Nadialena napisał(a):A może ktoś wie z czym rakiję mieszać, czy tylko czystą należy pić ?
Pozdrawiam smakoszy tego trunku
Tylko czysta, mieszanie rakiji to profanacja
Nadialena napisał(a):bryy nie smakuje mi rakija.
Nadialena napisał(a):Aha. Trudno. Zaczekam w takim razie jeszcze 369 dni i napiję się Karlovacko
Tam w Chorwacji też piłam bo nasz gospodarz nie przepuścił jak przechodziliśmy obok jego kuchni i nas wypatrzył i całej naszej rodzince zaraz polewał. Nawet 17-letnia córcia popijała. Ale to prawda, że tam inaczej smakuje.
Nadialena napisał(a):A może ktoś wie z czym rakiję mieszać, czy tylko czystą należy pić ?
Pozdrawiam smakoszy tego trunku
Jacek S napisał(a):romuald22 napisał(a):Jacek S napisał(a):Może to komovica...
Komovica to niby z rodzynek ale nie wygląda na whisky.
Naprawdę?
No to...živjeli !
romuald22 napisał(a):Nadialena napisał(a):bryy nie smakuje mi rakija.
Znam wiele osób dla których rakija jest porażką smakową oraz wielu którzy tym smakiem (pomińmy efekty ) się zachwycają. Jak to ze smakami - nie będę polemizował. Każdy ma swoje. Ja już pisałem gdzieś o tym ale mi rakija (konkretnie loza) w Chorwacji smakuje. Przywoziłem do domu i tu jakoś mniej...właściwie w ogóle.
Leon napisał(a):ooooojjjj Aroooo to o Istrii napisac ze to prawie Wlochi, to prowokacja jak bi napisac ze Szlansk to Niemcy
Ja rozumiem twoja odczucia. Rzeczewiscie przez ciekawa historie w tym regionie jest liczna mniejszosc Wloska, stant i ta dwojezicznosc.
Co do rakiji rzeczewiscie jest tak ze wodka lepiej smakuje w polsce (zagrizana ogurkamy, grzibkamy, przikonska Polska dobra kielbasa......)
Rakija jest dobra tutaj na miejscu. Najczesciej turisci robia bland z trawarica. Jezeli ziolka zostaja powirzej 15 dni w butelce, taka rakija jest jusz mocno zanieczisczona garbnikamy, po miesiancu wikrenca jak sredniowieczne narzendzie tortur, po 2 mci to niom mozna zabijac duze owadi i male grizoni, po pol roku mozna sie pozbic tesciowej, sasiada, urzednika podatkowego, niechcianego ziencia......
Wienc trawarice trzeba pic od razu lub plin przelac do nowej buteleczky.