Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rakija

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.04.2006 18:28

GEMINI napisał(a):Janusz z ciekawości jaka jest cena takiej butelczyny 0,5

Pół litra "prądu" :wink: czyli śliwowicy łąckiej z pewnego źródła kosztuje 35-40 zł. Śliwowica ta jest uznana za niematerialne dobro kultury o którym można poczytać w niżej zamieszczonym linku:
http://www.rabka24.com/index.php?dzial=11
:papa: :hut:
ewa-irena
Croentuzjasta
Rakija

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa-irena » 06.04.2006 20:16

Dobra była też kupiona na targu w Biogradzie orehovica (pewnie orzechówka) , o ciemno brązowym zabarwieniu , słodka i tak samo mocna jak inne rodzaje rakiji. Najbardziej smakowała wieczorem na balkonie , zakąszana pokrojonymi melonami , a potem tańce pod palmami. Już nie możemy się doczekać .
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 08.04.2006 20:00

sebak napisał(a):A jak to jest u Chorwatow z wolnym handlem tym trunkiem? U nas zaraz pozamykaliby typka sprzedajacego takie cos bez akcyzy, czyzby taka pazernosc urzedasow panowala w naszym kraju a tam taki liberalizm :D :D :D

U Chorwatów wolno pędzić ten specyfik. np w Poreciu był taki oto sklep. Wchodzisz do niego a tam "wmurowane w ścianę trzy beczki dwie tak na oko 500 l a jedna 150l. w jednej białe wino, w drugiej czerwone wino a w trzeciej, malutkiej co? .......................... rakija. Dajesz Pani "opakowanie zastępcze" po wodzie gazowanej a 1,5 2, 5 l - zalezy co masz, a Ona ci naleje to co chcesz.

PS. Mnie smakuje ichnia śliwowica. :wink:
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 20.05.2006 12:05

Kristov napisał(a):Intersuje mnie wasze zdanie na temat rakiji :)

Pycha! piłem różne, najlepsza moim zdaniem z kruszek, piłem też jabłkową. Takie przydomowe bywają różne. Ja swoją najlepszą piłem z winiarni w okolicach Omiša, jadąc jakieś 10 km w górę Cetiny (gdzieś gdzie miały być wodospady wg Pascala a już ich nie ma, kierunek na rafting)
były tam całe zbocza pokryte winicami.
Robią niewiarygodnie dobre wina, likiery i rakije. Piłem różne, ale ta bezkonkurencyjna. Szkoda tylko że nie pamiętam jak nazywa się ta wieś.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.05.2006 16:00

tboy napisał(a): Piłem różne, ale ta bezkonkurencyjna. Szkoda tylko że nie pamiętam jak nazywa się ta wieś.

No to faktycznie rakija była dobra :lol: i mocna :wink: jak nie pamiętasz nazwy wsi :wink: :lol:
Pozdrawiam
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 20.05.2006 17:37

Janusz Bajcer napisał(a):No to faktycznie rakija była dobra :lol: i mocna :wink: jak nie pamiętasz nazwy wsi :wink: :lol:
Pozdrawiam

naprawdę cudo! ale konsumowałem dopiero po powrocie do Podgory no i oczywiście po powrocie do Bytomia ze znajomymi ;)
wiem że była chyba ze 4x droższa niż sprzedawana w Podgorze od tambylców (respect) czyli jakieś chyba 50 kn
pamiętam że jechało się tam ze 40 minut w górę po niezłych serpentynach
Agatulek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agatulek » 19.07.2006 08:52

Janusz Bajcer napisał(a):(Rakja)
wysokoprocentowy alkohol produkowany w Serbii, Bośni i na Węgrzech, otrzymywany w drodze destylacji sfermentowanego miąższu śliwek. Odpowiednik polskiej śliwowicy.
(Śliwowica)
Winiak owocowy produkowany ze śliwek, zawierający 40-70 proc. alkoholu. Śliwowicę wyrabia się ze sfermentowanych zacierów śliwkowych, głównie śliwek węgierek. Powstały spirytus powinien dojrzewać przez kilka lat. Tradycyjnie wytwarza się ją w Niemczech, w Alzacji, Szwajcarii i w północnej części Włoch, w Europie Wschodniej oraz na Bałkanach. Za najlepsze uznaje się śliwowice pochodzące z Węgier, Bośni, chorwackiej Dalmacji, Czech, Słowacji oraz Polski.
w/g - http://www.gotowanie.v9.pl/slownik/
*
Śliwowica łącka - rodzaj śliwowicy, mocny alkohol (do 80%) produkowany w sposób tradycyjny ze śliwek. Trunek ten jest produkowany w Gminie Łącko, znajdującej się na krawędzi Beskidu Sądeckiego i Wyspowego. Na butelkach Śliwowicy widnieje hasło: Daje krzepę, krasi lica nasza łącka Śliwowica.
Znak towarowy Łącka śliwowica jest zastrzeżony przez spółkę o tej samej nazwie, należącą do Gminy Łącko. Żeby trunek mógł być sprzedawany pod tą nazwą musi zostać zaakceptowany przez specjalną komisję kontrolującą jego moc, smak i zapach.
Główne ośrodki produkcji łąckiej śliwowicy znajdują się w miejscowościach: Wola Piskulina, Maszkowice, Łącko, Czarny Potok, Czerniec.
:oczko_usmiech:

Ciekawy i prawdziwy wywód. Ale to nasza Polska śliwowica a nie rakija. Jest to trunek dla konesera. Mocne i nie każdemu smakuje. Ja osobiście za tym nie przepadam.
maalena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maalena » 26.07.2006 17:25

Rakija ubija:) Mnie z nóg powaliła, dosłownie i gwałtownie więc reaguję na nią teraz z pewną taką nieśmiałością i ostrożnie.
eva1432
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eva1432 » 05.08.2011 20:50

Hej, czy nie wiecie może jak nazywa się rakija która smakuje podobnie jak whisky? Spotkałam taką na Pag, ale nie mam pojęcia jak się nazywa!
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.08.2011 16:41

eva1432 napisał(a):Hej, czy nie wiecie może jak nazywa się rakija która smakuje podobnie jak whisky? Spotkałam taką na Pag, ale nie mam pojęcia jak się nazywa!

Też takiego koloru?
eva1432
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eva1432 » 08.08.2011 16:49

Tak :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.08.2011 16:54

Może to komovica...
eva1432
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eva1432 » 08.08.2011 18:08

Hmm, dziękuję :)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 08.08.2011 18:28

Jacek S napisał(a):Może to komovica...

Komovica to niby z rodzynek ale nie wygląda na whisky.
Brawo dla eva1432 za wygrzebanie tego wątku z czeluści :wink: .

Ale w temacie żeby cosik było to powiem, że w tym roku w jednej (mniej uczęszczanej miejscowości) 1 litr lozy kosztował 35 kuna. Tuż obok tzn. 1,5 km. w innej miejscowości (bardziej uczęszczanej) straganiarz za to samo życzył sobie 70 kuna :D . Obśmiałem go kulturalnie wspominając jeszcze fakt, że na straganie w Zadarze za to samo płaciłem 30 kuna. Potem jak chodziłem tam na spacery to mówił mi "dobar dan" ale nic nie proponował :) .
Nadialena
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nadialena » 08.08.2011 18:40

bryy :? nie smakuje mi rakija. Nasz gospodarz specjalnie dla nas naprodukował świeżej. Przed samym wyjazdem przyniósł nam 4,5 litra 8O i nie chciał żebyśmy mu zapłacili.
A może ktoś wie z czym rakiję mieszać, czy tylko czystą należy pić ?
Pozdrawiam smakoszy tego trunku :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka