza plenerowa potrafi napsuć krwi podczas zwiedzania :(.

Wiem, że w foodtruckach można często nieźle zjeść, ale nie lubię takich "festiwali" w turystycznych miejscach. Zepsuło mi to (tylko trochę, ale jednak) radość z podziwiania starówki.

megidh napisał(a):
maslinka napisał(a):Zresztą chyba znowu wyglądam na zadowoloną ;):

Może to efekt tego piwa stojącego przed Tobą :oczko_usmiech:.

Upiłam niewiele ;), więc chyba bardziej otoczenie 8) Poza tym było to rumuńskie piwo Ursus, którego fanką raczej nie zostanę ;)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.04.2023 09:00

Chmiel sobie rośnie :mrgreen::

Nawet nie wiesz jak tęsknię za widokiem rosnącego chmielu.
Mieszkam w miejscu gdzie kiedyś chmiel był na co drugim polu. Pamiętam wyjazdy na pojezierze i drogę po obu stronach zastawioną tyczkami dla tej rośliny. Od wielu lat nikt już chmielu nie uprawia... :cry: :cry: :cry:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.04.2023 17:26

Kapitańska Baba napisał(a):Mieszkam w miejscu gdzie kiedyś chmiel był na co drugim polu. Pamiętam wyjazdy na pojezierze i drogę po obu stronach zastawioną tyczkami dla tej rośliny. Od wielu lat nikt już chmielu nie uprawia... :cry: :cry: :cry:

W takim razie z czego robią lubelską Perłę? :o
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 05.04.2023 19:09

Kamienice nawet bardziej kolorowe niż we włoskich klimatach :D. A jeszcze jak można wdrapać się na wieżę i spojrzeć, góry, to już zupełnie mi się podoba. No i zaskoczyły mnie powiązania angielskiej monarchii z Rumunią.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.04.2023 16:58

W Viscri pani o wyglądzie wiejskiej babinki już na początku wizyty zaskoczyła nas znajomością paru języków, a pod koniec urosła w naszych oczach do prawdziwej poliglotki.

Za pierwszym razem Sighisoarę zwiedzaliśmy pod parasolem. Warto również rzucić na nią okiem w wieczornych podświetleniach.

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.04.2023 21:35

pomorzanka zachodnia napisał(a):Kamienice nawet bardziej kolorowe niż we włoskich klimatach :D. A jeszcze jak można wdrapać się na wieżę i spojrzeć, góry, to już zupełnie mi się podoba.

Na tę wieżę się nie wdrapaliśmy, ale widok był na pewno świetny :D

pomorzanka zachodnia napisał(a):No i zaskoczyły mnie powiązania angielskiej monarchii z Rumunią.

Mnie też ;)

Franz napisał(a):Za pierwszym razem Sighisoarę zwiedzaliśmy pod parasolem. Warto również rzucić na nią okiem w wieczornych podświetleniach.

W następnym odcinku też będę z parasolem ;)
Widzę, że wieczorem Sighisoara wygląda wyjątkowo. Mam nadzieję, że kiedyś ją taką zobaczę :)

Przez ostatnie 6 dni oglądałam kilka belgijskich miast, w różnych odsłonach (dziennych, nocnych, słonecznych i deszczowych ;)) Stąd przestój w relacji. Mieszkaliśmy w Antwerpii, ale codziennie podróżowaliśmy pociągami po całej Belgii :D

I odbyłam swój pierwszy (oraz drugi ;)) lot samolotem :o :mrgreen: Było całkiem nieźle :D Przewiduję kolejne razy 8)

Zanim wrócimy do Rumunii, kilka kadrów z Belgii :D:

20230406_123021.jpg

IMG_5355.JPG

20230408_124240.jpg

IMG_6081.JPG

20230409_113302.jpg

IMG_6614.JPG

20230409_211014.jpg

20230409_220433.jpg

20230410_124910.jpg

20230409_195430.jpg

:papa:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 11.04.2023 21:54

Świetny znaleźliście sposób na spędzenie Wielkanocy :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.04.2023 22:28

maslinka napisał(a):Przez ostatnie 6 dni oglądałam kilka belgijskich miast, w różnych odsłonach (dziennych, nocnych, słonecznych i deszczowych ) Stąd przestój w relacji. Mieszkaliśmy w Antwerpii, ale codziennie podróżowaliśmy pociągami po całej Belgii

Poczytałabym relację :oczko_usmiech:.
Mam podobny plan w szufladzie :hut: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România

Raportul z Rumunii - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone