Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Raportul z Rumunii

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 15.05.2023 21:56

Miśka ani żubra na wolności w Bieszczadach nie widzieliśmy. Za to przebiegła nam przez drogę wataha wilków.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 15.05.2023 22:14

maslinka napisał(a):
Kiepura napisał(a):Kilkadziesiąt lat włóczenia sie po górach, Bieszczady całe, w tym te bez szlaku i te zabronione, Tatry, Karpaty Ukraińskie i jeszcze trochę innych gór by się znalazło a misia widziałem w cyrku jak miałem sześć lat :cry:
:lol:

Że w Bieszczadach misia nie widziałeś, to dziwne. Ja też nie, ale za to w samym środku pandemii (początek kwietnia 2021) mieliśmy miłe spotkanie z żubrem w Mucznem, ale nie w zagrodzie pokazowej ;), tylko w innym miejscu - przy stanowisku z retortami. Nagle wyszedł z krzaków ;) Był całkowicie na wolności.

Nie dość, że cztery misie to jeszcze żubr. :cry: Idę chlać. :mrgreen:
A człowiek się cieszy jak jaszczurkę zobaczy.

W sumie przez tyle lat największym zwierzęciem (a właściwie zwierzętami) które spotkałem oko w oko były dwie dorodne sarny. Ale to nie w górach tylko na podwórku, więc się nie liczy.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.05.2023 22:01

dangol napisał(a):Fajnie, że aż cztery były u Ciebie :)

Miśki były bardzo sympatyczne i zasłużyły na osobny, misiowy, odcinek :mrgreen:

Dawigs napisał(a):Miśka ani żubra na wolności w Bieszczadach nie widzieliśmy. Za to przebiegła nam przez drogę wataha wilków.

Uuu, to też niezłe przeżycie :D

Kiepura napisał(a):Nie dość, że cztery misie to jeszcze żubr. :cry: Idę chlać. :mrgreen:

Nie chcę Cię wpędzać w pijaństwo ;), ale my ciągle widzimy w górach zwierzaki. Sarny to norma, bardzo często.

W zeszłym roku w październiku, w słowackich Tatrach Niżnych, w drodze na Ďumbier, zauważyłam kozicę wylegującą się całkiem niedaleko szlaku:

IMG_0610.JPG

A w 2015, w słowackich Tatrach Wysokich, towarzyszyły nam dwa liski-żebraki. Niestety, zupełnie oswojone, jacyś Francuzi karmili je kanapkami z salami :? Śliczne były - to jeden z nich:

2015-08-19-13h19m37.jpg
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.05.2023 14:18

Transfogarska bomba - te pierwsze sety zdjęciowe, potem korki i kramy już nieco gorzej ;)

Do Misiów w ŻYCIU nie wysiadłbym z auta
A i bałbym się że mi auto zaatakują ;) dość łagodne widać mają usposobienie po snickersach ;)

:papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.05.2023 18:03

tony montana napisał(a):Transfogarska bomba - te pierwsze sety zdjęciowe, potem korki i kramy już nieco gorzej ;)

Tak, aż do przełęczy był zachwyt :D

tony montana napisał(a):Do Misiów w ŻYCIU nie wysiadłbym z auta
A i bałbym się że mi auto zaatakują ;) dość łagodne widać mają usposobienie po snickersach ;)

Nie są głodne, więc są sobą :mrgreen: Czyli poczciwymi miśkami :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.05.2023 19:56

16 sierpnia (wtorek): Trasa Transfogarska - część czwarta i ostatnia (zapora i rumuński obiad, czyli śladami Top Gear :D)

Dojeżdżamy do Zapory Vidraru wybudowanej na rzece Ardżesz (Arges):

2022-08-16-15h14m48.JPG

2022-08-16-15h15m28.JPG

Parking (czy raczej miejsce, gdzie można się zatrzymać;)) po prawej:

2022-08-16-15h19m26.JPG

jest pełny, więc przejeżdżamy na drugą stronę tunelu:

2022-08-16-15h16m41.JPG

i tam udaje się zostawić Maździaka. Idziemy przyjrzeć się z bliska temu cudowi inżynierii:

2022-08-16-15h19m32.JPG

2022-08-16-15h19m29.JPG

Zaporę ukończono w 1966 roku, utworzyła ona sztuczne jezioro mogące pomieścić 465 milionów m3 wody.
Po zakończeniu prac nad budową tama zajmowała piąte miejsce w Europie i dziewiąte na świecie w kategorii najwyższych zapór wodnych. W 2019 roku Zapora Vidraru była na szesnastym miejscu w Europie.

Okazuje się, że są wyższe, a jednak ta robi wrażenie :D

2022-08-16-16h20m01.jpg

2022-08-16-15h20m10.JPG

Oczywiście zdjęcia tego nie oddają, ale gdy spojrzy się w dół, może się zakręcić w głowie ;):

2022-08-16-16h19m30.jpg

Gdzieś tam nocowała ekipa z Top Gear :D Pewnie widzieliście ten odcinek (jeden z ciekawszych :D), ale dla przypomnienia - skrót 8):

W drugiej części filmu pięknie pokazują całą Trasę Transfogarską.

Niestety, zaczyna padać deszcz, więc powoli zmierzamy w stronę Maździaka:

2022-08-16-15h21m00.JPG

Przez tunel:

2022-08-16-15h23m31.JPG

w którym spotykamy śpiącego psiaka:

2022-08-16-15h23m33.JPG

Trochę się go wystraszyłam ;) Zabawne, że drugi raz na Drodze Transfogarskiej wstrzymałam oddech z powodu psa; miśki przyprawiły mnie o szybsze bicie serca, ale jakoś się ich nie bałam ;)

À propos miśków, znów pojawiają się ostrzeżenia:

2022-08-16-15h27m35.JPG

Misie upodobały sobie rejon zamku (cytadeli) Poenari, do którego właśnie się zbliżamy:

2022-08-16-15h30m14.JPG

Ruiny te są słynne z powodu Vlada Palownika, który uczynił zamek jedną ze swoich głównych fortec. To ten prawdziwy :idea: zamek Drakuli. Prowadzi do niego dokładnie 1480 schodów, które podobno potrafią dać w kość. Nie dane będzie się nam o tym przekonać i to nie z powodu miśków. W tym roku, niestety, zamek jest w remoncie :(

Pozostaje nam popatrzeć na ruiny z dołu, z drogi:

2022-08-16-15h33m31.JPG

2022-08-16-15h33m12.JPG

Droga Transfogarska powoli staje się wspomnieniem, pięknym wspomnieniem :) Teraz myślimy przede wszystkim o tym, żeby wreszcie napełnić żołądki po dniu pełnym wrażeń. Trafiamy do restauracji Hanul Vrăjit:

2022-08-16-16h33m11.JPG

Znowu pies, na szczęście przyjazny :)

Okazuje się, że intuicyjnie wybraliśmy lokal, który gościł chłopaków ;) z Top Gear, czym restauracja oczywiście się chwali:

2022-08-16-15h46m04.JPG

Być może siedzimy przy tym samym stoliku ;) Przedwczoraj odwiedziliśmy "chatę" króla (wówczas jeszcze księcia) Karola, dziś podążamy śladami innych Brytyjczyków :mrgreen:

Knajpka jest stylowa:

2022-08-16-15h46m07.JPG

ale obsługa średnio sympatyczna. No cóż, nie jesteśmy gwiazdami ekranu ;)

Jedzenie smaczne, chociaż bez szału. Zamawiam mititei (mici), czyli rumuńskie ćevapčići:

2022-08-16-16h55m39.jpg

które są serwowane z musztardą. Wolę čevaby :P

Małż decyduje się na panierowany kaszkawał - rumuński odpowiednik słowackiego vyprážanego syra ;):

2022-08-16-16h55m35.jpg

Całkiem smaczny (podjadam ;)), chociaż brakuje mi tatarskiej omáčki :oczko_usmiech:

Do tego mamy warzywa grillowane - chyba najlepsze z całego zestawu:

2022-08-16-16h55m38.jpg

Trochę nam ciężko po obiedzie ;), a tu trzeba będzie spędzić ponad dwie godziny w samochodzie i trochę "zwiedzać" po drodze ;)

Jeśli będziecie głodni po przejechaniu Trasy Transfogarskiej, na południu, za Jeziorem Vidraru, jest sporo miejsc, w których Was nakarmią. Oprócz restauracji, posilić można się też w przydrożnych foodtruckach, które reklamują się nawet po polsku :):

2022-08-16-16h41m59.JPG

2022-08-16-16h43m59.JPG

Obok punktu gastronomicznego - ciekawa cerkiew:

2022-08-16-16h43m14.JPG

2022-08-16-16h43m38.JPG

Nawet nie wiem, gdzie dokładnie i pod czyim wezwaniem :oops: Tyle ich mijaliśmy po drodze...

To nie jest koniec opisu naszej wycieczki (trochę się jeszcze będzie działo ;)), a wrażenia po przejechaniu Trasy Transfogarskiej i po całym dniu podsumuję w następnym odcinku 8)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.05.2023 20:05

maslinka napisał(a):16 sierpnia (wtorek): Droga Transfogarska

Dzisiaj jest TEN dzień :mrgreen:
Jest przepięknie! :hearts::
Obrazek
Trasą Transfogarską bardzo bym chciała kiedyś pojechać, cudowne widoki :hearts:

Nadrabiam :smo:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 17.05.2023 21:31

maslinka napisał(a):
Gdzieś tam nocowała ekipa z Top Gear :D Pewnie widzieliście ten odcinek (jeden z ciekawszych :D), ale dla przypomnienia - skrót 8):

O trasie Tarnsfogarskiej dowiedziałem się właśnie z Top Gear. Jak jechaliśmy do Bułgarii przez Rumunię to był to punkt obowiązkowy :lol: .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 18.05.2023 18:43

Ruiny te są słynne z powodu Vlada Palownika, który uczynił zamek jedną ze swoich głównych fortec. To ten prawdziwy :idea: zamek Drakuli. Prowadzi do niego dokładnie 1480 schodów, które podobno potrafią dać w kość. Nie dane będzie się nam o tym przekonać i to nie z powodu miśków. W tym roku, niestety, zamek jest w remoncie :(

Pozostaje nam popatrzeć na ruiny z dołu, z drogi:

Nam się udało :D
Zamek Poenari
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.05.2023 22:39

mysza73 napisał(a):Trasą Transfogarską bardzo bym chciała kiedyś pojechać, cudowne widoki :hearts:

Początek w naszym przypadku, czyli północna część trasy - mega widoki, również na drogę, która pięknie się wije. Druga część - misiowe atrakcje :mrgreen:

mysza73 napisał(a):Nadrabiam :smo:

Miłego! :smo:

Dawigs napisał(a):O trasie Tarnsfogarskiej dowiedziałem się właśnie z Top Gear. Jak jechaliśmy do Bułgarii przez Rumunię to był to punkt obowiązkowy :lol: .

Małż również dowiedział się z Top Gear ;) Ja... nie pamiętam :mrgreen: Możliwe, że też, bo był taki czas, że namiętnie ich oglądałam.

wiola2012 napisał(a):Nam się udało :D
Zamek Poenari

Pamiętam, pamiętam :D
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 19.05.2023 08:45

Jedzonko wygląda na smaczne. :)
A zapora robi wrażenie :wink: .
Ciekaw jestem podsumowania wrażeń z całej Trasy.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 19.05.2023 09:24

Zapora na nas też zrobiła wrażenie :? ! Zdjęć jednakże zrobiliśmy mniej, więc z przyjemnością zobaczyłam Wasze :) .

maslinka napisał(a): Misie upodobały sobie rejon zamku (cytadeli) Poenari

Przed laty chyba nie miały takich upodobań :wink: , na Transfogaraskiej zresztą też. Może jednak wynika to z mniejszej liczby turystów, która poza sezonem nie rzuca im snickersów :lol: ?

maslinka napisał(a): Prowadzi do niego dokładnie 1480 schodów, które podobno potrafią dać w kość. Nie dane będzie się nam o tym przekonać i to nie z powodu miśków. W tym roku, niestety, zamek jest w remoncie

Ciekawe, co mu teraz dobudowywali :mrgreen: ? No bo z autentyku już dawno :roll: mało zostało… Co do schodów, dla mnie do ich pokonania najgorsza była panująca wtedy w lesie duchota :oczko_usmiech: . Tempo na podejściu zawsze miałam słabe, więc i wtedy się nie śpieszyłam, może dlatego schody mnie nie wykończyły. No ale byłam wtedy sporo młodsza, niż teraz :wink: .
croktoś
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) croktoś » 21.05.2023 08:28

Powoli nadrabiam…
Trasa,zapora i cała ekipa zblazowanych niedźwiadków to się nazywa przygoda :hut:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.05.2023 21:35

Nefer napisał(a):A zapora robi wrażenie :wink: .

O tak, zdecydowanie zrobiła na nas wrażenie.

dangol napisał(a):Przed laty chyba nie miały takich upodobań :wink: , na Transfogaraskiej zresztą też. Może jednak wynika to z mniejszej liczby turystów, która poza sezonem nie rzuca im snickersów :lol: ?

Wychodzą prosić o jedzenie, więc dla nich im więcej turystów, tym lepiej :?

dangol napisał(a):Ciekawe, co mu teraz dobudowywali :mrgreen: ? No bo z autentyku już dawno :roll: mało zostało…

Mam nadzieję, że kiedyś zobaczymy :)

croktoś napisał(a): Trasa,zapora i cała ekipa zblazowanych niedźwiadków to się nazywa przygoda :hut:

To był dzień pełen wrażeń :D
A jeszcze czeka nas przejazd ciekawą trasą i ostatni wieczór w Braszowie 8)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.05.2023 10:00

Trasa cudna gdyby nie te krki i stragany.
Miśki - widzę, ze one tak samo dzikie jak koniki polskie na cyplu między Bełdanami a Śniardwami :mrgreen: Niby żyją na wolnoścl ale chodzą od człowieka do człowieka na żebry :mrgreen:
Tak czy inaczej - są absolutnie śliczne i musi być cudownym uczuciem widzieć je w lesie, wolne :hearts: :hearts: :hearts:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România

Raportul z Rumunii - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies