Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rakija

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
saturn3
Cromaniak
Rakija

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 11.09.2004 20:46

słuchajcie , wczoraj odpaliłem rakiję przywieziona z Cro ( w tym roku ) i ku mojemu zdziwieniu i radości okazała zupełnie przyzwoitym trunkiem !! :D :D :D
dodam , że była to rakija kupiona w sklepie za nieprzyzwoite pieniądze - w porównaniu do tego za ile oferowali rakije , przy drogach, gospodarze.
Będąc w Cro od razu -oczywiście :oops: - poszedłem na bazar w celu rozpoznania "oferty miejscowych" , ale po spróbowaniu niewielkiej ilości stwierdziłem , że to "coś" co mi dali do spróbunku miało co najmniej dziwny smak i sobie odpuściłem .
Z kolei wyjeżdżając kupiłem jedną wielką rakiję od gospodarzy na prośbę znajomych i kilka butelek w sklepie. Większośc z nich porozdawałem, a jedną - na szczęście- zostawiłem sobie.
Oczywiście zanim oddałem tę "gospodarzową" wypróbowałem jej trochę :oops: :roll: i równiez uważam , że roztwór różnił się znacząco od tego co teraz pociągam :lol:
czy wy również macie takie doświadczenie ? bo z tego co czytam to raczej na to nie wygląda - czyzbym miał więc jakiegos pecha ?
pozdr s3/c3
bazyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl » 11.09.2004 21:20

Saturn , brachu... tego się nie da pic. Mój stary pędził w stanie wojennym , toż to zajzajer !!! Ja wolwę piwo... a propos , jedziesz do Brennej ?
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 11.09.2004 21:33

Jakub Wędrowycz wypije wszystko...
bazyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl » 11.09.2004 21:47

Volumen , to ty nie Robuś ? :o
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 11.09.2004 21:50

bazyl napisał(a):Volumen , to ty nie Robuś ? :o

Też...
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 11.09.2004 22:05

noo , zajzajer zaraz ! to ze sklepu jest całkiem ok , ale to od gospodarzy - to musiałbym byc nieźle wstawien aby sie tym raczyć;
( btw peta , pełnego "winka" , tez wylałem do kibla bo miałem wrażenie , że to terpentyna :lol: ) więc kurka o co tu chodzi ? : wszyscy raczej piszą , że kupowali i było ok , a mi się 2 razy trafiło jakies paskudztwo..... ( Robert a pamietasz "aperitif" ze statku - ten w sumie tez nie był zły ?! )

co do brennej bazyl to nie wiem - ale po cichu kombinuję na tak, jeszcze nie wiem ....
bazyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl » 11.09.2004 22:08

kombinuj , kombinuj Jareczku , dostaniesz Cd w nagrodę :lol:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 11.09.2004 22:09

saturn3 napisał(a):( Robert a pamietasz "aperitif" ze statku - ten w sumie tez nie był zły ?! )

Oj Jareczku, pamiętam, pamiętam... nawet to, że go mocno było czuć.... malizną. Kto to rakiję nalewa do naparstków? Co ja, krawiec jaki?
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 11.09.2004 22:13

chłopaki dacie rade wejść na chata ?
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 12.09.2004 08:55

Moja rakija jeszcze nie otwarta (zostawiam na jesienne wieczory),za to trochę nadużywam sobie już Kruskowacu :lol: :hut: -Wasze zdrówko!!

pzdr :papa: :papa:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 12.09.2004 09:27

Dwa lata temu kupiłem w Primosten w sklepie z nalewkami trunek (nie pamiętam nazwy) zrobiony na bazie rakiji (rakija+miód+sok wiśniowy), wszystko to było w oryginalnej ładnej butelce ze zdjęciem Primosten.
Z uwagi, że od gospodarza też kupiłem rakiję i nikt z gości nie chciał tego pić, mnie ten "bimber" też nie smakował postanowiłem zrobić podobną nalewkę.
Przepis prosty:
1.Rakija
2.Sok wiśniowy
3.Miód
Wszystkiego jak mówia dawne gospodynie " ile zabierze" tzn musicie dać takie proporcje aby było czuć w smaku miod+wiśnie.
Po wymieszaniu wszystkiego odstawiamy nalewkę na kilka tygodni i jak się przegryzie ....... to już wiecie co.
Mnie i moim gościom smakowało. Poszła " na raz" a było jej trochę.
Na zdrowie czy żyweli- jakoś tak. 8) :wink:
Pozdrawiam
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 12.09.2004 11:47

Resztki rakiji, które nam zostały z ubiegłego roku, są dolewane do herbaty w celach rozgrzewających - kiedy gorączka łapie albo kiedy nie ma cytryny :)
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 12.09.2004 12:11

Cześć !
Polecam rakiję z kolą.
Mi to smakuje.
bazyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl » 12.09.2004 20:33

a nam Chorwat zrobił tzw kompot , czyli domowa rakija zmieszana z domowym winem i nawrzucane różne owoce pocięte w kostkę . Przeżerało się to to w lodówce od rana do wieczora . Piło się to z lodem i zagryzało owymi owocami . O efektach nie muszę chyba pisać . Na drugi dzień nie było śniadania i plaży , za to łeb jak arbuz 8O
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 12.09.2004 21:57

Kurde...a mnie rakija smakuje...moim znajomym zresztą też... :) odpowiednio schłodzona...wchodzi jak miło.....i co mnie dziwi... niema efektu ubocznego :) (w tamtym roku miała :()....
We wtorek Void do mnie wpadnie (fotki pooglądać :).....to wam pewnie napisze czy dobra.....:) :)
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko