Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Raportul z Rumunii

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 31.03.2023 07:54

maslinka napisał(a):
Kiepura napisał(a):Prawdziwy koneser mieszka, o tak.

8O
To jest gdzieś w Polsce?

A gdzieżby tam...
Pałace w Zgierzu to nawet podejścia nie mają.
Rumunia oczywiście, miejscowości nie pamiętam, ale to o rzut beretem od zamku w Hunedoaradzie.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.04.2023 12:54

Kiepura napisał(a):Rumunia oczywiście, miejscowości nie pamiętam, ale to o rzut beretem od zamku w Hunedoaradzie.

Następnym razem ;) spróbujemy tam dotrzeć.

13 sierpnia (sobota): Pierwszy wieczór w Braszowie

Przedzieramy się przez miasto wąskimi jednokierunkowymi uliczkami:

2022-08-13-19h36m32.JPG

Jesteśmy umówieni z Alexem, naszym gospodarzem, przed 21:00 rumuńskiego czasu. Mamy zaparkować przed domem i napisać na Airbnb, że jesteśmy. Nie znajdujemy właściwego domu, ale Alex znajduje nas ;) To młody facet, koło trzydziestki, bardzo sympatyczny, od razu chwyta nasze torby, mimo że protestujemy. Razem z dziewczyną czekali na nas w zapakowanym samochodzie, bo zaraz ruszają na urlop do Bułgarii, nad Morze Czarne :)

Ma jednak czas, żeby wszystko na spokojnie nam wyjaśnić, udzielić kilku wskazówek co do knajpek w Braszowie oraz polecić, co zwiedzić w okolicy. Mówimy, że naszym głównym planem jest przejazd Trasą Transfogarską. Śmieje się i mówi, że miśki mamy tam gwarantowane :o Angielski Alexa jest świetny, podobnie jak naszej poprzedniej gospodyni - z Aradu.

A jego mieszkanie zdecydowanie powyżej oczekiwań 8) Apartman znajduje się w parterowym domku z prywatnym ogrodem. Jest pięknie urządzony i bardzo czysty:

2022-08-13-20h18m13.JPG

2022-08-13-20h18m20.JPG

2022-08-13-20h18m04.JPG

2022-08-13-20h18m56.JPG

Poczęstunek :D:

2022-08-13-20h19m06.JPG

Żegnamy się z Alexem, z którym pozostaniemy w kontakcie przez cały pobyt. Sam inicjował rozmowę i wrzucał nam linki do różnych atrakcji, mimo że był na wakacjach :D Świetne podejście do gości!

Wadą naszej kwatery jest jej oddalenie od centrum. Codziennie będziemy musieli dreptać jakieś 1,5 km do "serca" miasta. Przeżyjemy ;)

Ogarniamy się w apartmanie i ruszamy poznać Braszów. Jest to ósme co do wielkości miasto w Rumunii i może się pochwalić rozległą starówką reprezentującą różne style architektoniczne. Jego początki wiążą się z Zakonem Krzyżackim, który w XIII wieku wzniósł tu warownię. Największy rozkwit Braszowa przypada właśnie na średniowiecze. W tym okresie, dzięki licznym zwolnieniom z podatków, miejscowi kupcy szybko się bogacili; rosły również ich wpływy polityczne. Z tego powodu w herbie Braszowa znajduje się korona z dębowymi korzeniami podkreślająca rangę miasta. Motyw ten widoczny jest na wielu budynkach:

2022-08-15-17h43m26.jpg

Niemiecka nazwa Braszowa to zresztą Kronstadt, a łacińska Corona.

Dzisiaj tylko krótki spacer, bo jest już późno (po 22:00 rumuńskiego czasu; muszę przestać tak pisać, bo w końcu trzeba się na ten czas przestawić ;)). I tak zawsze będziemy "zwiedzać" Braszów dopiero późnymi popołudniami lub wieczorami, kiedy wrócimy z wycieczek.

Pierwszą ciekawostką, na którą się natykamy, jest elektryczny autobus ;):

2022-08-13-21h09m20.JPG

Przechodzimy przez Piața Unirii (Plac Unii):

2022-08-13-21h14m32.JPG

na którego skraju stoi cerkiew św. Mikołaja:

2022-08-13-22h14m29.jpg

Pójdziemy tam innym razem. Teraz goni nas głód ;) Przechodzimy przez Poarta Șchei, bramę wybudowaną w 1827 roku:

2022-08-13-21h23m12.JPG

Powstała ona po tym, jak cesarz Austrii, Franciszek II Habsburg, odwiedził Braszów. Poprzednia brama, jeszcze w średniowieczu, była jedyną drogą do miasta, którą mogli się dostać mieszkający poza jego murami Rumuni. Braszów należał do Sasów, a rumuńska ludność (zamieszkująca dzielnicę Schei, w której mamy kwaterę :)) mogła wejść za bramę tylko w określonych godzinach i po uiszczeniu opłaty.

Wcześniej, przed Bramą Șchei, minęliśmy jeszcze ważny budynek, w którym znajduje się muzeum pierwszej rumuńskiej szkoły:

2022-08-13-22h21m41.jpg

Podobno bardzo ciekawe miejsce, ale nie wystarczy nam czasu, aby je zobaczyć.

Przechodzimy obok synagogi z 1901 roku:

2022-08-13-22h24m31.jpg

i wchodzimy w Strada Sforii - najwęższą uliczkę w Rumunii :D:

2022-08-13-21h26m14.JPG

Jest to jedna z najwęższych ulic w całej Europie. Po raz pierwszy wspomniano o niej w dokumentach z XVII wieku. Początkowo służyła za korytarz, z którego korzystali strażacy.

Sympatyczna, chociaż bardzo pobazgrana:

2022-08-13-22h26m12.jpg

Nad miastem wznosi się wzgórze Tampa, na którego zboczach umieszczono wielkie litery układające się w nazwę miasta. Zupełnie jak w Hollywood ;):

2022-08-13-21h29m55.JPG

Podoba mi się też instalacja na jednym z placów. Nie mogę sobie odpuścić i wdrapuję się na najwyższe "krzesełko" :mrgreen::

2022-08-13-22h30m01.jpg

Docieramy na rynek, który jest bardzo duży i piękny:

2022-08-13-22h44m43.jpg

Podświetlony nad kamieniczkami "element" to XV-wieczna Biała Wieża.

A tutaj ratusz z XIII wieku, przebudowany po wielkim pożarze z 1689 roku:

2022-08-13-21h45m53.JPG

Tyle tu wspaniałości, ale głód coraz bardziej nam dokucza... Niestety, jest problem, w większości restauracji kuchnia działa tylko do 22:00. Ostatecznie udaje nam się znaleźć włoską ristorante serwującą pizzę romana (rzymską). Jest prawie 23:30 :o, więc jedna mała pizza na nas dwoje wystarczy:

2022-08-13-23h26m25.jpg

Do tego bardzo zimne i drogie malutkie piwo kraftowe, również włoskie:

2022-08-13-22h05m34.JPG

Wszystko smaczne, jednak bez szału. Z pewnością można było lepiej trafić, ale nasza upatrzona miejscówka o tej porze była już zamknięta. Co się odwlecze... ;)

Powoli wracamy do nowego "domu". Po pierwszym spacerze jesteśmy zachwyceni klimatem Braszowa, choć zdajemy sobie sprawę, że na razie niewiele widzieliśmy. Po drodze, na Placu Unii, odkrywamy taką uroczą kapliczkę:

2022-08-13-23h24m56.JPG

Miasto ma wiele ukrytych skarbów. Niektóre z nich poznamy już wkrótce ;)
Ostatnio edytowano 01.04.2023 17:11 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.04.2023 16:56

Kiepura napisał(a):
maslinka napisał(a):

8O
To jest gdzieś w Polsce?

A gdzieżby tam...
Rumunia oczywiście, miejscowości nie pamiętam, ale to o rzut beretem od zamku w Hunedoaradzie.

Hunedoara - wjazd od południowego wschodu. Na przedmieściach jest takie samo osiedle cygańskie jak w Huedin
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 01.04.2023 19:54

W Braszowie byłam prawie 40 lat temu i nic nie pamiętam z tego miasta.
Fajnie, że je pokazujesz, to może coś sobie przypomnę.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 01.04.2023 22:28

megidh napisał(a):W Braszowie byłam prawie 40 lat temu i nic nie pamiętam z tego miasta.

Gosiu, widziałaś go niedawno w mojej relacji :smo: .
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 02.04.2023 09:47

marekkowalak napisał(a):
Kiepura napisał(a):
maslinka napisał(a):

8O
To jest gdzieś w Polsce?

A gdzieżby tam...

Hunedoara - wjazd od południowego wschodu. Na przedmieściach jest takie samo osiedle cygańskie jak w Huedin

Zdecydowanie tak. W tym dniu jechałem od Monastyru w Horezu przez Transalpinę do Hunedoary i dalej do Wielkiego Waradynu. Kierunek się więc zgadza.

maslinka napisał(a):A jego mieszkanie zdecydowanie powyżej oczekiwań 8) Apartman znajduje się w parterowym domku z prywatnym ogrodem. Jest pięknie urządzony i bardzo czysty:

Nie wiem czy jest to dostateczna próba statystyczna ale w czasie ostatniego objazdu korzystałem z sześciu punktów noclegowych głównie apartamentów. I o wszystkich za wyjątkiem jednego również mogę powiedzieć, że stan zastany był powyżej oczekiwań. Perwersją był apartament w Sybinie pięknie urządzony i wyposażony w pralkę. Idealne miejsce na półmetek objazdówki. :D Nie były to apartamenty z górnej półki cenowej i wynajmowane na bookingu w zasadzie w ostatniej chwili (pobyt sierpień, rezerwacja koniec czerwca). Co do tego jednego to był czysty aczkolwiek o standardzie średnim. Byliśmy na to przygotowani a cena była odpowiednio niższa. Pod tym kątem Rumunia zatem wydaje się być atrakcyjna.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.04.2023 11:33

marekkowalak napisał(a):Hunedoara - wjazd od południowego wschodu. Na przedmieściach jest takie samo osiedle cygańskie jak w Huedin

Ogarniemy przy okazji zwiedzania zamku... kiedyś ;)

megidh napisał(a):W Braszowie byłam prawie 40 lat temu i nic nie pamiętam z tego miasta.

Ja jechałam przez Rumunię ponad 30 lat temu i pamiętam nazwy takie jak Arad, Timisoara, z drogowskazów ;)
Wiem, że byliśmy też nad Morzem Czarnym (nie tylko w Bułgarii) - w Konstancy, ale to już nie przywołuje żadnych obrazów z pamięci...

wiola2012 napisał(a):Gosiu, widziałaś go niedawno w mojej relacji :smo: .

Z przyjemnością przypomniałam sobie Twoją relację :D

Kiepura napisał(a):Nie wiem czy jest to dostateczna próba statystyczna ale w czasie ostatniego objazdu korzystałem z sześciu punktów noclegowych głównie apartamentów. I o wszystkich za wyjątkiem jednego również mogę powiedzieć, że stan zastany był powyżej oczekiwań.

Kolejna rumuńska kwatera, w Baia Mare, też była świetna, więc to pewnie standard 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.04.2023 12:26

W Braszowie można się również załapać czasami na festiwal folklorystyczny

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.04.2023 16:35

Franz napisał(a):W Braszowie można się również załapać czasami na festiwal folklorystyczny

Pozdrawiam,
Wojtek

Niezła impreza! I ile ludzi na rynku :o

14 sierpnia (niedziela): Viscri

Pierwsze śniadanie na rumuńskiej ziemi zjemy w ogródku, w takich okolicznościach :):

2022-08-14-10h06m54.jpg

A potem zbieramy się na wycieczkę. Celem jest Sighișoara, ale po drodze zobaczymy kilka innych interesujących miejsc. Na razie "zwiedzamy" samochodem, czyli uwieczniam na zdjęciach centrum Braszowa:

2022-08-14-11h26m16.jpg

2022-08-14-11h26m46.jpg

Przejeżdżamy obok zamku chłopskiego w Rupei:

2022-08-14-11h25m22.JPG

2022-08-14-11h26m48.JPG

2022-08-14-11h26m45.JPG

ale zwiedzimy go innym razem. Pierwszym przystankiem będzie Viscri (Weißkirch), czyli Biały Kościół.

2022-08-14-11h38m50.JPG

Miejscowość ta, wraz z sześcioma innymi wsiami siedmiogrodzkimi, od 1999 roku znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO. W przeszłości zamieszkana była głównie przez Sasów siedmiogrodzkich, którzy stanowili zdecydowaną większość aż do XX wieku. Obecnie zamieszkuje tu przede wszystkim ludność romska.

Zabudowa jest bardzo charakterystyczna, a wiele domów ma błękitne lub niebieskie elewacje. Budynki stoją po obu stronach głównej szutrowej drogi:

2022-08-14-11h41m00.JPG

Czytałam, że jest to miejsce bardzo spokojne, wręcz odizolowane od świata. Już chyba nie ;), a przynajmniej nie w niedzielę.

Błękitne domki z charakterystycznymi dachówkami urzekają:

2022-08-14-12h13m25.JPG

Podoba mi się tutaj :):

2022-08-14-11h46m05.JPG

Jednak o spokój trudno ;):

2022-08-14-11h59m12.JPG

Wiele osób przyjechało pewnie na niedzielny obiad - na dziedzińcach domostw działają restauracje i jest w nich pełno (zaglądamy z ciekawości).

Jednym z magnesów jest reklamowana, na licznych bramach i ścianach budynków, posiadłość zakupiona i wyremontowana przez, wtedy jeszcze księcia, a obecnie króla Wielkiej Brytanii - Karola.

2022-08-14-11h52m38.JPG

2022-08-14-11h46m38.JPG

Własność brytyjskiego monarchy prezentuje się następująco:

2022-08-14-12h03m12.JPG

Chłopcy siedzący przed budynkiem wybrali sobie najlepszy punkt do proszenia o pieniądze...

Dziedziniec domostwa króla Karola:

2022-08-14-12h02m14.JPG

2022-08-14-12h02m12.JPG

2022-08-14-12h02m44.JPG

Wnętrza można zwiedzać za niewielką opłatą, ale odpuszczamy. Wolimy na spokojnie pospacerować po Viscri i przyjrzeć się kilku detalom:

2022-08-14-11h56m04.JPG

2022-08-14-11h53m16.JPG

Terakota, czyli duma Rumunii:

2022-08-14-11h53m32.JPG

Kilka razy w Transylwanii zobaczymy wystawę tych płytek, dzisiaj też ;) Niektóre faktycznie bardzo piękne. Widać są to eksponaty, które często można podziwiać w rumuńskich muzeach :)

To, co nam się nie podoba w Viscri, to zaparkowane wszędzie samochody:

2022-08-14-12h03m56.JPG

2022-08-14-12h10m42.JPG

Przyznaję, my też wjechaliśmy do "centrum" wioski :oops:, ale to miejsce prezentowałoby się zdecydowanie lepiej, gdyby nie było takiej możliwości.

Odbijamy w uliczkę prowadzącą do kościoła warownego. Tutaj kolory elewacji są bardziej intensywnie niebieskie:

2022-08-14-12h15m12.JPG

2022-08-14-12h15m23.JPG

W kościele zrobiłam tysiące zdjęć ;), więc zwiedzanie pokażę w następnym odcinku :)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 02.04.2023 18:05

maslinka napisał(a):Jednym z magnesów jest reklamowana, na licznych bramach i ścianach budynków, posiadłość zakupiona i wyremontowana przez, wtedy jeszcze księcia, a obecnie króla Wielkiej Brytanii - Karola.

8O
Ciekawe czy Karol odwiedził kiedyś swoje włości.

maslinka napisał(a):Odbijamy w uliczkę prowadzącą do kościoła warownego. Tutaj kolory elewacji są bardziej intensywnie niebieskie:

Dawniej, szczególnie na wsiach, domostwa malowano na kolor niebieski, bowiem odstrasza on owady. Ciekawe czy tutaj też to było powodem stosowania niebieskiej farby ?.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.04.2023 18:28

megidh napisał(a):
maslinka napisał(a):Jednym z magnesów jest reklamowana, na licznych bramach i ścianach budynków, posiadłość zakupiona i wyremontowana przez, wtedy jeszcze księcia, a obecnie króla Wielkiej Brytanii - Karola.

8O
Ciekawe czy Karol odwiedził kiedyś swoje włości.

Tak, okazuje się, że bardzo często tam bywa, a przynajmniej bywał, zanim został królem. Ostatnio chyba w maju zeszłego roku.

Podobno stara się przyjeżdżać co roku, tutaj można zobaczyć zdjęcia z jego wizyt:
https://www.rferl.org/a/romania-king-ch ... 42596.html

Ciekawy jest też film promujący krajobrazy i zabytki Rumunii, w którym Karol jest narratorem:

Został on zrealizowany w trudnym dla turystyki roku 2020. Karol bardzo wspiera Rumunię, a szczególnym sentymentem darzy Transylwanię, ponieważ... jest potomkiem Vlada Tepesa, czyli Drakuli :o :o :o
Przyznam, że dopiero teraz się o tym dowiaduję. Po obejrzeniu filmu, który podlinkowałam, trochę poszperałam w sieci i nonono... Właśnie dlatego (również dlatego) warto pisać relacje :mrgreen:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 02.04.2023 19:17

Z tym Drakulą to nie wiedziałem, ale na pewno prababką Elżbiety II była hrabina Claudine Rhédey de Kis-Rhéde urodzona i pochowana niedaleko Targu Mures w Sângeorgiu de Pădure. Ta rodzina otrzymała szlachectwo w czasach Wlada Palownika. Ale być może jakaś inna koligacja powoduje, że jest uznawany za potomka Draculi.

Dom nie jest własnością obecnego króla tylko jednej z jego fundacji. I rzeczywiście poprzez fundacje udzielił bardzo dużej pomocy miejscowej społeczności (szkolenia, pomoc w remontach domów zabytkowych itd.) Podobno podczas pierwszej wizyty jedna z zabytkowych bram podczas otwierania prawie nie spadła mu na głowę.

https://youtu.be/4SsxXjU8aM0
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 02.04.2023 19:22

maslinka napisał(a): Właśnie dlatego (również dlatego) warto pisać relacje :mrgreen:

Zgadzam się. Inaczej nie byłoby motywacji do szukania takich perełek.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.04.2023 19:27

Raportul z Rumunii czyli Maździakiem După România :wink:

Czekam na więcej, bo zahaczasz o niezrealizowane marzenia... chętnie poczytam o noclegach.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.04.2023 19:59

Kiepura napisał(a):Z tym Drakulą to nie wiedziałem, ale na pewno prababką Elżbiety II była hrabina Claudine Rhédey de Kis-Rhéde urodzona i pochowana niedaleko Targu Mures w Sângeorgiu de Pădure. Ta rodzina otrzymała szlachectwo w czasach Wlada Palownika. Ale być może jakaś inna koligacja powoduje, że jest uznawany za potomka Draculi.

Podobno Karol sam tak powiedział. Żadnego "poważnego" źródła nie znalazłam. Wszystkie portale kopiują, jeden po drugim, dokładnie te same informacje. Można je znaleźć np. tutaj:
https://www.rmf24.pl/ciekawostki/news-k ... rp_state=1

megidh napisał(a):
maslinka napisał(a):Właśnie dlatego (również dlatego) warto pisać relacje :mrgreen:

Zgadzam się. Inaczej nie byłoby motywacji do szukania takich perełek.

Najwięcej dowiaduję się właśnie, pisząc relacje :) Albo od Was, albo dzięki własnym poszukiwaniom.

te kiero napisał(a):Raportul z Rumunii czyli Maździakiem După România :wink:

Dlaczego ja nie wpadłam na taki tytuł :?: :lol:
Świetny, Dawid! :mrgreen:

te kiero napisał(a):Czekam na więcej, bo zahaczasz o niezrealizowane marzenia...

To marzenie nie jest wcale trudne do zrealizowania :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România

Raportul z Rumunii - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone